ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.11.2011
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: bucuresti
    ÎNSCRIS: 26.08.11
    STATUS: PARTENER
    DATE SEJUR
    JUL-2010
    DURATA: 1 zile
    familie cu copii
    1 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    SERVICII:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 7 MIN

    Rostock – un oras peste asteptari!

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE

    Rostock – un oras peste asteptari!

    05.11.2011

    Dupa ce debarcasem in urma cu doua zile in Dover, dupa ce in ziua precedenta lenevisem la piscinele de pe vas, era acum vremea sa acostam in Rostock, al doilea port in care urma sa ne oprim in croaziera noastra catre Tarile Baltice. Aveam sa ajungem la ora 13.00 si trebuia sa fim inapoi pe vas la 22.30. Aveam la dispozitie 9.5 ore. Asadar, desi eram hotarati de la capul locului sa mergem de capul nostru prin oras, am zis totusi sa vedem si ce excursii ne erau oferite, ca… poate cine stie!? De pe vas puteam sa mergem intr-una din urmatoarele excursii:

    1. Descoperind Berlinul – 9 ore (105 euro / adult sau 74 euro / copil);

    2. Berlinul pe cont propriu – 9 ore (77 euro / adult sau 54 euro / copil);

    3. Lubeck – 9 ore (86 euro / adult sau 60 euro / copil);

    4. Rostock – 4.5 ore (75 euro / adult sau 53 euro / copil).

    Dupa cum vedeti, ca sa ne duca in Rostock si sa ne povesteasca un ghid, in viteza, ce si cum, -ar fi costat 75 euro (1 adult), ceea ce … sincer, era exagerat de mult. Cel putin pentru noi.Asa ca ceea ce gandisem de acasa, cum ca ne ducem in Rostock pe cont propriu, chiar asa urma sa se desfasoare. Pe cel mic am hotarat sa il las in grija personalului de pe vas, la locul destinat prichindeilor.

    Despre Rostock, port la Marea Baltica, citisem ca a fost cel mai mare si mai aglomerat port al Germaniei de Est, dar acum, dupa caderea Berlinului importanta sa a scazut dramatic, ramanand interesant doar pentru centrul istoric. Tot in Rostock se gaseste una dintre cele mai celebre scoli de muzica din lume, celebra Academie de Muzica si Teatru.

    Asadar, vasul nostru a oprit in zona numita Warnermunde. Aici este zona de litoral a orasului, ce-i drept la distanta destul de mare de orasul propriu-zis.

    Este o zona foarte animata si, dupa cum am putut sa constat, o zona de mare interes atat pentru localnici cat si pentru turistii ce debarca aici de pe nenumarate vase de croaziera. Am zis ca ne vom delecta la intoarcere prin aceasta zona, asa ca am purces la drum. Adica… drum!!!

    Pentru a ajunge in Rostock, trebuia sa luam trenul. Am mers cateva minute pana la statia de tren, unde trenurile circula spre si dinspre Rostock la interval de 15 minute. Un billet / adult costa 1.70 euro, iar pentru copil 1.20 euro.

    Insa noi fiind 4 adulti si 2 copii, am luat un bilet de familie care era valabil toata ziua si a costat 14.50 euro. Asa ca ne-a costa cam 2.4 euro de caciula dus / intors. Eiii, da! n-a fos mare reducere, dar a fost ok!

    Drumul de la chei catre statia de tren este foarte bine semnalizat, asa ca nu ai cum sa nu nimeresti. Cu trenul pana in Rostock am mers 15 - 20 minute.

    Chiar la iesirea din Gara Rostock este o statie de tramvai. De acolo, pana in centrul orasului trebuia sa luam tramvaiul 5 sau 6. Un billet de tramvai, are acelasi prêt 1.70 euro / persoana. Tramvaiele circula foarte des, la fiecare 10 minute fix si pana in centrul orasului am facut cam 10 minute.

    Statia de tramvai unde am coborat este chiar in fata Primariei. Primaria este roz! o cladire din secolul XIII, in stil gotic, transformata in secolul XVIII. Si roz!!!

    Da! nici eu nu m-as fi gandit vreodata la o primarie de culoarea roz. Parca e o prajitura de martipan care asteapta ca un copil pofticios sa-si infiga coltisorii in ea! Evident, doream sa vizitam partea veche, medievala a orasului, Rostock-ul avand si o parte importanta de cartiere noi (cu blocuri si case). Piata in care am coborat era foarte ampla. Mi-a placut tare! In spatele nostru, deci, Primaria (Rathaus) m-a uimit din prima cu culoarea ei neobisnuita, dar mai ales cu acoperisul superb cu 7 turnulete! In mijlocul pietei, multi vanzatori ambulanti de fructe. Foarte odonat totul, curat, nu ziceai ca pe acolo se perinda atata lume.

    Tot aici o fantana modernista trona in mijlocul pietei. Un stalp inalt, in varful caruia statea un pescarus, in jurul stalpului un cerc unde clipocea apa, iar pe marginea cercului, patru statui reprezentand patru barbati in diverse ipostaze.

    Totul din bronz si… modern, in contrast cu casele cu frontoane care margineau laturile pietei, case frumos renovate care dateaza din secolele XV si XVI. In fata, dreapta, trona Biserica Sfanta Maria. Fata bisericii nu este in piata, ci pe o strada perpendiculara pe piata, asa ca de unde am coborat noi se vedea biserica dintr-o parte. Am hotarat sa incepem cu ea. Marienkirche (asa cum este numele ei in germana…. grea limba pentru mine!!!) este o biserica gotica impunatoare, cu peretii exteriori din caramida in doua culori, formand un joc ce place ochiului. Biserica dateaza din secolul XIII, dat a suferit modificari in secolul XIV cand a fost largita. Uriasul turn al bisericii a fost terminat abia in secolul Xviii.

    Este deschisa turistilor din mai pana in septembrie, de luni pana sambata intre orele 10.00 – 18.00, iar duminica intre orele 11.15 – 17.00 si din octombrie pana in aprilie de luni pana sambata intre orele 10.00 – 12.15 si 14.00 – 16.00, iar duminica intre orele 11.00 – 12.15. In interiorul bisericii se afla un celebru ceas astronomic, care dateaza din secolul XV, care indica si azi fazele de luna noua si luna plina cu precizia datei si a orei. Foarte inalta si impunatoare, cu multe detalii de finete in interior, care contrasteaza cu austeritatea exteriorului, aceasta biserica chiar mi-a placut.

    Apoi, am hotarat sa o luam in cerc. Stand cu fata la Primarie, am ales sa o luam la dreapta. Principala zona pietonala se numeste Kropeliner Strasse. Aceasta se intinde de la piata Primariei pana la Kropeliner Tor, o fosta poarta de acces in oras. Cea mai veche universitate din nordul Europei, Universitatea Rostock, se afla aici. Case minunate se afla peste tot in aceasta zona! absolut minunate! Absolut toate casele sunt restaurate si renovate. Nu am vazut nicio casa coscovita, cu peretii degradati sau murdari. Pareau toate noi. Si nu pot sa cred ca toate fusesera renovate in acelasi timp. Cred doar ca oamenii aceia sunt gospodari. De fapt… ce vorbesc eu acolo? sunt nemti! Undeva, inainte sa ajungem la Kropeliner Tor am dat peste o fantana foarte frumoasa, circulara cu multe statui din bronz reprezentand diverse persoane, in diverse ipostaze. In aceeasi piata in care se afla aceasta fantana, pe peretele unei case, un ceas muzical format din multe clopote ne-a incantat auzul la o ora fixa. Nu mai stiu cat era. Cred ca 13.00. La fantana cu pricina toti copiii se bucurau sa se ude putin, macar putin cu apa.

    Ajunsi la Kropeliner Tor, am gasit acolo un parc imens si o zona de promenada, cu multe berarii, unde lumea putea sa stea la un pahar, de bere evident.Ceea ce am facut si noi, ca doar se cerea o bere pe caldura aceea!

    Buna berea, nimic de zis, ne-a mers direct la sete!

    De acolo am facut stanga spre Steintor, urmand sa ne indreptam spre Biserica Sf. Nicolae. Langa Steintor o cladire absolut fastuoasa si impunatoare mi-a placut atat de mult incat i-am facut zeci de fotografii. Mie mi s-a parut ca Steintor, desi monument istoric foarte frumos el insusi, era umbrit de aceasta cladire. Din caramida rosie cu modele din caramida neagra si statui albe de piatra, cu un acoperis negru din tigla lucioasa, cladirea este minunata.

    Dupa ce am terminat sa fotografiez pe toate partile aceasta cladire. Ne-am continuat drumul spre Biserica Sfantul Nicolae. Aceasta se afla mai departe de centrul medieval, intr-o zona de case, cu stradute mici si intortocheate, cu carciumioare la fiecare colt de strada. Nu am facut mai mult de 15 minute pana la ea. Ghid ne-a fost biserica insusi, caci este foarte inalta si se vede de departe, mai ales ca biserica se gaseste intr-o zona mai joasa fata de Steintor si este foarte usor vizibila. Asadar am coborat niste trepte, am trecut printr-un pasaj ce trecea exact pe sub o casa si ne-am continuat drumul pana la Biserica Sfantul Nicolae. Aceasta este cea mai veche biserica din Rostock, construita in secolul XIII. Biserica a fost grav avariata in bombardamente in cel de-al doilea razboi mondial, dar a fost reconstruita dupa terminarea razboiului. In prezent ea nu mai functioneaza strict ca o biserica, ci este un centru de expozitii si concerte, datorita acusticii foarte bune. In acoperisul imens al bisericii, s-au amenajat apartamente, chestie care pe mine m-a uimit la maxim, dar cred ca este de-a dreptul spectaculos sa locuiesti acolo! sunt la foarte mare inaltime, evident!

    Dupa periplul nostru si prin aceasta zona a Rostock-ului, am facut cale intoarsa catre Steintor. Acolo observasem noi o statie de tramvai, dintre care F2 mergea direct la gara, asa ca nu avea rost sa ne mai intoarcem inapoi pana la Primarie. Am asteptat ceva la acest F2, credeam ca nici nu merge. Cred ca mai mult de 15 minute. Dar a venit, ne-a dus la gara si de acolo am luat trenul pana in Warnermunde, acolo unde ne astepta vasul nostru.

    Eu am mers sa-mi iau puiul de pe vas si apoi ne-am intors impreuna la prietenii mei care se plantasera pe o banca in asteptarea noastra. Ne-am delectate si noi cu privelistea si locurile acestei faleze minunate, am baut o bere ca…. ce sa facem si noi, doar ne era sete nu? Am mancat si un carnat german, habar n-am ce fel, dar bun rau de tot si am stat acolo cred ca… doua ore.

    Era asa de bine, ca desi vasul era la o aruncatura de bat, am renuntat si la masa de seara si ne-am simtit excelent. La ora 10.15 fix ne-am ridicat de la masa si am urcat pe vas.

    Intr-o jumatate de ora paraseam Rostok-ul, pentru a ne avanta in inima Marii Baltice si pentru a descoperi alte si alte minunatii!


    [fb]
    ---
    Trimis de a.sr* in 05.11.11 11:42:44
    Validat / Publicat: 05.11.11 13:51:01
    INFO ADIȚIONALE
    • A fost prima sa vizită/vacanță în GERMANIA
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 4937 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (a.sr*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 asa se ararta din restaurantul de pe vas, prima imagine a portului rostock
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14600 PMA (din 14 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    4 ecouri scrise, până acum

    webmaster13
    [05.11.11 12:34:27]
    »

    melodia atasata a fost disponibila doar in format video, poate sa fie stearsa/inlocuita!

    a.sr*AUTOR REVIEW
    [05.11.11 21:32:13]
    »

    @webmaster13:

    perfect! multumesc mult!

    hlli
    [06.11.11 09:51:30]
    »

    @a. sr, culoarea cladirii Primariei din Rostock parca s-ar potrivi cu restul cladirilor ce o inconjoara...

    Dar hazliu mi se pare ca o astfel de culoare sa alegi pentru o cladire a politiei. O culoare asemnatoare cu cea din poza ta, am vazut la cladirea politie din Szeged.

    Pentru citeva zile, in anii tineretii mele si eu am fost la Rostock. Imi amintesc, ca desi era luna august, am facut doar plaja, iar apa... era infiorator de rece...

    Pozele tale m-au facut sa retraiesc farmecul acelui oras. In mintea mea, de mult s-a asternut uitarea peste zilele petrecute la Rostock si ma bucur ca mi-ai adus aminte.

    Sa auzim de bine!!!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    a.sr*AUTOR REVIEW
    [06.11.11 16:21:36]
    »

    @hlli:

    multumesc mult! si ma bucur mult ca ti-a placut!

    p. s. : asta...roz, politia, e si mai tare!

    numai bine!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    a.sr*, hlli
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Rostock și împrejurimile:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061645984649658 sec
    ecranul dvs: 1 x 1