ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.05.2013
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- M ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Timisoara
    ÎNSCRIS: 08.07.08
    STATUS: SENIOR
    DATE SEJUR
    APR-2013
    DURATA: 12 zile
    single
    1 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    95.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 10 MIN

    Un oraș în care mereu doresc să revin

    TIPĂREȘTE

    Deoarece am locuit în Kosovo aproape 4 ani m-am gândit că ar fi util să postez aici informații practice pentru membrii comunității AFA, mai ales că postările anterioare pe acest subiect conțin mici inadvertențe. Voi evita atât cât este posibil în această postare referințe la situația politică sau anumite aspecte istorice, nu din ignoranță ci doar pentru a nu da naștere unor discuții care cred că nu-și au rostul pe un site de călătorii. Este posibil ca anumite nuanțe să nu fie tocmai politically correct (cum ar fi denumirile localităților) însă am considerat că este mai practic așa pentru călătorul care vizitează Kosovo acum.

    De la bun început trebuie precizat că populația este majoritar musulmană. Însă societatea kosovară este o societate tânără, modernă și emancipată. De exemplu, tinerii musulmani din orașele kosovare țin post de Ramazan cam la fel cum au ținut postul Paștelui de 1 Mai și tinerii ortodocși români de la oraș. Singurele semne vizibile ale religiei musulmane sunt absența cărnii de porc din magazine și restaurante, minaretele celor cateva moschei din oraș și chemările la rugăciune care se aud din megafoane, în special cele de dimineață, prânz și seară.

    De reținut că populația kosovară sub 35 de ani reprezintă peste 60% din populația totală, iar familia medie din punct de vedere statistic este formată din 7,5 membri. Peste 90% din firmele înregistrate în Kosovo sunt microintreprinderi. Practic, în afara berii, vinului și a mineritului nu există nimic productiv la scară industrială în Kosovo. Singurele produse locale sunt berea Peja și vinul de Rahovec (Stone Castle), în rest totul se importă!

    În special iarna este recomandat să evitați lifturile și să aveți în permanență o lanternă în buzunar deoarece se ia curentul destul de des. În Kosovo nu există gaze, încălzirea și gătitul efectuându-se electric sau cu lemne. Moneda locală este Euro iar plățile cu carduri de la principalele bănci românești sunt acceptate peste tot. Nu scoateți bani decât de la ATM-urile din interiorul băncilor.

    Parcările din centru costă 1 euro/oră sau 2 euro/24 ore. Atenție la telefonul mobil. De preferat să vă setați manual telefonul pe operatorul local IPKO. Operatorul pe care îl selectează automat telefonul, VALA, este din Monaco și vă costă 2,5 euro/min.

    Pe șosea, plictisitor sau nu, majoritatea șoferilor respectă limita de viteză (80 km/oră). Poliția rutieră are radare mobile (gen pistol) și nu prea stau la negocieri. Deși de ceva timp există o lege care interzice acest lucru, fumatul în toate locurile publice este o realitate. Asistența medicală este adecvată și mulți doctori locali și-au făcut facultatea în România, fiind vorbitori de limba română (e drept cu accent moldovenesc).

    La intrare/ieșire cu mașina/autobuzul: deoarece în partea Sârbă linia de demarcație dintre Serbia și Kosovo este considerată demarcație administrativă iar în partea kosovară este considerată graniță, trecerea se realizează utilizând două documente diferite pentru a evita orice neplăceri. Din Serbia se iese arătând cartea de identitate iar la intrarea în Kosovo se arată pașaportul. La ieșire procedați invers și evitați astfel neplăcerile cauzate de ștampilele aplicate în pașaport (dacă reveniți în România din Serbia). La cerere, polițiștii kosovari nu vă vor ștampila pașaportul. Dacă sunteți cu mașina personală, este obligatoriu să vă cumpărați asigurare auto la punctul de vânzare dintre cele două puncte de control. Până la 15 zile asigurarea costă 32 euro (plata doar cash). Cartea verde nu este valabilă în Kosovo. Intrări în Kosovo cu mașina sunt din Serbia prin Merdare (este cea mai scurtă variantă dinspre partea de vest a României, însă este și cea mai aglomerată) sau Bujanovac. Intrarea prin Jarinje este periculoasă și de evitat în orice situație, ca de altfel și orice călătorie în nordul Kosovo, dincolo de râul Ibar. Intrările dinspre Macedonia, Muntenegru și Albania nu prezintă nici un fel de probleme.

    La intrare/ieșire cu avionul: Aeroportul Internațional Adem Jashari leagă Kosovo prin linii directe de principalele destinații din Italia, Germania, Austria, Elveția și Turcia. Este un aeroport administrat privat și se aplică aceleași reguli ca în orice aeroport european. O cursă cu taxiul de la aeroport până în Prishtina costă între 15-20 euro. Majoritatea hotelurilor din oraș ofertă transport la/de la aeroport la un tarif de 11-12 euro (se comandă la recepția hotelului). De la aeroportul Skopje din Macedonia, o cursă taxi pentru Prishtina (aprox 80-90 km) costă 60 euro. Din România se poate zbura la Prishtina via Vienna sau via Istanbul. Prin Munchen biletul de avion sare de 700 euro.

    Hoteluri: Deoarece în ultimii 10 ani a existat aici în mod constant o numeroasă prezență internațională (peste 30.000 de soldați, jandarmi, polițiști, experți, consultanți, voluntari etc) Prishtina este unul dintre cele mai cosmopolite orașe din regiune. Există nenumărate hoteluri (pentru toate buzunarele) și restaurante cu bucătărie specifică din foarte multe țări. De reținut că limba engleză este limbă oficială în Kosovo, alături de albaneza și sârba (sau sârbo-croata). De regulă pentru rezervarile online hotelurile acordă până la 20% discount față de prețul afișat pe site. Este un singur hotel de 5 stele adevărate amplasat ultracentral, Hotelul Swiss Diamond (construit prin reamenajarea fostului Hotel Iliria) pe strada (acum) pietonală Maica Tereza (Rruga Nena Tereze). Prețul camerelor este pe măsură, de la 150 euro/noapte, iar managerul hotelului este o româncă de toată isprava. Toate hotelurile au access la internet prin cablu și wireless. În zona centrală recomand următoarele hoteluri (încercate personal): Sirius, Royal, Prishtina, Ora (60-80 euro/noapte) sau Begolli, Afa, La Corte (40-60 euro/noapte). Alte hoteluri excelente însă aflate în afara orașului sunt Hotelurile Victory și Emerald (80-100 euro/noapte).

    Hotelurile centrale oferă de regulă numai micul dejun, însă poate fi comandată cina sau prânzul de la un restaurant din apropiere (intrebați la recepție). Toate hotelurile au pagini web unde puteți face rezervări sau găsi mai multe informații.

    Restaurante: Ca în orice țară străină unde mergeți prima dată, aplicați regula de aur (in special vara): alegeți restaurantele aglomerate deoarece aici produsele nu stau de pe o zi pe alta și evitați sosurile, maionezele sau alte produse cu ouă. De departe preferatul meu este restaurantul Princesha Gresa de pe strada (în albaneză Rruga) Fehmi Agani. Atenție când comandați că porțile sunt enorme. Are bucătărie internațională și orice veți comanda vă va rămâne în amintire pe veci. Specific acestui restaurant este un aperitiv din partea casei (atenție că dă dependență) pâinici și sos de smântână cu usturoi iar după ce achitați nota de plată (cereți fatura sau logarim) veți primi tot din partea casei un desert (panna cotta sau cremă de zahăr ars) sau o băutură la alegere (rachiu de struguri/grappa sau de pere/dardha iar pentru doamne limoncello). De încercat ciorbele (se pronunță... "ciorba") și colecția de vinuri. Alte restaurante preferate de mine sunt: Liburnja, Pjata, Pishat, Ultra (bucătărie tradițională kosovară/otomană), Peoples, La Corte, Gagi, Chinezescul de vis-a-vis de poliție, Tiffany, Hemingway, Central Room și Osteria Basilico (cele mai bune paste din oraș). Pe dealurile din apropiere sunt restaurantele Pinocchio (restaurant de protocol cu specific italian și vederi panoramice asupra orașului) sau El Passatore (cei mai buni calamari din oraș). O plimbare prin Parcul Germia este relaxarea perfectă de weekend (vara se pot închiria aici și biciclete) iar masa se poate servi la Vila Germia. Un meniu complet de persoană în Prishtina costă în jur de 10-15 euro. Cafea/apă/suc la 0,5-1,5 euro, bere 1,5-4,0 euro (depinde de țara de proveniență), vinul 7-21 euro/sticlă. Însă, bijuteria ascunsă a bucătăriei kosovare în Prishtina este restaurantul Renaissance. O căsuță între blocurile din buricul târgului, fără firmă afară, și a cărei ușă este mereu încuiată. Bați, și dacă sunt locuri libere ți se va deschide (dacă nu ai rezervare prealabilă). Nu au meniu, tariful este fix 15 euro/persoană, mănânci și bei tot ce ți se dă, dacă te țin curelele. Dacă este generos, proprietarul care este un renumit muzician, îți va da de ales între vită și pui. De peste un deceniu este cotat cel mai bun restaurant din oraș. Dacă sunteți cu buget redus, vă recomand la “împinge tava” în supermarketurile Benaf sau în centru lângă teatru unde un prânz complet nu sare de 3 euro. Pentru o gustare rapidă vă recomand restaurantele Bosna, celebre pentru cel mai bun burek din oraș (plăcintă cu brânză, spanac sau carne și iaurt). Dintre nenumăratele pizzerii o recomand pe Napolli (vis-a-vis de semnul New Born).

    Cofetăria MaBelle este raiul amatorilor de dulciuri. Merită încercat, pentru un schimb cultural, restaurantul Nepalez din complexul Qafa (se pronunță “ceafa”). Dacă vi se face de o ceafă de porc sau o fasole cu ciolan afumat și o rachie bună de la mama ei, dați o fugă până în satele sârbești practic lipite de Prishtina, în mod special Restaurantul Ciao din Caglavica, chiar la ieșirea din Prishtina pe șoseaua spre Skopje. Aici găsiți și bere din regiune: Jelen (Serbia), MB (Macedonia) sau Lasko (Slovenia).

    Pentru shopping vă recomand Albi Mall, Grand Store sau Minimax; toate sunt în afara orașului în zona comercială și taxiul costă 3 euro din centru. Dacă tot ajungeți la Minimax, intrați și la magazinul Melodia-PX din vecinătate; are un etaj Blackwater, pentru cunoscători; -). De asemenea în zona centrală gasiți o multitudine de magazine cu tot ce vă doriți, marfă originală sau piratată. Personal îmi plac magazinele LTB Jeans și butique-urile din pasajul Albi Center (sub sala sporturilor, în spatele semnului New Born).

    Sunt nenumarate cafenele unde piesa centrală o reprezintă caffe macchiatto, băutură emblematică pentru Prishtina, la 0,5-1,5 euro. Daca doriți un espresso lung, atunci comandați “americano”. Dacă vreți să simțiți pulsul orașului, cafenelele Amelie sunt un bun punct de plecare. Viața de noapte este foarte activă, în special în cartierul Pejton unde sunt numeroase cluburi. În nopțile de vară promenada din Pejton mi-a adus aminte de faleza din Mamaia în plin sezon. Nota bene: multă muzică românească, deși ei n-au nici cea mai mică idee de unde vin Inna, Antonia, Alexandra Stan, Alex Velea, Smiley sau Connect-R. Un “sunday brunch” sau “all day breakfast” la Paddy O’Brien Irish Pub este ceva ce nu trebuie ratat sau joi seara în aceeași locație jocul de Quizz Pub (chiar în centru, în spatele Hotelului Swiss Diamond). Înscrierea la joc costă 2 euro/persoană, maxim 5 pub-buddies într-o echipă iar banii colectați sunt donați unor cauze umanitare. Super-distracție garantată și socializare asigurată de whiskey chasers (un Jameson/Bushmills plus o halbă de Kilkenny/Guinness, după preferință).

    Toate restaurantele și cafenelele oferă acces la internet wireless, trebuie doar să cereți parola de la chelneri (în Kosovo nu există chelnerițe). Dacă sunteți pasionați ai transmisiunilor sportive, găsiți în cartierul Pejton sports barul Filikaqa. De regulă clienții poartă tricourile echipei favorite (riscantă treabă) iar pereții sunt tapetați cu ecrane de toate dimensiunile pe care sunt transmise meciuri live de prin toată lumea. Rugby și cricket live se pot viziona în direct la Paddy O’Brien sau Restaurantul 91sh (90sh este sediul poliției, sic!).

    Transport public: În Prishtina circulă 16 linii de autobuz, cu trasee fixe dar stații "mobile". Adică faci cu mâna și oprește ca să urci, te duci la ușa din fața și oprește ca să cobori. Costul unui bilet este 0,40 euro. Autobuzele către celelalte localități costă între 1-3 euro și pleacă aproximativ din 30 în 30 min. din autogară. Sunt și două trenuri re-activate, unul merge la Skopje și unul la Peja iar biletul costă 4, respectiv 3 euro.

    Nu este mare lucru de vizitat ca obiective turistice în Prishtina. Muzeul Național, Biblioteca Națională, statuile lui Bill Clinton, Skenderbeu, Maica Tereza. Clădirea Teatrului Național ține loc și de operă și de filarmonică. În permanență aici sunt găzduite spectacole și diverse festivaluri internaționale.

    Foarte important: citiți avertizarile de călătorie de pe pagina MAE și să aveți la îndemână datele de contact ale Biroului de legături al României în Kosovo. Nu oferă servicii consulare, însă vă pot ajuta la nevoie. Păziți-vă pașaportul ca pe ochii din cap!


    [fb]
    ---
    Trimis de mauricius* in 06.05.13 11:54:49
    Validat / Publicat: 06.05.13 17:28:31
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 5024 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mauricius*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Zeița mama-pământului (idol dardan) simbolul orașului Prishtina
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 17300 PMA (din 18 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    5 ecouri scrise, până acum

    webmaster
    [06.05.13 12:28:32]
    »

    Excelente şi foarte utile informaţiile prezentate, articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

    Nicu
    [06.05.13 18:20:07]
    »

    Am fost nu demult la Pristina si am vazut in mare orasul dar nu asa mult ca sa stiu tot.

    Bine venit acest rewiev despre acest loc dar cum ai pus problema la sfirsit tot zona asta suna pentru multi o sperietoare mai ales ce scrie Mae etc adica alerta de calatorie.

    Cafeaua degeaba am cerut cafea americana ca tot asa mica de tot am primit, asta e valabil si in Macedonia nu numai aici.

    Eu am avut cazare la un hotel in centru, totul f bine si servici de calitate.

    Totus romanii nu se duc acolo inca exista o mare retinere.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    mauricius*AUTOR REVIEW
    [07.05.13 19:30:44]
    »

    @Nicu: Îmi pare rău dacă indicarea siteului MAE a sunat a sperietoare. Intenția a fost de a nu mai repeta anumite aspecte care sunt menționate acolo.

    Prishtina este unul dintre cele mai sigure orașe din Europa iar Kosovo pe ansamblu are o rată a criminalității comparabilă cu țările scandinave, renumite pentru nivelul scăzut. Spre comparație, rata criminalității în Irlanda de Nord este de aproape 1000 de ori mai mare decât în Kosovo. Totuși, nu există pădure fără uscături. În plus, puțină prudență suplimentară datorită statutului mai special nu strică.

    Despre "americano", cel mai probabil că ai fost servit de un practicant. Sper că nu ți s-a întâmplat asta la Dit' e Nat' (Zi și Noapte) cafeneaua a cărei fotografie ai atașat-o la impresiile tale. O cafea americano în toate țările din fosta Iugoslavie (cu excepția Kosovo) se comandă kafa/kava produjena (scris fonetic).

    Nu numai românii evită Kosovo. Din păcate și kosovarii, la fel ca și noi, au de suferit în urma unei expuneri mediatice nepotrivite pe plan internațional. Practic nu se transmite mai nimic din Kosovo dacă nu-i rost de o știre negativă. De exemplu despre noi, chiar și în Kosovo în ziarul Prishtina Insight (ziar local în limba engleză), în paginile cu știri din Balcani nu apar articole despre România decât dacă e ceva negativ de zis. Drept urmare și percepția publicului larg despre o locație sau alta are de suferit.

    mauricius*AUTOR REVIEW
    [12.05.13 09:45:15]
    »

    @mauricius: Întâmplător am găsit în telefon și o poză cu semnul NEW BORN re-vopsit (în Martie 2013) cu drapele țărilor care au recunoscut independența Kosovo. România nu se află printre acestea.

    Datorită faptului că pe lângă țara noastră, nici Spania, Cipru, Slovacia și Grecia nu au recunoscut acest stat, Kosovo nu beneficiază de recunoștere din partea Uniunii Europene, cu consecințele de rigoare. Din acest motiv, spre deosebire de alte țări care au ambasade în Prishtina, România are un așa numit Birou de legături iar Uniunea Europeană nu are o delegație ci Biroul UE în Kosovo (pe scurt EU-OK).

    Și mi-am reamintit că puteți face un tur de oraș inedit, contra a cca 10 euro, cu un taxi vestit: London Black Cab

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    mauricius*AUTOR REVIEW
    [25.05.13 08:50:37]
    »

    Trebuie să-mi fac mea culpa deoarece un foarte bun amic mi-a atras atenția că am uitat să vă recomand ceva. Desertul cel mai popular în Prishtina se cheamă Trilece. O prăjitură care și ea dă dependență, realizată din trei straturi de lapte și deasupra cu caramel. Se topește în gură și se savurează pe îndelete.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    mauricius*, Nicu
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Prishtina:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.042059183120728 sec
    ecranul dvs: 1 x 1