ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.03.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 19.06.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
SEP-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

Wadowice, Orașul Papei Ioan Paul al II-lea

TIPĂREȘTE URM de aici

În vezi impresii spuneam că am părăsit pelerinajul cu muzica divină răsunându-mi în urechi, acum adaug că acea muzică m-a însoțit cele circa 20 de minute în care am parcurs cei 16 kilometri dintre Calvarul Zebrzydowski și Wadowice, următoarea destinație a acelei zile.

Wadowice, un oraș de circa 19.000 locuitori aflat în sudul Poloniei la circa 45 kilometri sud-est de Cracovia, este orașul natal al lui Karol Józef Wojtyła – Papa Jana Pawła II cum este cunoscut în toată lumea.

Menționată ca localitate în secolul 14, declarat oraș în secolul următor, mai apoi „Oraș Regal Liber” , a devenit în secolele următoare un puternic centru comercial și meșteșugăresc, astăzi cu peste 200.000 de vizitatori anual, este un centru turistic în permanentă dezvoltare.

Am mers să văd Wadowice pentru Papa Ioan Paul al II-lea a cărui personalitate m-a fascinat. Poet și sportiv, actor și dramaturg, preot și profesor, Karol Józef Wojtyła a fost una dintre cele mai importante personalități contemporane, unul dintre cei mai călătoriți lideri mondiali din istorie, a vizitat 129 de țări în timpul pontificatului său, în dorința de a construi relații între diferite națiuni și religii, de „a pune Biserica sa în centrul unei noi alianțe care să-i aducă împreună pe evrei, musulmani și creștini într-o mare armadă religioasă” . Este Omul care a schimbat fața lumii moderne, a fost primul și singurul papă din lagărul socialist, cel care a rupt șirul de peste 50 de papi italieni, primul Suveran Pontif care a vizitat o țară majoritar ortodoxă, România în 1999.

Am oprit în Parking „Centrum” , parcare cu plată între orele 8 și 20, tarif 2 zloți ora, plata doar cu monede, am mers la Parcometru, aveam monede, dar aparatul nu le primea. Nu prea știam ce să facem, era duminică și parcarea era pustie, dar o doamnă aflată vizavi de parcare ne făcea semne, am fost mai atenți și am înțeles că fiind duminică parcarea era gratuită. I-am mulțumit și am plecat spre Plac Jana Pawła II – Piața Ioan Paul al II-lea aflată la 4 – 5 minute de mers pe jos prin micul oraș.

Ajunși în Piață ne-am oprit la un panou pe care era expus Planul Orașului, de acolo vedeam piața plină, oameni, mulți copii, corturi, pompieri, mașini, utilaje și echipamente de pompieri, dar se vedeau și amintirile despre Papa născut și crescut acolo.

Câteva poze, inclusiv cu Biserica copilăriei Papei, și am mers la Pomnik Jana Pawła II –Monumentul Ioan Paul al II-lea de unde Papa din bronz, zâmbitor ca întotdeauna, înalt de doi metri și jumătate, îmbrăcat în haine pontificale ne-a binecuvântat de pe o stâncă de granit. Este locul unde Papa s-a întâlnit și a binecuvântat credincioșii în timpul vizitelor sale în Wadowice.

Am mers apoi la Bazylika Ofiarowania Najświętszej Maryi Panny – Bazilica Prezentarea Sfintei Fecioare, Biserica în care Papa a fost botezat şi unde a rostit prima liturghie. Albă, suplă, strălucitoare, chiar și într-o zi înnorată de septembrie, se înalță pe locul unde în anii 1300 era o mică biserică din lemn. Am văzut, pozat Fațada în stil neobaroc împodobită cu ornamente și sculpturi în piatră, pe cornișa proeminentă Sf. Maria este flancată de Sf. Petru și Pavel iar în alcovurile de dedesubt Sf. Stanislau și Adalbert îl încadrează pe Sf. Ioan Paul al II-lea din balcon. Un Turn Clopotniță pătratic cu un acoperiș deosebit, unic, mărește suplețea bisericii. Când Am Fost Acolo era slujbă, dar am văzut Interiorul cu trei nave și mai multe capele. Se remarcă Nava principală cu Prezbiteriul gotic, Altarul baroc placat cu aur bogat împodobit și Icoana „Maica Domnului cu Pruncul” dar trebuie amintite și două capele: Kaplica Ukrzyżowania – Capela Răstignirii cu „Hristos pe cruce” în Altar și Kaplica św. Jana Pawła II – Capela Sf. Ioan Paul al II-lea. Aici totul este legat de Papă: în Altar „Icoana Sfântului” și o Raclă cu moaște din sângele lui, într-un colț Papa așezat pe Scaunul Papal totul din lemn și, lângă el, pe un perete tablouri cu Emilia și Karol Wojtyła părinții lui. Mi-a plăcut ideea ca părinții să fie lângă el, mai ales mama care nu l-a văzut nici măcar preot, l-a părăsit când băiatul avea 9 ani, dar l-a văzut de sus, din ceruri….

Am privit, am pozat și am părăsit Basilica pentru a merge la Muzeum Dom Rodzinny Ojca Świętego Jana Pawła – Muzeul Căminul Familiei Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea, cel mai vizitat obiectiv turistic din Wadowice. Se poate vizita zilnic începând cu ora 9, ora de închidere diferă funcție de sezon cu un bilet de 30 de zloți, seniorii au reducere la 23 zloți, se poate închiria cu 6 zloți un audioghid. Marțea se vizitează gratuit.

Este amenajat în casa în care la primul etaj este apartamentul în care a locuit familia Wojtyła și s-a născut viitorul Papă. Astăzi, întreaga clădire cu patru nivele este ocupată de Muzeu, o expoziție permanentă, combinație abilă de soluții moderne high-tech și multimedia cu modul tradițional de expunere, ce prezintă într-un mod unic persoana și personalitatea Papei, etapele vieții lui Karol Wojtyła - Ioan Paul al II-lea, de la „Casa familiei” sale din Wadowice, acolo unde a început totul, până la întreaga lume, „Casa Papei” . M-a impresionant sonorizarea din Muzeu, vocea Sf. Părinte însoțindu-ne mai peste tot.

Am intrat în Muzeu, am luat bilete și un audio ghid în franceză și am început plimbarea pe la Parterul Muzeului prin Mica Patrie care are cinci săli. În Sala 1 – Wadowice tinerețea viitorului Papă este prezentată pe trei panouri multimedia mari iluminate, prin fotografii și obiecte unice. Sala 2 – Magazinul Bałamuth, amenajată cum era magazinul lui Bałamuth, proprietarul evreu al casei copilăriei lui Karol, este o Expoziție dedicată evreilor care formau o mare comunitate în Wadowice, cu care tânărul Wojtyła a avut relații de prietenie. Aici este construit și un zid, simbolul Zidului Plângerii din Ierusalim la care s-a rugat și Papa. Este o prezentare multimedia a vizitei Papei la o Sinagogă. Au urmat Sala 3 – Carmel, Mănăstirea Carmelită din Górka și Sala 4 – Kalwaria Zebrzydowska, Sanctuarul Maicii Domnului din Zebrzydowska cu exponate și fotografii despre două locuri importante pentru formarea spirituală a viitorului Papă. Ultima sală de la parter, Sala 5 – Highlander baca, prezintă fotografii și exponate legate de expedițiile montane și cele de schior ale lui Karol Wojtyła și ale Papei Ioan Paul al II-lea.

Am urcat la Etajul 1 cu șapte săli, cel mai important fiind 7 – Apartamentul Familiei Wojtyła cu două camere și bucătărie, cu un Balcon – Sala 6 unde pe o scară șerpuitoare micul Karol urca din curte alergând. Am văzut mobilierul de epocă și mai multe obiecte ce au aparținut soților Wojtyła și băiatului lor, am mers în Dormitor la Locul de rugăciune a lui Karol, de unde se vedea Biserica și la Fereastra din Bucătărie de unde tânărul Wojtyła vedea cadranul solar, situat pe peretele Bisericii, cu inscripția „Timpul se scurge, veșnicia așteaptă” . Cel mai mult m-a impresionat Sala 10 – Îl iert pe trăgător, sală austeră și în culori închise ce transpune în Wadowice starea de spirit din Piața Sf. Petru de la Vatican la tentativa de asasinat asupra Papei din mai 1981. O prezentare multimedia cu film, imagini fotografice și înregistrări radio, pistolul cu care s-a tras, costumul gărzii de corp pătat de sânge arată oroarea evenimentului. Sala este dedicată în primul rând mesajului iertării și puterii rugăciunii, Papa iertându-l, vizitându-l și rugându-se pentru trăgător. Celelalte săli, 8 – Cracovia, mulțumesc, 9 – Mergi în profunzime, 11 – Toate ale tale, 12 – Pace vouă, Polonia sunt prezentate prin denumirile pe care le au și prin pozele postate.

Am urcat la Etajul 2 la Sala 13 – O biserică construită pe stânca iubirii în care intrând printr-o poartă am văzut cupola acesteia ce seamănă cu cea de la Vatican și copia Ușii Sfânte din mijlocul camerei. Am părăsit Biserica printr-o altă poartă ce seamănă cu barele unei confesiuni și simbolizează taina spovedaniei și am mers în Sala 14 – Și lumea a devenit acasă. Denumirea spune totul, eu adaug doar că în cele 104 călătorii apostolice Papa Ioan Paul al II-lea a parcurs peste un milion și jumătate de kilometri și a vizitat mai mult de jumătate din țările lumii de unde a adus multe suveniruri și aproape 60 de capsule cu pământ puse sub podeaua de sticlă. Pe un ecran multimedia imens se pot vedea fotografii și citi fragmente din discursurile Papei. Sala 15 – În căutarea unității, dialogului și păcii nu mai are nevoie de prezentare.

De aici am coborât cu liftul la Demisol unde sunt amenajate șase săli și am mers la Sala 16 – Papa Familiei care prezintă relația dintre Papa și Familie și Mediul studențesc, fiind expuse amintiri din diferite activități, întâlniri de rugăciune, expediții montane, canotaj, schi. Am trecut prin Sala 17 – Triptic roman, o sală în care nu vezi ci auzi, auzi recitate de un actor pe un fond muzical reflecțiile poetice compuse de Papa Ioan Paul al II-lea și publicate în cartea cu același nume. Mi-a plăcut Sala 18 – Tu esti speranta mea! ce are un perete mozaicat cu imaginea Papei înconjurat de tineri. Chiar dacă suntem seniori, tinerii ne-au primit între ei cu ajutorul unei oglinzi de pe peretele opus. Sala 19 – Trecerea timpului are sens… , este una din reflecțiile Papei pentru cei ce încearcă să păstreze tinerețea și să nege bătrânețea, dar se referă și la trecerea timpului pentru Karol Wojtyła ceasul din apartamentul papal fiind oprit la ora 21:37, momentul morții lui. Două săli 20 – În Duhul Sfânt cu țesături roșii, cu veșmintele roșii pe care cardinalii le-au purtat în timpul înmormântării Papei și proiecția unui porumbel, Sf. Duh și 21 – Testament, o cameră în tonuri albe, cu lumină difuză, cu pereții acoperiți de bilețele, scrisori și mulțumiri pentru harurile primite prin mijlocirea Sf. Părinte, îl păstrează spiritual printre oameni, chiar dacă fizic el nu mai există.

Am urcat înapoi la parter și trecând pe la micul Magazin cu specific papal, inclusiv magneți, cost 12 zloți, am părăsit muzeul ieșind pe ușa laterală, lângă Biserică. Trecuse mai mult de o oră de când începusem plimbarea prin Muzeu.

Am mers apoi prin Piață căutând Plăcile cu numele țărilor, orașele și anii în care Papa le-a vizitat montate în pavaj. Am trecut mai întâi pe la Ratusz – Primăria Wadowice amenajată într-o clădire ridicată pe la mijlocul secolului 19, de atunci și până astăzi fiind sediul guvernului orașului chiar dacă într-o perioadă în câteva camere a funcționat Școala Elementară la care a învățat și micul Karol. Am căutat puțin, dar am găsit, văzut și pozat Placa „RUMANIA 1999” , am văzut și un Capac de canalizare cu Stema orașului, am văzut și câte ceva din Expoziția Pompierească amenajată în Piață.

Mai aveam ceva de văzut în Piață, mai bine spus de gustat. Este vorba despre Kremowka Papieska – Prăjitura cu cremă papală pe care am găsit-o la Cukiernia – Cofetăria aflată pe latura Pieții opusă Muzeului. Prăjitura este un foietaj cu cremă de unt, smântâna și zahăr vanilat presărată cu zahăr pudră. Este Prăjitura Papei pentru că, spune povestea conform tradiției, la absolvirea liceului elevii participau la concursul „Cine mănâncă mai multe prăjituri” ce avea loc în această Cofetărie. În 1938 absolventul Karol Wojtyła a participat la competiție și a ocupat locul 2 cu 10 prăjituri mâncate, câștigătorul având 17. Consumația era achitată de ultimul clasat. În drum spre Cofetărie mă întrebam cum putea cineva să mănânce atâtea prăjituri, am aflat mai apoi răspunsul, simplu, erau mult mai mici ca cele de azi, sigur la fel de bune, eu cu greu am mâncat una, cost 6,5 zloți.

Ne-am îndreptat spre parcare și după trei ore de când o părăsisem pietoni am părăsit-o auto.

Despre ce am văzut și simțit acolo am spus la începutul și pe parcursul review-ului, mai spun doar ca Wadowice înseamnă Papa Ioan Paul al II-lea căruia locuitorii îi păstrează o vie amintire. Aici am văzut altă capelă dedicată Sfântului Părinte, am întâlnit astfel de capele în mai toate bisericile pe care le-am văzut în Polonia, din Cracovia până la Marea Baltică. A fost o vizită în care am avut permanent un sentiment de pioșenie, de pace și liniște sufletească, parcă îi simțeam prezența! Mergeți acolo și nu veți regreta!


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Oraș deosebit ce amintește la tot pasul de Papa Ioan Paul II, fiul acestor locuri...


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Muzeul dedicat Papei, Biserica unde a ținut prima slujbă, Piața cu pavelele ce prezintă locurile vizitate de acesta...

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mprofeanu in 05.03.23 17:00:43
Validat / Publicat: 05.03.23 17:56:28
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în POLONIA

VIZUALIZĂRI: 1186 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Wadowice, Plac Jana Pawła II, Muzeum Dom Rodzinny Ojca Świętego Jana Pawła – Muzeul Căminul Familiei Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 56600 PMA (din 42 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[05.03.23 17:55:50]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Polonia, #EXCURSII și CĂLĂTORII - POLONIA TURISTICĂ" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

webmaster
[05.03.23 19:22:56]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[05.03.23 19:36:58]
»

@webmaster: Mulțumesc frumos!

Daniela HPHONE
[19.03.23 19:45:36]
»

Mulțumesc!

Nu am fost niciodată în Polonia, o să iau notițe, e demult pe listă, dar avem atâtea de văzut, încât mi se pare că nu avem suficiente vieți!

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[19.03.23 19:48:48]
»

@Daniela H: Mă bucur dacă ai pune și Polonia pe lista ta de excursii, merită! Mulțumesc frumos pentru vizită și ecou!

Pușcașu Marin
[30.08.23 11:00:52]
»

@mprofeanu: Sunt intr-o perioada mai lejera si avand muuuulte restante la capitolul citit articole AFA, m-am apucat de citit serialul polonez. Am rabdat ce-am rabdat sa scriu ecouri pana acum , dar aici o s-o fac. Eu sunt mai liber-cugetator de felul meu insa pentru OMUL acesta chiar am avut si am in continuare un respect deosebit.

In "strategia" mea pe termen lung am gandit sa plecam in vacante mai departe de casa atata timp cat ne vor mai tine picioarele si spinarea si sa lasam Europa mai pentru... a treia tinerete .

Polonia e clar pe lista mea, iar dupa ce-am citit articolul acesta, in cazul in care voi ajunge acolo aceasta vizita n-o sa lipseasca din program. Nefacandu-mi lectiile pana acum nici nu stiam ca e asa aproape de Cracovia, care e oricum obligatoriu de vizitat in Polonia.

Multumesc pentru informatii si felicitari pentru excursie

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[30.08.23 15:45:30]
»

@ghisor: Mulțumesc și eu pentru vizită și ecou!

Polonia merită cu prisosință, doar mergând acolo și văzând cât este de civilizată și cum a renăscut din propria cenușă, înțelegi miracolul polonez. Și personalitatea acestui om sfânt care și-a pus amprenta pe toată Polonia și nu numai. În multe din bisericile poloneze există capelă dedicată Sf. Părinte!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Daniela H, mprofeanu, Pușcașu Marin
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Polonia:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.084650039672852 sec
    ecranul dvs: 1 x 1