GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Pisa - si altceva decat Turnul Garisenda
Franco Bastelli - Cento di questi giorni - Grazie ...Grazie .... Veramente e una Giornata speciale ! Auguri anche a voi ! Grazie! È bellissimo avere amicii come voi !
Dupa o spatamana de cautari si intrebari, pe la agentiile de turism am petrecut cateva zile in Toscana, una din regiunile din vestul Italiei. Aceasta regiune se compune din mai multe provincii; Grosetto, Livorno, Siena, Pisa, Florenta, Arezzo, Lucca, Pristia, Prato si Massa-Carrara. Toscana este una dintre cele mai boeme si linistite regiuni italiene. Este bine cunoscuta pentru viile intinse si pentru livezile de maslini.
Orasul este, geografic vorbind, impartit in doua parti de raul Arno care il taie de la Est la Vest, aproape in jumatate. Astfel la nord de raul este Arno Tramontana si la sud de rau, Mezzogiorno...
In nord, in Tramontana sunt doua districte; Santa Maria unde sunt cele mai multe obiective turistice si San Francesco. Si la sud de raul Arno sunt doua districte; San Antoniosi San Martino.
Aeroportul Internaţional Galileo Galilei din Pisa, este situat numai la 1 kilometru sud de centrul oraşului Pisa, şi la aproximativ 80 de kilometri de Florenţa Este un aeroport mic, in care m-am descurcat foarte usor, indicatoarele fiind in italiana si engleza, si orice angajat ma putea indruma. Din aeroport am ajuns usor in Florenţa si tot la fel de usor se ajunge in Siena, Lucca, Viareggio şi Livorno (cu maşina, cu taxiul, cu trenul sau cu autobuzul). Exista si multe firme de inchirieri autoturisme ce au birouri chiar in aeroport. Se ajunge in 10 min. in centru, cu autobuzul sau in 5 min. cu trenul.
Chiar lipita de aeroport este gara finala. Bilet de tren am cumparat si din aeroport dar desigur se poate si din gara; neaparat inainte sa va urcati in tren validati biletul la un automat, altfel controlorul nu il ia in considerare (nevalidat este ca si inexistent).
Cat m-am plimbat prin oras am trecut pe langa o multime de hotelui dar de pe un pliant am aflat ca exista si campinguri; Camping Mare e Sole, Pineta si St Michael.
Prima mea destinatie turistica a fost Campo dei Miracoli, numit şi Piazza del Duomo (Piaţa Catedralei) care pe langa celebrul Turn Inclinat (sau Torre Pendente sau Turnul Garisenda), Domul (sau Caterdrala di Santa Maria Asunta), Baptisteriu si Campo Santo mai are inca douazeci de cladiri cu importanta istorica, religioasa si arhitecturala. Datorita acestor patru obiective mentionate, Piata a fost declarata monument Unesco. Cladirea care domina piata este insasi catedrala. Un alt edificiu ce merita toata atentia aici este, Museo delle Sinopie unde pot fi admirate cele mai valoroase schiţe preliminare ale frescelor care în trecut împodobeau cladirile din această piata.
Pe Campul Miracolelor pretul biletelor de intrare; pentru catedrala costa 2 Eur, pentru doua monumente 6 Eur, pentru toate mai putin turnul costa in jur de 11 Eur si doar Turnul Inclinat costa 15 Eur.
Putina lume stie ca in oras mai exista inca doua turnurii, construite ulterior Turnului Garisenda si care si care sunt si ele inclinate - dar din nu stiu ce motiv, ele nu reprezinta o atractie turistica. De ce nu ar fi orasul Pisa, “ orasul cu trei turnuri inclinate “? (vedeti…? nici la ei nu merge totul perfect).
Cat am stat in pras am fost si in Piazza dei Cavalieri (Piaţa Cavalerilor) care este a doua piata ca importanta istorica, arhitecturala si turistica. In centrul pietei este Statuia lui Cosimo I. Istoria pietei începere din secolul al XVI-lea si este in mare parte legată de ordinul Cavalerilor St. Ştefan, care au fost in acea perioada cei mai importanti in oras. In aceasta zona erau salile de antrenament ale cavalerilor, in timp ee in Palazzo del Collegio Puteano erau căminele pentru studenţii ce soseau din alte regiuni ale ţării. In Piazza dei Cavalieri este Palazzo dell’Orologio.
Chiar pe malul raului ‚Arno este Piata Garibaldi, in centrul ei aflanduse statuia acestuia. De la statuie pleaca in directia Campului Miracoleleor, o zona pietonala, cu multe magazine si cafenele de o parte si de alta.
Prin oras se circula cu toate mijlocele de transport. Trebuie stiut ca cea mai mare parte a centrului istoric din Pisa nu este accesibil cu maşina, întrucât centrul se află sub restricţiile ZTL (Zonă cu Trafic Limitat). Doar unele mijloacele de transport public şi vehiculele autorizate ale localnicilor au acces în această zonă. Excepatand aceasta zona, in oras am vazut o multime de parcari.
Pentru mine, autobuzele au fost cele mai convenabile mijloace de transport în Pisa, ele margand atât spre centrul istoric, cât şi spre aproape toate zonele din Pisa. Cele mai utile mi s-au parut LAM Rossa, ce fac legatura între aeroport, gara şi centrul istoric. Autobuzele LAM merg din fata garii pana in fata Turnului la Campul Miracolelor, (costa 1.5 Eur/biletul si se cumpara in autobuz de la sofer) si in sens invers ajung pana la aeroport.
De la tineri pana la oameni cu varsta foarte inaintata, cei mai multi circula cu bicicletele sau cu scuterele. Orasul are o multime de piste destinate biciclistilor si se circula fara riscuri. Este un fel de a spune fara riscuri caci am vazut cum un biciclist a fost rasturnat (desigur fara intentie) de un sofer ce a deschis portiera cu gand sa coboare din masina. Ambii s-au purtat foarte politicos si civilizat. Nimeni nu a injurat, nimeni nu a chemat politia. Soferul l-a ajutat pe biciclist sa se ridice si dupa ce s-a scuturat pe haine, acesta si-a vazut de drum.
In multe locuri din oras, am putut cere informatii la birouri de informaţii turistice; am vazut in Piazza dei Miracoli (Câmpul Miracolelor) si în Aeroportul Galileo Galilei. Bancomate sunt foarte multe, la tot pasul. Am vazut si un Oficiu pentru Protecţia Drepturilor Turiştilor care se ocupa de plangerile acestora.
Sunt doua bulevarde principale Borgo Stretto şi Corso Italia. Borgo este recomandata pentru vestimentatie, Corso are magazine cu marfuri mult mai diverse. Pe Via Oberdan sunt cele mai multe magazine de lux.
Dupa ce am vizitat tot ce se putea in Campo dei Miracoli si dupa ce am colindat prin oras am intrat intr-un restaurant pentru a mai manca ceva traditional inainte de plecarea spre casa. Am mancat si mi-au placut; crostini (adica pesmet de pâine uns cu ulei de măsline foarte verde si gustos şi asezonat cu usturoi, cu o felie de roşie şi anşoa care mi-a fost adus imediat cem-am asezat la masa), cacciucco (supă de peşte, foarte buna cu cecina, o pâine necrescută care daca nu gresesc este facuta din naut nu din faina de grau. (7 Eur) Felul doi am incercat ciechi alla Pisani, = pui de ţipari marinaţi într-un amestec de usturoi, ulei de măsline şi asezonaţi cu parmezan. Si am incercat cu un desert specific locului, care pe mine era sa ma scoata din cursa. Biscuiţi cu migdale inmuiaţi în vin de Santo. (si vorbim despre o jumatate de pahar de vin – combinatia este naucitoare). Pentru ca in regiune au multe feluri de vinuri, nu am vazut nici un turist la o terasa care sa nu aiba in fata un pahar de vin. (nu bere, nu tarie). Toata lumea bea vin; de placere sau din curiozitate.
Daca stati mai multe zile in oras merita sa vizitati; Museo dell’Opera del Duomo, Museo delle Sinopie, Muzeul de nave antice, Muzeul Piaggio – dedicat in primul rand faimoaselor „ Vespa „ si Museo Nazionale di San Matteo.
Trimis de Diaura* in 31.10.10 16:29:34
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Diaura*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Am retras PMA standard aferente acestui review, conform regulamentului depaseste numarul de impresii punctabile in septembrie 2010 din sejurul italian al autoarei.
Super frumos descrisa de tine aceasta frumoasa locatie si pozele tale.
Multumim Diaura pentru acest review detaliat.
Nu exista un abonament pentru transportul in comun? ... pentru ca daca faci zilnic 3-4 drumuri cu autobuzul costa cam mult. Sau un pass care sa includa si transport si ceva vizite sau reduceri?
Crostini am amncat si in Grecoa, dar se cheama altfel.
Buna treaba si cu puiul de tipar marinat!
Cu siguranta exista, dar eu nu am cautat. Am stat doar 2 zile, in prima si in ultima mea zi din vacanta in Italia si am preferat sa bat la pas cat mai mult. Din cand in cand mai foloseam cate un autobuz.
Esti un adevarat ghid pentru Toscana! Cu sguranta imi vor folosi randurile tale.
Ai idee de ce se numeste Campul Miracolelor?
@magdalena Campul Miracolelor si-a capatat acest nume de la cel trei simboluri ce sunt ridicate acolo; Baptisteriul unde se infapuia botezul ce simbolizeaza nastera in credinta crestina, Domul care reprezinta credinta in timpul vietii si Camposanto care este un cimitir si reprezinta trecerea in nefiinta.
Asadar cele trei mai etape din viata unui crestin, adevarate minuni in credinata, sa sunt reprezentate intr-un perimetru restrans.
Corect este Piata Miracolelor, denumire folosita pentru prima data de scriitorul Gabriele D'Annunzio intr-o nuvela a sa, este deseori confundata cu Campul Miracolelor din povestirea Pinnocchio !
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2021 In speranta unui miracol in Piata Miracolelor – Turnul din Pisa — scris în 19.04.22 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2019 Scurtă escapadă italiană de noiembrie la Pisa — scris în 27.01.20 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Sep.2018 Superbele uși din bronz, ale Catedralei din Pisa — scris în 26.04.20 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2018 Piazza dei Cavalieri, inima centrului vechi, din Pisa — scris în 01.10.18 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Apr.2018 În căutarea miracolelor din Pisa — scris în 27.06.18 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- May.2017 Miracolele din Pisa — scris în 30.03.20 de ovidiuyepi din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Apr.2016 Pisa în 6 ore — scris în 12.04.16 de paulcta din CONSTANţA - RECOMANDĂ