GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Excursii de neuitat in Peninsula Istria
Am scris aici poate cel mai lung review al meu de pana acum si anume despre cateva orase din Peninsula Istria pe care am avut sansa si bucuria de a le vizita in vacanta de anul trecut din Croatia. Intrucat am mai postat impresii din aceasta vacanta, pentru a respecta regulamentul si a nu crea oarece“disconfort”, confuzii de intentii sau mai stiu eu ce, m-am hotarat sa le scriu intr-un singur review. Daca WM crede de cuvinta sa le separe pe fiecare, este optiunea lui, daca nu, se fie lasate “nedespartite”... (in fond, Croatia este de nedespartit in sufletul meu si de neuitat in mintea mea...).
OPATIJA – PE PLAJA UNEI STATIUNI COSMOPOLITE
In timpul sederii noastre in Croatia, la Omisalj, am avut norocul si bucuria de a avea un ghid excelent, un impatimit al acestei minunate tari. Si acest ghid, pe langa excursiile din program, ne-a oferit si altele pe care noi, toti turistii, le-am imbratisat cu mare interes si curiozitate.
Deci, indiferent ce fel de om sunteti, turist sau om de afaceri, grabit sau linistit sau foarte ocupat si ajungeti pe litoralul croat, va rog sa nu va opriti doar in zona Dalmatiei (Split si Zadar sau Dubrovnic), de a caror frumusete incontestabila am auzit si citit doar, din pacate, deocamdata. Insa cu siguranta nu este tot ce poate sa va ofere Croatia. In nord, in peninsula Istria, in golful Kvarner se insira alte orase, ca Opatija si Rijeka, in sud Pola si la vest Rovinj si Porec, alte minunatii care asteapta cu nerabdare turistii ce vin an de an tot mai mult din toate zarile. Pe acestea le-am vizitat si eu impreuna cu copiii mei. Si pe drept cuvant, veti avea ce vedea, ce face, cum sa va distrati sau sa va relaxati, deci pentru toate gusturile si, chiar pt. toate buzunarele. Aici voi scrie cateva ceva despre orasul cosmopolit Opatija unde am poposit si noi pentru cateva ore de baie si plimbare.
Pentru cine cauta lux, orasul Opatija este destinatia perfecta. Riviera Opatija se intinde pe o lungime de 40 de km, de. a lungul golfului Kvarner, avind un microclimat unic, ce asigura tot timpul anului temperaturi blande si vegetatie mereu verde.
Putina istorie a locului nu cred ca strica nimanui. Orasul Opatija s-a construit in jurul manastirii benedictine Sf. Iacob din secolul al XV-lea. Un negustor pe numele sau Iginio Scarpia, a construit pe la mijlocul sec. al. XIX-lea, in zona verde de sub muntele Ucka o frumusete de vila, numita Vila Angiolina invitandu-si aici prietenii. Astfel aceasta vila a devenit centrul protipendadei austriece, italiene si croate. Acestora le-a placut foarte mult peisajul verde al muntelui si imediat marea cea albastra, au fost atat de impresionati incat si-au construit la randul lor vile pe Riviera. Asa a luat fiinta in 1885 primul hotel, numit atunci Quarnero, acum Kvarner Hotel. Influenta habsburgica se vede in toata statiunea, prin palatele impozante care astazi au devenit hoteluri de lux sau case de vacanta. Pentru croati si pentru turisti deopotriva, Opatija este o statiune eleganta, scumpa si la moda. Statiunea se lauda cu o plaja generoasa, Lungomare, ce inseamna “faleza” in italiana. O plaja spectaculoasa de nisip dar si cu pontoane de beton si alei lungi pentru promenade, cu multe locuri de distractie.
Unde am poposit noi pentru o scurta “racoreala” in apa, chiar in centrul statiunii, plaja este formata din pontoane de beton, dar pe care sunt amenajate multe sezlonguri cu umbrelute contra cost, desigur si terase de unde poti manca sau bea ceva. Pentru sederea noastra, nu prea lunga, ne-am multumit cu un prosop pe betoane, caci pe noi marea ne interesa cel mai mult. Apa de o claritate nemaiintalnita ne-a determinat sa nu mai bagam de seama pietroaiele care ne puteau rupe picioarele. Un inconvenient existent pe multe dintre plajele Croatiei, dar acest lucru nu-i stirbeste din frumusetea si minunatia peisajului croat. Pentru putinul timp pus la dispozitia noastra, am putut admira statiunea cat de cat, facandu-ne o impresie foarte buna; un loc unde sa vii cu si din placere, sa te simti bine intr-o lume curata, eleganta, frumoasa si cu peisajul natural aproape perfect. Dar acestea au fost doar impresiile mele, una dintre turistele care, precum multi altii, AmFostAcolo!
ROVINJ – O PERLA A ISTRIEI
Rovinj este o alta perla minunata ce straluceste la gatul Peninsulei Istria, ce se deschide de pe Riviera Opatijei si Rijeka pana in orasul Pola. , incorporand si orasul Porec.
Cand am ajuns in aceasta zona a Croatiei si ne-am inceput plimbarile noastre, calcand pe pietrele care formeaza majoritatea strazilor din aceste orase croate, parca se aud soaptele discrete ale unei istorii zbuciumate a acestor locuri. Si te intrebi pe buna dreptate, cum de au reusit acestea sa supravietuiasca si chiar sa fie cele pe care noi le vizitam atunci... Orase pline de viata, cu cafenele si pub-uri, cu oameni veseli si binevoitori, cu ospatari mereu cu zambete pe buze, care te invita la mesele lor, cu flori asezate si ingrijite, care ne faceau “ochi frumosi” din balcoanele caselor aliniate pe stradute interminabile care coboara sau urca. Am vizitat aceste orase, unele adevarate Venetii. Acestea aduna laolalta oamenii in piete amestecand laolalta turistii cu localnicii sau cu vanzatorii ambulanti de suveniruri de toate felurile. Privind toate acestea, te simti de-al lor, asimilat in aceasta lume, de parca locuitorii traiesc mereu o adevarata sarbatoare si invita si turistul sa participe la aceasta.
Aici doresc sa scriu cate ceva despre vizita noastra relativ scurta in Rovinj, un oras cu un trecut frenetic, dar cu un prezent admirabil. Situat la nord-vest de Pola, Rovinj este cea mai atractiva statiune de pe coasta peninsulei, denumita si Perla Istriei. Orasul Rovinj a fost o insula pina in sec al XVIII-lea, cind a fost legata de continent. Rovinj este un orasel medieval. Partea veche a orasului este situata pe un promontoriu care intra in mare. Langa oraselul vechi se afla portul de iahturi, foarte pictural intr-un tablou pe masura de frumos si interesant. In jurul orasului vechi s-a dezvoltat statiunea. Din pacate, ca in multe alte locuri din minunata si unica Croatie, nu exista plaje cu nisip, dar acest lucru nu “pateaza” cu nimic frumusetile si atractiile locului. Principala atractie o constituie arhitectura in stil venetian. Am pornit la o plimbare in jurul vechiului oras si am vazut femeile in varsta care stateau la geamurile impodobite de muscate, iar barbatii care “se odihneau” prin baruri la un pahar de vorba, fumand sau consumand grappa, o bautura alcoolica spirtoasa mai putin cunoscuta, un fel de lichior realizat din boasca de struguri si produsa in Italia. Rovinj are un sarm cu totul aparte. Si chiar plimbarea noastra aici ne-a convins pe deplin de acest lucru. Am patruns in farmecul acestui oras, plimbandu-ne si admirand casele inguste, colorate, in stilu-i deja cunoscut, venetian, cu terase pe acoperis, cu portaluri si scari romano-gotice, baroce sau neoclasice, insirate de o parte si de alta a strazilor stramte, pavate cu piatra. In multe locuri aceasta piatra este foarte lucioasa, ca nu numai eu ci si alti turisti, am alunecat pe aceasta. Deci, mare grija cand vizitati aceste orase care au ca drum, piatra de pavaj, cu ce incaltaminte porniti la explorare. Aceste strazi fie urca pana in varful colinei pazita de biserica Sf. Eufemia sau coboara lin catre port, unde se oglindesc in apa cristalina si atat de verde a marii. Turistii gasesc in port o binemeritata delectare, de-a lungul cheiului impanzit de numeroase terase sau cafenele. Si noi ne-am odihnit si rasfatat cu un capuccino adevarat la o terasa din port, scaldandu-ne privirile la forfota si la barcile ce-si asteptau musterii la o croaziera pe mare. Alti turisti se pot plimba pe stradutele pline cu artisti care-si etaleaza operele in fata ochilor curiosi ai vizitatorilor. De multe ori, turistii urca pe colina catre biserica Sf. Eufemia, care se inalta deasupra orasului, de pe strada principala, mereu animata de pasii multi ai trecatorilor sau artistilor. Dar o pot lua si pe stradutele mici ce duc pasii calatorilor catre acelasi loc si uneori chiar ii pot recompensa mai mult prin atmosfera lor medievala. Privind de pe terasele din port, printre catargele barcilor acostate la mal, se deschid minunate privelisti spre oras, biserica si insulele impadurile din imprejurimi. Vara este un ferryboat care face legatura intre Rovinj si Venetia.
Cam acesta este Rovinj, vazut pe fuga de noi, un oras si el, acolo, doar o alta perla minunata a Adriaticii, facand parte din frumoasa si minunata dar mai ales, inconfundabila Croatie. Si, sfatul meu: vizitati cat mai mult din aceasta tara, inclusiv Rovinj, pt ca si noi, poate ca multi altii, AmFostAcolo!
POLA - UN PASTEL DE ANTIC SI CONTEMPORAN
Pola este un alt oras croat pe care l-am vizitat cu mare placere. Cu toate ca vizita a fost scurta, de numai cateva ore, ne-am fi dorit sa poposim mai mult timp. Dar cu toate acestea, am reusit totusi sa ne facem o parere despre inca un oras situat in peninsula Istria.
Pola este cel mai mare oras de aici, din regiunea istorica Istria din Croatia, fiind situat in partea de sud a peninsulei. Este un important centru turistic dar si o renumita statiune heliomarina, cunoscuta pentru climatul sau moderat, cu apele domoale ale Adriaticii, cu natura sa bine conservata. Dar mai ales Pola este renumita si recunoscuta pe plan mondial pentru bogatul si nepretuitul sau patrimoniu istoric si cultural.
Dupa ce autocarul ne-a lasat pe lunga si frumoasa faleza, primul popas din calatoria noastra a fost la amfiteatrul roman din secolul I, o constructie colosala, denumita la nivel local, Arena. Acest monument care-i da si faima Polei, construit de imparatul Augustus, este unul dintre cele mai bine conservate amfiteatre din antichitate si in zilele noastre este folosit ca scena deschisa in timpul festivalurilor de film, muzica si teatru in aer liber cu precadere vara. Si cand eram noi acolo, se faceau pregatiri pentru un spectacol, probabil de seara. Era o animatie ferventa, pe scena se montau decoruri, reflectoare si altele. Pret de cateva minute cat am vizitat locul, ni s-a parut ceva grandios, atunci, ziua si ma gandeam cum trebuie sa fie seara, cu scena si tot amfiteatrul sub luminile multicolore ale reflectoarelor...
In antichitate, Arena era teatrul luptelor cu gladiatori, jocuri de cavaleri si alte spectacole si evenimente sociale din lumea greco-romana. In anul 1997, Arena a fost inclusa in patrimoniul mondial UNESCO.
Dupa ce am vizitat acest obiectiv turistic emblematic pentru Pola si am facut poze, ne-am indreptat catre inima orasului. Aici ne-au incantat privirile un oras obisnuit, cu case si strazi, blocuri de locuinte si oameni linistiti, dar si unii mai preocupati, care mai grabiti sau mai calmi se profilau printre ruinele templului zeului Apollo, construit in onoarea imparatului roman din secolul I, Cezar Augustus. Sau am trecut pe sub Porta Gemini sau Porta Aurea, unde am intalnit multe grupuri de turisti care, ca si noi, incercau sa absoarba cat mai mult din relatarile ghizilor. O alta atractie in Pola mai este si catedrala Sf. Maria. Se presupune ca a fost construita in locul templului dedicat lui Jupiter. Pasii ne-au purtat intr-o frumoasa si interesanta plimbare prin vechile strazi inguste, cu pavaj roman specific orasului, in care s-au construit de-a lungul vremii cladiri medievale si renascentiste.
Ne-am oprit sa luam masa la o terasa de pe faleza din port, o binefacere si o satisfactie gastronomica pe deplin satisfacuta si la preturi destul de piperate, zic eu. O portie de peste cu garnitura mixta ne-a costat in jur de 15 euro/persoana, (aprox. 30 kuna), deci dupa parerea mea, destul, dar nu ne-a parut rau, mai ales ca l-am “inecat” cu un pahar bun de vin si copiii au luat o coca-cola. Deh, tineretul de azi... De fapt, orasul Pola are o traditie in producerea vinului, a pestelui, in constructia de vapoare si bineinteles, in turismul de calitate. Inca ceva despre oras: Pola a fost de asemenea centrul administrativ al Istriei in Roma Antica.
Orele petrecute aici s-au scurs repede si am plecat mai departe... dar stim prea bine ca amintirile si pozele ne vor nu ne vor lasa sa uitam pentru ca, poate ca multi altii, si noi AmFostAcolo!!!
POREC, ORAS CROAT CU AROME VENETIENE
O alta vizita scurta am facut-o si in orasul Porec, port si statiune turistica, aflat pe coasta de vest a Peninsulei Istria.
Porec este cea mai populara statiune din peninsula. Orasul reprezinta insasi granita naturala a peninsulei, in care se vad si acum ruine inca foarte bine conservate ale unor cladiri cu arhitectura romana. Porec se remarca atat prin peisajele sale inconfundabile, cat si prin gama foarte variata de hoteluri, apartamente de inchiriat la cheie, o foarte buna si convenabila la pret alegere pentru turisti, multe taverne si restaurante, cafenele foarte decorative, dar si cateva campinguri, toate oferind turistilor alternative de a petrece aici o vacanta de neuitat.
Ne-am oprit in piata centrala Marafor, precum ne-a prezentat-o ghidul nostru si am pornit pe jos sa vizitam micul oras croat. Si am gasit si aici, ca de altfel in toate orasele din Peninsula Istria, acelasi aer destins, aceeasi voie buna, aceeasi oameni zambitori si relaxati, acelasi fel de oras curat, cu cladiri vechi sau chiar foarte vechi, dar bine ingrijite si conservate. Ne-am oprit pentru o vizita la Biserica Euphrasio, din sec. V, cu arhitectura gotica si baroca. O biserica impunatoare, inca de la intrare, cu mozaicuri in stil bizantin. Ne-a impresionat si curtea interioara, cu ziduri groase din piatra, iar interiorul bisericii ne-a lasat fara grai de frumusetea si maretia cupolei care “stapanea” intregul locas sfant. Biserica Sf. Eufrasio a intrat in patrimoniul UNESCO din anul 1997.
Apoi am pornit la plimbare pe stradutele inguste si pavate in stil venetian, cu case unde pe alocuri se ajunge cu barca, a carei arhitectura se amesteca in stiluri, de la cel roman la cel venetian, gotic sau bizantin, ne-am delectat privirile la magazinele cu tot felul de suveniruri, cu diferite bijuterii si margele colorate, cu ateliere de ceramica si pictura sau alte obiecte de artizanat, multe dintre magazine avand si masti venetiene de toate marimile, formele si culorile, de aveam impresia ca suntem undeva in Venetia, nicidecum intr-un orasel croat... Dar marile influente ale Istoriei si ale vecinilor din vest (italienii) si-au pus definitiv amprenta pe aceste locuri aflate pe malul celalalt al Adriaticii. De altfel, localnicii vorbesc foarte bine italiana si te intelegi cu ei pe aceasta limba, multi nu stiu deloc engleza si daca incerci sa o rupi putin pe italiana, de-al lor esti. Am si mancat la o terasa o pizza care ne-a placut mult mai mult decat in Venetia, de ex. iar cand m-a vazut ca ma chinui putin pe italiana, ospatarul a fost atat de dragut ca le-a dat copiilor o sticla de apa de 1 L cadou si multe, multe zambete... si voie buna. Eu le-am spus un “mille grazie” si totul a fost “tutto bene”.
Partea veche a orasului pe care o vizitam noi atunci, este separata de statiunea Porec printr-un canal artificial, orasul vechi fiind situat pe o mica peninsula. Si cred eu ca tocmai de aceea, acest loc este atat de frumos... De aici se deschide si o panorama minunata asupra marii si statiunii. Pasii ne-au dus mai departe de-a lungul falezei pline cu hoteluri, terase si restaurante tipice zonei croate, curate, zugravite parca atunci si am ajuns si in port, de unde se vede farul care lumineaza noaptea calea marinarilor... In port isi asteapta musterii (turistii) multe barci, unele clasice dar altele adevarate iahturi, care, la un pret negociat pe loc, ii pot duce in calatorii de neuitat pe valurile albastre si limpezi ale Adriaticii, fie prin imprejurimi sau chiar ceva mai departe, la Venetia.
Ei, si vizita noastra scurta si aici s-a terminat prea repede, dar totusi ma bucura ca, precum multi altii, si eu AmFostAcolo!!!
PS. voi atasa si poze din toate aceste “perle” al Adriaticii croate, in limita timpului liber. Vor depasi cu siguranta nr. permis, dar rog WM sa le posteze pe toate, pentru frumusetea locurilor, punctandu-se doar nr. lor “legal”. (20 parca).
Trimis de ileanaxperta* in 07.12.09 15:06:42
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ileanaxperta*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
da, e misto destinatia ca multe altele din Croatia; pacat ca nu are si plaja cu nisip
chrisbil, sunt multe plaje cu nisip, in unele locuri, chiar fin. Unde am fost noi cazati, in Omisalj, este o mica plaja cu nisip si cu intrarea lina in marea tot cu nisip.
Ate plaje si mai bune sunt in:
- Crikvenica,o plaja f. lunga, dar aici gasesti si pontoane.
- Brela, un satuc, unde este un nisip foarte fin si de culoare alba, plaja fiind inconjurata de multa vegetatie, super buna pt. familii cu copii.
- Soline, plaja din pen.Glavica, tot f.b. pt. familii cu copii, atat pt. plaja, marea cu intrare lina si f. multa vegetatie, care este f. importanta, mai ales la orele pranzului cand in toata Croatia este f. cald.
- Baska, unde am facut si noi o excursie, este o statiune de vis, inconjurata de munti, plaja este de pietris amestecat cu nisip, dar apa este cu valuri si extrem de curata. (vezi impresiile mele despre Baska, daca te intereseaza).
- Korkulanska este considerata una dintre cele mai frumoase plaje cu nisip fin si alb.
- Makarska, de asemenea, o statiune cu o plaja lunga si generoasa in nisip, ca sa nu mai scriu de peisaj.
...si multe altele...
Din ce stiu eu, pe litoralul croat flutura zeci de steaguri albastre, este un simbol ecologic, ce inseamna calitatea apei si a plajei la standarde superioare. Asa ca unica Croatie are de toate pt. toti. Vacante cum iti doresti.
... ei, uite ca avem si un alt mal al Adriaticii de vizitat!... am vrut deseori sa arunc un ochi in tara vecina... in multe relatari fiind vorba de Porec... din pacate, o usoara teama ca imi pun cearceaful pe niste pietre fara de nisip, nu mi-a dat imboldul de a incerca Croatia!!
Acest reveiw ar fi fost "saracit", daca ai fi facut o impartire a lui! Pe de-a'ntregul este menirea acestui post!
Bravos natiune!!
Multumesc, Alex pt. aprecierea ta. Ai dreptate...mergi cu toata increderea in aceasta tara minunata, Croatia. Vei veni super-incantat de acolo, indiferent cum iti vei petrece vacanta...fie cu plaja si mare sau doar plimbari lungi, lungi...Si vei avea ce scrie...ohoho!!!...
Va rog, webs, sa adaugati melodia: http://www.trilulilu.ro/ratkomladic/0f4071c844a54c
Va multumesc frumos. Numai bine!
Atasat ca ilustratie muzicala a review-ului melodia propusa de ileana.
Si eu sunt de parere ca nu se merita fragmentarea review-ului in acest caz; asa ca un tot unitar a iesit unul dintre cele mai bune si mai utile reviews-uri despre Istria pentru oricine planuieste o prima vizita in regiune este unul dintre 'must-read'-uri.
Ileana, noi am vrea sa mergem anul acesta in Croatia, in Umag! Ce stii despre aceasta statiune? Multumesc anticipat pentru raspuns!
Antonela, e-mail: ionescu. antonela[at]yahoo. de
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2022 Câte ceva din moștenirea medievală a Istriei - Novigrad, Umag, Buje, Grožnjan, Motovun — scris în 23.02.23 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Câte ceva din moștenirea medievală a Istriei - Rovinj, Vrsar, Poreč, Sv. Lovreč — scris în 18.02.23 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Câte ceva din moștenirea medievală a Istriei - Kršan, Pićan, Pazin, Gračišće, Svetvinčenat — scris în 08.02.23 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Labin și Rabac - un fermecător centru istoric și o fermecătoare plajă — scris în 15.01.23 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Un mic circuit în Croația nordică - insula Krk și peninsula Istria, cu plecare din Zadar — scris în 29.10.22 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Istria cea frumoasa! — scris în 21.09.16 de janina_olt din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2012 Peninsula Istria - istorie pura — scris în 28.09.12 de Bujie din PITESTI - RECOMANDĂ