GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Patara Beach / crème la crème of the Turkish beaches
Incep prin a ruga webmaster-ul sa mute acest review la o sectiune corespunzatoare, eventual crearea unei destinatii noi pe harta Turciei.
Nu pot sa cred ca sunt primul care scrie aici despre Patara Beach, cu atat mai mult cu cat printre cei 100-150 turisti pe care i-am vazut pe aceasta plaja, 10 erau romani, in ziua cand am vizitat-o eu. Dar sa o iau de la inceput:
Incercand sa ma documentez despre obiective turistice in preajma Fethiye-ului (programasem o vizita la Fethiye si Oludeniz, dupa sejurul din Marmaris) am descoperit Patara Beach, crème la crème a plajelor turcesti, dupa cum o numeste unul din site-urile de pe prima pagina de raspunsuri de pe Google.
Dupa ce am vizitat Laguna Albastra din Oludeniz, dupa amiaza in jurul orei 16.00 ne-am urcat in masini si am setat GPS-urile pe "Patara Beach". Distanta este de 90 Km din Oludeniz, prin Fethiye, Zorlar si apoi la un sens giratoriu se vireaza la dreapta spre Kas. Dupa aproximativ 50 Km (dintre care aprox. 10 Km mergand printre sere de legume - UIMITOR!!!), am intalnit un mic indicator "Patara" la dreapta. Stiam ca Patara este de fapt numele fostei cetati Lyciene fondata de Patarus, fiul lui Apolo. Deoarece era aproape ora 17.00 cand am ajuns, am hotarat sa cautam intai cazare in satul Gelemis care este invecinat cu situl arheologic. Prima impresie a fost ca am intrat in Vama Veche... sau mai degraba in 2 Mai. Toata activitatea din zona este concentrata pe turism, asa se face ca de fapt satul este o adunatura de pensiuni si hoteluri, toate afaceri de familie. De fapt, cel mai tare seamana cu Paralia din anii 90. Am gasit chiar si un resort "Marinem Patara Resort", unde camerele sunt aproape la standardul Lara - Belek, privelistea spre plaja este senzationala, dar negocierea a inceput de la 150 Euro camera tripla/noapte cu mic dejun. La 120 Euro am renuntat. Si am plecat sa cautam altceva. Si am gasit, un hotel de aprox 16-20 camere cu piscina, o mica afacere de familie (o sa scriu un review despre el) cu 25 Euro camera tripla cu mic dejun. Mare atentie, singurul dezavantaj al zonei este faptul ca are o mlastina in preajma. Inarmati-va cu spray-uri si cu aparate contra tantarilor.
Dupa o noapte relaxata si un mic dejun delicios, am plecat spre plaja. Se poate intra cu autoturismul pana aproape de plaja. Trecerea se face prin site-ul arheologic. Intrarea se plateste (acum nu stiu daca am platit siteul arheologic sau plaja), costul este de 5YTL/pers. Ruinele fostei cetati pot face obiectul unui review separat acum, iar in ritmul in care sunt refacute si reconditionate probabil vor avea propriul website cat de curand. Autoturismul l-am parcat la umbra unor copaci, la aproximativ 300m de apa. Si, ca sa nu uit, atentie la deplasarea cu masina pana acolo, sa nu calcati vre-o braoasca testoasa, noi am intalnit una, pe care copii au ajutat-o sa traverseze strada. Din parcare incepe un deck de lemn pana aproape de apa (minunata idee, nisipul frige ingrozitor). La capatul deck-ului se afla singura locatie comerciala din zona. De acolo va puteti aproviziona cu apa, suc, bere, acolo se poate manca. Tot acolo sunt toaletele si dusurile (gratuite si functionale – rog cititorii sa-mi comunice si mie unde gasim asa ceva pe litoralul romanesc, eu am cautat fara succes). In aceea zona se pot inchiria sezlonguri si umbrele – 10 YTL doua sezlonguri si o umbrela. Zona aceasta mai comerciala se intinde pe o distanta de aproximativ 200-300m. In rest... natura virgina. Plaja are o lungime de aproximativ 18km si o latime cuprinsa intre 200-600m. Nisipul este extraordinar de fin, nu sunt sparturi de scoici, nu exista pietre. Intrarea in apa este cu nisip, destul de lina. La aproximativ 600 de metrii de intrare, se afla una din stancile care marginesc aceasta intindere de nisip. Cine va face efortul de a merge prin soare pana sus pe stanca, va fi rasplatit cu vederea unor peisaje de vis: intr-o parte o intindere de nisip, in partea opusa un tarm stancos de care se lovesc cu putere valurile marii. Dar, deoarece nu sunt un foarte bun narator, o sa las fotografiile sa vorbeasca in locul meu. Nu inainte de a va spune ca mi-am aranjat deja un sejur in aceasta zona la un pret incredibil: doi adulti si un copil (13 ani), 10 nopti cu mic dejun si cina la 900YTL.
Trimis de SebCom in 18.07.11 14:27:22
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA. A mai fost în/la: Antalya, Bodrum, Marmaris, Fethiye, Oludeniz, Pamukkale, Kusadasi
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (SebCom); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 36.25277800 N, 29.31250000 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
De obicei infiintam o sectiune geografica noua doar atunci cand se aduna suficiente recomandari despre/din respectiva zona.
Avand in vedere insa si anuntatul review promis despre o unitate de cazare din zona , am creat deja sectiunea PATARA (vezi localizarea pe harta aici - click aici); am redenumit rubrica nou-creata in 'Descopera Patara" (pentru a putea grupa aici si alte recomandari de calatorie din zona, nu doar despre plaja) si am mutat rubrica in noua sectiune
--
Articolul de mai sus a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie
Interesant... cu ce ati ajuns din ROMANIA pana acolo.
La ce hotel ati fost cazati.
Sper sa placa melodia postata! Foarte frumoase pozele!
O mica observatie broscuta testoasa din poza 03 nu este o Caretta Caretta, acestea sunt animale marine au inotatoare !
Pentru ovy2k5
Cu masinile proprii. Am stat la un hotel despre care o sa citesti un review zilele acestea.
@SebCom, nu te supara dar te invidiez ca ai ajuns la... Patara.
Noi am fost in iunie 3 zile la Oludeniz si cu toate ca pe lista bagasem si acest loc pentru vizitare nu a fost sa fie... pozele spun totul...
din Ovacik unde am stat noi, GPS-ul ne dadea 77 km.
Felicitari! De cativa ani buni visez si eu sa ajung in Patara. Probabil cand or face aeroport.
Frumos rw. , frumoase poze!
Se poate ateriza pe aeroportul Dalaman, acelasi pe care se aterizeaza pentru Fethiye si Oludeniz.
Adaug si eu laudele mele acestei plaje minunate din sud/vestul Turciei, despre care am scris cate ceva si am postat si cateva fotografii in rewiev/ul Coasta de Turcoaz la sectiunea Turcia altfel. Multumim autorului pentru relatarea in premiera si utila tuturor.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2019 Patara - acasă la Moș Crăciun — scris în 15.10.19 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Jun.2011 Posibilitati de distractie si agrement — scris în 31.07.11 de cristisch2003 din BUZăU - RECOMANDĂ