ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.04.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Chiajna
ÎNSCRIS: 06.04.13
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
MAR-2013
DURATA: 2 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Rabat - capitala Regatului Maroc

Ilustrație video-muzicală
claude challe - leliat hob


TIPĂREȘTE URM de aici

Situat pe coasta Atlanticului, orasul cu o populatie de 1.800.000 locuitori este capitala Regatului Maroc. Spre deosebire de celelalte orase vizitate: Marrakech, Casablanca, Meknes, Fes, capitala Rabat este mai aerisita cu strazi mult mai curate si cu obiective turistice usor de descoperit.

De la gara feroviara, situata in partea noua a orasului, se poate ajunge foarte usor in medina, partea veche in care sunt situate riadurile care ofera conditii de cazare foarte bune cu un excelent raport calitate-pret.

In majoritatea oraselor marocane exista doua denumiri pentru principalele bulevarde: Mohammed V si Hassan II, primul bunicul si al doilea tatal actualului rege Mohammed VI. De la gara o poti lua lejer pe bulervadul Mohammed V catre medina, trecand pe langa cladirea Parlamentului. Interesant este faptul ca bulevardul care are la un moment dat doua benzi pe sens despartite de un scuar plin de palmieri se continua, dupa ce se intersecteaza cu bulevardul Hassan II, cu o alee care strabate mica medina. Astfel de la grandoarea unui bulevard impunator te trezesti pe o aleea ingusta pe care nu se poate circula cu autoturismele incat te intrebi daca nu ai nimerit in alta parte.

In medina poti identifica cu usurinta riadul la care ai rezervare si nu esti nevoit sa suni decat daca esti foarte dezorientat.

Cazarea am avut-o la Riad Dar Yanis si conditiile au fost foarte bune. Personalul orientat catre client si ne-a permis accesul in camera desi ajunsesem mai devreme decat ora de intrare specificata pe rezervare. De la mica receptie am primit o "harta" foarte utila, de fapt o pagina A4 alb-negru trasa la xerox insa extrem de utila. Ne-au recomandat principalele atractii turistice si chiar un restaurant cu specific marocan care s-a dovedit a fi peste inaltimea asteptarilor (fiind rezervati in privinta standardelor). Micul dejun pe care l-am luat a doua zi a fost consitent desi fara carne. Am primit omleta, gem, unt, lapte, ceai si o multime de painici cu specific local.

Dupa o plimbare scurta prin medina am mers catre Kasbah des Oudayas, o fortareata aflata pe malul Oceanului Atlantic care cuprinde un cartier locuit si o gradina deosebita - Gradina Andaluza. La intrarea in fortareata esti intampinata de ghizi destul de agresivi care-si ofera serviciile contra cost. Ne-am descurcat fara sprijinul acestora, folosindu-ne de un ghid Routard.

Referitor la ghizii omniprezenti in orasele marocane trebuie sa spun ca pentru unii vizitatori s-ar putea sa fie de folos, dar pentru unii sa nu fie atat de necesari. Acestia iti ofera intr-adevar mai multe informatii decat poti gasi intr-un ghid de calatorie tiparit sau decat panourile cu informatii turistice insa pot devani si obositori. Nu cred ca vor evita sa te plimbe pe strazile intortochiate tocmai pentru a scoate in evidenta efortul pe care-l depun. Totusi unii sunt oameni bine-intentionati si spun acest lucru pentru ca am discutat cateva minute cu un ghid autorizat care ne-a explicat ce fel de explicatii poate oferi si care a parut bucuros sa constate ca suntem din Romania, tara despre care stia cateva amanunte. Asadar depinde de ce isi doreste fiecare turist in parte: sa se lase condus prin labirintul medinelor sau sa se descurce singur gasindu-se de mai multe ori in situatia de a nu mai intelege in ce directie sa apuce. Noi am ales a doua varianta...

Revenind la Kasbah des Oudayas, micul cartier fortificat aflat pe lista patrimonului UNESCO trebuie sa spun ca ofera o priveliste frumoasa spre ocean si un loc de relaxare ideal la o terasa la care se poate ajunge din Gradinile Andaluze sau mai complicat dinspre straduta principala care se continua de la marea poarta de intrare in cartier. In fine, mi-a adus aminte de cafeneaua Pierre Loti din Istanbul. Poate si pentru faptul ca ambele se afla langa cimitir.

De aici am mers pe malul raului Bouregreg care se varsa in oceanul Atlantic pana in Piata 16 Noiembrie, data la care Marocul a iesit de sub protectoratul francez in timpul lui Mohamed V, bunicul actualului rege. Pe aici trece un tramvai modern care face legatura intre cele doua parti ale orasului despartite de rau. Foarte aproape de piata se gasesc Turnul Hassan, neterminat de o vechime destul de importanta si Mausoleul regelui Mohammed V, care este foarte apreciat in Maroc.

Voi atasa poze care vor fi mult mai sugestive decat umila mea descriere. Am incercat sa ajungem tot pe jos pana la Ruinile Chellah insa ne-am dat seama ca sunt cam departe si ne si ratacisem. Am luat un taxi care ne-a dus la destinatie in schimbul unei sume modice (cat doua calatorii cu RATB-ul) cu un taximetrist extrem de amabil dar cu o masina... modesta.

Ruinile sunt bine ingrijite si de pe panoul de la intrare afli informatii privind originea acestora. De aici am revenit in oras si ne-am oprit la restaurantul recomandat unde am asistat la o scurta ceremonie a ceaiului de menta si unde mancarea a fost foarte buna. In plus era si mai curat decat in alte restaurante in care am intrat. Fiindca incepuse sa ploua ne-am retras in riad.

Urmatoarea zi am mers pe malul oceanului Atlantic si am mai intrat iar in Kasbah des Oudayas. Dupa o plimbare prin cartier am revenit in medina si ne-am luat rucsacurile pentru a merge la gara. De aici am luat trenul catre urmatorul obiectiv: Meknes.

Despre Rabat am numai cuvinte de lauda chiar daca nu-l pot compara cu Marrakech sau Fes. Fiind capitata a regatului are mai multe strazi cu ambasade, consulate dar si ministere si alte institutii admisistrative. Acestea sunt curate si corect semnalizate iar soldatii sunt prezenti la intrarile cladirilor conferind un sentiment de siguranta suplimentar.

Nu pot incheia fara a va invita sa vizitati Rabatul si sa ramaneti la fel de incantat ca mine.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de gilbert in 10.04.13 21:33:15
Validat / Publicat: 10.04.13 23:00:05
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în MAROC

VIZUALIZĂRI: 7785 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (gilbert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Oceanul Atlantic
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25400 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmaster
[10.04.13 22:31:15]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

webmaster13
[11.04.13 19:57:57]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Rabat:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056339025497437 sec
    ecranul dvs: 1 x 1