ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.12.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 30.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUN-2018
DURATA: 2 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Mușuroiul colorat, acasă la Eufemia

TIPĂREȘTE URM de aici

Privesc în urmă cu drag, lumina caldă a orașului Rovinj îmi înmoaie penița și mă lasă pradă literelor, mă voi juca un pic cu ele, poate vă fac poftă de o vacanță pe meleaguri croate scăldate de Adriatică :).

Citisem, notasem, memorasem tot ceea ce credeam eu că e important pentru mine în acest oraș. Dar...

Am plecat din Makarska - vezi impresii, 500 de km pe autostradă tăcută, perfectă, l-am lăsat pe Biokovo în urmă -vezi impresii, eram curioasă și nerăbdătoare să descopăr Perla. Așa-i denumit orașul Rovinj, „Perla Istriei”. Și cum mie-mi plac perlele, deținătoare fiind doar de 4 :), mi-am asigurat o cazare într-un garaj - vezi impresii, la doi km de portul orașului, doar pentru două nopți. Puțin, foarte puțin timp pentru ceea ce îmi doream să vizitez, insuficient pentru a pătrunde în lecția de istorie a orașului Rovinj.

De ce am ales orașul?

Pentru că soțul meu dorea să vadă Veneția. Am reușit să achiziționez o excursie pe apă, i-am îndeplinit dorința - vezi impresii

De ce aș alege eu orașul?

Nu pentru plaje, niciuna nu se regăsește în localitate, ci pe lângă, nu se pliază cu gustul meu estival așa cum s-a întâmplat cu perfecta Makarska. Am înțeles că toate plajele de lângă oraș sunt cu pietre, sunt frumoase, unele sălbatice, altele îmblânzite. Nu mă deranjează pietrele ci distanța până la plaje, ar însemna să frecăm mașina zilnic.

Rovinj are altceva, are un farmec aparte, e pentru devorat nu pentru degustat, are culoare și istorie, are muzee pe placul meu, are un port larg, tentațiile locului și a împrejurimilor se pliază cu profilul meu turistic.

Sunt locuri cu care rezonezi, ai chimie. Așa e și mușuroiul ăsta colorat :D.

Rovinj este Veneția croaților, este cea mai atractivă stațiune de pe coasta peninsulei, a fost construită pe o insulă, separată de continent printr-un canal îngust, canal care ulterior a fost „umplut”.

Partea bătrână a orașului are un aer medieval, arhitectura în stil venețian este prezentă la fiecare pas, străduțele săbiuțe formează labirintul amețitor de frumos al promotoriului.

Nebunia de culori a clădirilor pensionare și fâșiile de străzi acoperite cu piatră alunecoasă, faleza lungă, șerpuitoare, portul frumos, toate-s păzite, protejate de EA, Sfânta Eufemia, patroana orașului.

Nici nu concepeam să nu ajung la Ea :D, a fost ținta mea nr 1 după ce am achiziționat excursia către Veneția. Fiecare cu dorințele lui.

Rupți de oboseală, alunecând pe caldarâmul străzilor înguste, o căutam disperată, urmăream indicatoarele existente pe clădiri, drumul este în pantă, biserica se află în vârful mușuroiului.

Eufemia

Născută în Calcedon (înTurcia) în timpul nesuferitului Dioclețian, e de familie bună, e acuzată că venerează idoli creștini, e arestată, torturată, trasă pe roată, aruncată la lei, Eufemia nu a renunțat la credința ei în Dumnezeu. La doar 15 ani a fost martirizată pe 16 septembrie 304.

Înmormântată în Calcedon, mutată și ascunsă, aruncată în apa mării, și-a găsit liniștea în Rovinj, sarcofagul cu trupul ei a fost „pescuit” din Adriatică.

Biserica Sfânta Eufemia domină orașul, este construită în stil baroc adică e caracterizată prin monumentalitate și exces în decorare. De culoare albă, privind de la înălțime marea, biserica este o operă de artă, deține opere de artă.

E construită pe vechiul loc al bisericii Sf Gheorghe, are trei altare principale, o orgă, statui gotice, este decorată cu picturi și icoane din sc XVI și XVII. N-am să vă descriu interiorul bisericii cu toate că merită din plin.

Eu am căutat-o pe Ea, știam că este în dreapta altarului principal. Altarul Eufemiei este decorat cu marmură, statuia Sfintei e din secolul XVII, mă așteptam să găsesc o copilă și-am găsit o femeie cochetă, coafată și fardată în obraji:-?? . Cred că nu mă prea pricep la artă... dar imaginația artistului a fost exagerată, părerea mea.

Am pășit pe lângă altar, am ajuns la sarcofagul roman în care se odihnesc moaștele Sfintei. Bine, marea majoritate a moaștelor, au avut „unii” grijă să împartă ce era de împărțit, Sfinții n-au liniște nici după moarte:(.

Pe pereții micuței încăperi sunt două picturi de Leonardo Riga, una redă sosirea sicriului în Rovinj, pe mare, iar cealaltă ne-o arată pe Eufemia aruncată la lei, cu îngerii săi protectori deasupra capului. Tavanul era superb și el, o frescă ne arăta încoronarea Ei în cer.

Tăcerea era înmormântală, emoționantă, fotografiatul era permis în toată biserica, nu se percepe taxă. Lumânăricile se vindeau singurele, sunt la discreție, 3 kuna (1.90 lei) costa una.

N-am văzut magazin de suveniruri, cerșeală, nu m-a îmbrăcat nimeni cu eșarfe sau pături, locul e unul plăcut și emoționant.

N-am fost atentă la program:(, ușile erau deschise, nu mi-am dat seama de acest amănunt important decât atunci când @Teona mi-a spus că a găsit biserica închisă.

Platoul pe care se află impunătoarea biserică este foarte larg, aerisit, pare o punte între cer și pământ. Priveliștea este deosebită, îți taie respirația, îți înghite cuvintele.

În stânga clădirii este Turnul Clopotniță, înalt de 60 m. În vârf este statuia Sfintei Eufemia, statuie ce se învârte în jurul axei sale atunci când bate vântul. Când am fost noi n-a fost nici fir de vânt, nu pot confirma „învârteala” dar cred ceea ce am citit :)).

Cu sufletul împăcat, am ales străduța din stânga bisericii pentru a coborâ agale. Urcasem pe cele din dreapta.

Săbiuțele și piațetele

Înghesuite și întortocheate, mărginite de bătrânele clădiri, bătute de pașii turiștilor curioși, ulițele orașului vechi te teleportează în timp, intensitatea frumoasă a culorilor este încântătoare, m-a înveselit.

Galerii de artă, ateliere, tarabe cu produse artizanale, toate-s perlele Perlei, înșirate la gâtul Rovinjului vechi.

La micile intersecții e câte o piațetă pestriță, o cârciumioară sau o gelaterie ce te-ndeamnă să-i treci pragul. Ridic privirea spre cer și văd balcoane colorate, lenjerii atârnate în văzul tuturor, e tare nostim.

Piața Marsala Tita e centrală, măricică, la marginea Adriaticii, e o adevărată încântare. În mijlocul ei tronează o statuie, lateralele sunt mărginite de culorile restaurantelor, clădirilor. Un nene costumat in nu-știu-ce se zbenguia cu picioroangele sale, atmosfera era una de vacanță.

Turnul cu ceas cu leul lui înaripat venețian face parte din bijuteriile vechi ale orașului.

Aceste minunății le-am vizitat într-o jumatate de zi apoi am mâncat cei mai gustoși calamari din Croația - vezi impresii și ne-am îndreptat spre orasul nou, unde aveam cazarea.

În partea nouă a orașului clădirile sunt aerisite, străzile sunt curate, liniștea domnea peste tot. La marginea orașului sunt magazine mari cu prețuri ok, există și un Lidl, nimic nu mi s-a părut exagerat la preț, era ca în Grecia dar mai ieftin ca în Italia sau Austria.

Cazările sunt pentru toate buzunarele, cele mai avantajoase mi s-au părut apartamentele pentru familii.

Parcările sunt numeroase, în zona portului sunt aglomerate mereu, funcționează pe bază de fise care se introduc în aparate sau se poate plăti prin sms.

Rovinj merită câteva zile, nu pentru plajă sau bălăceală (repet), din punctul meu de vedere.

Am să va dezvălui ce aveam eu în agendă la pagina Rovinj:

Excursia la Veneția, pe apă

Biserica Sf Eufemia

Străduțele săbiuțe

Acvariul din port

Muzeul Batana și ineditul Spacio Matika – numai cu rezervare (de senzație ambele)

Excursie pe canalul Lim cu vizitarea peșterii piraților (Fiordul Lim)

Muzeul orașului

Împrejurimi deosebite, cu sate pitorești, tradiționale.

Cu speranța că v-am trezit curiozitatea vă-ndemn la o călătorie incitantă, veselă, colorată, un „altceva” care aduce un plus în agenda sufletului călător, o mireasmă croată cu iz venețian.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de krisstinna in 03.12.18 11:50:23
Validat / Publicat: 03.12.18 13:14:31

VIZUALIZĂRI: 3597 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (krisstinna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Rovinj, străduțe alunecoase
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 69600 PMA (din 52 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

adrianbogdan
[03.12.18 13:30:52]
»

Bravo, mai Cristina!

webmaster
[03.12.18 19:15:36]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Zoazore
[03.12.18 21:29:31]
»

@krisstinna: Culori, săbiuțe, terase, lenjerii la soare, gelaterii, vacanță!

Asta am simțit citind articolul tău: vacanță, P12 și P18.

Te pup!

krisstinnaAUTOR REVIEW
[03.12.18 21:35:35]
»

@adrianbogdan:

krisstinnaAUTOR REVIEW
[03.12.18 21:36:25]
»

@webmaster: Îți mulțumesc

krisstinnaAUTOR REVIEW
[03.12.18 21:38:46]
»

@Zoazore: Chiar așa și e, întregul oraș are o atmosfera de vacanță, e minunat și din păcate ocolit de români.

Zoazore
[03.12.18 21:49:01]
»

@krisstinna: Sau din fericire?

krisstinnaAUTOR REVIEW
[03.12.18 22:22:07]
»

@Zoazore: Cum vrei sa-i spui

Ideea e ca oamenii aleg in funcție de profilul lor turistic, uneori merg in aglomerație și locuri bătute de toți, lăudate de toti.

Eu am ales sa ocolesc orașele mult lăudate, am căutat ceva mai simplu și colorat.

Am încercat prin toate articolele mele despre Croatia sa conving turiștii sa schimbe Grecia și Turcia cu altceva, am încercat sa aduc lucruri noi pe site, de-aia am ales sa nu scriu despre Dubrovnik, Plitvice și Split, au făcut-o alții foarte bine înaintea mea.

Sa știi ca romanii sunt mult mai civilizati decât alte nații, atunci când sunt peste hotare.

Mai nesimțiți decât slovacii n-am întâlnit in viața mea. De ruși ce sa mai zic?

DOINITA
[04.12.18 08:42:49]
»

Un articol care mi-a mers la inima! Felicitari! Trairile tale au fost atat de intense incat ai reusit sa le transmiti si celor ce ti-au citit randurile...

Poate voi mai ajunge in Croatia sa-ti calc pe urme.

krisstinnaAUTOR REVIEW
[04.12.18 09:12:14]
»

@DOINITA: Mulțumesc pentru cuvintele frumoase

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianbogdan, DOINITA, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Rovinj:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.06780481338501 sec
    ecranul dvs: 1 x 1