GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
După ce am vizitat Casa Fecioarei Maria, ne-am îndreptat spre oraşul antic Efes. Efesul e la 10 kilometri de Casa Fecioarei, deci am ajuns repde, am lăsat maşina în parcarea amenajată pentru care am plătit 10 lire, apoi ne-am îndreptat spre casa de bilete. Biletul de intrare costă 40 lire turceşti. Parcarea are următoarele coordonate GPS: N – 37,944287 şi E – 27.341473.
Există legende conform cărora orașul Efes a fost ridicat de amazoane. Cercetările spun faptul că această regiune a fost locuită încă din anul 5000 î. e. n., iar acum 3000 de ani era parte a regatului Arzawa, un imperiu demult apus. După anul 1200 î. e. n. Efesul a început să fie colonizat de greci, iar în secolul VI î. e. n., Efesul domina cultura și știința. Din anul 546 î. e. n... orașul a fost ocupat de persieni, însă libertatea i-a fost redată de către regele macedonean Alexandru cel Mare. Se spune că regele a dorit să susțină financiar restaurarea Templului Zeiței Artemis, însă era considerat el însuși un semizeu, și era imposibil ca un zeu să ridice templu altuia.
Din anul 133 î. e. n... Efesul devine parte a Imperiului Roman, perioadă în care înflorește din punct de vedere cultural și spiritual, în special în timpul domniei Împăratului Octavian Augustus. Acum au fost înălțate construcții precum Agora, Bazilica Romană sau Templul lui Augustus și mai târziu Templul lui Domițian. Efes a fost unul dintre cele mai importante orașe ale provinciei romane din Asia, devenind un centru comercial mondial în perioada respectivă. Situat la acea vreme pe malul mării, orașul avea o arhitectură remarcabilă.
Împăratul Hadrian a vizitat și el de două ori Efesul, iar cu ocazia celei de-a doua vizite a fost construit Templul lui Hadrian, fapt ce ridica orașul mai presus de rivalele sale Pergamon și Smyrna.
Oraşul a fost distrus de mai multe cutremure, iar cu timpul marea s-a retras, pierzându-şi din importanţă, Efesul a fost părăsit iar apoi uitat o lungă perioadă de timp.
 
După un control amănunţit am pătruns in interiorul vechiului Efes. Am pornit pe o alee umbrită de copaci seculari. Primul obiectiv turistic care ne-a ieşit în cale a fost Amfitreatul sau Teatrul Mare. Am urcat treptele colosului din piatră şi ne-am plimbat prin interiorul arenei. De pe un panou informativ am cules următoarele date: Teatrul Mare era una dintre cele mai înalte construcții din lumea antică. Acesta datează din secolul I, a fost mărit în timpul împăraților Nero și Domițian. În acest amfiteatru se organizau diferite spectacole, la care puteau participa aproximativ 24000 de spectatori. În perioada romană aici aveu loc lupte cu gladiatori. În 2007 în zonă a fost descoperit un cimitir unde au fost îngropaţi gladiatorii.
De la amfiteatru am pornit pe străzile pietruite ale vechiului Efes, sunt o mulţime de ruine. Oraşul a avut unul dintre cele mai avansate sisteme de apeducte din lumea antică, cu cel puţin şase apeducte de diferite marimi care asigurau apa în diferite zone ale oraşului.
Templul lui Hadrian, construit în stil corintian în secolul al II-lea, o bijuterie a arhitecturii romane. Pe fatada dar si pe interior veti vedea o serie de sculpturi foarte bine conservate. Lânga Templul lui Hadrian se afla Fântana lui Traian, care avea în partea frontala o statuie a împaratului în marime naturala. In timpurile ei bune, fântana avea doua nivele si o înaltime de 12 metri. Templul lui Domitian, o construcţie grandioasă formată din 8 x 13 coloane, ridicată de împăratul care se credea Dumnezeu. După moartea sa, absolut tot ce a construit acest împarat a fost distrus, pentru a i se pierde urma în istorie. Templul şi o statuie a sa sunt unele din cele câteva rămăşiţe legate de Dominiţian. Odeonul era un teatru mic, acoperit, construit de Publius Vedius Antoninus şi soţia sa în jurul anului 150. A fost un salon mic unde aveau loc piese de teatru la care puteau participa aproximativ 1500 de personae. Partea superioară a teatrului a fost decorată cu stâlpi de granit roşu în stil corintic.
După ce am văzut teatrul Odeolon, am găsit un loc umbros unde ne-am tras puțin sufletul, apoi am coborât spre cel mai frumos obiectiv din vechiul Efes și anume Biblioteca lui Celsus. Vechea bibliotecă a fost distrusă de invaziile diverselor popoare. Avea toate sălile orientate spre est pentru a putea beneficia de lumina zilei cât mai mult timp. Faţada clădirii a fost reconstituită cu atenţie, punând una peste alta toate piesele originale, exact ca într-un puzzle. Această muncă minuţioasă a fost de fapt un omagiu la adresa lui Tiberius Julius Celsus Polemaeanus, guvernator al Imperiului Roman. Aceasta a plătit pentru construirea bibliotecii cu propria sa avere și este îngropat într-un sarcofag aflat sub bibliotecă. Acum sunt vizibile mai multe statui și coloanele principale.
Ne-am mai plimbat puțin printre ruinele Efesului apoi am pornit spre mașină, nu înainte de a ne opri puțin pe la buticurile cu suveniruri de la intrarea în situl arheologic.
Dacă ajungeți la Kusadasi vă recomand să vizitați orașul antic Efes.
.
Trimis de zlatna in 15.07.19 09:33:47
- A fost prima sa vizită/vacanță în TURCIA
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 37.94428700 N, 27.34147300 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@zlatna: Orașul antic Efes este un „must see” al zonei Izmir-Kusadasi-Didim-Bodrum și nu numai. Mărimea sitului arheologic și mulțimea punctelor de interes vă ocupă câteva ore, majoritatea vizitei desfășurându-se sub soarele arzător.
Am fost încântat de vizita pe care am efectuat-o în 2013 la Efes (vezi impresii). Trebuia să intrați și în interiorul cupolei care adăpostește Casele terasate 2 pentru a vedea frumusețe de mozaicuri și picturi murale dezvelite de arheologi în interiorul a 7 case ale unor persoane înstărite din Efes. Accesul aici se plătește suplimentar: 20 lire (eu am plătit 15 lire în 2013). În P15 sunt mozaicuri aflate pe aleea din fața Caselor terasate 1.
Monumente interesante care au rezistat în timp, soluții constructive ingenioase, latrine și canalizări stradale, sisteme de încălzire și aducțiuni de apă, case de toleranță, temple și o frumoasă bibliotecă - pe toate le găsiți la Efes.
Numai bine!
@zlatna:
Pentru că ai amintit de Artemis și Alexandru Macedon, dă-mi voie te rog să completez că zeița nu era Artemis a grecilor ci o zeitate-hibrid, numită ulterior de unii istorici Artemis Efesiana. Erau la mare modă formele astea de modificare a zeilor după interesele politice și economice. Și efesienii aveau și oarecare ciudă pe Alexandru pentru că legenda spune că templul a ars în noaptea când s-a născut acesta iar Artemis era prea ocupată cu evenimentul respectiv când se năștea geniul ce avea să schimbe granițele lumii antice, astfel că nu a mai fost atentă la ce se întâmplă cu templul ei. Și miracol, coincidență sau nu, primele slujbe s-au făcut în templul reconstruit în anul morții lui Alexandru, după ce orașul a fost refăcut și el tot din ordinul cuceritorului și după planurile arhitectului lui. Uneori istoria și legendele ne dau mult de cugetat.
Dar cea mai veche publicitate din lume n-ai bifat-o? Văd că ai ocolit în drumul spre bibliotecă, ți-a fost teamă ?????????
Plimbări frumoase și în vara (?!) asta!
@elviramvio:Nu am scris despre ea, insa am bifat-o. ???? Multumesc mult pentru ecou.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2018 O vizita neprevazuta! — scris în 23.09.18 de nrs † din CRAIOVA - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Ephesus – cetatea, ruinele, soaptele — scris în 18.07.17 de danyo din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Efes, o civilizatie redescoperita (II) — scris în 03.03.17 de ovidiuyepi din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Efes, o civilizatie redescoperita (I) — scris în 24.02.17 de ovidiuyepi din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2015 Efes, o civilizaţie dispărută (II) — scris în 10.02.16 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2015 Efes, o civilizaţie dispărută (I) — scris în 09.02.16 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2015 Colonia antica EFES — scris în 21.09.15 de mosu67 din BRăILA - RECOMANDĂ