ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.08.2012
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Timisoara
ÎNSCRIS: 30.07.08
STATUS: CHIBIȚ
DATE SEJUR
JAN-2012
DURATA: 0 zile
familie cu copii
0 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
TIMP CITIRE: 3 MIN

Patrimoniul Umanitatii- Safranbolu

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

“Drumul Matasii” sau “Drumul Caravanelor” a fost secole la rand principala legatura comerciala dintre Europa si Orient, de-a lungul acestuia s-au dezvoltat orase in care activitatea comerciala a inflorit aducand bunastare si prosperitate rezidentilor acestora. Aparitia cailor ferate in secolul 19 a facut ca majoritatea acestor orase sa-si piarda din importanta, adaptandu-se la alte oportunitati economice.

Din fericire Safranbolu nu a fost afectat in acest sens reusind sa-si pastreze forma originala, mai mult chiar devenind azi un adevarat muzeu in aer liber al Turciei, arhitectura caselor, tipologia strazilor sunt o dovada elocventa a unui oras tipic ottoman din secolele 18,19.

Cele 9 secole de prosperitate ce au urmat dupa cucerirea otomana din secolul 11 au impus un standard in arhitectura civila si domestica a orasului(Safranbolu multa vreme fiind locul de resedinta al multor nobili otomani), acesta a avut ulterior o mare influenta in dezvoltarea urbana a unor largi zone din Imperiul Otoman, inclusiv in zona Balcanilor.

Exista azi patru zone distincte in Safranbolu.

1. Çukur (Groapa) este numit asa deoarece se afla in cea mai joasa zona a orasului, in centrul acesteia se afla piata (bazarul) inconjurata de casele si atelierele mestesugarilor, selari, cizmari, fierari si croitori. Zona este triunghiulara fiind delimitata pe doua laturi de cursurile a doua rauri, este zona cea mai aglomerata a orasului.

2. Kıranköy, a fost la origine un cartier non musulman cu caracteristici socio-arhitecturale asemanatoare cu cele din orasele contemporane europene, cladirile fiind compuse dintr-o zona de activitate comerciala la parter si o zona de locuit la etaj.

3. Bağlar, o zona in care casele sunt rasfirate avand in jurul acestora vaste gradini.

4. Zona noua a orasului, este construita pe un platou inalt.

Denumirea de Safranbolu vine de la sofran, planta care creste spontan in acest loc. Pulberea care se obtine din florile acestei plante este un puternic pigment si un apreciat condiment, folosit in cantitati foarte mici sofranul confera o aroma distincta, delicata si o culoare unica in special dulciurilor turcesti dar si altor feluri gastronomice (Safranbolu este recunoscut pentru productia de rahat de o calitate deosebita) In Safranbolu, sofranul se mai foloseste si ca pigment in industria textila la fabricarea covoarelor.

Pe langa sofran, orasul mai este cunoscut pentru strugurii din soiul Cavus, un soi care are pielita boabelor foarte subtire si un gust dulce deosebit.

Bogata mostenire istorica si culturala a orasului este constituita din 1008 edificii arhitecturale toate pastrate intacte in cadrul original. Aceste structuri includ cladirile publice precum Cinci Hodja Kervansaray si Cinci Hodja Hamam (baile publice). Koprulu Mehmet Mosque si Izzet Mehmet Pashas Mosque, Turnul Tennaries (turnul cu ceas), apeductul Incekaya, vechiul spital ottoman, vechea primarie, fantanile si cele cateva sute de resedinte private.

In semn de apreciere a eforturilor depuse pentru pastrarea acestei mosteniri culturale ca un tot unitar UNESCO a inscris Safranbolu in anul 1994, in lista Patrimoniului Cultural al Umanitatii, in special vechile case sunt exemplele perfecte ce reflecta viata sociala din Turcia secolelor 18,19. Dimensiunea si structura acestor case a fost in stransa legatura cu faptul ca in acea perioada familiile din Turcia aveau un numar mare de membri, casele avand 2/3 etaje si 6/9 camere, in care nimic nu este neglijat, ferestrele sunt mari lasand sa patrunda cu generozitate lumina, stucaturile sunt realizate cu migala, de cele mai multe ori tavanele sunt sculptate sau pictate, toate acestea formeaza un tot unitar neegalat in estetica arhitecturala din Turcia

Safranbolu se afla la 412km est de Istanbul in provincia Karabuk, regiunea Marea Neagra, la 200km nord de Ankara si la 90km de Marea Neagra.

Sursa: http://whc. unesco. org: http://www.allaboutturkey.com

Nota webmaster: autorul nu a fost acolo.


[fb]
---
Trimis de webmaster in 02.08.12 05:56:59
Validat / Publicat: 02.08.12 08:54:42
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3211 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (webmaster); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Zona Bağlar poza incarcata de pe http://en. wikipedia. org/wiki/Safranbolu
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 12 PMA (din 12 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

dorgo
[02.08.12 09:33:51]
»

Drumul matasii, a fost strabatut si de un comerciant si navigatot venetian, devenit celebru, Marco Polo, impreuna cu tatal si unchiul sau. Acesta, manat de dorinta de imbogatire dar si de lipsa de pe piata a matasurilor fine si a altor marfuri chinezesti, cerute cu asiduitate de bogata nobilime a Republicii venetiene, a reusit sa strabata imensa distanta dintre Italia si China si sa se mai si intoarca (viu) acasa. A porni spre necunoscut, in acele vremuri era o adevarata aventura... Ajuns in "Chipai", Marco intra in gratiile capeteniei temutilor mongoli, Kublai Khan, care ii ofera o "scrisoare de acreditare"-un pasaport, ce il va scoate din multe incurcaturi... Kubilai Khan domnea in acele vremi si peste Peking. Dar, in anul 1295, cand Marco se reintoarcea la Veneția, el fu capturat de catre genovezi și trimis la inchisoare. Acolo, avand mult timp liber la dispozitie, il ruga pe colegul sau de celula, scriitorul Rustichello din Pisa sa noteze, precum un jurnal de calatorie, lungul sau voiaj in Chipai.

Când a fost eliberat, cartea sa “Il milione”, devenise de mult un "best-seller" foarte raspandit in lume, un adevarat ghid comercial intre Europa si Asia...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][5 voturi]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dorgo
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Safranbolu:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.025738000869751 sec
    ecranul dvs: 1 x 1