ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.10.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 30.06.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2016
DURATA: 6 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Micul Poros. Cel mai liniștit loc din Kefalonia.

TIPĂREȘTE URM de aici

A fost pentru a treia oară când am respirat aerul Kefaloniei. Recentele deplasări au fost efectuate în august 2013 (excursie de o zi -turul insulei - cu plecare din Zakyntos) si anul trecut, tot în luna august, o escală în Fiscardo pentru o oră intr-o croazieră a celor cinci Insule Ionice, cu plecare din Parga via Nidri/Lefkada. Am scris impresii separate pentru fiecare. Pentru anul acesta mi-am stabilit un termen mai lung: șase nopți (18-24 august), la Poros, cazare la Hotel Kalypso (impresii aici) . Sejurul l-am achiziționat din timp, la 12 noiembrie 2015.

Un loc mic, neaglomerat si extrem de liniștit. Așa poate suna definirea așezării Poros. Fost sat pescăresc până la seismul din august 1953, refăcut în timp și transformat în zona turistica. Întreaga comunitate numără aproximativ 1100 locuitori grupați în cinci sate: Poros, Asprogerakos, Kampitsata, Riza si Tsanata.

Poros se află situat în sud-estul Kefaloniei fiind punct de tranzit către Argostoli (42 km), Sami (28 km) si Skala (12 km). Împărțit în trei părți distincte: portul, promenada (faleza si plaja) si zona centrala. Ajunge o zi, două chiar, ca să cunoști pe dinafară întreaga arie.

Portul reprezintă motorul vital pentru întreaga comunitate. Este asigurată conexiunea cu portul Killini din Peloponez prin transporturi regulate cu ferryboat pe tot parcursul anului. Tot aici sunt ancorate bărcile de pescuit ale localnicilor. Pescuitul reprezintă după turism a doua sursă de venit pentru comunitate.

Promenada, Piața Centrală si Aragia Beach sunt separate de port de un mic deal. În vârful acestuia se înalță maiestuoasă biserica Agios Sotiris singurul obiectiv de vizitat din oraș. Piața Centrala este flancată de arterele Odos Georgios Metaxa si Odos Atena. În acest perimetru se găsesc sediul Poliției, farmacia, cabinetul medical pentru urgente, oficiul postal (OTE) si Banca (cu program relas: luni-vineri între orele 10:00-14:00). De asemenea, tot aici sunt deschise câteva magazine bine aprovizionate. Plaja Aragia se întinde pe o distanta de aproximativ 1 km din dreptul Pieței Centrale până în fața hotelurilor Paradise, Riviera si Kalypso (locația în care am fost cazat). De-a lungul falezei se găsesc cele mai multe taverne (Sarotaverna Kostas, Dyonissos, Vaneassa, Ksemodochio, Pantelis) si cafe-baruri (Zanza, Bello Pizza, Mythos Internet-Cafe). Plaja este premiată ,,blue Flagg", însă nu merita această clasificare. Neamenajată corespunzător, plină de pietre, cu intrare abruptă în apă. Mergi câțiva pași, circa doi metri si, brusc îți trece apa peste cap. Din acest punct de vedere nu recomand celor cu copii să facă baie aici.

Zona Centrala este separat de restul orașului și de plaja printr-un canal de trecere numit Vohinos sau ,,Râul fără apă", conform afirmației domnului Nikos (Nicu), simpaticul ghid local. În timpul verii este utilizat ca parc auto, dar pe timp de toamna-iarna se transformă intr-un torent furios din cauza căderilor de pietre si de apa de pe Muntele Einos. Vohinos a dat numele orașului, în limba greacă se traduce ,,trecere", după spusele domnului Nikos. Doua podețe traversează râul în amonte unde acesta iese din Cheile Poros. Zona Centrala este traversată de străduțe înguste, dar lungi care converg către Promenada si Port (Odos Atena, Odos Ithaki, Odos Pronon, Odos Valerianou, Odos Karaiskaki, Odos Papaflessa). Pe aceste străduțe găsim locuințele localnicilor, imobile cu parter si etaj, si grădini bogate în vegetație (leandrii, palmieri, bougainvillea). În plin Centru, la pod, in intersecția dintre Odos Valerianou si Odos Atena se află Bus-Station. Acesta este locul din care șoselele pleacă spre Argostoli, Sami si Skala.

Îmbinarea utilului cu plăcutul necesită maximă atenție și surse de informații. Iarăși domnul Nikos a fost de mare ajutor. A îndrumat pe fiecare către principalele obiective de vizitat in apropiere: Mănăstirea Atros si Mormintele Miceniene de la Tsanata. Pentru a ajunge aici trebuie să închiriezi o mașină sau să chemi un taxi. Cu greu se găsește o mașină de închiriat în plină lună august. Șanse mari sunt la scutere și ATV-uri. Pentru taxi îți trebuie noroc cât carul ca să prinzi comanda. Din Skala totul merge mai ușor, mai simplu. Dar cum ajungi acolo în lipsa mijloacelor de transport? Simplu! Pe jos, pe sosea, străbătând cei 12 km sau cu barca taxi-boat de la pontonul din fata Promenadei. Taxi-boat are program strict: plecări către Skala la 09:45; 12:00; 15:30 si 17:00. Pe hârtie! Aiurea! Nu se respecta programul. Am văzut cu ochii mei, am trăit pe pielea mea asta. Există o singură barca, ,,Captain Kostis", care pleacă după cum dorește marinarul. Intr-una din zile așteptăm să plece la ora 12:00, însă nu eram destui pasageri. S-a prelungit așteptarea încă o oră. M-am lăsat păgubaș si tot la Aragia Beach am rămas. Nu se merita sa plătești 8 euro un drum pentru asemenea tratament.

Transportul este, în general, o problema pe toată insula. Acest lucru l-a confirmat domnul Nikos. Prin Poros trece un singur autobuz pe zi spre Argostoli. Acesta vine de la Sami si oprește la pod - Bus-Station - la ora 08:30. Ai întârziat, la revedere pe ziua respectivă. Mai mult chiar sambata, duminică și de sărbătorile religioase autobuzul nu circulă.

Unde putem evada din Poros? Domnul Nikos a venit cu oferte tentante: Croaziera în jurul insulei (35 euro); Turul insulei (20 euro); Croazieră în Zakyntos (45 euro; plecare din Poros, cu opriri la Agios Nikolas, Blue Caves si Navagio Beach). Opțional se pot face mici croaziere către Fiscardo, Katelios si plajele sălbatice de pe coasta vestică a insulei. Agenții de turism sunt deschise în Port, lângă cafe-bar Rementza, si in Zona Centrala (vis-a-vis de Bus-Station). Preturile nu depășesc 40 euro/adulti si 22 euro/copii. Se practică un discount de 15% pentru două sau trei croaziere achiziționate la pachet.

Am ajuns, în sfârșit, la capitolul taverne. Aici e aici! Din experienta celor șase zile petrecute aici va pot recomanda cu mare placere SAROTAVERNA KOSTAS. Este situata pe faleză în apropierea hotelurilor Paradise si Kalypso. Nota maxima la tot personalul: patronul Kostas, sotia, fiica acestora și, în special, energicului Yanis. Omul orchestra. O plăcere, o încântare să servești masa aici. Nu trebuie să te grăbești, lasă nervii în altă parte și nu fi indispus in acest loc. Seara de seara i-am trecut pragul mulțumit de măiestria culinară și ospitalitatea afisata. Am petrecut si o seara greceasca în acompaniamentul muzicii buzuki la invitația patronului. Rezervarea era pentru clienții fideli. Yanis era tot timpul în mișcare, lua comanda in ritm de sirtaki, servea cu promptitudine, însă te lasa sa aștepți mult timp după notă de plată. I-am trecut cu vederea acest amănunt deoarece au fost excelente preparatele din carne, calamarii si fructele de mare. TAVERNA DYONISSOS este recomandata turiștilor romani deoarece aparține unui conațional conform celor spuse de domnul Nikos. Am luat masa de seara o singură dată aici. Felul de mâncare comandat - lamb chops - conținea cimbru cu nemiluita. Nu mi-a plăcut nici atmosfera, iar personalul încurcă comenzile clienților. Drept urmare am tăiat locația de pe lista. O ultima recomandare este adresată TAVERNEI PANTELIS din Piața Centrală, lângă Promenada. Taverna este deschisă și destul de încăpătoare. Patron este un tip pe nume Pantelimonas. Serviciile sunt excelente si mult mai rapide datorită unui personal numeros. Nu aștepți prea mult să vină comanda sau notă de plată. Meniul este diversificat. Nu prea as recomanda masa de prânz aici din cauza viespilor sâcâitoare. Domnul Nikos a avertizat că în ultimii ani din cauza căldurilor sufocante întreaga Kefalonie a fost invadată de roiuri de viespi. Practic, ele vin si se asează pe mâncare. Dacă le agiți devin irascibile. Metode de combatere există, de exemplu sticla cu gauri umpluta cu miere, însă rezultatele sunt de multe ori nesatisfăcătoare.

O cafea, o băutură răcoritoare, o bere, un pahar cu vin si alte bauturi fine, pizza se pot servi la cafe-baruri si snack-pizza de pe faleză sau din Port. Am fost client fidel pentru cafe-bar Rementza situat chiar la intrarea in Port. Un cafe-latte costa 3 euro, un expresso este 4 euro, iar băuturile răcoritoare sunt la 5 euro/0,5 l. În rest am văzut clienți mulți pe la snack-bar Zanza, la cafe-bar Mythos, la Bello Pizza sau Cafe Andante.

În concluzie, la finalul sejurului am plecat către țară destresat si cu gândul revenirii pe insula intr-o alta locație. Mai sunt multe de văzut în Kefalonia.

Recomand un sejur în Poros pentru toți cei care doresc liniște deplină.

Va mulțumesc pentru atenție. Vacante frumoase in continuare pentru toată lumea.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de ovidiuyepi in 26.10.16 15:05:52
Validat / Publicat: 26.10.16 21:10:08
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA. A mai fost în/la: Nei Pori/2012 (Vila Alex). Kalamaki/Zakyntos/2013 (Vila Margherita). Nei Pori/2014 (Vila Ocean Hills) Thassos/Golden Beach/2015 (Hotel Emerald). Parga/2015 (Vila Two Brothers). Skyathos/Kanapitsa/2016 (Vila Dimitris).

VIZUALIZĂRI: 10734 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ovidiuyepi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 O insulită în marea albastra.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38000 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

15 ecouri scrise, până acum

elviramvio
[26.10.16 21:43:04]
»

@ovidiuyepi

Frumos articol.

ovidiuyepiAUTOR REVIEW
[26.10.16 21:57:17]
»

@elviramvio: Multumesc frumos pentru aprecieri. Kefalonia este foarte frumoasa.

elviramvio
[26.10.16 21:58:19]
»

@ovidiuyepi:

Te cred, sper sa o vad anul viitor.

O seara placuta!

printesa82
[26.10.16 22:14:06]
»

@ovidiuyepi: Va multumesc pentru acest articol frumos .

irinad CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[26.10.16 23:20:09]
»

@ovidiuyepi: Îţi aşteptam impresiile şi iată că au venit! Kefalonia este frumoasă de oriunde o priveşti, de la Poros, Skala sau din altă parte.

Pentru Poros şi situl arheologic din apropiere (morminte miceniene) alocasem o vizită ceva mai lungă dar n-a fost să fie pentru că venind dinspre Sami ar fi trebuit să facem stânga cca 3 km pentru a intra în Poros. Surpriza a fost că drumul era închis la stânga, ba mai mult, era acolo la intersecţie o gheretă păzită din care a răsărit imediat un bărbat care ne-a făcut vehement semn că e interzis pe-acolo şi trebuie să mergem mai întâi în Skala şi apoi pe coastă spre Poros.

În felul acesta timpul rezervat pentru Poros s-a micşorat considerabil, dar l-am văzut, asta contează!

Vacanţe frumoase îţi doresc şi de-acum încolo!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ovidiuyepiAUTOR REVIEW
[27.10.16 08:29:53]
»

@irinad: Mulțumesc pentru aprecieri. Îmi pare rău pentru timpul pierdut, dar ce poți face. Grecul își făcea datoria. Trebuie să respectăm legile lor.

Va doresc vacante frumoase în continuare!

ovidiuyepiAUTOR REVIEW
[27.10.16 08:36:36]
»

@printesa82: Mulțumesc frumos. Va aștept cu noi articole interesante.

webmaster
[27.10.16 09:31:58]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

abancor CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[27.10.16 09:39:25]
»

Ai găsit bine titlul. Și mie mi s-a părut cel mai liniștit loc din insulă, mai cu seamă în sensul de „cel mai izolat/mărginaș”. Treaba asta reiese bine și din textul tău, și aș sublinia-o și eu din nou: cei care doresc să se plimbe și să viziteze cît mai mult ar fi mai bine să știe că au nevoie de transport - propriu sau închiriat.

Treaba e valabilă aproape pe toată insula. Problema suplimentară a Porosului e că aici nici plaja nu e cine știe ce, ca să zici că merită un sejur numai pentru stat pe plajă.

Am observat că agențiile de la noi au oferte mai ales în Poros. Mă gîndesc că îl preferă fiindcă este locul unde ajunge feribotul. Dar nici Skala nu e prea departe, și acolo merge totul „mult mai ușor”, după cum zici și tu.

ovidiuyepiAUTOR REVIEW
[27.10.16 09:46:34]
»

@abancor: Mulțumesc pentru aprecieri.

maryka
[27.10.16 10:51:07]
»

Dar ce plăcute amintiri! Noi am fost în Kefalonia în 2012, am stat în Skala, iar despre Poros, cel liniștit, foarte bine caracterizat, am imaginea bucuriei de a ajunge cu ferry-ul în port. Desigur că pe parcurs am mai trecut pe acolo venind dinspre Sami, pe atunci nu era închis drumul. Așa cred și eu că este un loc ideal pentru cine dorește maximă relaxare. Felicitări pentru articol, frumoase poze, vacanțe plăcute pe mai departe!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ovidiuyepiAUTOR REVIEW
[27.10.16 11:58:42]
»

@maryka: Mulțumesc frumos. Vacante frumoase pe viitor.

calatorul
[31.10.16 19:46:02]
»

@ovidiuyepi: Multumim pentru informatiile oferite si impresiile impartasite, alegeri inspirate si vacante frumoase in continuare.

ovidiuyepiAUTOR REVIEW
[01.11.16 08:27:15]
»

@calatorul: Mulțumesc! Vacante frumoase în continuare.

webmaster95
[06.08.17 14:11:58]
»

Mutat în rubrica "Descoperă Poros, KEFALONIA" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
calatorul, elviramvio, irinad, maryka, ovidiuyepi, printesa82
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Poros:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061011791229248 sec
    ecranul dvs: 1 x 1