ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.02.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Brașov
ÎNSCRIS: 12.11.11
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JAN-2013
DURATA: 15 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Cusco - capitala celui mai mare imperiu al acestui continent

Ilustrație video-muzicală
Muzica Andina - Moon over Tijeras


TIPĂREȘTE URM de aici

Cusco, care a fost cel mai important oras al marelui imperiu Inca, capitala lui si de o frumusete rara.

Legenda spune ca, Manco Capac impreuna cu sora lui, Mama Oclio, dupa ce au iesit din adancul lacului Titicaca, au cautat un loc unde sa construiasca o capitala si au plecat spre nord, ajungand in acest loc, au fost vrajiti de frumusetea locului, un alt loc mai frumos si cu pamant fertil, nemaiintalnind, atunci Manco Capac a infipt bastonul de aur cu care iesise din apele lacului, in pamant, iar acesta a fost inghitit.

In locul acela, a fost pusa prima piatra a noului oras, iar orasul a fost numit Cusco, care in limba quechua, inseamna ,,buricul universului “

Singurul lucru real al acestei povesti e ca intradevar, orasul a fost fondat in 1200 e. n, de regele Manco Capac, al incasilor si ca locul e deosebit de frumos.

Insa, in urma ultimelor masuratori ale nivelelor radiatiilor, s-a gasit in acest loc, cel mai ridicat de pe glob, de aceea si ghizii, insistau sa nu iesi afara, fara o protectie solara a pielii.

Orasul a fost conceput, in forma unei pume, animalul sacru al incasilor, in care capul e citadela fortificata si principalul centru religios din perioada Inca-Sacsayhuaman, punctul unde cele 2 rauri Saphi si Tullumayo, se despart, loc numit Pumacchupan, reprezinta coada pumei, templul Coricancha (templul Soarelui), e spatele, iar piata de ceremonii-ulterior numita piata de Armas, in perioada coloniala - in perioada Inca, Huancapata, simbolizeaza inima pumei.

Din piata pleaca in toate directiile drumuri, care duceau in toate partile imperiului.

Vaile inconjuratoare ale orasului, au fost amenajate in terase agricole...

Orasul e strabatut de stradute pietruite, marginite de trotuare inguste, pe care nu incap 2 persoane una langa alta, cu cladiri construite in stil colonial, in perioada spaniolilor (care dupa ce au cucerit Cusco, au jefuit orasul si toate monumentele, iar cu cantitatea mare de aur gasita aici, au ridicat aceste cladiri si biserici in stil baroc), din piata da Armas, stradutele urca in panta abrupta, pana pe dealurile care inconjoara orasul.

Principalele atractii sunt:

1. Coricancha sau templul Soarelui - numele este in limba quechua, care este a doua ca popularitate, limba vorbita si in zilele noastre de populatia peruana, dupa spaniola.

Acest templu a fost cel mai important templu incas, care in aceea perioada era acoperit cu peste 700 foite de aur, fiecare cu greutatea de 2 kg., pe zidurile exterioare, iar inauntru toate statuile erau din aur, masiv. Azi din acest templu nu a mai ramas decat un zid, din blocuri de roca vulcanica, deosebit de bine lustruite si perfect suprapuse, cunoscand populatia incasa o tehnica deosebita de prelucrare a acestor pietre deosebit de dure., peste care s-a ridicat biserica Santo Domingo, in interiorul careia este un muzeu de de arheologie.

2. Iglesia del Triunfo -cea mai veche biserica din Cusco, dar si una din cele mai frumoase, construita in 1536 si situata in apropierea de biserica Santo Domingo, tot in stil baroc...

De fapt dupa ce spaniolii au cucerit orasul Cusco, ei si-au mutat capitala la Lima, iar orasul a cunoscut o decadere, fiind transformat intr-un oras colonial de provincie, in care au construit f. multe biserici si vile, de multe ori folosind pietrele din demolarea constructiilor incase.

3. Plaza del Armas, piata centrala, marginita de cladiri coloniale cu fundatii inalte din zidurile vechi incase, bolovani bine lustriti. Tot in piata e Catredala din Cusco.

4. Catedrala -construita din blocurile de piatra luate de la palatul Viracocha si de la Sacsayhuaman, este o bijuterie a arhitecturii renascentiste, in forma unei cruci latine, in interior fiind 400 de picturi renascentiste, fiind un adevarat muzeu. Cea mai interesanta lucrare este ,,Cina cea de Taina, in care Iisus impreuna cu apostolii mananca mancaruri traditionale peruane., porcusori de guineea., iar Iuda are figura lui Pizzaro. Cele doua brate ale crucii, leaga catedrala in interior, pe partea stanga de biserica Isus si Maria, iar pe dreapta de biserica del Triunfo, fiind de fapt un complex, iar vizitarea se face trecand dintr-o biserica in catedrala si apoi in cealalta biserica. Biserica Iisus si Maria are altarul acoperit cu ornamente de aur. Celelalte altare ale catedralei si a bisericii del Triunfo sunt decorate cu numeroase oglinzi. In turnul catedralei se afla cel mai mare clopot din Peru, care cantareste peste 5 tone. Legenda spune, ca un nobil incas a fost zidit, in acest turn si cand turnul va cadea, nobilul eliberat din zidurile turnului, va elibera pe toti semenii lui.

5. Puca Pucara si Tambomachay, vechi bai incase, unde se vad si azi o parte din canalele, construite pt. scurgerea apei.

6. San Blas -cel mai vechi cartier din Cusco, amplasat in spatele catedralei, urci pt a ajunge in acest district pe cea mai ingusta straduta, unde masina cu greu se descurca, dar si pt. pietoni e dificil, panta fiind abrupta, cel mai bine aici se urca lamele, iar de oparte si alta sunt multe ateliere si galerii cu cele mai frumoase lucruri artizanale, lucrate acolo, picturi, specifice Perului, lucrate cu o mare maiestrie, iar preturile bune le obtii, prin usore negocieri.

Eu greu am urcat panta, la inceput mi-a fost teama sa urc pe ea, mai ales ca nici nu vedeam capatul si era atat de sus, dar mi-am facut curaj si cu dese opriri din atelier in atelier am reusit sa ajung sus, si e pacat sa nu ajungi acolo, unde la sfarsitul drumului, o mica piata, inconjurata de hoteluri mici si cochete, restaurante cu terase viu colorate si un parc in centru plin de flori, iti rasplateste efortul.

Dupa vizitarea orasului, in cursul dupa-amiezii, am vizitat siturile din apropierea orasul Cusco.

Toate aceste situri, pana la descoperirea sitului Machu Picchu au fost considerate cele mai valoroase, realizate de incasi, dar pt. care am sa fac un rw separat, pt a putea detalia pe fiecare sit in parte...

Ele sunt in total 4, dintre care Sacsayhuaman, e cel mai mare si cel mai apropiat de Cusco, celelalte aflandu-se la distante considerabile, dar cel mai departat e si cel mai frumos, dupa mine, este cel numit si ,,Baile Inca “, considerat si loc de recreere pt nobilimea Inca.


[fb]
---
Trimis de grecudoina in 09.02.13 15:02:11
Validat / Publicat: 09.02.13 17:23:00
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AMERICA de SUD.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3407 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (grecudoina); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P23 curtea din spatele Qoricancha, unde erau terasele agricole, de aici se vede intregul oras
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 10800 PMA (din 12 voturi)

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmaster
[09.02.13 17:55:11]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

webmaster13
[09.02.13 20:04:37]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Peru:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.1968469619751 sec
    ecranul dvs: 1 x 1