ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.05.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JUN-2013
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Casele terasate de la Efes – un memento plăcut

TIPĂREȘTE

Perioada aceasta de interdicții a constituit un prilej de a răsfoi albumele foto ori a derula imagini din vacanțe pe ecranul unui device electronic. Vacanțele petrecute în Turcia s-au numărat printre amintirile frumoase rememorate cu ajutorul fotografiilor. În fiecare din aceste călătorii am căutat să îmbin odihna și relaxarea cu vizitarea unor obiective turistice celebre –astfel în 2013 am explorat orașul antic Efes.

Orașul din Asia Mică a fost întemeiat de greci și cucerit de romani, perioada de decădere începând de prin anii 600 d. Hr. Ruinele dezvelite de arheologi sunt situate lângă orașul Selcuk, la circa 20 km distanță de Kușadasi și aproximativ 80 km depărtare de Izmir. Situl arheologic are două intrări, ideal ar fi să puteți parcurge într-un singur sens traseul de vizitare (înclinarea terenului nu e mare, dar pe timpul verii căldura și soarele te toropesc) apelând la un taxi pentru a reveni la locul de parcare inițial.

Prețurile biletelor au tot crescut în ultimii ani ajungând la 100 TL/adult (65 lei) pentru vizitarea orașului antic Efes și 45 TL/adult (30 lei) pentru Casele terasate (în 2013 biletul costa 15 lire, dar și valoarea banilor era alta). Există un Museum Pass The Aegean care oferă posibilitatea vizitării mai multor obiective (67 mai exact) din zona turcească a Mării Egee (muze.gov.tr/s3/MysFileLib ... cbcedc728f6.pdf);valabilitatea cardului este de 7 zile, prețul este de 325 TL (circa 215 lei).

Întrucât vizitarea Caselor terasate presupune plata unui bilet separat față de cel al vizitării sitului arheologic mulți turiști nu mai intră în acest adevărat „muzeu”în aer liber. De asemenea, excursiile organizate omit acest obiectiv pentru a păstra costurile cât mai mici, dar și datorită timpului limitat alocat vizitării Efesului. Eu consider că vizitarea acestor Case terasate merită un efort financiar suplimentar întrucât te introduc în viața privată a romanilor, în universul caselor particulare ale familiilor bogate. Experiența vizitării Caselor terasate e vibrantă, amenajările turistice sunt admirabile (pasarele, trepte metalice, podele transparente, panouri informative) –totul fiind „ascuns”sub o imensă construcție de protecție.

Casele terasate sunt împărțite în două sectoare, primul fiind conservat în aer liber, pe când cel de-al doilea –cel vizitabil, este protejat de structura metalică. Arheologii continuă munca de descoperire în locuințele romane și restaurează mozaicurile și tencuielile pictate. Când spunem „Casele terasate 2”vorbim de un fel de „cartier rezidențial”construit în epoca romană pentru potentații vremii, cele 7 locuințe cu etaj fiind situate pe trei terase.

Reședințele private ocupă o suprafață de circa 4000 metri pătrați și sunt situate în „zona bună”a orașului, în fața arterei principale care străbătea urbea antică. Deși aceste locuințe ni se pot părea înghesuite ele erau tipice claselor cu putere materială: aveau curte interioară încadrată de coloane, săli de socializare, sistem de încălzire, canalizare, bucătării, unele chiar băi și toalete.

Plimbarea pe traseele amenajate ne introduce în intimitatea familiilor romane bogate: de la curtea interioară utilizată pentru plimbări în aer liber și sursă de lumină pentru camerele înconjurătoare (ferestrele erau puține la număr, spațiile sunt destul de întunecoase luminate cu opaițe), la camerele împodobite cu fresce și mozaicuri, la holul de marmură de peste 170 m lungime și chiar în baia placată cu marmură. Pentru a te descurca fără ghid panourile cu informații în mai multe limbi de circulație internațională, fotografii și schițe te ajută să înțelegi ce vezi. Unele panouri semnalează detalii arhitecturale/structurale deosebite (treceri între camere, pereți din piatră etc.) sau detalii care îți pot scăpa cu siguranță (de exemplu acele grafitti incizate pe pereții camerelor sau în curțile interioare).

Interesante sunt utilitățile existente în aceste reședințe, suntem surprinși de multitudinea de conducte din ceramică care străbat podele și pereți: sunt binecunoscutele sisteme de încălzire romane și canalizarea. Fiecare casă avea un puț de apă dulce care alimenta bucătăria, baia și fântânile interioare. S-au descoperit elemente de mobilier încorporate în pereți: bănci, spații de depozitare, vetre, altare de casă.

Cele mai atractive zone sunt cele unde putem observa fresce și mozaicuri;acestea ne oferă o diversitate de modele: abstracte, vegetale, animaliere, scene mitologice sau personaje umane. Circa 75 de camere sunt pictate cu fresce, de asemenea cu diferite motive, arătându-ne o aplecare către cultura grecească. Cele mai scumpe decorațiuni sunt cele din sticlă, urmate de placările cu marmură colorată.

Concluzii. Importanța acestui complex rezidențial e mare: conservarea uimitoare a locuințelor permite observarea decorațiilor interioare, dotările locuințelor, arhitectura și luxul caselor romanilor bogați sunt asemănătoare cu cele descoperite la Pompei sau Herculaneum. Data viitoare nu voi ocoli Muzeul arheologic din Selcuk care conține multe piese descoperite în timpul cercetărilor arheologice desfășurate pe teritoriul Caselor terasate.

Vă îndemn ca la proxima vizită în situl arheologic Efes să nu ocoliți Casele terasate, veți descoperi un obiectiv cultural-istoric de importanță deosebită. Ce civilizație...


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 21.05.20 15:22:13
Validat / Publicat: 21.05.20 16:03:16
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 777 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Orașul antic Efes - Biblioteca lui Celsus.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 41600 PMA (din 44 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

Michi
[22.05.20 10:12:51]
»

@tata123: Votat cu foarte multă plăcere cu atât mai mult cu cât îmi făcusem impresia că eşti un mare cunoscător în principal al României. Iată că mi-ai atins coarda sensibilă pentru că eu, la puţinele mele cunoştinţe, consider Efesul ca una din marele reuşite ale antichităţii. Am trecut pe lângă cele şase case terasate fără să intru dar am fost mai mult atrasă de biblioteca Celsius care, în vremea ei de glorie deţinea 12000 suluri, fiind a treia ca mărime după Alexandria şi Pergam. Şi eu răsfoiesc fotografiile (cel puţin jumătate din excursii sunt pierdute din cauza lipsei lor) şi vreau să mai scriu câteva reviewuri la secţiunea Documentare adunând imagini cu aceeaşi temă din diferite destinaţii

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&EmaPHONE
[22.05.20 11:13:38]
»

Sa tot fie 20 de ani de cand am fost la Efes. Imi amintesc o parte din ruine dar parca identific imagini necunoscute mie in pozele tale. Sa mai fi uitat eu (foarte probabil), sa mai fi des operit sau deschis publicului alte zona​e? Nu stiu. ​​

Imi mai amintesc de caldura infernala din acea zi, de turcii dornici sa ti se bage in suflet ca te ghideaza, ce te conduc di mai ales ca iti vand o amintire ceva. ​​

​​Imi amintesc de o mini statueta de piatra de vanzare pe care era afisat un pret sa zicem echivalentul a 4 eur (pe atunci erau preturile cu multe zerouri in turkish lira). Eu negociator, zic prietene, uite-te la fata mea, Europa de Est, zice turcul bulgarite 2 eur, ii zic hagi popescu 1 eur tessekur si te pup. ​​

Mi-ai amintit de Efes, un loc incarcat de istorie. ????

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[22.05.20 13:25:15]
»

@Michi: Mulțumesc pentru lectură și aprecieri. Vizita la Efes a fost o lecție de istorie și civilizație, iar Casele terasate constituie o privire în „interior”, o incursiune în viața familiilor romane bogate.

@Dan&Ema:​ Cercetătorii spun că la Efes s-a excavat doar o suprafață de 20% din orașul antic. Săpăturile arheologice și lucrările de restaurare continuă și ar putea dura decenii întregi. Căldura din timpul verii este inamicul nr. 1 al vizitatorilor sitului arheologic, trebuie să fii pregătit. Mulțumesc pentru ecou și aprecieri.

nrs †
[22.05.20 15:40:31]
»

din pacate ultima vizita la Efes a fost din pripa fiind neplanificata, astfel ca am avut cam putin timp si am ocolit casele terasate. am bagat un pic capul sub acoperis sa vad ce este acolo si am hotarat ca merita sa intru data viitoare, acum mi-ai intarit aceasta convingere

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[23.05.20 12:28:16]
»

@nrs: Situl arheologic Efes este inclus în patrimoniul mondial UNESCO și este vizitat de circa 1,5 milioane de turiști pe an (2018). Conform statisticilor doar 1 din 20 de vizitatori ai orașului antic Efes intră și la „Casele terasate”. Consider că o vizită în acest spațiu special e de folos pentru crearea unei imagini cât mai reale asupra vieții din perioada romană.

Pentru o documentare eficientă vă recomand vizionarea unei conferințe interesante despre Locuind în lux - Casele terasate 2 din Efes (youtube) ​ susținută în 2016 de o cercetătoare austriacă specializată pe această temă (a publicat și o carte/ghid despre Casele terasate, a publicat articole).

​Mulțumesc pentru lectură și ecou. Numai bine!

nicole33 CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
[23.05.20 13:11:07]
»

@tata123:  

Situl arheologic are două intrări, ideal ar fi să puteți parcurge într-un singur sens traseul de vizitare (înclinarea terenului nu e mare, dar pe timpul verii căldura și soarele te toropesc) apelând la un taxi pentru a reveni la locul de parcare inițial.

Bună recomandarea de a reveni cumva în parcarea în care ai lăsat maşina, altfel decât pe jos prin acelaşi soare dogoritor.

În urmă cu vreo treisprezece ani am fost şi noi la Efes, am parcat în parcarea de jos, dar vizitarea sitului am făcut-o de sus în jos, cu o singură trecere prin sit, însă dintr-o simplă întâmplare. Imediat ce am parcat maşinile şi am plătit taxa de parcare, am fost acostaţi de un nene care ne-a propus să ne ducă în partea de sus a sitului cu microbuzul lui, cu o scurtă oprire la o cunoscută fabrică de pielărie. Aici era de fapt şmecheria, pentru că nici în Turcia, ca nicăieri în lumea asta, nimic nu este complet gratuit . Aflaţi la prima vizită în Turcia şi mai naivi la început, am acceptat imediat oferta omului, am vizitat şi făbricuţa respectivă, mai mult, am făcut şi cumpărături acolo, produsele fiind de o calitate deosebită, dar la preţuri foarte mari chiar şi după negocieri intense. După vizită, am fost transportaţi la cealaltă intrare în sit şi am purces la vizitarea acestuia, acesta fiind de fapt scopul pentru care venisem acolo.

Taxiul este o variantă mult mai avantajoasă, plăteşti cursa, dar nu mai pierzi timpul aiurea.

Conform statisticilor doar 1 din 20 de vizitatori ai orașului antic Efes intră și la „Casele terasate”.  

Cred că statistica este corectă. Nici eu nu am vizitat casele terasate. La acea vreme taxa suplimentară pentru case se plătea chiar la intrarea în zona respectivă, nu la casa de bilete de la intrarea în sit. Am băgat un cap acolo doar de curiozitate, totul părea în lucru/amenajare/şantier, erau şi nişte macarale pe acolo. Habar nu am cât costa atunci biletul, nici nu mai este relevant după atâţia ani, dar îmi amintesc perfect atmosfera greu de suportat de acolo, aerul aproape irespirabil din cauza efectului de seră creat sub acel acoperiş, astfel că nu pot să-i condamn pe cei care, ca şi mine, au renunţat la această experienţă.

Citind articolul tău şi privind fotografiile ataşate am aflat şi ce am pierdut atunci.

Felicitări pentru experienţă şi pentru articol!

nicole33 CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
[23.05.20 13:37:53]
»

@Michi:  

Am trecut pe lângă cele şase case terasate fără să intru dar am fost mai mult atrasă de biblioteca Celsius care, în vremea ei de glorie deţinea 12000 suluri, fiind a treia ca mărime după Alexandria şi Pergam. ​

Pentru corecta informare a cititorilor, ar fi util de precizat că faţada foarte bine conservată la care se face referire aparţine, de fapt, Bibliotecii lui CELSUS, construită în anul 135 în onoarea lui Tiberius Julius CELSUS Polemaeanus de către fiul acestuia Gaius Julius Aquila, servind şi ca mormânt pentru Celsus.

Nu există absolut nicio legătură cu scara termometrică CelsIus sau cu gradele Celsius, acestea fiind denumite după astronomul, fizicianul şi matematicianul suedez Anders CELSIUS, născut cu peste o mie cinci sute de ani mai târziu

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[23.05.20 16:52:45]
»

@nicole33: Varianta de a merge cu taxiul spre poarta de sus a fost excelentă, ideea venind din partea taximetristului care ne-a abordat . Suma cerută am împățit-o la 4 persoane și în câteva minute am fost în fața intrării de sus. Am evitat astfel parcurgerea în dublu sens a sitului arheologic și am câștigat timp.

În pavilionul Caselor terasate era destul de cald, dar structura permite o aerisire eficientă. Nu mai era nici praf, se mai lucra doar în câteva puncte la restaurare la chestii migăloase (cred că în ultimii ani au mai dus la bun sfârșit diferite operațiuni de restaurare). Din grupul nostru de 4 persoane doar eu am intrat să vizitez locuințele romane

Mulțumesc pentru ecou și aprecieri. Numai bine!

Michi
[23.05.20 19:56:53]
»

@nicole33: Mersi de precizare, am apucat să reţin Celsius, aşa că e bună precizarea. Dacă aş fi citit ce scria pe panouri aş fi scris corect, mai ales că am fotografii cu acestea în care scrie clar Celsus..

​Interesant e că în reviewul pe care l-am scris despre Efes, votat de 32 useri şi cu 3300 vizualizări v. aici la text am scăpat Celsius şi la poze Celsus.

​Felicitări pentru spiritul de observaţie.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
⭐ValentinB_88⭐
[28.09.22 17:24:41]
»

Frumos la Efes, am fost a doua oara anul acesta dar la fel ca si prima data... o caldura de-ti venea sa dai jos pielea de pe tine.

Din aceasta cauza nu am reusit sa mergem mai departe de Biblioteca. Stiam ca va fi cald si am plecat mai de dimineata de la cazarea din Kusadasi dar pana am ajuns acolo, pana am parcat, etc... s-a facut 10-11 si era deja canicula (iunie 2022).

Votat cu drag!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, Michi, tata123 🔱, ⭐ValentinB_88⭐
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă oraşul antic Efes:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058789968490601 sec
    ecranul dvs: 1 x 1