GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Piazza dei Cavalieri, inima centrului vechi, din Pisa
Pisa înseamnă mai mult decât Turnul Înclinat și Domul din vecinătatea sa, pentru turistul ”recidivist” așa cum am fost eu care, abia a treia oară am văzut cu adevărat orașul. Pisa mai înseamnă și Lungarno, Spina, Palazzo Blu, Cavalieri de ce nu și La Bottega del Gelato. Păstrez bonul care spune așa: La Bottega del Gelato di Giaquinto Franco SRL. Piazza Garibaldi 11 Pisa Partita IVA 01234500500 Reparto 3=2 EURO Totale EURO 2 Contanti 2 euro SF. 0110 22/09/18 15:47 R5 72130387 Grazie e arrivederci. Grazie, a fost minunată!
Mergând la pas prin încâlceala de străduțe din centrul vechi, cel aflat sub aripa ocrotitoare UNESCO, acolo unde nu a văzut lumina zilei Andrea Bocelli, cântărețul orb care a uimit lumea cu vocea sa și după o scurtă vizită la Basilica di San Frediano, aflată în Piazza San Frediano, înaintând pe Via San Frediano, am pășit pentru prima oară în Piazza dei Cavalieri.
Este a doua piață ca importanță turistică a orașului Pisa. Mare, aproximativ rotundă, inundată de lumină, pavată și foarte curată, aceasta ne întâmpină cu frumoasele sale edificii remodelate de mâna arhitectului Giorgio Vasari, la 1562.
Așa cum arată, n-aș pune mâna în foc pentru pisanii vecini colea, cu florentinii și sienezii, că nu s-au ocupat și ei, de alergările alea nebune cu cai, de-i ziceau Palii. Prea era bună piața pentru așa ceva!
În acest spațiu a fost inițial forumul roman al orașului, apoi centrul politic republican, transferat ulterior de Cosimo I de Medici în proprietatea Ordinului Militar al Cavalerilor Sfântului Ștefan. Dacă au fost Palii, cu Ordinul nu cred să le-o fi mers, pentru că ”Ordinul nu se discută, ci se execută! ” Sau poate s-or fi învârtit și ei, așa în joacă... cine știe!
Imediat pe latura dreaptă cum am intrat în piață, venind pe Via San Frediano, se află clădirea anostă a Palazzo della Canonica (refăcut în sec al XVI-lea), actualmente Biblioteca Universitară. Iată cum știu italienii a face dintr-o clădire cu unul sau două etaje, Palat! Am intrat fără nicio opreliște pe ușa deschisă, am urcat trepte din piatră și am ieșit la o terasă cu balustradă din piatră și vedere spre o curte interioară plină de portocali, cu ceva zarzavaturi și zeci de discuri CD agățate precum rufele la uscat. Am aflat ulterior rolul acestor discuri. Pentru a îndepărta păsările. Faină idee!
Următoarea vedetă a pieții este Chiesa di San Stefano dei Cavalieri, proiectată și construită de același G. Vasari. Fațada sa, bogat ornamentată, prezintă ca de altfel toate edificiile din piață, însemnul Crucii Malteze. Aici sunt expuse zeci de trofee, steaguri și bucăți din corăbiile piraților din Mediterana, capturate în urma luptelor purtate de cavaleri, pentru asigurarea securității transporturilor maritime.
Pe o latură a pieții se află statuia lui Cosimo I de Medici, în chip de Mare Maestru al Ordinului Cavalerilor Sfântului Ștefan, realizată de Pietro Francavilla în 1596. El este îmbrăcat în ținută militară, cu armură protectoare, peste care și-a aruncat o amplă pelerină. De același autor este și fântâna de la picioarele sale, fântână în formă de scoică lucrată în marmoră. Mi-am amintit de fresca lui G. Vasari din Palazzo Vecchio, Florența, Salone dei Cinquecento ce prezenta scene de luptă și victoria Florenței asupra orașului Pisa.
În spatele lui Cosimo, se află Palatul Caravanei Cavalerilor (Palazzo dello Carovana), sau Palazzo dei Cavalieri. Este de fapt, vechiul Palat al conducătorilor Republicii Pisa, una din cele patru Republici Marine, alături de Genova, vestita Veneția și Amalfi
Giorgio Vasari a modificat vechea clădire la forma sa actuală și a acoperit toată fațada cu graffiti, reprezentând desene, elemente heraldice, figurine alegorice, semne zodiacale, plante și alte arabescuri, dealtfel superbe, dar și busturile marilor duci de Medici, încastrate în nișe la etajele superioare.
În a doua jumătate a lunii septembrie, un soare toscan lumina superb fațada, numai bună de fotografiat. Palatul este un edificiu impresionant și de o mare importanță turistică.
Am urcat scara cu dublu sens și am pătruns în hol. Nu am apucat a fotografia decât ușa ghintuită de la intrare. Accesul mi-a fost interzis și fotografiatul deasemenea. Corect! Mi-a trecut vremea studenției, nu aveam ce căuta acolo!
În prezent, palatul găzduiește Școala Normală Superioară, o instituție universitară de prestigiu fondată de Napoleon după modelul Ecole Normale Supérieure din Paris. Aici, printre alții, a studiat poetul Giosuè Carducci, dar și fizicianul Enrico Fermi, laureatul premiului Nobel pentru fizică, în anul 1938.
La dreapta palatului și stânga privitorului, se află Palazzo dell' Orologio, construit ca o aripă a Spitalului Cavalerilor San Stefano, cu un pasaj ce unește doua turnuri, pasaj boltit și acoperit cu fresce, o construcție ce a aparținut Conților Della Gherardesca. Într-una dintre ele, (cel din dreapta), supranumit și Turnul Foamei, a fost lăsat să moară de foame contele Ugolino cu fii și nepoții săi, familie acuzată de trădare, fapt menționat în Cantul XXXIII de Dante Alighieri în Divina Comedie.
Dincolo de Via Corsica, pe care am ajuns până în fața Bisericii San Sisto, ridicată la 1087 în memoria cuceririi cuibului de pirați din așezarea tunisiană Al Mahdiya și revenind în Piazza dei Cavalieri, după Oratorio di San Rocco, se află sediul Colegio Puteano fondat în 1605 pentru studenții Universității din Pisa. Fațada a fost decorată și ea, cu frumoase fresce ale căror urme se mai zăresc încă, în partea de sus a fațadei. Colegiul ocupă două clădiri alăturate și divers colorate, în culoarea mierii și a frunzelor de toamnă.
Pe latura de sud a Piazza dei Cavalieri, se află fațada monumentală a Palazzo del Consiglio, vechiul scaun al judecătorilor, complet remodelată de Pietro Francavilla. Palatul, care a găzduit Curtea (legiuitoare) Cavalerilor San Stefano, a fost împodobit cu fresce și un plafon din lemn sculptat. Acum își are sediul Academia Marină.
Cu această ultimă clădire se închide cercul Piazza dei Cavalieri, principala piață a centrului vechi al orașului Pisa.
Dragi turiști sosiți în orașul Pisa, nu vă limitași doar la Piazza dei Miracoli. Orașul ascunde valori de neimaginat!
Trimis de mihaelavoicu in 01.10.18 10:03:57
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA. A mai fost în/la: Napoli, Veneția, Milano, Florența, Ravenna, Roma.
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@mihaelavoicu: Cu toate că am citit despre Piazza dei Cavalieri, că normal trebuia să știm unde am ajuns, nu am aprofundat la vremea aceea, pentru că m-aș bucura dacă aș reține măcar un minim de pe la fiecare obiectiv la care ajung. Dar mi-a făcut plăcere să citesc acum mai mult și parcă, da, fiind acolo și venind de la Cinque Terre, Pisa mi s-a părut un oraș mai șters, dar acum gândinu-mă la el nu mi se mai pare la fel.
Abia aștept și restul poveștii.
@Aurici: Merci de ecou! Prima și a doua oară când am fost în Pisa, fuga, înainte marș, direcția PiațaMiracolelor.
Măcar prima oară, ne-am urcat direct în mașină și la drum. Dar a doua oară, de la gară direct drum întins spre și întoarcerea la gară, exact pe același traseu. Prostie în capul nostru, parcă ne papa Bau!
Abia acum, după ce am citi mai multe despre Pisa, am luat 4 zile numai Pisa. În prima zi am gustat cu lingurița ”sirop de Pisa”, a doua zi, ”tortul” de Lucca, a treia zi, ”aroma” de Cinque Terre și tocmai ultima, în ziua plecării i-am servit pe companionii mei, din care o familie nu fusese niciodată, cu ”bomboana de pe tort”, miracolele.
În fiecare zi, aceiași întrebare: Când mergem la Turn?
Mulțumesc și numai bine!!
Nu am reusit inca sa ajung in Pisa, desi in urma cu ceva ani am trecut la cativa km de oras, fapt realizat abia dupa ce am ajuns acasa. Pe vremea aceea nu stiam de AFA si nici nu ma informam prea atent despre locurile prin care urma sa trecem...
Articolul tau a fost o incantare si mi-a placut sa -ti "tin " companie in plimbare ta. Frumos oras si ca mai toate orasele italiene cu multe obiective de vazut si admirat.
Votat cu drag!
@DOINITA: Mulțumesc, Doinița! Mă bucură tovărășia ta la drum!
@mihaelavoicu: Tare mult îmi place graffiti-ul de pe fațada „Palazzo dei Cavalieri”!!! Mă întreb cum de a rezistat așa de bine până azi?!
Păcat că frescele de pe arcada centrală a Palatului orologiului s-au degradat! Să nu ai bă bani edilii orașului Pisa pentru recondiționare, sau este, doar, neglijență!?
Cred că erau foarte frumoase!
Felicitări, am votat cu drag!
@doinafil: Cine s-a mai uitat tocmai la ferestrele alea!
Piața mi s-a părut minunată dimineața, cu lume puțină. Am avut o vreme superbă, nici nu ne așteptam la așa soare.
Mulțumesc pentru ecou!
@maryka: Mulțumesc Mary! Italia e toată o artă. Iar Pisa e una din perlele sale.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2021 In speranta unui miracol in Piata Miracolelor – Turnul din Pisa — scris în 19.04.22 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2019 Scurtă escapadă italiană de noiembrie la Pisa — scris în 27.01.20 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Sep.2018 Superbele uși din bronz, ale Catedralei din Pisa — scris în 26.04.20 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Apr.2018 În căutarea miracolelor din Pisa — scris în 27.06.18 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- May.2017 Miracolele din Pisa — scris în 30.03.20 de ovidiuyepi din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Apr.2016 Pisa în 6 ore — scris în 12.04.16 de paulcta din CONSTANţA - RECOMANDĂ
- Sep.2015 Pisa - celebrul oraş cu ... miracole — scris în 07.12.15 de amero din BUCURESTI - RECOMANDĂ