ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.05.2015
DE Mika
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.08.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2014
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 9 MIN

    Pisa - orasul din spatele turnului inclinat

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE URM de aici

    Inainte de plecarea mea in Toscana (vezi impresii), mai multe cunostinte care vizitasera deja Pisa, mi-au spus ca nu prea merita efortul vizitarii lui, ca nu prea ai ce sa vezi, ca in afara Turnului si a aglomeratiei din jurul lui, orasul nu iti mai ofera nimic.

    Dorinta de a vedea acest oras a fost mai mare decat indoiala sadita in inima mea de vorbele lor, asa ca nu i-am ascultat si am pornit spre Pisa.

    Punctul de plecare a fost tot Montecatini Terme, si am mers tot cu trenul, care ne-a lasat in Gara San Rossore, care se afla la cateva minute de mers pe jos de Piazza del Duomo.

    Am ajuns in gara, am parcurs cei cateva sute de metri pana la zidurile medievale ale orasului, construite in 1155, ziduri care strajuiesc Piazza del Duomo.

    Am intrat in piata trecand de zidurile vechi pe sub Porta Nuova, care desi foarte frumoase, trec neobservate datorita impresionantelor monumente din piata,

    In fata mea ,,se zarea, in spatele catedralei, varful inclinat al turnului. O multime de oameni incerca sa imortalizeze momentul, care mai de care incercand sa sustina cu propriile puteri turnul, sa il impinga cu mainile, cu picioarele sau sa il sprijine cu spatele.

    Nici noi nu am fost mai prejos, si, dupa o prima serie de fotografii, ne-am interesat de modalitatea de cumparare a biletelor de intrare in turn. Am achizitionat cu 15 Euro un bilet de urcare in turn care includea si intrarea in catedrala si Baptisteriu.

    Trebuie mentionat ca vizitarea turnului se face programat, din 40 in 40 de minute intrand un numar fix de persoane (din pacate nu imi mai amintesc acum numarul exact). Asadar, cand cumperi biletul de intrare ti se spune exact si ora la care poti urca in turn. Celelalte obiective din piata pot fi vizitate oricand.

    Am fost inspirati sa ajungem dimineata devreme, cam pe la ora 10.00 in piata, astfel incat am fost programati pentru vizitarea turnului la ora 14.00. Daca ajungeam ceva mai tarziu riscam sa nu mai putem urca in turn in acea zi.

    Mai aveam ceva timp pana la ora fixata, asa ca am pornit sa exploram orasul.

    Pisa, capitala regiunii toscane cu acelasi nume, este impartit in doua de raul Arno, acelasi care trece si prin Florenta si care se varsa in Marea Tireniana la aproximativ 12 Km de oras.

    Orasul a fost mai intai locuit de Liguri si mai apoi de Etrusci, si a atins cea mai mare dezvoltare in timpul romanilor.

    Apropierea de mare si faptul ca era un important port comercial, a facut posibil ca orasul sa devina a patra Republica Maritima (celelate trei fiind Genova, Venetia si Amalfi).

    Orasul a integistrat o cadere in sec. al 13-lea cand au inceput conflictele cu orasele Guelph din Toscana dublate de intensificarea luptelor interne pentru controlul orasului.

    In data de 9 octombrie 1406, armata florentina a intrat in Pisa si a plasat orasul sub control florentin, mentinut pana in anul 1861.

    Orasul a continuat sa se dezvolte in sec. 18,19 si 20 cand a fost puternic distrus de bombardamentele din cel de al doilea razboi mondial.

    Pisa este un puternic centru universitar, detinand una din cele mai prestigioase universitati din Italia si Europa.

    Dar, nu vreau sa zabovesc prea mult asupra istoriei orasului, si voi continua sa va povestesc vizita mea in Pisa.

    De cum am iesit din Piata Domului, am intrat pe niste stradute vechi, cochete, cu o multime de restaurante si hoteluri. Meniurile restaurantelor, expuse la intrare te imbiau cu preparate din peste, fructe de mare, paste si alte preparate traditionale.

    Nu era inca ora mesei asa ca am mers mai departe si am ajuns in Piazza dei Cavaliere (numita si Piata celor sapte strazi), centrul politic din Pisa medievala.

    La mijlocul sec. 16 a devenit sediul Cavalerilor Ordinului Sf. Stefan, de unde si denumirea de Piata Cavalerilor.

    In prezent este un important centru de invatamant, principala cladire din piata fiind Scoala Normala Superioara din Pisa, fondata de Napoleon dupa modelul Scolii Normale din Paris.

    Cladirea scolii construita de Vasari, in perioada 1562-1564, este cunoscuta si sub numele de Palazzo dei Cavaliere. Fatada este acoprita cu graffiti reprezentand figuri alegorice si semne zodiacale, realizate de Verrochio si Forzori dupa desenele lui Vasari.

    In fata Palatului se afla o statuie a lui Cosimo I de Medici, comandata de Ferdinand I in cinstea tatalui sau, Mare Maestru al Ordinului Sf. Stefan. In fata soclului statuii se afla o fanatana in forma de scoica, construita de Francavilla.

    Tot in Piazza dei Cavaliere se afla Biserica Santo Stefano dei Cavaliere, construita in 1565 de David Fortini dupa un proiect al aceluiasi Vasari.

    O alta cladire importanta din aceasta piata este Palazzo dell'Orologio, in prezent biblioteca scolii normale superioare. Este compusa din doua cladiri, initial legate intre ele printr-o arcada. In stanga se afla casa turnului sau Palazzotto della Giustizia, resedinta magistratilor din Pisa, iar in dreapta se afla turnul, numit Gualandi sau Torre del Muda. Dar turnul este cunoscut mai ales ca Torre della Fame - Turnul Foamei-, din cauza mortii tragice a Contelui Ugolino, care a avut loc aici. Acesta a fost inchis in turn impreuna cu fii si nepotii lui si lasati sa moara de foame, fiind invinuiti de tradare. Povestea tragica a fost relatata de Dante in Divina Comedie.

    Dupa scurta oprire in Pizza dei Cavalieri am pornit mai departe, am intrat pe Borgo Stretto, cea mai scumpa strada din Pisa, unde se afla si casa lui Galileo Galilei.

    La capatul strazii Borgo se afla Biserica San Michele in Borgo construita la sfarsitul sec. 10 pe locul unui vechi templu roman dedicat lui Marte.

    De pe Borgo am ajuns la Piazza delle Vettovaglie, locul primei asezari romane, in prezent inima vietii de noapte din Pisa.

    De-a lungul strazilor sunt cladiri de locuinte, multe dintre ele avand la parter magazine sau restaurante.

    Orasul a fost puternic bombardat in cel de al doilea razboi mondial, o mare parte din cladiri fiind distruse in mare parte, motiv pentru care cele din prezent sunt fie nou construite fie refacute.

    Ne-am continuat explorarea orasului si am ajuns in Piazza Garibaldi unde se afla cea mai renumita gelaterie din Pisa - La Botega del Gelato.

    Am traversat raul Arno pe Ponte di Mezzo, pe care am facut si o scurta oprire pentru a fotografia casele frumoase de pe Lugarno, strada care margineste raul si care poarta denumirea cartierelor pe care le strabate (Lugarno Mediceo Lugarno Galileo Galilei, etc.).

    Am intrat pe Corso, o strada foarte animata, cu multe magazine ale unor firme celebre, si am ajuns in Piazza Emanuele II, loc de oprire pentru multe linii urbane de autobuz.

    La capatul Corso-ului se afla Gara Centrala, construita in 1863 si refacuta dupa bombardament. Aici am facut din nou o oprire pentru a ne interesa de orarul trenurilor la intoarecere si pentru a ne lua bilete.

    Dar, se apropia ora de intrare in turn, asa ca am facut cale intoarsa spre Piazza dei Miracoli sau Piazza del Duomo.

    Proprietate a Bisericii Catolice, in piata se afla patru mari edificii religioase: Catedrala, Baptisteriul, Turnul Inclinat si Composanto Monumentale.

    Piata este partial pavata, iar pe o mare parte este gazon, pe care turistii pot sta sa se odihneasca dupa urcatul in turn sau dupa viziarea celorlate edificii.

    Din cauza timpului scurt avut la dispozitie, am vizitat doar Turnul, Catedrala si Baptisteriul.

    Primul a fost Turnul Inclinat, deoarece se apropia ora la care trebuia sa intram.

    In turn nu este voie sa urci cu niciun fel de bagaj, doar cu aparatul de filmat sau fotografiat, toate bagajele (rucsacuri, genti de mana, posete, etc.) fiind lasate intr-o cladire din apropierea turnului si inchise in prezenta ta in seif. In turn se urca numai insotit de ghid, stationarea sus, in camera clopotelor fiind limitata in timp.

    Turnul Clopotelor sau Turnul Inclinat este asezat in spatele Catedralei. Nu se cunoaste cu certitudine arhitectul initial al constructiei incepute in anul 1174, unii istorici atribuind-o lui Bonanno Pisano, ia altii lui Diotisalvi. Totusi, in timpul unor excavatii facute pentru a stabiliza turnul, a fost descoprit un sarcofag care avea inscriptionate cuvintele “... pisanus civis Bonanno nomine... ceea ce a dus la concluzia ca Bonanno Pisano a fost ingropat sub capodopera lui.

    Cand constructia a ajuns la nivelul al treilea, turnul a inceput sa se scufunde, motiv pentru care lucrarile au fost intrerupte pentru aproximativ 90 de ani, fiind continuate apoi de Giovanni di Simone si Tommaso di Andrea Pisano care a realizat ultimul etaj in anul 1319. Turnul are o inaltime de 55.86 metri pe partea mai mica, si 56,67 metri pe partea inalta.

    Datorita inclinarii permanente a turnului, pentru a nu risca prabusirea acestuia, au fost executate importante lucrari de consolidare, pe perioada carora a fost inchis publicului.

    Ca sa ajungi in varful turnului, in camera clopotelor, trebuie sa urci 293 de trepte. Este o senzatie foarte ciudata cand urci, practic simti ca aluneci intr-o parte, desi incerci sa mergi si sa urci drept.

    Sus se afla camera clopotelor, cu sapte clopote, cate unul pentru fiecare nota din gama muzicala. De sus se deschide o frumoasa priveliste asupra pietei si asupra orasului.

    Dupa cum v-am spus, stationarea sus in turn este limitata, asa ca, dupa fotografiile de rigoare, am coborat in piata.

    Ajunsi jos, ne-am odihnit putin pe iarba de langa Catedrala, obositi dupa plimbarea in oras si urcatul celor 293 de trepte ale turnului.

    Dar timpul nu statea in loc, asa ca am pornit mai departe, sa vedem si Catedrala Santa Maria Assunta, cea mai veche cladire din piata.

    Construita de catre Buscheto in 1063, pe ruinele unor temple etrusce si romane, are o fatada acoperita cu marmura verde si piatra alba cu discuri de marmura, realizata de un artisan pe nume Rainaldo (dupa cum se mentioneaza deasupra usii din mijloc a catedralei).

    De remarcat este usa central din bronz, executata de artisti ai scolii Giambologna, si care a inlocuit-o pe cea executata de Pisano in 1180 si distrusa in incendiul din 1595.

    Deasupra usii este o luneta, cu o pictura a Fecioarei Maria realizata de Giuseppe Modenna da Lucca.

    Interiorul este decorat cu marmura alba si neagra iar tavanul naosului, decorat cu aur, poarta emblema familiei Medici. Si acesta a fost refacut in urma incendiului.

    Foarte multe opera de arta au fost distruse in incendiul din 1595, printre putinele supravietuind absida si amvonul.

    Absida este decorata cu un mosaic impresionant, reprezentandu-l pe Hristos inconjurat de Fecioara Maria si Sf. Ioan Botezatorul.

    Amvonul, executat de Giovanni Pisano este o adevarata capodopera a sculpturii medievale, iar cupola, aflata la intersectia naosului cu transeptul, cu o pictura reprezentand inaltarea Fecioarei, a fost realizata de Riminaldi.

    Coloanele dintre naos si altar sunt executate din granit, si au fost capturate de pisani de la o moschee din Palermo.

    In centrul naosului se afla un candelabru, numit Candelabrul lui Galileo. Legenda spune ca ideea privind teoria lui Galieli, i-ar fi venit in timp ce participa la o slujba si privea candelabrul osciland. Din pacate, legenda nu este adevarata, candelabrul fiind adus in catedrala la patru ani dupa descoperirea lui Galileo.

    Dupa scurta vizita a catedralei, am intrat si in Baptisteriu, dedicat Sf. Ioan Botezatorul, si asezat in fata catedralei. Este o constructie in stil romanic executata de Diotisalvi (Dumnezeu te salveaza) si terminata in sec. 14.

    Este cel mai mare Baptisteriu din Italia, si are o acustica uimitoare, o soapta spusa intr-o parte a lui putand fi auzita perfect in cealalta parte. Demonstratia privind acustica, ne-a fost facuta si de ghidul Baptisteriului, care a inchis usile si a intonat cateva acorduri dintr-un cantec religios. Se auzea dumnezeieste.

    S-a facut tarziu si era timpul sa plecam spre gara.

    Dupa scurta vizita, am realizat ca Pisa este mai mult decat un frumos turn inclinat.

    Orasul lui Galileo Galilei, a lui Fibonacci si a lui Bocelli, Pisa este, inainte de toate, o asezare etrusca, un oras roman, un port comercial si o puternica Republica Maritima, Este orasul cu prestigioase universitati si cu o frumoasa gradina botanica (pe care, din pacate nu am avut timp sa o vizitam). Este un oras plin de viata, cu multe evenimente culturale, cu teatre, cu multe restaurante, cu o viata de noapte activa.

    Este un oras unde cu placere voi mai reveni cand voi mai avea ocazia.

    Va rog daca se poate ilustratia muzicala https://www.youtube.com/watch?v=bRpGrjj-nyg

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de Mika in 30.05.15 11:37:52
    Validat / Publicat: 30.05.15 14:46:25
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.

    VIZUALIZĂRI: 5779 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mika); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P21 [fără descriere]
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29450 PMA (din 32 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    6 ecouri scrise, până acum

    webmaster21
    [30.05.15 12:39:16]
    »

    Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

    webmaster
    [30.05.15 14:50:49]
    »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

    MikaAUTOR REVIEW
    [30.05.15 17:54:18]
    »

    @Mika - Pentru cei care nu au fost in Pisa, un foate reusit articol-invitatie sa o faca. Pentru cei care au fost deja acolo, o placuta retraire a acelor momente.

    cristidu
    [30.05.15 18:27:30]
    »

    De citit si recitit pentru toti cei care au fost, sau doresc sa ajunga acolo. Felicitari

    raduluigi
    [13.12.19 01:10:10]
    »

    Absolut minunat articolul.

    Un exemplu pentru AFA

    Felicitari

    MikaAUTOR REVIEW
    [13.12.19 19:29:09]
    »

    @raduluigi: Multumesc!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Mika, raduluigi
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Pisa:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057417869567871 sec
    ecranul dvs: 1 x 1