ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.01.2025
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Rugby
ÎNSCRIS: 12.05.11
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
JAN-2025
DURATA: 4 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Recomand pentru mâncare

TIPĂREȘTE

Am revenit la Riga după exact opt ani (vezi impresii), și exact în aceiași perioadă a anului, Ianuarie.

Cu dor de zăpadă adevărată, și prețuri ieftine, plus ceea ce aș numi turism gastronomic.

Dacă acum opt ani, când Wizzair ne-au pierdut bagajul de cală (vezi impresii), râul Daugava care străbate capitala letonă era înghețat bocnă, la minus 26 de grade, acum nici vorbă de așa ceva, temperaturile fiind chiar peste zero grade.

Zăpadă era, dar din aceea specifică marilor orașe, bătută de vânt și înegrită de motoarele mașinilor.

Am avut două nopți de cazare la un hotel central, de unde ne-am foit prin oraș, fără o țintă anume, în afară de muzeul KGB din celebra, deși o celebritate nedorită, clădire cunoscută ca și „Casa de pe colț” .

Nu sunt lucruri wow de văzut acolo, dacă unii se așteaptă la chestii de torturat deținuții, nu, nici vorbă. Dar poveștile scrise/filmate și redate în buclă vizitatorilor sunt cutremurătoare.

Interesant, am dat de un cuplu de britanici, tată și fiu, tatăl cu un an mai mare ca mine, pasionați de istorie, și care vizitau într-o săptămână toate cele trei țări baltice.

Ne-am lansat într-o discuție care a durat cam o oră, eu povestindu-i din amintirile mele despre comunism, ce m-a... șocat cumva, venind deci de la cineva pasionat de istoria recentă a Europei de Est, m-a întrebat nonșalant de ce a chemat Ceaușescu minerii.

Ori era un amalgam în capul său, încurcând datele/locurile, ori cine știe cum au prezentat în media internațională la acea vreme.

În fine, bucuria revenirii la Riga a constat în vizitarea celebrei piețe în aer liber, după unii fiind cea mai mare de acest fel din Europa.

Sunt patru hale mari, paralele, unde în interior găsești produse alimentare de toate felurile, cu sute de standuri afară, printre acele hale, care vând absolut orice.

Am fost convins ani buni că noi românii suntem maeștrii muratului de produse, well, letonii au dus arta muratului la un alt nivel. Nenumărate feluri de varză murată doar, în culori și gusturi diferite, castraveți murați la fel, diferite grade sărare a saramurii.

Pe lângă acestea, zeci de feluri de pește, de la pește proaspăt (am cumpărat un crap pentru ultima seară căci am luat special pentru asta cazare prin Airbnb), la pește uscat sau afumat.

Ajungem acum la carnea de porc, un alt produs pentru care sunt recunoscuți.

Dacă în UK e imposibil de ex să găsești o carne grasă, acolo la Riga am văzut carne cum vedeam la tăiatul porcilor în copilărie, grăsime de 10/15 cm.

Am luat o bucată de burtă, să tragem la tigaie ușurel și da, mirosul e acela autentic, fără apă în tigaie, doar untură pură.

Din păcate nu am găsit făină de porumb prin supermarket, pentru eterna mămăligă, așa că ne-am mulțumit cu pâinea de secară.

Pâinea de secară a lor este un alt produs tradițional, vândut deasemenea în zeci de combinații.

Cea mai cea, în ziua petrecută la Jurmala, ca snack la masa crâșmei în care am revenit după opt ani, a fost o pâine tăiată pătrățele și trasă puțin în unt cu usturoi.

De-li-ciu!

Tot într-una din acele hale am revenit, după opt ani, la o mică crâșmă unde aveau un împinge tava.

Mâncare iegtină și foarte gustoasă, bere ieftină, comparativ cu standurile de ex cu bere artizanală.

Toată această bucurie... gastronomică a fost umbrită de felul de abordare a localnicilor.

Dacă inițial am zis că e un caz unic vânzătoarea care s-a răstit efectiv la mine când cumpăram o sticlă de coniac Ararat, ”mi no ingliș spic, mi no ingliș mister”, am mai dat apoi, din păcate, peste nenumărate alte situații similare.

L-am întrebat pe unul în supermarket, cu printscreen pe mobil de pe Google translate despre făina de porumb, băi fratele meu, ai fi zis că l-am înjurat de mamă.

Un taximetrist, sau boltist, nu mai rețin, ne-a lămurit cât de cât.

Oamenii trăiesc într-o spaimă permanentă, cu mama Rusie în coasta lor, devenind astfel neprietenoși cu turiștii a căror proveniență nu o cunosc.

Și, la ce ceafă am eu...

Fiindcă am pomenit de taxi, să spun că costurile călătoriei sunt foarte ieftine.

Dar un taximetrist va negocia cu tine, sau chiar cere o sumă fixă, așa că e bine să ai Bolt pe aplicație, pentru comparație.

Ca exemplificare, când am coborât din tren la Jurmala, era un singur taxi la gară, am aruncat bagajele în portbajaj, el ne-a spus 15 Euro costă până la hotelul nostru, fiind pustiu pe acolo am zis OK.

Când am chemat Bolt de la hotel spre a reveni în centrul stațiunii, aproximativ aceiași distanță, am dat doar 6 Euro.

La fel cursa aeroport/Riga ne-a luat 27 de Euro la aterizare, iar când am chemat Bolt din Riga spre aeroport arăta doar 14 Euro.

Am revenit în UK cu câteva pâini de secară și cu câteva borcănele de... hrean conservat.

Pe asta cu hreanu, am cumpărat inițial un borcănel din piață și, în camera de hotel, servind masa cum o facem de obicei, mici delicatese, bag lingurița cu nădejde în borcănel, obișnuit fiind cu hreanul conservat cumpărat la UK.

Băi fratele meu, secunda doi am zis că-mi ia foc capul, gura, și-mi ies ochii din orbite!

Normal că a doua zi ne-am prezentat și am mai cumpărat câteva borcănele cu așa bunătate.

Despre hotelul în sine, voi încerca un review separat.

Mă îndoiesc că vom mai ajunge, dar heyho, never say never!


[fb]
---
Trimis de icata24 in 18.01.25 13:57:43
Validat / Publicat: 18.01.25 15:48:30
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ȚĂRILE BALTICE. A mai fost în/la: Vilnius, Talin
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Cannes, Nice, Paris, New York

VIZUALIZĂRI: 417 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (icata24); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 foto de prin oraș
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 30350 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

mishu
[20.01.25 16:57:38]
»

@icata24: Mai omule, tu ne omori cu zile, citeam si inghiteam in ces, si cand am mai vazut si pozele, si mai rau, iar acea paine de secara cu untura si usturoi... inghit in sec la greu.

Cat despre hrean

... bag lingurița cu nădejde în borcănel, obișnuit fiind cu hreanul conservat cumpărat la UK. Băi fratele meu, secunda doi am zis că-mi ia foc capul, gura, și-mi ies ochii din orbite!

m-am amuzat teribil si mi-a adus aminte de o intamplare de acum vreo 45 de ani. Mergeam cu familia la Petrosani la o nunta, si la masa s-au pus preparate din porc si pe farfuriute mici erau niste gramajoare de ceva alb. Finul parintilor mei a ezitat, insa daca a vazut ca toata lua, crezand ca e branza rasa ca sa fie sigur a infipt si el furculita si a luat o portie zdravana. Ne-a povestit ca instant i-au dat lacrimile si ii venea sa scuipe dar i-a fost rusine. Va dati seama ce hrean bun era .

Minunat, felicitari, votat cu mare drag.

Nasshu
[20.01.25 17:22:05]
»

@icata24:

Băi fratele meu, secunda doi am zis că-mi ia foc capul, gura, și-mi ies ochii din orbite!

hehe, tu cu lingurita... sa ma fi vazut pe mine care am confundat - la micul dejun - hreanul cu vinetele si mi-am uns o felie de paine cu un strat gros din care am muscat strasnic sa simt gustul vinetei... cand colo surpriza. Noroc ca nu era multa lume la ora aia in restaurant )

Dragoș_MDPHONE
[20.01.25 20:50:29]
»

@icata24: ce crezi?!?

Și io tot cu hreanu'! Acum vreo 35 de ani fusăi și io la Riga. Încă era RSS Letonă... Atunci (ca și acum, se pare) multe bunuri, în special alimentare, se puteau cumpăra doar pe „cartelă” . Evident, noi nu aveam. Așa că de voie, de nevoie, mergeam la piața aia centrală, din fostele hambare pentru dirijabile. Găseam unt de casă excelent, carne și organe pe alese (aveam o cazare „self catering” ), dar favoritul meu era hreanul la borcan.

Când am cumpărat prima dată, mă îndemna o precupeață să gust din marfa ei. Evident că am profitat și am testat produsul. Să fi văzut ce ochi a făcut când i-am spus că nu mi se pare destul de iute!

Săraca nu știa că ador mâncarea spicy...

icata24AUTOR REVIEW
[20.01.25 22:06:28]
»

@Dragoș_MD: Dacă ai ști cât m-am întrebat ce-o fi fost în halele alea...

Am încercat o discuție cu doamna de m-a servit cu piftelele alea mari cu sos, dar nema succes.

Mulțam!

Dragoș_MDPHONE
[20.01.25 22:33:36]
»

@icata24: cu plăcere; scrisesem despre ele în primul articol despre capitala letonă scris pe AfA vezi impresii.

Marius 72
[21.01.25 09:46:19]
»

Pe meleagurile umblate de tine am resimţit şi eu cea mai scăzută temperatură, acum vreo 9 ani.

Era atât de frig de ţineam camera foto sub o geacă de iarnă iar când voiam să trag o poză şi desfăceam fermoarul hainei zici că cineva îmi arunca o lopată cu zăpadă pe piept.

Mâinile îmi erau băgate în două perechi de mănuşi...

Şi era un soare frumos pe cer!!

În altă ordine de idei, rămâi acelaşi pasionat de mâncare şi ce vine complementar cu ea!

Nu pot nega că nu îmi stârneşti pofta prin scrierile şi fotografiile tale!

icata24PHONEAUTOR REVIEW
[21.01.25 10:44:07]
»

@Marius 72: culmea, deși am scris “acum opt ani “, au fost de fapt nouă.

Ianuarie 2016.

Deci gerurile alea le-am prins și eu 🥶

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Marius 72, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Riga:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.066740036010742 sec
    ecranul dvs: 1 x 1