ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.09.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 02.09.09
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
SEP-2010
DURATA: 7 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Poreč/Parenzo, capitala turistică a Croaţiei

TIPĂREȘTE

Mai întâi, o precizare: probabil ca urmare a lungului trecut italian al regiunii Istra/Istria, aici, cel puţin pe toate indicatoarele rutiere, dar nu numai, veţi găsi denumirea localităţilor atât în croată, cât şi în italiană, aşa că am adoptat şi eu această modalitate de referire.

Puţină istorie...

Al doilea oraş ca populaţie, din regiunea Istria după Pula/Pola, Poreč/Parenzo, cu numai 20.000 de locuitori, situat la mijlocul coastei vestice a peninsulei Istria, este adeseori numit capitala turistică Croaţiei, ca urmare a unei lungi cariere turistice pe care o are oraşul, inclus încă din prima jumătate a secolului al XIX-lea în trasee turistice austriece şi vizitat de personalităţi ale vremii, cum ar fi arhiducesa Maria Teresa de Habsburg-Lorraine.

Oraşul vechi este locul unde romanii, în secolul al II-lea î.C. au construit un castru, a cărui structură se mai poate vedea şi astăzi în planul oraşului şi care, în secolul I d.C. a devenit colonie romană, Colonia Iulia Parentium. Mai târziu, după căderea Imperiului Roman, oraşul, împreună cu întreaga zonă, a trecut prin mai multe stăpâniri: ostrogoţi, Imperiul Bizantin, iar din secolul al XIII-lea a devenit, pentru cinci secole, parte a Republicii Veneţia. La sfârşitul secolului al XVIII-lea, regiunea trece în stăpânirea Imperiului Austro-Ungar, până în 1920, când, împreună cu întraga peninsulă, devin parte a regatului Italiei. La sfârşitul celui de-al doilea război mondial intră în componenţa Iugoslaviei, până în 1991, când Croaţia, având în componenţă şi regiunea Istria, se proclamă stat independent.

În toată această periodă, probabil cei mai vechi locuitori ai Istriei, istro-românii, care, dintre toate ramurile romanităţii orientale, vorbesc dialectul cel mai apropiat de română, au fost, încetul cu încetul, asimilaţi, ajungându-se ca, în prezent, ei să numere doar câteva sute, maxim două-trei mii de membri (click aici; click aici), grupaţi în două localităţi din nord-estul peninsulei Istria.

... şi geografie

Poreč este situat cam la jumătatea coastei vestice a peninsulei Istria, având în administrare aproape 40 km de ţărm, pe o rază totuşi nu mai mare de câţiva km în jurul oraşului, având în vedere că ţărmul este foarte dantelat şi prezintă numeroase mici peninsule şi golfuleţe, dintre care cele mai cunoscute sunt cele din sudul oraşului, Plava Laguna (Laguna albastră) şi Zelena Laguna (Laguna verde), unde se află şi mici staţiuni, cu hoteluri şi alte facilităţi de cazare şi distracţie. De partea cealaltă a Adriaticii, faţă în faţă, la vreo 100 de km, se află Veneţia.

Oraşul vechi este situat pe o mică peninsulă, orientată aproximativ pe direcţia est-vest, unde se păstrază multe urme ale vechilor civilizaţii. În faţa ei se află insula Sv. Nikola, pe care este un hotel. Peninsula este străbătută de trei străzi aproximativ paralele, pe direcţia est-vest, întretăiate de alte străduţe, cu acelaşi aspect medieval. Cea mai cunoscută şi cea mai importantă este strada Decumanus, o stradă pietonală care porneşte din piaţa Libertăţii, din estul peninsulei şi coboară lin spre capătul vestic al acesteia, în piaţa Marafor, al cărei nume se crede că vine de la expresia (în latină) Forumul lui Marte (alte surse susţin că numele vine de la Forum Maior.

Scurtă plimbare prin oraşul vechi

În piaţa Libertăţii se găseşte o frumoasă biserică, Chiesa della Madonna degli Angeli, datând din 1746, pe care nu am găsit-o deschisă niciodată, deşi am trecut pe-acolo de veo 7-8 ori, la ore diferite.

Strada Decumanus este pavată (ca de altfel toate străzile din oraşul vechi) cu dale de piatră, şi este mărginită de case vechi, aşa cum vezi şi pe străduţele din Veneţia, sau din alte oraşe vechi italiene, în care, la parter sunt tot felul de magazine, restaurante, cafenele, ce te îmbie să le treci pragul. De mai multe ori m-am suprins crezându-mă în Italia, într-atât de izbitoare este asemănarea, mai ales că italiana se vorbeşte aici în mod frecvent.

Cum cobori pe Decumanus, la începutul străzii, pe partea stângă a acesteia, se găseşte Turnul Pentagonal, ridicat la mijlocul secolului al XV-lea, având un basorelief cu leul veneţian pe una din faţade. Continuând pe Decumanus, pe la mijlocul străzii, pe dreapta, se face o străduţă, Sv. Elevterija, ce dă în strada paralelă, Eufrazijeva, exact la intrarea în Complexul episcopal al Basilicii Eufrasiana, înscris din 1997 pe lista UNESCO a Patrimoniului Mondial. Acest complex, datând de la jumătatea secolului al VI-lea, a fost construit pe locul unei biserici mai vechi, în timpul episcopului Eufrasio. Prin portalul de piatră, se pătrunde în atrium, de unde, la dreapta se intră în Basilica Eufrasiana, frumos decorată cu mozaicuri, pe pereţi şi pe podea. Pe partea opusă basilicii se găseşte baptisteriul, de formă octogonală, de unde se poate urca (contra-cost, 4 kune, dacă-mi aduc bine aminte) în turnul-clopotniţă, care oferă o frumoasă panoramă a oraşului şi portului. Alături, se găseşte fostul palat episcopal, acum adăpostind Muzeul de Artă Bisericească.

Continuând spre vest, pe Eufrazijeva, se intră în parcul Dobrile, unde se mai păstrează şi acum un portal medieval. De aici, pe strada Cardo Maximus, care taie oraşul vechi de la nod la sud, pe la mijloc, se poate intra din nou pe Decumanus şi, urmând drumul spre vest, se ajunge în piaţa Marafor. În partea de nord-vest a acesteia, printre două case de piatră, se ajunge la ruinele a două temple romane: Templul lui Marte şi Templul lui Neptun. Din colţul de sud-vest al pieţei se ajunge la Dieta Istriana, la origine o veche biserică franciscană, construită în secolul al XIII-lea în stil gotic, refăcută în secolul a XVIII-lea în stil baroc şi devenită sediu al Parlamentului regional istrian din 1961. În prezent adăposteşte Muzeul regional Poreč.

Din acest punct, se poate merge pe malul mării, fie pe latura de nord, de-a lungul străzii Obala Matka Laginje, continuată cu Obala Dr. Ante Sonje, fie pe latura de sud, de-a lungul străzii Obala maršala Tita.

De-a lungul străzilor Obala Matka Laginje şi Obala Dr. Ante Sonje este o faleză, mărginită de o parte de mare şi de cealaltă de vechile ziduri de apărare ale oraşului medieval, destul de bine păstrate, elementul cel mai important din acest ziduri fiind Turnul de nord, construit în 1473.

Obala maršala Tita este tot o faleză, dar în stil modern, cu numeroase terase şi restaurante, care duce spre portul de tranzit şi spre Marina Poreč, portul pentru yahturi. În această zonă este şi un bazar, foarte curat, cu tarabe cu suveniruri şi articole de plajă, inclusiv celebrii pantofi speciali, cu care te încalţi cînd intri în apă, ca să nu aluneci pe pietre.

Distracţii şi relaxare în Poreč

Între portul de tranzit şi Marina se află o zonă unde sunt ancorate mai multe vase, iar pe faleză, în dreptul fiecăruia se află un mic "birou turistic", de fapt, o umbrelă de soare, sub care, la o măsuţă se află cineva, care te îmbie, în engleză, germană, italiană, rusă, să te înscrii la o excursie pe mare. Unele îţi oferă o excursie de o zi cu vaporul la Veneţia, contra sumei de 399 kune, altele o croazieră pe mare până la Rovinj (despre asta am să scriu un review separat), altele o plimbare de o oră în jurul insulei Sv. Nikola, cu un vapor prevăzut cu o cabină submarină, (glass boat), de unde poţi admira flora şi fauna subacvatică, pentru suma de 70 kune (cam 10 euro).

Tot aici, peste drum, se află Narodni trg, Piaţa publică, unde se înalţă Turnul Rotund, datând de prin secolul al XV-lea, pe a cărui terasă poţi urca să bei o cafea şi să admiri de la înălţime marea şi oraşul.

În partea de est a oraşului vechi, la intersecţia străzii Sv. Maura cu strada Franje Glavinića se găseşte Acvariul, cu 25 de bazine care prezintă flora şi fauna Mării Adriatice (click aici).

Poreč prezintă şi alte atracţii turistice, dintre care trebuie să amintesc aici Peştera Baredine (click aici), situată la vreo 6 km, o frumoasă peşteră, unde puteţi vedea peştele uman, acelaşi animal ce trăieşte şi în peştera Postoina, din Slovenia (click aici).

Cât priveşte locurile de plajă, se poate face plajă chiar pe faleză, pe partea de nord a oraşului vechi, dar sunt şi mai multe plaje amenajate, despre care puteţi afla amănunte click aici. Apa mării este curată, limpede, caldă şi foarte sărată.

La malul mării, între oraşul vechi şi oraşul nou, în dreptul golfuleţului Peškera, se află un parc de distracţii, unde copiii, dar şi cei mari pot să se distreze. Tot aici vă puteţi îmbarca în trenuleţul cu care se poate face turul oaşului.

Oraşul este plin de restaurante, cafenele, terase şi alte locuri unde poţi petrece o seară plăcută.

Ca o concluzie, despre Poreč se poate spune că este un loc unde nu te poţi plictisi. Noi, deşi am stat la plajă foarte puţin, am constat că, în ciuda faptului că am făcut foarte multe lucruri în cele 7 zile cât am stat aici, am mai lăsat, din lipsă de timp, câteva pentru data viitoare, dintre care cele mai importante ar fi excursia la Veneţia, excursia la Postojna-Lipice, plimbarea cu vaporul cu fundul de sticlă şi vizita la peştera Baredine.

Pentru a vă face o idee mai clară despre acest frumos loc vă recomand un site interactiv, unde puteţi vizita virtual oraşul Poreč: click aici.


[fb]
---
Trimis de Costi in 21.09.10 08:11:02
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 7046 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Costi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P47 Plaja de la Plava Laguna, cu vedere spre hotelurile Zorna, Laguna Gran Vista
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 6400 PMA (din 6 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

anadragusin
[21.09.10 11:59:36]
»

Un review foarte bun, plin de informatii utile. Pozele sunt superbe. Felicitari!

celeste
[21.09.10 12:08:58]
»

Interesanta aceasta locatie si este de retinut. Felicitari!!! Poti sa ne spui cate ceva despre preturile de pe acolo, despre cazare si nu in ultimul rand despre arta culinara?

CostiAUTOR REVIEW
[21.09.10 14:04:06]
»

@anadragusin

Mulţumesc pentru aprecieri.

@celeste

Preţurile din Croaţia sunt cam ca cele de la noi (în supermarket). Nici în restaurante nu diferă cu mult.

Despre cazare am scris click aici.

Despre gastronomie locală, deşi nu sunt un gurmand, intenţionez să scriu în curând un review, pentru că am avut ocazia să degust chestii deosebite.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
celeste
[21.09.10 16:44:11]
»

Iti multumesc pt. informatii, am citit rw-ul referitor la cazare si mi-au placut f. mult florile de la intrarea in vila. Astept cu nerabdare rw-ul urmator referitor la gastronomia locala, mai ales ca ai spus ca ai deguztat chestii deosebite.

webmaster13
[21.09.10 19:38:02]
»

Propun aceasta melodie drept fond sonor, se poate insa schimba!

magdalena
[22.09.10 08:01:24]
»

Excelent review pentru o zona pe care doresc de multa vreme sa o vad, anul asta a primat altceva, dar deja e trecuta pe lista mea de urmatoare vacante si impresiile tale sunt mai mult decat un ghid!

ovy2k5
[06.06.11 11:03:37]
»

O locatie superba, am fost in sept. 2010, cazare la LAGUNA MOLINDRIO. Singurii romani din hotel am fost fost noi (un grup de 5 familii).

Nu ratati aceasta locatie, sunt multe obiective de vizitat, inclusiv cu vaporasul la ROVINIJ.

NU VETI REGRETA, cu aceasta alegere.

columi
[14.07.15 19:10:07]
»

@Costi: Buna ziua Costi.

Poti te rog sa-mi spui unde ai fost cazat? As dori un apartament pt ca suntem 2 familii! Este la fel de adevarat ca este ca, tarziu cu rezervarea. dar...

Multumesc anticipat pt raspuns si ajutor

Luminita

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
anadragusin, celeste, columi, Costi, magdalena, ovy2k5
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Porec:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.78561592102051 sec
    ecranul dvs: 1 x 1