GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Am vizitat Pamukkale pentru prima oara acum mult timp, acum 18 ani in urma. Eram micuta la vremea aceea. Imi mai aduceam aminte cum arata acel loc dar mi-am dorit sa il percep diferit, acum, ca am mai crescut.
Vara trecuta (ca dar acum suntem in 2016, deci… in vara 2015) am avut posibilitatea de a merge din nou la Pamukkale. Eram in Antalya.
Aventura a inceput intr-o dimineata frumoasa de vara, la sfarsitul lunii iunie.
Spun aventura pentru ca a fost o mica aventura. Mi-a trebuit mult curaj sa ma trezesc la ora 5 dimineata deoarece plecarea catre Pamukkale, din Antalya (Belek) se facea la ora 6. Era ziua mea libera iar ziua urmatoare mergeam la munca. Dar nu mai conta. Important era sa ajung din nou la Pamukkale.
Bineinteles ca ora nu a fost respectata (dar nu de catre agentie, ci de catre turistii care erau preluati de la alte hoteluri si s-a decalat cu o ora plecarea). In loc de ora 6 am plecat la 7 din Belek.
Sincera sa fiu, drumul nu mi s-a parut obositor deloc. Intr-adevar, este un drum destul de lung, sunt aproximativ 300 km dus, 300 intors.
Dar este un drum placut, soselele in Turcia sunt extrem de bine puse la punct si este o mai mare placere sa calatoresti pe drumurile si autostrazile din Turcia.
Dupa cateva ore de mers, am facut o scurta oprire, la un mic magazin de suveniruri. Acolo ne-au servit cu cafea/ceai (gratuit!). Preturi decente pot spune la produsele vandute.
Apoi, pentru ca era prea devreme pentru pranz am oprit la o o fabrica de onix. Am vazut live cum se prelucreaza onix-ul dar nu m-am putut apropia sa cumpar nimic. Niste preturi de picam pe spate.
Apoi am luat pranzul, intr-un local nu cine stie ce… mancare destul de putina, nu foarte variata, rece… dar... pentru cei flamanzi a fost ok.
Si intr-un final, in jurul orei 13:30 am ajuns in sfarsit la Pamukkale.
Dupa cum bine stiti, Pamukkale este inclus pe lista Patrimoniului Cultural UNESCO.
Pamuk in limba turca (vorbesc turca) inseamna bumbac iar Kale inseamna b]castel sau cetate. In traducere libera ar veni Castelul de bumbac=Pamukkale.
In anul 2014 la Pamukkale s-au inregisrat mai mult de 2.5 milioane de vizitatori. De aceea, Pamukkale a fost inclus intr-un top al celor mai vizitate obiective turistice ale Turciei.
Ce am putut admira la Pamukkale?
* Ruinele orasului antic Hierapolis
* Piscinele termale
*Piscina Cleopatrei
* Muzeul Pamukkale
O sa incep cu inceputul si anume cu ruinele orasului antic Hierapolis
Uitandu-ma pe harta am siut ca nu ma voi putea plimba printre toate ruinele. Intinderea era destul de mare, caldura si mai mare plus ca aveam alte prioritati si anume sa ma “balacesc” sau sa ma “scald” putin in piscinele termale.
Oricum, inca se mai fac sapaturi astfel incat, sunt sigura ca data viitoare cand voi merge la Pamukkale voi avea ocazia sa vad ruine noi, hehe.
Am putut totusi arunca un ochi spre ruinele care dateaza din secolul al II-lea I. Hr. Numele orasului inseamna de fapt b]orasul sacru si reflecta practic multele sale temple.
Daca doriti sa ajungeti la b]teatru aveti de parcurs o distanta destul de mare de la intrare si aveti ca “obstacol” un mic deal.
Sincer, acest teatru antic seamana foarte mult cu cel de la Efes sau cu cel din Side (parerea mea) …
Alte structuri pe care le-am admirat in Hierapolis au fost b]portile bizantine si templul lui Apollo.
Piscinele Termale
Aici s-a schimbat putin peisajul… plus ca atunci cand fusesem eu cu mult timp in urma, erau deschise mult mai multe travertine si era mult mai putina lume….
Totusi, am simtit ca ma aflu intr-un alt loc, nu pe pamant. Am uitat de caldura si de orice pentru a admira peisajul unic.
Mi-a parut tare rau sa observ ca pe langa faptul ca multe travetine au fost inchise, cele inca ramase deschise avea putina apa in ele.
Apa laptoasa avea aproximativ 33*C si era foarte calda si placuta.
De asemenea, mi-a fost interzis sa intru incaltata. De fapt, nimeni nu avea voie sa intre incaltat in sau pe travertine. Era ca la demonstratie sau ca la expozitie : sute si sute de slapi/sandale/papuci. De toate culorile, numerele, marimile, felurile. M-am amuzat putin la vederea atator papuci.
Vorbind turca, i-am intrebat de curioztate, pe cei care pazeau ce s-a intamplat cu restul de bazine si de ce sunt inchise. Raspunsul a fost unul sec si scurt: sunt inchise pentru curatare.
Poate si dvs ati auzit, de multi ani exista zvonurile ca Pamukkale nu va mai exista. Sunt tot felul de speculatii ca Pamukkale va disparea.
Cu ani in urma, in zona erau contruite hoteluri si pensiuni, acestea poluand foarte mult zona. Turistii cazati in aceste hoteluri aveau intrarea gratuita in Pamukkale oricand doreau ei, astfel incat zona nu mai era apreciata asa cum trebuie.
Pana la urma s-a luat decizia de a proteja aceasta arie care incepuse sa devina pe cale de disparitie, astfel incat hotelurile au fost daramate si s-au mutat in josul vaii.
Intr-un timp intrarea in travertine a fost interzisa.
Este totusi important sa tinem contul ca la Pamukkale vin milioane de vizitatori anual, fiecare platind 25 lire turcesti intrarea la Pamukkale, 5 lire la muzeu si inca 32 lire daca doresc sa inoate in Piscina Cleopatrei. Deci… o suma imensa.
Astfel, am stat si m-am gandit de fapt ce a vrut sa zica bietul pazic sau ce gandea de fapt acel om “ Mii de turisti perturba echilibrul ecologic al zonei dar generaza atata venit incat trebuie sa il mentinem deschis”.
Asadar, travertinele nu cred eu ca sunt inchise “pentru curatare” ci pentru protejarea si pastrarea lor la forma cat de cat initiala.
Piscina Cleopatrei
In primul rand, trebuie sa stiti ca pentru a va “balaci” in aceasta piscina “magica”, trebuie sa platiti o alta taxa de 32 de lire. Nu accepta alta moneda in afara de lire turcesti, asa ca sa aveti mare grija. Nici cardul de credit nu este acceptat! Doar cash si lire turcesti. Cel putin asa era cand am mers eu.
In jurul piscinei sunt restaurante, dusuri, cabine de schimb, toalete. Daca doriti sa “inchiriati” un vestiar si acesta este contra cost.
Mi s-a parut extrem de ciudat faptul ca in stanga aveam piscina, in dreapta aveam restaurante moderne si urla muzica, la fel de moderna.
Pentru mine ambianta a fost ruinata…
Nu am platit pentru a intra in acea piscina celebra. Nu am considerat ca am nevoie de viata vesnica, frumusete eterna, etc, etc… ati inteles dvs…
Muzeul Arheologic Pamukkale-Hierapolis
Este compus din 3 incaperi plus gradini. Muzeul are artefacte din ruinele antice de la Hierpolis si de asemenea si din alte locuri excavate, precum Laodicea si Aphrodisias.
Cea mai impresionanta este camera sarcofagelor … mi s-a parut totusi dezolant… eu cu mine si cu inca 4 persoane iar in piscina Cleopatrei sute de oameni….
Din pacate nu am avut extrem de mult timp la dispozitie (cat sa admir cateva rune din Hierapolis, sa ma “balacesc” putin in travertine, sa ma schimb si sa pozez doar piscina Cleopatrei). Apoi a urmat drumul de intoarcere.
Unul pe care il stiam deja.
Am facut o scurta oprire la o fabrica de vinuri. Nu stiam sincer ca turcii pot face vinuri atat de bune. Vinuri din fructe, din rodie, din smochine, caise, etc. Vinuri excelente. Acolo am facut si pe “traducatoarea”:turca-romana si invers… dar degustarea vinului a fost oau…
Nu am cumparat nimic… pana si sosul de rodii era la 10 euro (cand in magazine il gaseam la 2 lire (1 euro) ….
Oricum, nu ii inteleg pe oamenii care ajung in zona dar nu merg sa viziteze Pamukkale. Sincer! Eu l-am vizitat acum multi ani si cand am simtit ca este momentul sa revad acel loc magic… am facut-o. Dar oameni care au ajuns de multe ori in zona si nu au mers nici macar o data sa vada Pamukkale... pacat… este un loc unic, ce poate, intr-o buna zi nu va mai exista… poate ca va disparea... si atunci, de ce sa nu il vedem cat inca mai exista? Ganditi-va si la asta.
Spor la... calatorii.
Trimis de GabrielaG in 22.03.16 17:23:21
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.
29 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (GabrielaG); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 37.92483100 N, 29.12318700 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
29 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@webmaster - Va multumesc. Ma simt mandra si apreciata
Cica data viitoare ai sa vezi ruine noi. Ma gindeam ca mai darama careva ceva...
Citind mai departe am vazut ca ei sapa dupa ruine pe cind ai nostri... (tocmai venii de la Sarmizegetusa unde nu era nici o lucrare,basca ceea ce au mai descoperit strainii,era lasat la voia intimplarii. dale de pavaj,bucati din tigla de pe vremea romanilor,erau toate un morman de pietroaie)
Ti-a zis cineva ca ai cele mai colorate poze?
@adri-nico - Din pacate noi inca nu stim cum sa facem turism si cum sa ne implicam sa promovam si sa conservam obiectivele turistice. Turcii fac turism din orice. Chiar si un bolovan sau o piatra de ar avea, ei ar putea face turism si ar putea promova acea piatra. Si lumea ar merge sa viziteze acel bolovan, sunt sigura!
Turcii se implica foarte mult, atat in promovare cat si in conservarea obiectivelor turistice. Intr-adevar, inca sa fac sapaturi, din cate am inteles cu ajutorul italienilor si a altor state... dar... se fac!
Majoritatea obiectivelor turistice din Turcia sunt bine conservate si pastrate, sunt restaurate si nu sunt lasate la voia intamplarii, ca la noi (din pacate).
Noi ar trebui sa apreciem ce avem pentru ca avem! Avem o tara frumoasa cu multe resurse si potential turistic, doar ca inca nu stim ce sa facem cu ele... uff...
Ehehe, pozele mele, da, sunt mai colorate. Imi place sa ma "joc" uneori cu pozele, sa fie culorile vii, cam asa cum percep eu locul cand il vizitez. Incerc sa "aduc" poza cat mai aproape de ce a vazut ochiul meu )
@GabrielaG - Drăguț articolul... mi-a adus aminte de vizita de acum doi ani de la terasele de calcar și Hierapolis. Am fost impresionat de minunățiile construite de natură, dar și de cele ridicate de mâna omului. Mi-au mai rămas de vizitat Muzeul arheologic din situl arheologic (care era închis în acel moment) și partea cu necropola romană a Hierapolis-ului. M-am bucurat de priveliști minunate urcând spre cripta Sf. Apostol Filip (vezi impresii) ori de cele câteva momente în care m-am odihnit pe treptele marelui teatru. Așa cum am mai scris, la Pamukkale-Hierapolis găsim o combinație reușită între frumusețile naturii, ruinele istorice și relicvele religioase. Nu regret nici un moment sutele de kilometrii parcurși într-o singură zi de la Bodrum până la Pamukkale.
@tata123 - Va multumesc pentru aprecieri.
Si dvs aveti un articol foarte interesant. L-am citit pe "nerasuflate".
Si dvs ati avut de parcurs tot 270/300 km din Bodrum la Pamukkale, la fel ca mine din Belek spre Pamukkale.
Imi dau seama ca nu ati regretat acei km pentru ca peisajul este unul cu totul deosebit. Nu cred ca putem compara Pamukkale cu nimic altceva din lume...
Am fost la Pamukale din Kusadasi, cu excursie optionale. A meritat! Un loc unic...
@pcarmen08 - Cu multi ani in urma am fost si eu din Kusadasi la Pamukkale. Distanta este similara, poate chiar mai putini km din Kusadasi la Pamukkale decat din Belek la Pamukkale.
Si eu spun la fel. Este un loc ce trebuie vazut macar o data in viata. Indiferent de caldura sau de aglomeratie, este un loc care isi va pune amprenta asupra fiecarui vizitator.
Si eu tot cu excursie optionala am mers, desi se poate vizita si pe cont propriu consider ca este mai complicat.
Ma bucur mult ca v-a placut
Mai intai tin sa precizez ca inca nu am ajuns in Turcia sau Grecia asa ca interesul meu pentru orice articol legat de cele 2 destinatii sper ca o sa-l intelegeti. De ce nu am ajuns inca pe acolo, imi vine sa spun scurt si cu naduf "D'aia" dar trag aer in piept si spun, din diverse motive insa daca or mai exista aceste tari pana ajung eu acolo poate am sa le vad. Revenind la articol, intr-adevar si pe mine m-au frapat pozele care sunt atat de vii incat te gandesti daca nu cumva sunt prelucrate si atunci ptrutuiesti parca si mai mult acest articol. Felicitari sin plin si votat cu foarte mare placere.
@mishu - In primul rand va multumesc pentru aprecieri.
Sper sa ajungeti in Turcia si in Grecia. Sunt doua tari minunate care au multe de oferit. Ospitalitatea turceasca nu se compara cu nimic altceva iar peisajele din Grecia sunt deosebit de frumoase.
O sa va rog sa fiti optimista si sa nu va ganditi la ce e mai rau. Cu siguranta aceste tari vor mai exista in viitor. Imperiul Otoman a existat atat vreme. Intr-adevar, nu putem prezice ce se va intampla in viitor dar eu sunt optimista si tind sa cred ca totul se va rezolva si ca nu vor mai exista probleme politice sau atacuri.
Legat de poze, da, pun suflet in fiecare poza pe car eo fac. De aceea nici nu am adaugat foarte multe poze acestui articol ci am incercat sa le selectez pe cele mai frumoase (din punctul meu de vedere) si cele mai reprezentative. Fotografia este un alt hobby de-al meu si desi nu am un aparat profesional imi doresc sa "scot" poze cat mai frumoase.
Daca ajung dupa ora 17~18 mai pot as vizitez ceva? Exista un program?
@eug - Buna ziua.
Daca imi aduc eu bine aminte programul era de la 08:30 la 19:30.
O ora - doua la Pamukkale? Hmmm... nu stiu daca ar fi suficient. Depinde ce doriti dvs. Doriti doar sa vizitati ruinele orasului antic Hierapolis? Sau doriti sa faceti si o baie in Piscina Cleopatrei sau chiar in piscinele termale? Doriti sa vizitati si Muzeul Arheologic Pamukkale? Daca le doriti pe toate acestea nu veti avea timp suficient. Eventual sa va "dozati" timpul si prioritatile.
@eug - In zona nu sunt chiar foarte multe de facut. Doua zile la Pamukkale ar fi putin cam mult dupa parerea mea. O zi ar fi de ajuns. Eventual pentru a doua zi puteti sa o rezervati sa vizitati orasul Denizli, care nu este foarte departe de Pamukkale.
Eu de pe acum va doresc un concediu frumos, distractie placuta si relaxare maxima!
@eug -
” Daca ajung dupa ora 17~18 mai pot as vizitez ceva?
Pamukkale merită să-i acorzi mai mult timp.
După ora 18 mai poţi lua cina şi eventual face o baie în piscina termală a hotelului, depinde unde alegi să te cazezi.
A doua zi dimineaţa, pe răcoare, poţi profita pentru a vizita Castelul de Bumbac. Vei avea avantajul unui Pamukkale liber până vor începe să ajungă zecile de autocare cu sute de turişti.
Nu rata ocazia de a face o baie în Piscina Cleopatrei (Antique Pool). Costă ceva, dar este o experienţă deosebită. Muzeul Hierapolis merită de asemenea vizitat. Şi aici se plăteşte separat o altă taxă, dar una modică.
@nicole33: costurile le-am vazut la "Tata": 25 + 5 + 32 tl; timp de vazut totul peste 6 ore.
Dar de mancat rezonabil dupa atata plimbare unde recomandati?
@eug -
Şase ore este un timp ok. Eu am ratat muzeul, care era închis în ziua respectivă. Mi-a părut rău, dar am profitat de un timp mai lung de bălăceală în Piscina Cleopatrei.
Nu-ţi pot face vreo recomandare în acest sens. Am făcut greşeala de a ajunge la Pamukkale cu autocarul, mi-a fost rău tot drumul, astfel că nu am putut mânca absolut nimic, deşi masa de prânz era inclusă în costul excursiei. La baza dealului sunt destule restaurante din care poţi alege, probabil mult mai multe decât atunci când am fost eu, zona fiind în continuă dezvoltare.
Două nopţi la Pamukkale mi se pare totuşi prea mult.
@eug - Probabil ati citit si articolul meu unde ati putut vedea preturile.
Sunt de acord cu doamna @nicole33 dupa cum spusesem si eu anterior. Doua zile e putin cam mult pentru Pamukkale.
De asemenea, daca cititi articolul de mai sus puteti vedea parerea mea referitor la Piscina Cleopatrei. Eu nu recomand sau ma rog, acum depinde foarte mult de gusturile fiecaruia, de preferinte si asa mai departe.
Unii mai pot crede in legende, cum ca acea piscina intinereste, etc. Mie una nu mi s-a parut necesar sa platesc acea suma de bani suplimentara pentru a inota intr-un loc destul de mic cu multi alti turisti.
Depinde foarte mult si de perioada in care mergeti. Noi cand am fost nu a fost foarte mare aglomeratie... acum depinde si de norocul pe care il aveti.
@GabrielaG: am reconfigurat si voi ajunge seara f. tarziu. de aceea am luat 2 nopti. o zi plina ramane la pamukkale si apoi plec spre side, in dimineata urmatoare
Frumoase poze!
Pe 2 iunie plecam si noi la Kusadasi. Nu erm sigura daca sa vizitam sau nu Pamukkale. Dupa ce am citit articolul tau insa, o sa-l vedem cu siguranta.
@valileau - Va multumesc si ma bucur mult ca articolul meu a fost unul decisiv.
Este pacat daca ajungeti in zona sa nu vizitati Pamukkale.
Din Kusadasi este cam aceeasi distanta ca din Antalya spre Pamukkale.
Trebuie doar sa aveti grija la excursia pe care o alegeti. Daca veti merge pe cont propriu e altceva. Dar daca optati pentru o agentie de turism trebuie sa fiti atenti sa isi respecte programul si sa vi se spuna de la inceput cat timp aveti acolo, eventual sa si negociati putin, poate veti obtine o ora in plus la Pamukkale.
De pe acum va doresc un concediu frumos, distractie placuta si relaxare maxima!
@GabrielaG - Multumesc pentru urarile facute. La intoarcere o sa va povestesc cum a fost.
Vacante placute iti doresc!
@valileau - Abia astept impresiile dvs. Sper sa va placa! Numai bine!
@GabrielaG -
”Din Kusadasi este cam aceeasi distanta ca din Antalya spre Pamukkale.
Nu prea este aceeaşi distanţă nici pe departe.
Cea mai bună variantă de a vizita Pamukkale este cu plecare din Kuşadasî.
Pentru corecta informare a cititorilor, distanţa Kuşadasî Pamukkale este de 184 kilometri (2 ore şi 36 minute), în timp ce distanţa Belek Pamukkale este de 282 kilometri (4 ore şi 56 minute). Diferenţa este de vreo o sută de kilometri în plus şi două ore şi 20 minute ca timp de parcurs. Făcând drumul dus-întors, atât distanţele, cât şi timpii se dublează.
@valileau -
Excursia la Pamukkale merită tot efortul şi toţi banii, indiferent dacă o vei face cu maşina personală (recomandabil) sau cu autocarul.
Vacanţă plăcută!
@nicole33 - Nu este chiar aceeasi distanta dar pe aproape. Din Antalya spre Pamukkale sunt cam 250 km iar din Kusadasi pana la Pamukkale vreo 200 km. Depinde foarte mult si de agentia de turism si de traseul pe care il alege fiecare agentie, etc.
Eu am spus cu aproximatie. Noi de exemplu nu am pierdut foarte mult timp pentru pranz sau la "shopping" deci am recuperat timpul. Daca dansii vor opta pentru o excursie optionala, poate agentia organizatoare va face o oprire mai lunga, astfel incat se ajunge tot cam la acelasi timp parcurs.
Eu am fost din Kusadasi la Pamukkale cu mult timp in urma, poate acum mai bine de 10-12 ani, de aceea nu mai imi amintesc exact cum a fost drumul sau cat a durat.
Totusi, imi amintesc faptul ca in anii urmatori cand am mers in Kusadasi cei din grup plecau dimineata destuld e devreme si ajungeau pe la ora 18-19 chiar la timp pentru cina.
Indiferent de distanta sau de timpul parcurs sunt de aceeasi parere cu dvs: este o excursie care merita efortul si banii!
@eug & @valileau- Recomand și eu cu căldură vizitarea acestui obiectiv natural (Pamukkale) și istoric (orașul antic Hierapolis). Chiar dacă distanțele sunt destul de mari - șoselele sunt de calitate; călătoria cu autoturismul propriu în această zonă oferă mai multă libertate de mișcare și timp gestionat după bunul plac. Dacă ajungeți seara în zona Pamukkale rezervați o noapte de cazare și a doua zi dimineață vizitați în tihnă minunăția creată de natură. Senzațiile simțite atunci când te plimbi în tălpile goale pe imensitatea albă, prin apa călduță, nu poate fi descrisă în cuvinte. Observ că ați citit articolul meu general dedicat obiectivului Pamukkale (vezi impresii) - vă recomand să urcați și la Mormântul Sf. Apostol Filip (vezi impresii) - peisajul și ruinele de acolo sunt deosebite.
Dacă v-ați propus să ajungeți la Pamukkale - NU renunțați. Veți înțelege la fața locului de ce...
P. S. Aici găsiți harta obiectivelor din zona Pamukkale-Hierapolis: denizlihotel.com/wp-conte ... ukkale-map.jpeg.
@tata123 - Va multumesc pentru informatii si va doresc vacante reusite.
@valileau: cu siguranta am citit tot ce ati scris aici! Talentul narativ este unul aparte. Multumim pentru efortul si timpul dedicat.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2022 Vizitând Terasele de la Pamukkale — scris în 30.06.22 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Ziua III – Side – Pamukkale - Side — scris în 17.07.19 de Bujie din PITESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 O seara la Pamukkale! — scris în 09.12.18 de webSorin din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2018 [Antique pool] Dezamagitor — scris în 22.09.18 de nrs † din CRAIOVA - RECOMANDĂ
- Jun.2018 Pamukkale – Șok, tristețe maximă — scris în 11.04.19 de RossoNerro din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Dupa 20 de ani! — scris în 17.09.17 de nrs † din CRAIOVA - RECOMANDĂ
- Jun.2016 Miracolul naturii — scris în 06.07.16 de eusiatat din RâMNICU SăRAT [BZ] - RECOMANDĂ