ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.04.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgoviște
ÎNSCRIS: 02.05.10
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
SEP-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Palaios Panteleimonas, vechiul sat de piatră cu o privelişte uluitoare asupra Golfului Thermaikos

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Mai fuseserăm pe Riviera Olimpului cu ani în urmă de câteva ori, îsă niciodată nu ne rupseserăm ceva timp să vizităm Palaios Panteleimonas, sat de care auziserăm numai lucruri bune şi frumoase încă de pe atunci. Ştiam că este un sat de munte, căţărat cumva pe pantele de la poalele Olimpului şi că ar fi trebuit să ne abatem lateral din autostradă câţiva kilometri pentru a ajunge acolo, dar nu reuşeam poate din motivul că încă nu-i venise timpul.

Rămăsese oarecum la stadiul de neîmplinire şi eram hotărâţi ca acum să reparăm acest lucru, găsind ocazia perfectă să-l vizităm în voie, nemaifiind pe fugă spre alte plaiuri elene. Aşadar, liber la plimbare!

Despre Palaios Panteleimonas, satul parcă desprins din Evul Mediu

Palaios Panteleimonas se află la circa 700 metri înălţime, cocoţat pe versantul estic la Muntelui Olimp, ceea ce îi conferă o privelişte uluitoare la Marea Egee, respectiv Golful Thermaikos. Numele său derivă de la cel al bisericuţei din centrul său, închinată lui Agios Panteleimonas (Sfântul Pantelimon), cel numit „doctor fără de arginţi” , căci a fost ocrotitor al medicilor și tămăduitor al bolnavilor.

În traducere, Palaios Panteleimonas înseamnă vechiul Panteleimonas, ceea ce ne duce la gândul că satul ar exista şi într-o variantă mai nouă, ceea ce într-adevăr aşa este, fiindcă Neos Panteleimonas, adică “noul” , este o staţiune destul de cunoscută de pe Riviera Olimpului, loc ales de mulţi turişti să-şi petreacă vacanţele. Legătura dintre satul vechi şi cel nou constă în faptul că locuitorii din Palaios Panteleimonas au abandonat aşezarea în anii ’50 ai secolului trecut şi au coborât spre ţărm, fondând o localitate la Egee care a devenit în scurtă vreme o atracţie turistică la mare căutare. Era perioada de avânt a turismului elen când acesta căpătase valenţe de primă şi profitabilă activitate.

Dar, Palaios Panteleimonas are origini mult mai vechi, fiind întemeiat în secolul al XIV-lea, deşi regiunea ar fi fost locuită cu mult mai înainte. Se pare că satul a atins apogeul dezvoltării sale în secolul al XVII-lea, chiar sub stăpânire otomană, la vremea aceea zona de coastă a Olimpului fiind afectată de epidemii, iar holera a indus o teamă profundă în rândul populației care a căutat şi a găsit refugiu bun în munţi, inclusiv în Palaios Panteleimonas.

Din anii ‘80, situaţia s-a schimbat, aşezarea a prins din nou viaţă după ce a început să fie promovată de grecii care, estimând potenţialul turistic al satului pustiu şi părăsit, şi-au cumpărat case aici, pe care le-au restaurat şi le-au inclus în circuitul turistic. Casele de piatră şi lemn, cu o arhitectură tradiţională macedoneană autentică, uliţele pietruite pe care se află, au fost reconstruite în stilul lor original, aşa încât păstrează astăzi intact aspectul de altădată. Pitorescul şi farmecul i-au dat satului faima care l-a făcut cunoscut şi pentru care este tot mai căutat de toţi cei care vor să păşească într-un decor vechi de sute de ani.

În 2003, Paleos Panteleimonas a fost declarat Monument de Patrimoniu Naţional.

Cum am ajuns acolo

Am plecat din Paralia Katerini spre sud, înscriindu-ne pe autostrada Salonic-Atena, direcţia Atena, circa 40 km, după care am urmat indicatoarele, lăsându-ne în dreapta. Iniţial, am fost bucuroşi că n-am mai întâlnit niciun tollpost, fiindcă grecii s-au întrecut cu gluma din ce am observat, montând asemenea staţii din ce în ce mai des pe această arteră rutieră. Bucuria a fost de scurtă durată, căci de cum am ieşit de pe autostradă cotind la dreapta, ne-a întâmpinat un tollpost fără personal uman la care am achitat cu cardul 1,80 €. Ca paranteză, similar şi la întoarcere, am găsit un alt tollpost care ne-a permis accesul pe autostradă după ce am achitat aceeaşi taxă în acelaşi mod.

Odată ce am părăsit autostrada, ne-am lansat pe un drum virajat, mult mai strâmt, însă bine semnalizat şi în stare ireproşabilă. După circa şase kilometri parcurşi pe drumul ce urcă în serpentine strânse prin păduricea de stejari şi de castani, până la intarea în sat, sosim şi lăsăm maşina într-o parcare generoasă, amenajată pentru vizitatori. Prin sat nu se poate circula cu maşina, doar localnicii îşi pot folosi maşinile în scop de aprovizionare sau ar mai fi şi cele ce se ocupă de utilităţi.

Imediat, ne punem pe treabă la fotografiat, fiindcă peisajul deja se cerea a fi imortalizat: sus case de piatră cu acoperişuri roşii, agăţate etajat de panta muntelui, jos marea şi plaja, îmbrăţişate de salba de staţiuni ce le înconjoară.

Important este că parcarea şi intrarea în sat nu costă nimic, fiind complet gratuite.

Ce am găsit/ce am făcut acolo

În primul rând, acele alei înguste pavate cu bucăţi neregulate de piatră pe care casele restaurate în stilul tradiţional local sunt aşezate uimind trecătorii prin aspect. Peste tot, pe unde îţi roteşti privirea, dai cu ochii de flori şi vegetaţie bogată. Era o dimineaţă târzie şi speram să nu ne lovim de aglomeraţie, însă turiştii începuseră să bată deja aleile satului, chiar dacă acesta părea că încă nu se trezise.

Am intrat în sat pe o uliţă pietruită, ce părea că duce spre mica piaţetă din centru, un fel de inimă a satului, aşa cum ne arătau săgeţile indicatoare. Am trecut pe lângă case cu obloane şi balcoane din lemn, acoperişuri de ţiglă roşie, cu zidurile îmbrăcate în verdeaţă şi curţi terasate, pline de ghivece cu flori. Fiecare colţişor ne-a încântat privirile, fiecare casă impresiona cu ceva aparte, fiecare uliţă parcă ne invita s-o călcăm, că nu prea ştiam pe unde s-o luăm... Din când în când, admiram marea ce ne apărea sub priviri, aşa încât peisajul ne tăia respiraţia. Lăsăm paşii să ne poarte la întâmplare, pe unde vor, pe lângă pereţii tăcuţi, gătiţi în verdele vegetaţiei… În jur domnea o linişte desăvârşită ce avea în curând să se risipească odată cu trezirea şi reluarea mersului zilnic al lucrurilor. Pare o lume pierdută şi rămasă undeva în timp, în vremuri demult apuse.

Tot rătăcind în urcare şi coborâre pe străduţele în pantă, observăm câteva taverne tradiţionale, desigur închise la ora aceea, dar şi multe prăvălii şi magazinaşe cu produse locale sau obiecte de artizanat ai căror proprietari încă aşezau mărfurile pe tarabele din faţă.

Ţineam să ajungem în piaţa centrală, acolo unde ştiam că se află biserica şi, după câteva ulicioare străbătute, dăm de platanii uriaşi sub a căror umbră trona lăcaşul de cult, poate cea mai veche clădire din sat. Cum am găsit deschis, am intrat, ne-am închinat, ne-am încărcat cu energie... La ieşire, ne-am ostoit setea la fântâna din preajmă, pe urmă ne-am repus în mişcare să mai luăm la pas aleile pietruite până sus, la taverna Agnanti pe care o admiraserăm de ceva vreme şi de la care ne-am dat seama că perspectiva ce se deschidea până la mare era uluitoare.

După ce ne-am tot foit în sus şi în jos, ne-am gândit că n-ar fi rău să ne tragem un pic sufletele la vestita kafeneio (cafenea/cofetărie/patiserie) situată lângă piaţa centrală, care abia îşi începuse programul şi unde să gustăm ceva dulce “home made” .

Ne-am aşezat şi a venit repede o doamnă să ne ia comanda. Am optat pentru o plăcintă cu lămâie eu, foarte răcoritoare şi nu exagerat de dulce, soţul preferând o spanakopita, fiecare având acelaşi preţ: 4 €.

Înainte de a pleca din sat, am mai dat o raită prin piaţa centrală, arealul începuse să prindă viaţă la tavernele ce o mărginesc, mirosul de carne de miel la cuptor începuse să se facă simţit şi să ne gâdile nările, dar din păcate nu putea fi nimic gata în puţină vreme, ci ar mai fi durat câteva ore.

Taverna To Petrino mi s-a părut a fi cea mai cea dintre toate, ne-am promis că ne vom întoarce zilele următoare să savurăm un kleftiko sau un kokoretsi, dar n-am mai ajuns, însă eu vă recomand din toată inima să luaţi masa acolo.

Desigur, dacă vă place să vă clătiţi ochii cu suvenire fel de fel sau să cumpăraţi produse tradiţionale alimentare sau nu, în Palaios Panteleimonas veţi găsi o mulţime de prăvălioare pe lângă care veţi trece şi nu vă vor lăsa indiferenţi. Doar răbdare şi parale să aveţi!

Concluzie

Palaios Panteleimonas a fost oaza de încântare pe care am fost bucuroşi că am întâlnit-o chiar şi câţiva ani mai târziu. Este un sat plin de farmec şi de pitoresc pe ale cărui ulicioare este minunat să te plimbi şi să admiri rusticul într-un cadru natural de excepţie. Fiindcă am adus vorba de natură, pentru iubitorii acesteia și acțiune, există numeroase activități oferite în zonă, cum ar fi drumeții, ciclism montan sau parapantă. Se poate sta şi peste noapte, sunt câteva pensiuni, însă n-aş şti să vă spun cât costă să le fii musafir. De asemenea, în sat în fiecare an se organizează Festivalul Castanului, acesta fiind simbolul localităţii.

Dacă veţi ajunge prin zonă, pe Riviera Olimpului, vizitaţi-l, nu cred să nu vă placă!

Vă rog, ataşaţi următorul videoclip:

https://www.youtube.com/watch?v=UoetaukNFQ8

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de irinad in 09.04.23 07:53:47
Validat / Publicat: 09.04.23 09:18:42
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 4981 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P21 Terasa tavernei To Petrino
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 41000 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmaster
[09.04.23 09:49:19]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

===

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

irinadAUTOR REVIEW
[09.04.23 11:48:56]
»

@webmaster: Mulţumesc mult, o zi frumoasă!

webmasterX
[09.04.23 13:33:57]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

raluca banu
[21.04.23 09:53:47]
»

@irinad: Hristos A Înviat!

Tot ce pot să spun este că ați vizitat un loc dumnezeiesc. Așa o arăta Raiul?

Am rămas uimită de privelistile care ating perfecțiunea și îmbinarea naturală a tururor elementelor pământului. Locul emană pace și liniște.

E clar. Trebuie să ma încăpățânez să ajung în Grecia!

Citit. ???? Plăcut. ???? Votat cu mare drag. ????

PS: a se citi Big like votul meu! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
irinadAUTOR REVIEW
[21.04.23 17:56:59]
»

@raluca banu: Adevărat a înviat! Scuze pentru întârzierea răspunsului, dar nu am fost disponibilă. Ce să zic?! Mulţumesc mult pentru cuvintele tale frumoase, este adevărat că locurile acestea simple, rustice, dar reabilitate şi renovate sunt absolut remarcabile. În plus, cum bine ai zis şi tu belvederile sunt minunate, iar calmul şi liniştea sunt la ele acasă. Îţi doresc să ajungi în Grecia, sper să-ţi placă!

Mă bucur că ai fost pe aceeaşi lungime de undă cu mine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[01.05.23 18:09:27]
»

@irinad: Superbe locuri! Mi-ar fi placut sa ma cazez acolo cel putin o noape, sa vad apusul/ rasaritul de soare sa "ascult" linistea locurilor dimineata la trezire.

Felcitari, votat cu mare drag.

irinadAUTOR REVIEW
[02.05.23 07:11:53]
»

@mishu: Mulţumesc frumos, ai mare dreptate, ar fi meritat o noapte de cazare acolo la o pensiune, dar cum nu ne-am gândit dinainte, am fost doar vizitatori pentru vreo două ore. Am plecat cu regretul că tavernele abia deschideau, iar mielul era doar în stadiu de carne la cuptor, neputând să-l gustăm. Miresmele erau demenţiale, în schimb. Poate altă dată...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
codryna
[02.05.23 14:43:58]
»

Am descoperit satul asta minunat undeva in 2014. Si apoi am revenit in anii urmatori. Inclusiv am fost cazati acolo. To Petrino este taverna preferata de acolo si tin minte ca am mancat cele mai delicioase scoici saganaki. Anul acesta abia astept sa ajung in iunie din nou acolo, de data aceasta alaturi de cel mic.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
codryna, irinad, mishu, raluca banu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Platamonas și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.10468220710754 sec
    ecranul dvs: 1 x 1