ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.04.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 06.08.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
SEP-2018
DURATA: 4 zile
Prieteni
5 AD. + 1 COPII -- v: 9 ani
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 5 MIN

    Superbele uși din bronz, ale Catedralei din Pisa

    TIPĂREȘTE URM de aici

    La 1500 m altitudine, din masivul Falterona, Arno își adună gospodărește apele traversând una din cele mai frumoase regiuni ale Italiei, însorita Toscana, cea producătoare de vinuri nobile precum Chianti, de măslini, chiparoase și smochini. Îmbătat de arome și multă lumină, duce cu el mirajul Renașterii în culori dulci, pastelate, sătul până la refuz de artă, literatură, arhitectură, de intrigi și războaie, Arno străbate 120 de regiuni protejate și se varsă în Tireniană, nu înainte de a ne destăinui miracolele orașului Pisa pe care îl taie exact în două porțiuni.

    Patrimoniu UNESCO din 1986, Pisa cea plină de miracole merită privită” la microscop” . La o primă vizită, abia de i-am aruncat un ochi. La a doua, am văzut-o mai bine. Abia la a treia, am privit” la microscop” câteva puncte cheie ale orașului de pe Arno.

    Și pentru că miracolele aici, sunt” la ele acasă” , m-am apropiat timid, cu aparatul de fotografiat, cu gândul și sufletul de superbele uși din bronz ale Catedralei. Ele nu pot fi admirate pe îndelete, decât la o lumină bună și dacă, printr-un miracol nu sunt invadate de turiști (excepție făcând anul 2020, anul COVID, non-turistic).

    Pentru clădirile din Piața Miracolelor, construite pe un sol nisipos, faptul că sunt încă în picioare, este un miracol. Turnul înclinat, cu ale sale peste 14.000 tone marmoră, e un miracol că nu s-a prăbușit, Baptisteriul este și el ușor înclinat în direcția turnului, însăși Catedrala Santa Maria Assunta dă semne vizibile de înclinare dar prin frumusețea sa, este un miracol.

    Întreaga piață este un miracol al vieții. Baptisteriul, Catedrala și Turnul clopotniță simbolic, pot fi asemuite cu momentele esențiale din existența omului; nașterea/botezul, viața și moartea. Și pentru că cel mai important lucru pentru om este viața, sănătatea, existența însăși, am privit” la microscop” ,

    Ușile din bronz ale Catedralei

    Catedrala este o capodoperă a stilului romanic cu influențe locale și maure, rezultând un așa zis, stil pisan. Construcția a început la 1063 de arhitectul Buschetto di Giudice, prima din întreg ansamblul miracolelor și reprezentă gloria Republicii Maritime. Sfințirea catedralei s-a desăvârșit la 1118. În cursul aceluiași sec. al XII-lea, Catedrala a fost extinsă, a fost proiectată o nouă fațadă și montate trei uși turnate în bronz de Bonanno Pisano (terminate la 1180).

    Catedrala a avut mult de suferit în urma unui mare incendiu din 1595, incendiu care a făcut prăpăd. Nu au scăpat atunci decât ușile din bronz ale aceluiași Bonanno, descoperite cu ocazia renovării de după incendiu, uși aflate în dreptul Capelei Sf. Rainerius (protectorul orașului Pisa), de fapt vechea intrare în Catedrală. Și a mai scăpat din incendiu amvonul din marmoră lucrat de Giovanni Pisano între 1302-1310

    Și tot la această renovare, fațada, ca de altfel întreaga biserică este placată cu marmoră de culoare gri și alb. Pentru refacerea ușilor pierdute în incendiu au fost aduși artiști din Florența, precum Gasparo Molo și Pietro Taca.

    Pe această fațadă sunt trei portaluri, unul central și două laterale, fiecare mărginit cu coloane prevăzute cu capiteluri. Coloanele portalului din mijloc sunt ornate cu frunze de acant lucrate în relief, mai mare dragul a le fotografia.

    Lunetele celor trei portaluri sunt lucrate în mozaic și prezintă, cel din stânga privitorului pe Sainte Reparate, cel din mijloc, Assomption și cel din dreapta, Saint Jean-Baptiste. În timpul verii intrarea se face pe aici, dar în mod obișnuit, se face prin așa zisele Uși Rainerius, cele originale, ale lui Bonanno Pisano. Tot el este și autorul superbelor uși ale Catedralei din Monreale, Sicilia.

    Ce povestesc panourile din bronz refăcute, ale celor trei uși de pe fațada Catedralei

    Cele trei mari uși ale intrării principale m-au atras ca un magnet. Frumusețea lor este copleșitoare!

    Ușa din mijloc, mai mare ca celelalte două, conține opt panouri din bronz lucrate în relief și prezintă scene din viața Sf. Maria. Ele trebuie” citite” începând cu partea de jos; Aducerea Mariei-copil, la Templu, Nașterea Sf. Ioan Botezătorul, Bunavestire, Sf. Vizită și tot așa până la ultimele panouri cu Adormirea și Înălțarea la cer a Mariei.

    Ușa din stânga, cu numai șase panouri prezintă scene din viața lui Iisus, precum Închinarea Magilor și a Păstorilor, Botezul în apa Iordanului, terminând cu Intrarea în Ierusalim

    Ușa din dreapta privitorului, tot cu șase casete, prezintă în continuarea celeilalte, scene din viața lui Iisus începând cu Ruga de pe Muntele Măslinilor, Sărutul lui Iuda, Drumul Crucii și terminând cu Răstignirea.

    De o frumusețe cu totul aparte sunt chenarele acestor casete. Frunze de stejar, fructe de pădure, animale sălbatice, păsări, toate de o acuratețe extraordinară.

    Ce povestesc panourile din bronz originale, ale Ușii Rainerius, aflată în spatele Catedralei

    Ușa cu două canaturi a fost lucrată de Bonanno Pisano în anul 1180, conform unor plăcuțe din bronz insripționate cu numele Bonanno și anul 1180. Recondiționată, ușa aceasta este o bijuterie!

    La baza celor două canaturi sunt prezentați cei 12 Apostoli, apoi 20 de plăci, câte 10 de fiecare canat, prezintă episoade din viața lui Hristos, dar stilul de lucru este unul aparte, fără influențe bizantine și nici de altă natură.

    Citindu-le de jos în sus și de la stânga la dreapta,” povestea” începe cu fazele pământene, precum Bunavestire, Vizita... și terminând cu fazele celeste, precum Înălțarea lui Iisus și Înălțarea Fecioarei.

    Panourile, de o frumusețe de neimaginat, radiază lumină, o lumină sfântă, caldă, copleșitoare.

    Am închis” microscopul” , am scos plăcuțele cu frotiuri/foldere și am postat plăcile montare pe Superbele uși din bronz ale catedralei din Pisa.

    Priviți frumosul și veți primi lumină!

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de mihaelavoicu in 26.04.20 16:49:18
    Validat / Publicat: 26.04.20 18:05:34
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA. A mai fost în/la: Veneția, Milano, Napoli, Roma, Ravenna, Florența, Lucca, Cinque Terre

    VIZUALIZĂRI: 1384 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P07 Fațada Catedralei din Pisa. Prima ușă. ”Închinarea Magilor”
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25850 PMA (din 27 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    8 ecouri scrise, până acum

    Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / ITALIA
    [26.04.20 18:36:19]
    »

    @mihaelavoicu:  Superbă catedrală și superbe uși, comparabile, după mine, doar cu cele ale baptisteriului din Florența. Ah, Italia!

    Felicitări pentru felul în care aduci în atenția AFA-iștilor opere de valoare din locurile vizitate! ​

    mihaelavoicuAUTOR REVIEW
    [26.04.20 19:00:33]
    »

    @Carmen Ion:  Merci, Carmen! Și eu, la fel zic”Ah, Italia!”

    Toate bune! ​

    mishu
    [26.04.20 19:10:11]
    »

    @mihaelavoicu

    Pisa cea plină de miracole merită privită” la microscop”. La o primă vizită, abia de i-am aruncat un ochi. La a doua, am văzut-o mai bine. Abia la a treia, am privit” la microscop” câteva puncte cheie ale orașului de pe Arno.

    mereu mi-a placut ca acorzi multa atentie detaliilor, si in felul acesta privim si noi obiectivele altfel.

    Si cred ca ai dreptate si in ceea ce priveste vizitele, cred ca trebuie sa ajungi de mai multe ori intr-un loc pentru a ajunge sa privesti astfel obiectivele.

    Am admirat usile si mesajele transmise. ​

    Felicitari, votat cu mare drag. ​​

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    mihaelavoicuAUTOR REVIEW
    [26.04.20 19:58:06]
    »

    @mishu:  Mulțumesc, Mișu! Știi, microscopul odată fixat pe obiectiv, se poate regla. Aș putea lua un singur panou și să-i înșir semnificația biblică. Ha, cum ar fi!  

    Amica mea cu care am călătorit în dese rânduri, a făcut o țâră de Teologie. Și stăm și stăm în fașa unei lucrări și până nu o deslușește, nu o urnesc din loc. Iar în restul timpului, mult după venirea acasă, la o cafeluță  luăm la puricat pozele. De la ea am învăpțat”stilul detailist”

    Toate bune! ​

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Michi
    [27.04.20 08:07:17]
    »

    ˝Priviţi frumosul şi veţi primi lumină˝aşa îţi închei superbul articol. Te-ai gândi că numai o fiinţă ţinută într-un glob de cristal ar putea spune asta. M-am întrebat de câteva ori cum, trecând prin încercările vieţii, -ca noi toţi dealtfel- ţi-ai păstrat aceiaşi încântare în faţa unei opere de artă, încântare care răzbate din toate reviewurile tale. Este un har pe care-l ai, din care vrei să ne împărtăşeşti şi nouă.

    tata123 🔱
    [27.04.20 10:56:51]
    »

    @mihaelavoicu:  Bijuterii sculptate în bronz! Privești figurile transpuse din lut în acest metal rezistent peste veacuri - bronzul - și nu poți decât să admiri munca artistului și reușita demersului său în fața a sute de generații de oameni. Bronzul e sensibil la lumină și oferă nuanțe și reflexii mai ales pe porțiunile atinse de milioane de mâini.

    Mă gândesc unde eram noi (poporul român) pe la anii 1200...

    Frumoasă aducere în prim plan a acestei opere de artă și multe fotografii sugestive. Mulțumim!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    mihaelavoicuAUTOR REVIEW
    [27.04.20 17:55:20]
    »

    @Michi:  Mulțumesc pentru ecou! Da, pentru mine toate călătoriile au fost cu efect terapeutic și pe care încerc să-l mențin prin aduceri aminte. E păcat să se irosească timpul acorsat ieșirilor și dacă nu m-aș redocumenta, aș uita tot.

    Să auzim de bine! ​

    mihaelavoicuAUTOR REVIEW
    [27.04.20 18:25:10]
    »

    @tata123:  Ușile Rainieri le-am descoperit întâmplător. Nici nu știam de existența lor, așa cum nu s-a știut de ele până la renovarea de după incendiu. Și câte alte frumuseți și valori n-or fi ascunse, care pe unde! La Florența am avut noroc de vreme și lumină bună, dar povestea lor acum, cu documentarea asta, am aflat-o.

    Numai de bine să auzim! ​

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Michi, mihaelavoicu, mishu, tata123 🔱
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Pisa:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.071802854537964 sec
    ecranul dvs: 1 x 1