GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Ne gandeam ca vom fi singuri in aceasta croaziera spre Skiathos, dat fiind faptul ca Platania, micul sat pescaresc din sudul peninsulei Pelion, era destul de linistit si slab populat cu turisti in acele zile de inceput de iulie, insa brusc in parcarea din dreptul portului au inceput sa apara fel de fel de masini in special din tari din estul Europei, in special Ungaria, Cehia si cateva masini de Italia astfel ca din cele 100 de locuri ale vasului Afrikana s-au complectat cam trei sferturi. Vasul este doar pentru persoane si este singurul care organiza o astfel de croaziera, in pliantul care l-am primit cand am platit biletul (25 euro/persoana) era specificat faptul ca astfel de curse se faceau zilnic incepand cu jumatatea lunii iunie pana la jumatatea lunii septembrie, cu observatia ca in fiecare duminica croaziera cuprindea si 2 ore in Skopelos!
Se pleaca la ora 9. 30 si croaziera dureaza pana la ora 17 ora de intoarcere, in cadrul acesteia se sta 2 ore pe plaja Koukounaries si 2 ore in Skiathos Town capitala insulei.
Vasul este unul rapid, este dotat cu bancute pe puntea superioara si banchete confortabile in cabina principala, in total pe mare am parcurs cam 3 ore dus/intors, insa lucru care nu mi-a placut, la intoarcere am parcurs acelasi drum ca la dus cu toate ca in pliant traseul indica un ocol al intregii insule cu o mica pauza pentru fotografii in dreptul celebrei plaje Lalaria.
La inceput vasul a urmat linia de coasta a sudului peninsulei Pelion, cu tarmul abrupt inverzit cu pinteni ce inaintau in mare in spatele carora se ascundeau mici plaje de nisip pustii, apoi dupa 30 minute ne-am apropiat de tarmurile insulei Skiathos, si deja impresia este de bunastare coastele insulei fiind presarate cu vile luxoase una mai atractiva decat cealalalta majoritatea avand acces la cate o mica plaja ce sa spun vedeam una care-mi placea apoi urmatoarea-mi placea mai mult si tot asa... !
Insula Skiathos a fost printre primele insule din Grecia in care turismul a luat amploare incepand cu ani 60, capatand renumele de loc hedonistic, celebrele sale plaje fiind un magnet pentru cei bogati si celebrii. Cu timpul statutul exclusivist al acestei insule s-a diminuat, in present existand oferte de turism pentru toate buzunarele, insa inca se pot zarii atat pe plaja Koukounaries cat si in portul orasului yahturi de lux ale celor carora zeita Fortuna le-a zambit din plin.
Si iata tot cascand gura la acele vile si admirand frumusetea tarmului ne-am apropiat de primul loc de popas, plaja Koukounaries.
Intr-un ghid al Greciei una din cele mai frumoase poze este cea care prezinta aceasta plaja, un golf inecat de verdeata cu un nisip ariu o apa limpede albastra verzuie, aceasta era imaginea din mintea mea insa intre timp linistea si atmosfera feerica din acea poza a fost inundata de umbrele de stuff si sezlonguri, asa ca am fost cam dezamagit cand am descoperit o plaja aglomerata amenajata cu toata gama de facilitate pentru sporturi nautice, cu multe baruri si terase pentru bauturi racoritoare, adica diametral opus la ceea ce-mi imaginasem eu.
Cu toate acestea nu pot sa spun ca nu m-am bucurat de 2 ore de soare si baie intr-o apa calda si cristal. Pret pentru o umbrela si doua sezlonguri 8 euro.
Apoi a urmat orasul Skiathos, eii aici cu totul altceva un loc in care-ti vin in minte cuvintele, vacanta, Mediterana soare, rasfat, placerea de a traii!
Orasul este fermecator cu acele case stralucitor de albe garnisite cu acoperisuri de tigla rosie, cu o increngatura de stradutele inguste pavate cu dale care oboara spre artera principala aciuita la poalele celor doua dealuri pe care este construit orasul, dealuri dominate de cele doua biserici din secolul 19 Trion Ierarhon si Panagia Limnia.
Strada principala serpuieste usor, imbibata cu aromele brutariilor si patiseriilor, stralucind prin vitrinele micilor magazine de bijuterii, antichitati, obiecte de arta mestesugareasca locala (ceramica, dantela, icoane), fiind un loc excellent pentru cumparaturi, (doar buzunarele sa va tina) si ajunge in cele din urma in vechiul si linistitul cartier Limnia unde aliniate una langa alta stau garnisite cu bougainvillea si vita de vie casele minunat reconstruite ale capitanilor de vase.
Orasul are doua porturi gemene separate de mica peninsula Bourtzi, o peninsula acoperita cu pini care in trecut avea rol de fortareata in present fiind folosita pentru diverse manifestari culturale dintre care cel mai important fiind Festivalul de Dansuri si Muzica Egeeana care are loc in fiecare vara.
Bourtzi este dominat de o frumoasa cladire in stil neo classic in fata careia se afla statuia scriitorului Alexandros Papadiamantis un nativ al locului.
Insa cel mai mult mi-a placut zona porturilor cu multitudinea de “Kafeneia”specializate in servitul acelor “loucumades” mici foietaje inecate in miere, in special mi-a placut una dintre acestea amenajata pe treptele unei alei ce ducea sus la una dintre biserici, practic erau tot felul de saltele si saltelute colorate pe care puteai sa stai tolanit si sa urmaresti spectacolul flotilei de yahturi, ferry si hydrofolii care soseau sau paraseau portul.
In extrema vestica a cheiurilor se afla si o fascinanta piata de peste si o “Ouzeria” cu tot tipicul de mese si scaune albastre fregventata in special de localnici, din fata acesteia pleaca tot felul de mici ambarcatiuni cu turisti spre plajele celebre sau spre insulitele invecinate Tsougkria si Arkos.
Si cum va inchipuiti 2 ore printre toate acestea au zburat ca gandul, insa a fost de ajuns sa-mi formez o impresie si cu atat mai mult sa-mi doresc sa descopar aceasta insula si frumusetile sale, sper ca nu peste prea mult timp!
Trimis de Cristian_h* in 15.08.10 15:29:37
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Cristian_h*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ori de cate ori citesc cate ceva despre Skiathos imi face placere, cand mai este si bine scris, acest lucru devine pe cat de interesant pe atat de...trist.
Trist ca stau aici in caldura si mi-amintesc de briza insulei, de apa superba, de locurile excelente vizitate, de Kostas...Excelent review, felicitari!
Multumesc pentru ecouri si multumesc si Webmasterului pentru rapiditatea cu care au fost validate pozele si in general pentru munca acestuia!
”plaja Koukounaries... am fost cam dezamagit cand am descoperit o plaja aglomerata amenajata cu toata gama de facilitate pentru sporturi nautice, cu multe baruri si terase pentru bauturi racoritoare, adica diametral opus la ceea ce-mi imaginasem eu.
Exact asa cum va povesteam si in review-ul meu, prin aceste excursii practic a fost sacrificata aceasta plaja, motiv pentru care am ocolit-o in toate cele 6 zile cat am stat pe insula
Multumesc Cristian pentru acest review si mai ales pentru foto... am revazut Skiathosul cu ajutorul lor!
Foarte multumim Cristi, pentru detalii, si noi am dori sa revenim odata dar se pare ca e din ce in ce mai greu.
Plaja Koukunaries noi am gasit-o cam goala la 4-5 septembrie anul trecut, arata binisor dar prea plina de sezlonguri si cu preturi un pic maricele la mancare si bautura. Oricum e o plaja buna insa relativ ingusta (pentru Grecia e chiar lata) si cu o apa curata, nu se compara cu alte plaje si nisipul e deosebit de fin si untos. Croaziera voastra a fost mult mai rentabila ca cea organizata din PK, in care am mers cu autocarul si vaporul cam mult in jur de 9-10 ore.
@Cristian_h
Ai da Lefkada pe Skiathos sau Zakinthos???
Felicitari si SB normal pentru un indragostit de Grecia!
Te felicit pentru experienţă, iar pozele-s superbe, cum ne-ai obişnuit.
Cum sunt o vesnic indragostita de Grecia, nu ratez aproape nici un review despre taramul zeilor, mai ales despre insulele sale si ]n special despre Skiathos. Si uite ca, uneori, mai gasesc si lucruri nestiute despre acele locuri, chiar daca am fost si eu acolo. In cazul de fata este vorba despre acea zona de ecosistem national din spatele plajei Koukounaries. Cat traieste omu, ... mai invata ceva, ... si inca ceva, ... si tot asa, ... si tot nu le stie pe toate!!
Iar gandul de a reveni, cred ca se cuibareste in mintea mai tuturor ce calca meleagurile acelea.
In acelasi timp, imi pare rau sa aud ca plaja nu mai este ce era o data, intrucat cand am fost eu, in 2008, nu era chiar atat de aglomerata si comerciala precum spui. Am mai citit asta intr-un review si chiar m-am mirat. Pacat! Vezi, tot omul strica ce ar dori sa ramana neatins sau mai putin atins. Ne facem rau cu mana noastra, din dorinta noastra egoista de a comercializa totul. Rasa umana isi distruge propria casa!!!! Incetul cu incetul!
Vad ca nu numai eu prind aripi cand e vorba de Grecia!
Cred ca suntem un intreg stol de inaripati!
Frumoasa P21... iubesc palmierii!
Iar de melodie ce sa zic, ii iubesc pe Spanoudakis si Yanni!
Pe langa frumusetea peisagistica pe care aceasta tara ne-o ofera, muzica vine sa completeze bucuria din suflet.
Foarte frumos ai descris orasul:
"Apoi a urmat orasul Skiathos, eii aici cu totul altceva un loc in care-ti vin in minte cuvintele, vacanta, Mediterana soare, rasfat"
Ehe sa tot traiesti!
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Peninsula Pelion" (deja existentă pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2023 O vacanță de neuitat! — scris în 23.12.23 de Dragoș_MD din FRUMUşANI [CL] - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Pilio — scris în 07.09.19 de mecut din PLOIEșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Tsagarada - incursiune în sălașul centaurilor — scris în 16.07.17 de almona din ILFOV - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Agios Ioannis - Giuvaerul Pelionului — scris în 16.07.17 de almona din ILFOV - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Muntele Pelion — scris în 06.07.17 de cristimicle din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Oaspeții Pelionului... — scris în 05.09.16 de Cesere din CRAIOVA - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Aventuri prin ținutul centaurilor — scris în 04.09.16 de Cesere din CRAIOVA - RECOMANDĂ