GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
In Halkidiki, pe Bratul Athos
În luna februarie a acestui an, atunci când am achiziționat voucherele pentru Grecia, habar nu aveam despre Penisula Halkidiki și cele 3 brațe ale sale, despre cât de pustii sau populate sunt, știam doar că va fi o aventură calatoria noastra cu doi copii destul de mici, pentru prima dată, în Grecia. Dar, ne plac provocarile și aventurile, iar acum, când sunt deja întoarsa dintr-un sejur de vis petrecut pe bratul Athos, pot rasufla ușurată și marturisi cu mâna pe inima că am ales cu har! Am ales hotelul Akrathos Beachdin stațiunea Ouranopolis, fără să știu măcar unde este situată stațiunea, pe mine ma interesa doar să găsesc ceva în sistem all inclusive și să îmi placă fotografiile pe care le văd. Doream cazare pe malul marii, spații deschise, largi, intimitate, loc mai ales neaglomerat, dar si sistem all inclus pentru ca ambii mei copii sunt pretentiosi la mancare, mofturosi, dar si pofticiosi, si avand posibilitatea de a alege stiam că nu vor rămâne flămânzi. Îmi amintesc acum că am avut de ales între două locații de pe Sithonia, una de pe Kassandra, una din Gerakini, și, Hotel Akrathos Beach Ouranopolis. După câteva zile de privit fotografii și citit impresii strict despre condițiile de cazare și masă oferite de hotelurile respective, am decis: Ouranopolis. De-abia dupa ce am plătit prima tranșă a biletelor, am aflat și eu că Peninsula Halkidiki, are trei brațe: Kasandra, Sythonia și Athos, iar eu alesesem tocmai Muntele Sfant, Brațul Athos. Am plecat așadar de acasă, cu inima oarecum strânsă de teama de a nu găsi acolo decât un așa zis turism ecumenic, ce îmi părea total nepotrivit, deoarece nu eram singură sau doar cu soțul, ci mergeam împreuna cu copiii. Însă am descoperit un braț Athos, fascinant, ce nu însemna doar Muntele Athos, ci și plaje micuțe, superbe, cu o mare de smarald sau turcoaze, caldă și ademenitoare, fără valuri, numai bună de balaceli interminabile, și peisaje de un verde fraged, ce îmbie pașii la recunoaștere.
Odată ajunși în Salonic, am urmat indicațiile Gps-ului, înspre orașul Ierissos, punctul de intrare pe bratul Athos, un orășel minunat, înflorit, cu câteva baruri pline ochi, cu câteva magazine si cu o piata imensă care se organizează în fiecare zi de marți. Am fost și noi la piața aceasta din Ierissos pentru a cumpara ulei de masline presat la rece, l-am achiziționat la pretul de 4,5 euro litrul. Ceea ce mi-a placut nespus, poate și pentru ca nu mai văzusem vreodată așa ceva, a fost ca, din Ierissos e o fășie de pământ, ănconjurata la un moment dat de mare si pe o parte și pe cealalată. Peisajul este amețitor, atât de frumos, încât nu este mod de a simți ca te plictisești privindu-l. De aici, prin Nea Roda, un sătuc micuț și cochețel care m-a cucerit pentru vecie, am ajuns la Ouranopolis. Pe șosea, depășeam unul câte unul hoteluri situate chiar pe malul mării sau pe dealul paralel cu Marea Egee: Eagles Beach, Alexandros Palace, Akti, etc... în sfarșit apare și hotelul Akratos, cu arhitectura sa imitând cladirile de pe Muntele Athos, a fost placere la prima vedere și s-a păstrat până în ultima zi de sejur petrecut aici. După ce ne-am cazat, și in zilele urmatoare am petrecut timp important la Ouranopolis, am explorat Ierissos și Nea Roda, cu plajele lor amețitor de frumoase, am facut o crozieră în jurul Muntelui Athos, am admirat Insula Măgarilor și Insula Amouliani, prima nelocuită, înconjurată de ape calde și cu un nisip fin, cealaltă locuită, incitanta, gravă, ca-n zorii elegiilor grecesti. În croaziera în jurul Muntelui Athos am pornit din Ouranopolis.
Brațul Athos e superb, localitațile puține păstrează un aer tipic grecesc, tradițional, cu câini și pisici în pragul ușii, cu oameni calmi pentru care parcă timpul nu contează și cu care timpul niciodată nu își pierde răbdarea, cu acea atmosferă bucolica, grecească, de liniște, care m-a înfiorat, care mi-a patruns prin toți porii în suflet și pe care simt ca nu o voi putea uita nici daca aș dori acest lucru…
Trimis de sunflower in 07.08.13 19:45:11
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (sunflower); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat la rubrica "Excursii la Muntele Athos" (deja existentă pe sait); şters rubrica dublură creată de autor.
draga mea, Halkidiki nu este o peninsula, este in primul rand o regiune intinsa a Greciei care are si cele 3 brate (peninsule) la mare, si anume Kassandra, Sithonia si Muntele Athos. Dintre cele 3 brate (peninsule) cea mai populata ramane prima- Kassandra, urmata de Sihonia, renumita pentru plajele sale izolate si pentru locurile salbatice de o rara frumusete. Ultima, peninsula Athos, nu se viziteaza deoarece sunt manastiri de calugari si pe intreaga peninsula femeilor le este interzis accesul. Dar se pot face plimbari cu vaporasul de-a lungul tarmului pana spre capat si de acolo vaporasul se intoarce spre Ouranopoli. Este interesant de vazut cum traiesc acei calugari acolo, de pe vaporas se poate observa ca se autogospodaresc in mare parte, au sere intinse deci se ocupa si cu agricultura. Cei care fac excursie pe bratul Sithonia pot zari departe manastirile de pe celalalt brat, peisajele sunt superbe iar culorile marii iti vor ramane in suflet pentru totdeauna.
Geografic, Halkidiki este o peninsulă, fără dubiu, din care se desprind alte 3 peninsule. Iar peninsula Athos nu e în totalitate ocupată de teritoriul autonom al Sfîntului Munte, o parte din ea aparţine Greciei şi e accesibilă oricui.
Cu certitudine, o parte a bratului Athos este deschisa turismului, bratul Athos nu e doar Muntele Sfant Athos si Ouranopolis, bratul Athos are un peisaj salbatic si uimitor, plaje aurii cu nisip fin sau plaje cu nisip greu, dur, pietroase pe alocuri, populate cu puzderie de vietati marine, am vazut aici arici de mare, castravete de mare, si pestisorii atat de colorati incat pareau de acvariu, apele sunt calzi, mangaietoare, in culori aurii sau verzi sau turcoaz. Am fost si in croaziera in jurul Muntelui Athos, ceea ce e altceva.
Tocmai acest lucru am dorit eu sa il scot in evidenta... Bratul Athos poate fi o destinatie turistica interesanta, aerisita, mirifica.
@webmaster, va rog sa atasati urmatoarea piesa reviewului:
http://www.youtube.com/watch?v=u9Z1t36CSxA
Multumesc frumos!
rezolvat
Îmi place mult P20... o bancă... o umbrelă erectă și una în bătaia soarelui ca o... sunflower!
Brațul Athos este mai liniștit, chiar dacă grecii abundă în sezon Ierissos-ul, un fel de Mamaie a lor. Acest "deget" peninsular scapă de acel "trec-prin" - mă rog, chestie comparativă - și aglomerație a traficului inevitabil de sezon.
Am auzit de compatrioti care si-au cumparat proprietati, in acasta zona. Nu ma dau banii afara din casa, dar eram curioasa daca ai vazut sau auzit despre asta in concediul vostru pe Athos. Zonele de acolo, la care fac referire, sunt sate obisnuite pe tarm si nu oraselele- statiune.
Mi-a placut P20 dar... acum rectific: P25, BATE TOT!... eh asa e cand te grabesti ca grecu' la smochine!
Cu respect!!!
@diana-camelia, nu am auzit de asa ceva.
@Alex_Macedo ) Eu nu ii cred pe greci nici cand fac...complimente!
Am ratat piata din Ierissos, astazi a fost, mai stiti alte locatii? stiu ca sunt intinerante, in fiecare zi alt orasel...
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Ouranapoli și împrejurimile, OURANOPOLIS [Athos]" (deja existentă pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2022 Zygou, mănăstirea athonită de dincolo de Muntele Sfânt — scris în 03.12.22 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 De la Xiropotamos la Ouranopoli — scris în 28.11.22 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Nordul Peninsulei Athos, perfect pentru o vacanță liniștită — scris în 25.11.22 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2021 De 4 ori la rand — scris în 31.05.22 de buruceagga din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2015 IerisSosul cu semigust — scris în 03.10.15 de Alex_Macedo din BUCUREşTI-ORADEA - RECOMANDĂ
- Jun.2013 Nea Roda, un sat pe malul marii... — scris în 03.07.13 de cdiana din BUCUREșTI - nu recomandă
- Jun.2010 Muntele Athos Partea IV - Attacco Subito — scris în 19.12.10 de Aeerdna* din BUCURESTI - RECOMANDĂ