ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.02.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 23.05.14
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
OCT-2019
DURATA: 1 zile
prieteni
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
96.67%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Rabat, capitala Marocului, patrimoniu UNESCO

TIPĂREȘTE URM de aici

Capitala Marocului, a fost declarat patrimoniu UNESCO, in anul 2012, datorita imbinarii trecutului bine conservat arabo-musulman cu modernismul european.

In Rabat se afla multe parcuri si gradini (dintre care sunt renumite Belvedere si Oudayas). Palmieri, leandri si multe plante decorative pot fi intalnite la tot pasul.

Orasul are doua zone complet diferite:constructiile tipic marocane au un stil pitoresc, plin de vitalitate (Medina), in vreme ce, in orasul nou se afla cladiri elegante, cu iz european.

Bulevarde largi, cu circulatie intensa, cu semafoare si treceri de pietoni, care in acest oras chiar sunt respectate, au cladiri frumoase, inconjurate de multe plante.

Rabat este situat pe malul oceanului Atlantic si langa estuarul fluviului Bouregreg. Fluviul delimiteaza Rabat de Sale, o asezare aflata la nord de Rabat. Cele doua orase au impreuna aproape 1.5 milioane de locuitori (mai putin de jumatate din populatia Casablancai). Odinioara rival al Rabatului, Sale poate fi considerat astazi o suburbie a sa.

Marocul a fost invadat de francezi, in 1912. Acestia au instaurat un protectorat si au mutat capitala, de la Fes la Rabat, de teama rebelilor.

Rabat a ramas capitala administrativa a regatului si cand Maroc, (in frunte cu Mohammed al V-lea) si-a cucerit independenta (in 1956).

In 1961, la moartea lui, i-a succedat la tron Hassan al II-lea pana in 1999. (Un mare bulevard ii poarta numele.)

A urmat la tron actualul rege Mohammed al VI-lea, un suveran foarte iubit de marocani.

Hassan al II-lea este unul dintre marile bulevarde, foarte animat avand cladiri foarte frumoase, palmieri si multe alte plante. L-am strabatut in graba, in drum spre "esplanada"unde se afla Moscheea lui Hassan si Mausoleul lui Mohammed al V-lea.

Moscheea a inceput sa fie construita la inceputul secolului XII si ar fi trebuit sa fie cea mai mare din lumea musulmana, in stil romano-bizantin, asemanatoare ca stil arhitectural cu moscheea Koutoubia din Marrakech, sau cu Giralda din Sevilla.

Turnul ei trebuia sa aiba 86 m.

Dupa 4 ani, sultanul sub conducerea caruia incepusera lucrarile, a murit si turnul a ramas la 44 m, neterminat. Totusi moscheea a fost terminata si a fost folosita pana in 1755, cand, in urma unui cutremur devastator, a fost aproape complet distrusa. Acum se vad doar resturile coloanelor. Moscheea nu a mai fost reconstruita, iar turnul nu a mai fost terminat. Chiar si asa, turnul (minaretul) este impresionant, la cei 44 m, prin fatadele sale ornamentate cu flori de crin si caroiajul perfect, in forma de plasa de pe fatade.

Dupa ce am admirat Turnul si resturile coloanelor Moscheei Hassan, ne-am indreptat spre Mausoleul lui Mohammed al V-lea, o bijuterie arhitectonica a Rabat-ului. A fost construit de un arhitect vietnamez, din marmura italiana, placi de ceramica, lemn de cedru.

Atat la exterior, cat si la interior, mausoleul are decoratiuni impresonante. Mormantul ocupa o mare sala, cu pereti din marmura. Cupola somptuoasa este din lemn de cedru, acoperita cu foita de aur.

Se spune ca, de aici a condus Mohammed al V-lea prima rugaciune de vineri, dupa declararea independentei.

Mausoleul poate fi vizitat si de nonmusulmani, gratis.

Platoul are doua porti de intrare:una spre fluviul Bouregreg, spre nord si alta spre sud.

In fata intrarilor de pe esplanada, se afla paza calare a Mausoleului. Am asistat la o schimbare de garda calare (interesant, dar nu fastuos). De altfel, exista multi soldati din Garda, care pazesc intrarea in Mausoleu, iar in interior se gasesc in fiecare colt si sus si jos.

Mormintele lui Mohammed al V-lea si ale celor doi fii ai lui: printul Moulay Abdalah si regele Hassan al II-lea (tatal actualului rege) se afla jos, iar noi am urcat scarile exterioare si am intrat. Nu stiu daca puteam cobori la morminte, n-am vazut pe nimeni acolo. La scurt timp dupa ce am intrat, "seful "pazei, ne-a rugat sa iesim putin, ca se anuntase o vizita importanta.

In Maroc, cand este o vizita oficiala exista obiceiul sa fie adusi oaspetii la Mausoleul Mohammed al V-lea. De altfel se pare ca si regele a fost adus aici (el a murit la Casablanca), tocmai pentru a se prezenta omagii de catre delegatiile oficiale.

Dar delegatia a intarziat prea mult si noi, mereu in criza de timp, dupa ce am facut multe fotografii, am plecat spre Gradinile Oudayas si Medina, pe langa "oued Bou Regreg".

Pe partea cealalta a drumului, se construieste un mall urias, in forma de peste (asa pare). Inspre Sale se afla linii de tramvai, pe care circula spre si dinspre Sale, tramvaie ultra moderne.

Trecem pe malul apei (Bou Regreg) pana incepe sa se vada oceanul. In estuar sunt ancorate barcute. Este si un vapor mai mare, transformat in Restaurant. Se mai afla multe terase, care servesc diverse, de la cafea, sucuri, popcorn, pana la mancaruri pe baza de peste si fructe de mare, la preturi modice (noi nu am mancat acolo, dar preturile erau prezentate pe plansele cu meniuri si preturi, bilingv).

Am intrat in mica cetate Oudayas. Numele i se trage de la triburile de razboinici, originare din Sahara, numite" Oudaia", care au fost aduse de sultanul Moulay Ismail, in secolul 17.

Aici a fost locul asezarii fortificate de odinioara, in cel mai inalt loc al orasului. Ziduri groase protejeaza asezarea micuta, cu aer rustic, avand locuinte vopsite in alb-albastru cu numar la intrare, ca orice casa.

Am intrat in Oudayas prin partea de jos, pe la gradinile andaluze: alei incarcate de flori, o miresme imbietoare, soare cald fantani decorative si multe pisici, lenevind la soare.

Cafeneaua maura are toate masutele ocupate. Este amenajata in stil maur, pe domeniul Palatului, construit de sultanul Moulay Ismail, in sec. 17

Palatul gazduieste astazi un muzeu, dedicat bijuteriilor, piese preistorice si feniciene. (muzeul are program intre 9-16 si noi, din pacate am ajuns in afara programului)

Am hoinarit pe stradutele pitoresti. Pe langa peretii caselor se aflau expuse diverse marfuri de vanzare, negustorii, parand niste oameni destul de saraci, dispusi sa negocieze pretul, doar -doar vei cumpara ceva.

Ici-colo sta, pe o pernuta, la soare cate un motanel sau o pisicuta.

Tot mergand pe stradute si fotografiind, am ajuns la Intrarea principala (pentru noi, iesirea).

Ne-am indreptat spre Medina, insa fiind tarziu, nu am zabovit prea mult. Este mult mai curata, mult mai aerisita, cumparaturile pot fi facute mai linistit aici, decat in alte Medina (exista cate o Medina in fiecare oras marocan).

Apoi, am ajuns pe bulevardul Mohammed al V-lea, cu cladiri foarte frumoase, rezidentiale, sau diplomatice, cu multa verdeata si foarte frumos luminate, pentru ca intre timp se inserase.

In apropierea hotelului, ne-am oprit sa luam masa. Preturile au fost modice, iar preparatele foarte gustoase. O pizza costa 45 DH, frigarui din ficat de vitel, cu garnitura de orez si legume la gratar-75 DH. (cam 12 euro in total)

Ne-am indreptat apoi spre hotel.

In aceasta mult prea scurta excursie nu am mai avut timp sa vizitam (suburbia) Sale si Palatul Regal, pe dinafara.

Despre Palatul Regal, am aflat ca e un fel de oras in oras, cuprinzand cladiri rezidentiale si guvernamentale, garnizoana Garzii Regale Marocane, un Colegiu Regal unde studiaza printii si printesele Dinastiei Alaouite, o biblioteca, gradini si chiar o mica moschee, la care din cand in cand sultanul insusi efectueaza o rugaciune, vinerea.

Pentru a vizita Rabat ar trebui cel putin 3 zile, dar si cu vizita noastra scurta am adunat multe impresii frumoase.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Dorina9 in 15.02.20 00:27:34
Validat / Publicat: 15.02.20 09:05:44
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în MAROC

VIZUALIZĂRI: 1255 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dorina9); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Plafonul Mausoleului, din lemn de cedru, cu foita de aur, Rabat
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 26600 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmaster39
[15.02.20 09:02:05]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Rabat, RABAT" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

-

Câteva fotografii realizate de voi acolo ar fi mai mult decât binevenite — atât ca ilustraţie a textului, cât şi ca informaţie utilă, ele fiind căutate, apreciate (şi solicitate) de cititorii interesaţi în această destinaţie... Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_addnew ... 79&ridAnt=98786

webmaster
[15.02.20 09:14:47]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

webmaster
[15.02.20 15:03:39]
»

Mulțumiri pentru amabilitatea cu care ai dat curs solicitării de a încărca fotografii.

===

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

mishu
[28.03.20 23:23:35]
»

@Dorina9: Surprinzator in continuare, istorie la mare cinste, viitor de aur. Poza 2 superba.

Felicitari, votat cu mare drag.

Dorina9AUTOR REVIEW
[29.03.20 00:55:26]
»

@mishu: Va multumesc pentru rabdarea de a citi textul si de a privi pozele, precum si pentru aprecierile facute

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dorina9, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Rabat:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.048782110214233 sec
    ecranul dvs: 1 x 1