GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Mi'e dor de Maroc. Stiu ca am ramas datoare inca din primavara cu o alta poveste despre acest colt de lume.
O luna intreaga am refuzat sa merg cu membrele familiei la hamam, baia comuna, care se afla in toate cartierele (chiar mai multe intr'un cartier) din orase mari sau mici. Intreband cum este, mi s'a raspuns, foarte cald, abur, si uite asa, am pierdut o luna de minunatie. Am acceptat fiind hotarata sa ies in momentul in care nu mai suportam caldura... Buuuuuuun. Este un intreg ritual de pregatire. Intr'o sacosa sau troler iti pregatesti schimburile curate, halatul de baie si prosopul. Nu vei uita nicidecum voalul (baticul pe care il vei folosi dupa iesirea de la baie). Urmeaza o galeata mare de plastic, dar si un vas de plastic cu maner (cu care urmeaza sa torni pe tine apa calda). Mai adaugi sapun pasta de ulei de masline, sapun de toaleta parfumat, sampon, slapi de plastic, henna, un scaunel sau un covoras de plastic, piatra ponce, o jumate de lamaie. In sfarsit cred ca nu am uitat nimic. Cladirea este impartita in doua: jumate pentru femei, jumate pentru barbati. Interiorul este identic.
Taxa pentru intrare este de 1 euro. In prima incapere exista "garderoba"niste rafturi unde iti lasi hainele, incaltamintea. Ti le preia o femeie angajata aici. Ramai
in chiloti si slapi sau doar in slapi, este alegerea ta. Prima camera se numeste "camera rece"Nu e rece decat comparativ cu celelalte doua... Aici ramane halatul si prosopul, de care ai nevoie la sfarsit. Urmeaza camera calda. Pe doua conducte vine apa rece si apa fierbinte. In galeata (poti imprumuta si de la fata locului) iti faci apa cat vrei de calda. Ocupi locul de care ai nevoie, si te uzi cu apa din belsug. Va repet este de'a dreptul un ritual. Cu sapunul pasta, negru, te ungi pe tot corpul, si ramai asa un timp in caldura si abur. Nu este nici pe departe insuportabil. Te clatesti si cu o manusa incredibil de dura incepi sa faci un gomaj adevarat, intai partea dreapta, apoi partea stanga. In tot acest timp te clatesti cu apa din iar si iar, pentru a indeparta celulele moarte ale pielii. Daca pe parcursul orelor ce le vei petrece in hamam ai nevoie de 50 sau 150 de galeti de apa, esti liber sa le folosesti pentru taxa platita. Urmeaza spalatul parului cu sapunul pasta, clatit si apoi se poune pe par pasta de henna. Nu te zoreste nimeni, stai cat vrei. Uneori este aglomerat alteori mai putin aglomerat, dar niciodata gol. Intre timp te clatesti, te caltesti, te balacesti. Clatesti parul dupa vreo jumate de ora de stat cu henne apoi il speli cu sampon obisnuit si clatesti. Este o desfatare, o placere, o relaxare sa tot arunci apa pe tine iar si iar. Speli corpul cu sapunul de toaleta, si iar clatesti. Iti faci mereu o noua galeata de apa calda, dupa pofta inimii. Poti intra daca vrei, in camera fierbinte, sub pavimentul careia se afla cazanul sub care focul nu se stinge niciodata. Bineinteles, foc de lemne. Aici este intr'adevar fierbinte, nu poti sta prea muls, dar merita incercata senzatia. Si aici ti'ai luat galeata cu apa pentru a te uda din belsug. Revii in camera calda. Acum poti folosi piatra ponce. Nu este pedichiura mai performanta (nu ma refer la curatatul unghiilor) decat picioarele curatate la hamam. Dupa vreo doua ore, parca as iesi afara. Trebuie sa fac "finisajul"Trec lamaia pe toata suprafata corpului. Of, am uitat sa va spun ca de obicei ai nevoie de ajutor pentru spate, sau daca iti permiti din punct de vedere financiat, platesti o femeie care face tot ritualul, spalandu'te. Asa... revenim la lamaie. Facem acest "tratament" pentru inchiderea porilor. Nu va puteti imagina cum m'a usturat pe mine din cauza micilor zgarieturi pe pielea mea subtire de european. Ce mai radea prietena mea. Urmeaza placute clatiri, cate vrei si te pregatesti de iesire. In camera "rece"te obisnuiest cu alta temperatura, pui pe tine halatul, stergi parul si lasi prosopul "turban". Tot "harnasamantul" est pus la loc in galeata de acasa. La garderoba te stegi, te imbraci, mai stai pe o banca sa te obisnuiesti cu temperatura de afara, apoi pleci. Pe drum, mai scapi de moleseala, si te gandesti la urmatoarea data cand te vei afla din nou la hamam.
Am revenit saptamanal, dar nu am recuperat nicidecum luna in care mi'a fost teama sa incerc. Oricum dusul de acasa era o curatire pe care o aveam cotidian, dar baia de la hamam ramane HAMAM.
In acest an am ramas acasa, vises la tot ce am trait in Maroc in cele 3 luni de viata printre musulmani. Voi reveni cu siguranta, sunt asteptata, acum stiu ce cadouri sa duc, si imi doresc baie la hamam de la bun inceput.
Va imbratisez, dganea
Trimis de dganea in 11.09.11 11:19:50
- A fost prima sa vizită/vacanță în MAROC
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dganea); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat la rubrica "Rabat si imprejurimi" (nou-creata pe site)
Dganea: vad ca "impartim" dragostea pentru aceaste minunate locuri. Te invidiez, pentru ca eu am fost de patru ori in Maroc, insa pana acum nu am reusit sa ajung la hammam. Aveam detalii de la sora-mea si de la o buna prietena, si stiu ca sunt si hammam-uri mai de lux, pentru turisti. Insa eu vreau la unul de-al lor. Pe tine nu te-a "frecat", fara mila, pe tot corpul, o marocanca in varsta, cum am auzit ca se face?
Numai bine si multumesc pentru frumoasele descrieri facute din suflet.
Recunosc ca si eu am stat mai bine de 2 saptamani prin Maroc si m-am "ferit", ca si tine, de hamam-ul lor. Dupa ce povestesti nu imi mai pare o asa tragedie. Pe mine m-au facut sa ma indoiesc in primul rand ideea de a te spala impreuna cu alte cateva zeci de femei de origine araba cat si produsele ce mi-au fost aratate prin medina, ca fiind, indispensabile hamam-ului. Ceea ce turcii numesc hamam nu are legatura cu ceea ce ai povestit, ci mai degraba cu un masaj si o sauna la un loc. Cand imi voi mai face curaj sa ajung in Maroc, voi avea pe lista, de bifat si o vizita la un hamam.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2022 Rabat, actuala capitala moderna a Marocului — scris în 19.06.22 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Oct.2019 Rabat, capitala Marocului, patrimoniu UNESCO — scris în 15.02.20 de Dorina9 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2014 Riad Dinarjat... surpriza de pe uliță — scris în 30.01.15 de Titi Dinca din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2014 Souk în Rabat — scris în 30.01.15 de Titi Dinca din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2014 Rabat de la kashbah Oudaya la turnul Hasan — scris în 30.01.15 de Titi Dinca din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2014 Chellah paradisul din Rabat — scris în 30.01.15 de Titi Dinca din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2013 Rabat - capitala Regatului Maroc — scris în 10.04.13 de gilbert din CHIAJNA - RECOMANDĂ