ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.06.2024
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
APR-2024
DURATA: 2 zile
Familie

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Urmărindu-l pe Mozart – muzeele din Salzburg

TIPĂREȘTE URM de aici

Nu sunt un mare fan al muzicii clasice, dar odată ajuns în Salzburg, orașul natal și în care a locuit o perioadă compozitorul, nu am ocolit cele două muzee dedicate talentatului creator. Mai cu seamă că erau aproape de locul nostru de cazare – Master Mirabell (vezi impresii) – și le puteam vizita gratuit cu Salzburg Card. Reședința compozitorului am vizitat-o în ziua sosirii în oraș, casa în care s-a născut în dimineața plecării spre aeroport, dar prezentările (pe scurt) le voi face în ordine inversă.

Casa natală a lui Mozart.

Locuința în care s-a născut compozitorul e situată în centrul vechi al Salzburgului într-o casă cu mai multe etaje, tipică zonei, „înghesuită” în frontul de case ce mărginesc acea arteră comercială, vis-a-vis de fosta Primărie (Getridegasse 9). Bilete se pot achiziționa la fața locului sau online, prețul de la 1 iulie fiind de 15 E/persoană (23 E/persoană bilet combinat pentru ambele muzee). Observăm că numai vizita la aceste două obiective muzeale acoperă jumătate din prețul Salzburg Card. Detalii la zi pe site-ul oficial: mozarteum.at/en/mozart-mu ... #admission-fees. Tot la această adresă web găsiți tururi virtuale în cele două muzee dedicate lui Mozart.  

Chiar înainte de ora deschiderii (09.00) se formase o mică coadă în fața clădirii formată din grupuri organizate de excursioniști, dar noi am beneficiat de „skip the line” , iar imediat ce muzeul s-a deschis am fost invitați să urcăm la etajul 1 unde se află casa de bilete și unde ne-a fost scanat Salzburg Card. Cât am așteptat ora deschiderii am admirat împrejurimile, portalul de piatră cu medalion care străjuiește gangul de acces în clădire, sistemul drăguț de sonerii. Casa a suferit puține modificări față de epoca în care a trăit Mozart.

Familia lui Mozart a locuit 26 de ani în această casă într-o locuință situată la etajul 3, după care în 1773 s-a mutat peste râul Salzach în cealaltă reședință. În apartamentul de 130 mp au trăit părinții și cei 7 copii, dintre care doar doi au ajuns la maturitate.

Urcăm spre etajul 3 pe scări și începem turul cu bucătăria familiei Mozart, care este amplasată separat de apartament din motive de confort (evitare fum, căldură, miros) și securitate la incendii; de obicei bucătăria era utilizată de mai multe familii care locuiau în aceeași casă. Traversăm un hol în care vedem arborele genealogic al familiei, apoi pătrundem într-o sală utilizată ca depozit și dormitor al micului Mozart, loc unde azi sunt expuse documente despre Leopold și Anna Maria Mozart, părinții compozitorului.  

Urmează sufrageria, cea mai largă încăpere a apartamentului, dar unde nu s-au păstrat piese de mobilier din vremea lui Mozart. Vedem scrisori și mai multe tablouri ale familiei, unele celebre. Intrăm în dormitor – locul probabil al nașterii lui Wolfgang Amadé Mozart la 27 ianuarie 1756; încăperea găzduiește câteva obiecte originale (un portofel, nasturi, un inel, cutie de tutun), elementul central fiind vioara folosită de Mozart în copilărie, realizată de un meșter celebru în 1740. Ultima sală reprezintă camera de studiu utilizată de Mozart și tatăl său pentru a repeta și a compune piese, azi aici fiind o expoziție dedicată familiei marelui compozitor Mozart (a fost căsătorit cu Constanze Webber și au avut șase copii, doar doi au ajuns la maturitate).   

Traseul expozițional continuă și în afara apartamentului, mai multe săli prezentând felurite exponate (documente, fotografii, statuete, tablouri etc.) care ne prezintă viața lui Mozart la Viena, ce s-a întâmplat  după moartea sa, opera sa, precum și posteritatea sa. Alte încăperi ne prezintă legăturile operei sale cu teatrul, scene și decoruri utilizate în sălile de teatru începând din veacul al XIX-lea.  

Turul se încheie cu trei camere unde ne sunt prezentate viața de zi cu zi în timpul călătoriilor și locurile pe unde a fost Mozart, viața clasei de mijloc în Salzburg și reproducerea unei sufragerii a unei familii din pătura de mijloc a anilor 1700.

În muzeu există un shop de unde se pot achiziționa diverse suveniruri, cărți și broșuri, dulciuri și altele, la prețuri măricele. În interiorul muzeului sunt mai multe toalete.  

Am poposit circa o oră în muzeu fiind condiționați de plecarea spre aeroport.

Reședința lui Mozart.

La distanță de doar 5 minute, peste râul Salzach, se află o casă unde W. A. Mozart a locuit între anii 1773-1780 (Makartplatz 8). Locuința era mult mai spațioasă, cele 8 camere ocupând etajul întâi. Observăm ancadramentul de piatră de la intrarea în clădirea construită prin anii 1600, refăcută parțial după bombardamentele din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Intrăm în gangul de acces la casa de bilete unde scanăm Salzburg Card, spunem țara de unde venim (pentru statistici) și primim câte un sticker mic rotund ce trebuie lipit la loc vizibil.

Acest muzeu nu este atât de bogat în exponate ca cel din casa natală, dar completează cunoștințele despre viața și opera lui Mozart. Am admirat frumoasa Sală a Maestrului de Dans (unde sunt expuse mai multe instrumente muzicale originale și un faimos portret de familie), documente privind creațiile muzicale și literare ale lui Leopold Mozart – tatăl faimosului compozitor, operele create de Mozart cât a locuit în această casă și era angajat la curtea din Salzburg, exponate referitoare la sora lui Mozart, Maria Anna (Nannerl), o machetă a acestei reședințe.

Am parcurs traseul muzeistic în aproximativ 30 de minute, am putut face fotografii gratis (în ambele muzee). La parter se află un shop și toalete.

Concluzii. Cele două muzee dedicate lui W. A. Mozart sunt reprezentative pentru orașul Salzburg fiind vizitate de circa 500.000 de turiști anual. Chiar dacă nu aveți nici în clin, nici în mânecă cu muzica clasică recomand o vizită la cele două instituții muzeale. Valoarea operei compozitorului și pianistului W. A. Mozart este de neegalat și bănuiesc că barem câteva fragmente din compozițiile sale tot le cunoașteți sau le-ați ascultat/auzit.

Alegeri inspirate!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 19.06.24 14:03:19
Validat / Publicat: 19.06.24 16:44:36
INFO ADIȚIONALE
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 255 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Exponate prin muzeu.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23600 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

Michi
[19.06.24 18:34:01]
»

@tata123 🔱:Citind cuvânt cu cuvânt şi acest review şi văzându-ţi pozele nu pot decât să regret că am stat 8 zile în Viena şi nicuna în Slzburg.

adso
[19.06.24 19:09:28]
»

@Michi: Dar și în Viena este o casă memorială Mozart . Este situată fix în spatele Stephansdom, într-o clădire de sec XVIII a pieței (nu sunt așa de multe, majoritatea sunt de sec. XIX, chiar XX).

Spre deosebire de cele din Salzburg, descrise aici de @tata123, în cea din Viena Mozart nu a călcat niciodată. A locuit pe undeva prin zonă, dar nimeni nu mai știe exact unde, nu s-au păstrat mărturii.

Este o capcană pentru turiști și atât. Una scumpă, din câte țin minte (am vizitat Viena acum 10 ani, iar Salzburg-ul acum 14 ani): costa cât cele două din Salzburg la un loc .

O bomboană Mozart.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[20.06.24 11:20:08]
»

@Michi: Salzburgul este un oraș interesant vizitat de aproape 30 milioane de turiști anual (în 2018), dintre care 6,5 milioane s-au cazat cel puțin o noapte în oraș (sursa: themayor.eu/en/a/view/sal ... ist-influx-3127). Mi-a plăcut ce am văzut/vizitat în oraș și aș mai reveni dacă se ivește ocazia. Mulțumesc pentru ecou.

@adso: Poveștile vând, mintea oamenilor fiind setată să absoarbă diverse istorioare și să creeze scenarii de tot felul.

Am căutat site-ul oficial al casei-muzeu din Viena - prețul unui bilet pentru un adult este de 14 Euro. Greu de spus unde a locuit știut fiind faptul că s-a perindat pe la mai mult de 10 adrese prin Viena.

Numai bine!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Salzburg [orașul]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.052685976028442 sec
    ecranul dvs: 1 x 1