ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.12.2010
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 06.08.09
    STATUS: SENATOR
    DATE SEJUR
    AUG-2010
    DURATA: 1 zile
    familie cu copii
    1 AD. + 1 COPII -- v: 13,9 ani

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 5 MIN

    Un foarte scurt popas in orasul modern al lui Erasmus

    Ilustrație video-muzicală
    James Last -Drina Marsch

    TIPĂREȘTE

    Primul oras de pe pamant olandez vizitat in circuitul european a fost Rotterdam. Acesta este al doilea oras ca importanta si dimensiune din Olanda, o adevarata metropola europeana. Este asezat pe Niewe Maas sau Meuza cea noua, marele brat al deltei comune a Meuzei cu Rinul.

    Orasul este situat in provincia Olanda de Sud si a fost intemeiat undeva spre sfarsitul sec. 13, deci ca atestare, este un oras vechi, cu traditie.

    Am ajuns devreme in Rotterdam, am dat un tur de orizont cu autocarul in timp ce am ascultat fascinata la depanarea povestilor atat de interesante si frumoase pe care ghida noastra ni le spunea despre Rotterdam. In acelasi timp nu mai pridideam ce sa fac mai repede; sa scriu cat mai mult din relatarile ei sau sa privesc din ce in ce mai uimita pe geamul autocarului care rula cu viteza redusa special pentru a reusi noi, turistii sa vedem cat mai multe si sa si reusim sa surprindem cu aparatele noastre cat mai mult poze.

    Mi-a placut foarte mult istoria Rotterdam-ului si am retinut ca orasul a devenit destul de repede una din marile asezari medievale primind in sec. 14 statutul de oras liber. Am inteles ca orasul acesta a avut un rol important in luptele cu spaniolii dar epoca sa de avant a inceput in sec. 19 odata cu amenajarea Rinului. Aceasta amenajare a Rinului a insemnat preluarea comertului de tranzit al Elvetiei, Germaniei, al Frantei de nord-est si Belgiei.

    Si acest oras olandez a avut enorm de suferit in ultimul razboi mondial cand a fost distrus aproape in intregime de bombardamentele germane, in dorinta ticaloasa de a cuceri cat mai repede teritoriile Olandei. Dar minunatul Rotterdam a renascut ca pasarea Phoenix, din propria-i cenusa si a devenit ceea ce eu vedeam cu ochii tot mai uimiti, ceea ce este astazi: un oras ultra-modern care se mandreste pe langa cel mai mare port al Olandei, cu cladiri inalte, din sticla si beton, multe pot concura cu adevaratii zgarie-nori. Sunt oameni care cred ca in momentul cand s-a inceput reconstruirea sa, orasul a fost doar un teren de joaca unde arhitectii si-au pus in practica ideile, insa acest lucru face din el un oras inovator in privinta arhitecturii.

    Si eu am observat pe parcurs ce ne plimbam, ca Rotterdam este orasul european care si-a recreat singur propria sa imagine. Se considera un oras tanar, care continua sa evolueze si sa se reconstruiasca permanent. Si acest lucru l-am vazut si eu la fiecare pas, pe masura ce-l cunosteam. Am trecut pe langa Gara Centrala care si-a pus amprenta modernismului printr-un impresionant terminal pentru pasageri. Nu am avut timp sa si stationam si sa patrundem in acel labirint feroviar, dar pentru vizita noastra scurta aici, ne-am multumit si cu imaginea acelei superbe constructii “furata” de privirile noastre atente.

    Mi-a placut foarte mult Rotterdamul de astazi; este cel mai modern oras din Olanda si se poate mandri pe drept cuvant cu turnurile sale care se inalta pe cladirile de afaceri din centru, locul pe unde ne-au urmat si noi pasii... Ca sa luam partea buna a lucrurilor, ca o consecinta atat de nefasta in urma distrugerilor razboiului, am vazut ca tot centrul si nu numai este plin de cladiri noi si foarte impunatoare, de blocuri nu mici si inghesuite ci semete si aerisite, cu spatii largi in interiorul carora sunt piatete, constructii frumoase si elegante, moderne si destul de inalte, unele chiar iesind din tiparul clasic, sa spun asa. Rotterdamul refacut si modernizat, are 23 de cartiere toate cu o urbanizare ultra-moderna prin intermediul a numeroase poduri si tuneluri. Pentru asigurarea circulatiei de marfuri si pasageri in perimetrul portuar s-au executat 3 mari lucrari adevarate opere de arta. Prima dintre ele a fost un tunel pe sub Meusa, Mastunnel, de dimensiuni impresionante. Dupa putin timp, acest tunel a devenit insuficient si s-a impus deschiderea unuia nou, Beneluxtunel, de data aceasta la o adancime mai mare iar la suprafata a fost inaugurat un pod.

    In oras a mai fost construita o centura de autostrazi si o data cu cresterea traficului intre diferitele cartiere a fost pus in functiune si primul metrou. Activitatea portuara este uriasa si din spusele ghidei am aflat ca sunt peste 300 de linii transatlantice, care pot ancora si desfasura activitati de incarcare si descarcare de-a lungul cheilor, ce masoara cativa zeci de km.

    Totodata am aflat un alt lucru interesant, dupa parerea mea si anume ca aici, in acest oras s-a nascut o mare personalitate, dar din pacate nu i-am putut vedea nicio casa memoriala; este vorba de Erasmus. Acesta se numea Desiderius Erasmus Rotterdamus, nume pe care l-a adaptat, el numindu-se de fapt Gerhart Gerhart. A fost filozof si filolog, mintea cea mai luminata a sfarsitului sec. 15 si inceput de sec. 16. Acesta si-a petrecut numai copilaria aici, iar casa nu mai exista in zilele noastre. Erasmus a parasit orasul stabilindu-se la Londra. Cu toate acestea, am vazut ca numele lui se regaseste cam peste tot; universitatea, spitalul, podul cel mai nou care ii poarta numele. Acest pod este o constructie ultra-moderna, monopolizand cu tupeu toate celelalte cladiri invecinate. Mi-a placut foarte mult acest pod. Rotterdam este celebru in lume pentru podul Erasmus. Mai este denumit si “Lebada” de catre localnici, dar si pentru arhitectura cu adevarat impresionanta a constructiei. Voi atasa poze ce vor grai mai bine decat mine.

    Pe artera principala din centrul orasului, am vazut 3 cladiri importante care au ramas dinainte de razboi, ce au supravietuit in mod miraculos. Nu au nimic impresionant, nu sunt intr-un stil anume care sa le scoata in evidenta dar sunt niste cladiri vechi si anume primaria, biserica Sf. Laurentiu si cladirea postei. Ca destinatie turistica dar este departe de centru, unde ne-am plimbat noi, si nu am reusit sa ajungem acolo, ghida ne-a spus ca este Euromastum, un turn cu o platforma panoramica de exceptie asupra intregului oras, unde se gaseste un restaurant.

    In Rotterdam exista si cea mai inalta cladire din Tarile de Jos, avand 165 m, cu o arhitectura moderna inconfundabila, cunoscuta sub numele de “Manhattan pe Maas” (dupa raul Maas).

    Dar Rotterdamul isi poarta cu demnitate si mandrie si ceva exemple clasice de design urban modern al anumitor cladiri, cum am vazut Biserica Sf. Laurentiu dar si faimoasele case din cub, cu o arhitectura cu totul iesita din tiparele clasice, excelente dar pe care le-am admirat, din pacate doar din autocar.

    Fiind inca de dimineata si duminica pe deasupra, atunci cand am ajuns noi, nu prea am gasit nimic deschis, dar ne-am plimbat pe o esplanada intesata cu magazine de fitze, cu branduri arhicunoscute. Ne-am multumit doar sa le admiram din mers vitrinele frumos ornate, viu colorate si trendy. Parerea mea de rau a fost ca n-am gasit nici macar un magazin cu ceva vederi, sa luam si noi cateva amintiri de acolo... Singurele “remember”-uri mi-am ramas doar cele cateva poze facute ca si multe, multe imagini de neuitat din orasul nou si modern care este astazi Rotterdam.

    Si v-am povestit si eu doar foarte putin despre acest superb si modern oras, doar pentru ca, precum multi, multi altii, si eu AmFostAcolo!!! Va multumesc pentru ca m-ati citit.

    Cu mult drag pentru voi, in speranta ca v-am fost de folos,

    Ileana


    [fb]
    ---
    Trimis de ileanaxperta* in 13.12.10 17:43:40
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 4340 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ileanaxperta*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Hogeschool Rotterdam
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
    PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 8001 PMA (din 16 voturi)
    NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    13 ecouri scrise, până acum

    lavylus
    [13.12.10 17:57:33]
    »

    Foarte foarte frumos review-ul! Mie una imi place mult si pozele sunt grozave! Vreau si eu... poate la vara dupa bacalaureat! Felicitari

    dannek
    [13.12.10 18:21:27]
    »

    Tara lalelelor este superba cel putin din cele prezentate de tine, trebuie trecuta pe agenda de vacante

    dorgo
    [13.12.10 18:27:01]
    »

    @ileana... eu i-am cunsocut personal pe olendezi, care sunt oameni foarte saritori, simpli si amabili... cu rucsacul in spate, ei bat Europa si ajuta acolo unde e nevoie fara sa astepte recunostiinta... am vazut asta in judetul meu la contructia unor orfelinate, cladiri distruse de inundatii sau programe artistice realizate in scop caritabil prin orfelinate. Olandezii traiesc intr-o tara cu o clima dificila, (cum e in Marea Britanie e si pe la ei) si la noi in tara se bucurau de fiecare raza de soare. Cum sa nu-i indragesti pe acesti urmasi ai lui Erasmus... am auzit ca e si o "bursa" Erasmus...

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
    webmaster7
    [13.12.10 18:49:35]
    »

    Retras PMA standard, conform regulamentului.

    sandu.53
    [13.12.10 18:57:36]
    »

    Si cu ce placere te-am citit! am calatorit alaturi de tine prin acest minunat oras, admirand si fotografiile... mai lipsea un pic de muzica, dar asta depinde de webmaster! felicitari!

    webmaster13
    [13.12.10 20:51:14]
    »

    Iata si propunerea muzicala pentru aceste impresii!

    ileanaxperta*AUTOR REVIEW
    [13.12.10 21:12:25]
    »

    Va multumesc mult pt. apreciere. Pacat ca merg foarte greu de validat pozele, ca si atasarea lor... Dar merita sa le vizualizati cand se vor atasa la impresii.

    @web13, ai de la mine toata consideratia, prietenia, stima si respectul meu. Si nu in ultimul rand, acele multumiri din suflet pe care ti le transmit la fiecare ecou pt. muzica perfecta aleasa. Inca o data, iti multumesc frumos. Numai bine!!!

    Michi
    [13.12.10 22:32:00]
    »

    Review-ul tau despre Rotterdam este, ca si celelalte foarte bine scris si documentat. Mi-a adus aminte de excursia pe care am facut-o in Benelux in 2005 dar din pacate, pe atunci nestiind ca ar putea exista o AFA, nu mi-am notat impresiile. In schimb am facut poze pe care le-am adaugat la Descopera Rotterdam si sper sa convinga si pe altii sa-l viziteze. Felicitari pentru performantele din anul asta si Sarbatori Fericite!

    mariana.olaru
    [14.12.10 10:59:19]
    »

    Îmi pare rău că nu sunt eu cea care îți aduce superbonusul, pe care review-ul tău îl merită cu prisosință. Am văzut postarea încă de ieri, dar am amânat punctarea până azi, ca să pot reveni pentru vizualizarea fotografiilor. Și nu-mi pare rău: pozele ilustrează din plin frumoasa ta descriere! Felicitări!

    Cristian_h*
    [14.12.10 11:04:24]
    »

    felicitari Ileana, iata 399 pma de la mine si inca 1 pma cedat catre @mariana. olaru pentru a acorda superbonusul meritat cu prisosinta!

    georgiana
    [14.12.10 15:05:32]
    »

    Felicitari si pentru review, dar si pentru fotograf si fotografii!

    Si... fara vot, chiar daca e frustant!

    any*
    [14.12.10 15:21:04]
    »

    Am citit ieri reviewul tau, felicitari pentru descrierea facuta, un vot mare, pozele sunt superbe...

    ilincutei c*
    [14.12.10 16:07:01]
    »

    felicitari! un review foarte interesant! iar pozele sunt mai mult decat frumoase, sunt inedite, chiar!!!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    10 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    any*, dannek, dorgo, georgiana, ileanaxperta*, ilincutei c*, lavylus, mariana.olaru, Michi, sandu.53
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Rotterdam şi împrejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.04249095916748 sec
    ecranul dvs: 1 x 1