ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.02.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
OCT-2015
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Efes, o civilizaţie dispărută (I)

TIPĂREȘTE URM de aici

Efes

Am părăsit hotelul Onyria Claros la prima oră şi fiind vorba de o distanţă de 30 km până la Efes am ajuns înainte de aglomeraţia de la orele prânzului. Pe AFA s-au scris multe reviewuri despre Efes, unele din ele fiind adevărate documentare arheologice şi istorice, cum sunt, fără a face vreo discriminare ale lui Traian S (vezi impresii) şi Irinad (vezi impresii).

Câteva cuvinte pentru încadrarea istorică.

Urme de viaţă în regiune datează din mileniul V î. Hr. Primii locuitori, cu 3000 de ani înaintea erei noastre au fost hitiţii. După Herodot, Efesul a fost înfiinţat de o colonie de marinari ionieni cu o mie de ani î. Hr. Templul zeiţei Artemis a fost considerat ca una din cele şapte minuni ale lumii antice. În anul 354 î. Hr. un psihopat care a dorit să-i rămână numele în istorie, Herostratus, i-a dat foc. Douăzeci de ani mai târziu Alexandru cel Mare a eliberat Efesul şi alte oraşe greceşti de sub stăpânirea persană, a ridicat un templu şi a acordat privilegii comerciale. Istoricii consideră că până în anul 334, anul morţii lui Alexandru cel Mare este perioada greacă. A urmat perioada elenistică total diferită de precedenta datorită fuziunii culturale cu Orientul Mijlociu. Aceasta a durat până în anul 31 î. Hr., până ce romanii au cucerit Egiptul. În perioada romană, după ce romanii au cucerit Efesul, împăraţi ca Traian, Hadrian, Marc Antoniu l-au vizitat iar locuitorii oraşului le-au ridicat temple care mai mult sau mai puţin degradate se păstrează şi azi. Oratori mari ca Cicero şi Strabon au ţinut discursuri în marele teatru în care auditoriul era format din zeci de mii de oameni. În primele decenii ale sec. I d. Hr. apostolul Ioan şi apoi Paul au început creştinarea populaţiei. Creştinii au fost prigoniţi şi 40 de familii au fugit în munţi, departe de Efes unde au întemeiat satul Sirnice, o aşezare ascunsă de ochii păgânilor. În anul 262 oraşul a fost distrus de un mare cutremur şi a început să decadă. După ce a fost stăpânit de arabi, din anul 1300 a devenit posesiune turcească.

Viaţa cotidiană în Efes.

Efesul este cel mai mare şi bine conservat oraş antic din Turcia şi un exemplu de organizare romană. Am găsit câteva însemnări despre viaţa cotidiană în Efes şi am rămas mirată de cât de organizaţi erau cu 2000-2500 ani în urmă. Amestecându-se trei culturi greacă, orientală şi romană a rezultat modul de viaţă al efesienilor. Ei nu aveau ceasuri mecanice dar ştiau timpul după ceasuri solare iar pe ploaie sau cer noros după ceasuri de apă. Să ai un asemenea ceas în casă era semn de bunăstare. Ei se trezeau dimineaţa iar seara, în perioada romană asistau la spectacole şi festivaluri. Sub greci, fetele nu erau trimise la şcoală dar băieţii începeau să înveţe de la şapte ani. Sub romani ambele sexe primeau aceeaşi instrucţie iar în gimnaziu învăţau filozofie, matematică, unităţi de măsură, astronomie, limba greacă. Pubertatea începea de la 14 ani la băieţi şi 12 la fete. Dacă într-o familie se năştea un copil cu dizabilităţi, tatăl încerca să-l vândă în agora şi dacă nu găsea cumpărător, îl arunca. În perioada de decădere a Efesului, vânzarea copiilor pe un preţ bun era o practică uzuală. Erau foarte buni comercianţi şi calculau repede pe degete. Dacă suma trecea de o mie, arătau cu mâna spre o anumită parte a corpului aceasta însemnând convenţional o mie, două mii. Aveau divinităţi cărora în timpul ceremoniilor le aduceau sacrificii şi ofrande. Patroana oraşului era zeiţa Artemis. Cu excepţia creştinismului de care populaţia bogată se temea din cauza conceptului de egalitarism, efesienii acceptau toate cultele. Sub influenţa egiptenilor credeau în reîncarnare şi erau îngropaţi sau încineraţi alături de obiecte utile sau de valoare. Băile publice au apărut în perioada greacă târzie şi s-au dezvoltat în perioada romană. Ele funcţionau non-stop. Femeile şi copiii până la 12-14 ani intrau gratuit în timpul zilei iar bărbaţii inclusiv noaptea. În stabilimentul băilor puteau bea, mânca sau se puteau odihni. Prostituţia era o meserie onorabilă iar casele de toleranţă afaceri profitabile. În faţa uşii de intrare era scrijelit în piatră laba unui picior. Dacă un adolescent voia să intre în bordel şi nu avea măsura potrivită a tălpii, nu era primit.

Sclavii.

În perioada romană numărul sclavilor era foarte mare ajungând la un sfert din populaţia de 250000 efesieni. Ei proveneau din prizonieri sau vânzări de copii sau soţii şi erau tranzacţionaţi în agore. Numărul de sclavi la o familie din clasa mijlocie ajungea şi la 2oo de oameni. Preţul lor era diferit în funcţie de putere, vârstă, frumuseţe sau cunoştinţe. Arhitecţii sclavi Mazeus şi Mithridate au fost eliberaţi de împăratul August după ce au construit superba poartă din dreapta bibliotecii Celsius. Sclavii nu aveau voie să vorbească neîntrebaţi şi erau însemnaţi cu fierul roşu pentru a putea fi readuşi la stăpân în caz că încercau să fugă. Sclavele tinere şi frumoase făceau copii stăpânilor dar rar aceştia erau recunoscuţi de tată. În caz că se răzvrăteau erau pedepsiţi fiind aruncaţi împreună cu familiile lor în arena cu animale sălbatice. Sub influenţa creştinismului începând cu sec.VI sclavii au obţinut câteva drepturi.

Câteva cuvinte despre cercetările arheologice.

Faţă de vizita noastră anterioară la Efes din anii ´95 s-a decopertat şi reconstruit mult. Diferenţa am văzut-o la biblioteca lui Celsius în comparaţie cu pozele făcute anterior pe hârtie. Efesul a fost un oraş atât de mare încât până acum, deşi activitatea arheologică este continuă şi bine susţinută, s-a dezgropat numai cca. 15% din situl antic. Cercetările arheologice au început în 1869 sub auspiciile British Museum la ce a rămas din templul Artemisei. Austriecii au deschis un şantier în 1895 care, cu permisiunea guvernului turc continuă şi azi. Ei au cercetat neîntrerupt cu excepţia perioadelor celor două războaie mondiale. În ultimii ani accentul s-a pus pe conservarea escavaţiilor anterioare.

Neîmpliniri.

Nu am vizitat ce a mai rămas din templul Artemisei care a fost a şaptea minune a lumii antice, bisericile Sf. Ioan şi Sf. Maria şi peştera celor şapte adormiţi. Pentru asta ar fi trebuit să avem un ghid bun, să fie interes din partea grupului sau să facem excursia pe cont propriu după o serioasă documentare. Cred eu că pentru a vedea tot, mi-ar fi trebuit două-trei zile şi vreo 30-40 de ani în minus pentru că la sfârşitul vizitei eram destul de obosită din cauza drumului accidentat. În aceeaşi zi mai aveam de vizitat Casa Fecioarei Maria şi Sirnice un sat cu o istorie interesantă, aşa că nu era timp de oboseală. Mulţumesc saitului AFA că scriind acest review a trebuit să-mi ordonez pozele, amintirile şi să citesc, altfel Efes ar fi fost doar o bifă în palmaresul călătoriilor.

În acest review am ataşat ca poze câteva panouri explicative aflate în majoritatea locurilor. Ele conţin amănunte importante. În reviewul următor, pe baza pozelor pe care le-am făcut şi a documentării ulterioare am încercat să detaliez pe obiective ce am văzut în Efes.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Michi in 09.02.16 18:28:50
Validat / Publicat: 09.02.16 19:48:36
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.

VIZUALIZĂRI: 5205 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 Cea mai importantă construcţie din Efes
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33500 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

Radu Tudoran
[09.02.16 20:10:22]
»

Saru' mana. Sa stiti ca n-ati pierdut nimic cu templul Artemisei. In prezent este doar o coloana (asta ne-a aratat noua ghidul). Astfel ca in poza cu una din minunile lumii antice, apar eu si o coloana stinghera. Daca nu aveti va trimit eu o poza cu ce-a ramas din templul Artemisei. Fara mine in poza, evident. Cu biserica Sf. Maria este altceva, este un lacas de cult foarte cautat de turisti, plin mereu, unde ordinea o tin soldatii turci inarmati. Si este ordine. Si mediatizarea este foarte extinsa, probabil tinand cont ca turistii vin din foarte multe tari crestine. Sefa a fost chiar foarte impresionata. Si relativ la pozele dumneavoastra, am remarcat pisicile. Si eu le-am fotografiat, intinzandu-se la soare (erau peste 30 de grade).

MichiAUTOR REVIEW
[09.02.16 20:24:56]
»

@Radu Tudoran - Este vorba de o altă biserică. Casa Fecioarei Maria am văzut-o şi acum şi în ´95. S-au făcut multe îmbunătăţiri la căile de acces, izvorul cu apă tămăduitoare şi a apărut zidul cu acatiste. Am vizitat-o imrdiat după Efes ca şi satul creştin Sirnice.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Radu Tudoran
[09.02.16 21:13:49]
»

@Michi - Inseamna ca-i ceva ce n-am vazut nici noi. Casa Fecioarei Maria tot asa era si cand am fost in 2011. Dar in satul creştin Sirnice n-am ajuns. Pacat...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
MichiAUTOR REVIEW
[09.02.16 21:57:42]
»

@Radu Tudoran - doxologia.ro/locuri-sfint ... tineri-din-efes

Este vorba de biserica Mariei Magdalena care a murit în Efes şi a fost îngropată lângă peştera celor şapte adormiţi. Se găseşte aproape de Calea Arcadiană şi a fost ridicată în sec. II, spre deosebire de Casa Fecioarei care se află pe dealul Privighetorilor şi a fost ridicată în sec. VI. În biserica Mariei Magdalena s-a ţinut Conciliul Ecumenic din 431, repet n-amfostacolo.

Radu Tudoran
[09.02.16 23:56:34]
»

@Michi - N-am fost acolo, dar daca mai am ocazia o sa stiu ce sa cer sa vad. Nu-mi ramane decat sa ma uit pe net. Saru' mana.

adryana
[10.02.16 07:35:48]
»

Frumoasa descrierea Efesului. Iar despre celelalte obiective din zona Selcuk mi-a placut si mie Casa Fecioarei Maria de pe muntele Privighetorii, pot spune ca dorinta pusa in biletel si lasata acolo la zid mi s-a implinit si fetele mele au reusit atunci la examenul de capacitate cu note mari si au intrat la licee f. bune. In privinta Templului zeitei Artemis, fiindca in acea zi am inceput cu el vizita obiectivelor, pot spune ca m-a dezamagit cel mai mult, practic nu ai ce sa vezi, din intregul templu cat era el de imens acum a ramas doar un singur stalp din piatra langa o balta murdara plina cu testoase.

Este un loc total neingrijit si neintretinut.Nici stalpul nu mai rezista mult in picioare.

Asa ca ne consolam cu privitul templului in fotografii asa cum a fost el odata.Nu mai zic ca pt. vizita se plateste locul de parcare dar chiar nu se merita sa iti pierzi timpul acolo. Am inteles ca s-a carat multa piatra de constructie de aici pt. a se construi Biserica Sf Ioan, din cate am citit si eu pe net. E pacat pt. ca ambele sunt obiective turistice de valoare, templul fiind considerat chiar una dintre cele 7 minuni ale lumii. In schimb mi-a placut Moscheea Issa Bey, Biserica Sf Ioan cu mormantul acestuia, Apeductul Roman aflat in parcul din centru si mai ales satul Sirince, nu stiu daca ti-a placut si tie la fel de mult.

MichiAUTOR REVIEW
[10.02.16 08:59:33]
»

@adryana -Am văzut a doua oară Casa Fecioarei Maria iar la Sirnice am degustat vin din diverse fructe, specialitatea locului.

tata123 🔱
[10.02.16 10:57:06]
»

@Michi - Situl arheologic Efes este unul din cele mai vizitate locuri din Turcia și chiar din lume. În anul 2012 aproape două milioane de vizitatori (1,89 mil) au pășit printre ruinele antice, lunile cele mai aglomerate fiind august, septembrie și octombrie. Din vara anului 2015 ruinele orașului antic Ephesus au fost incluse și pe lista patrimoniului mondial UNESCO (hurriyetdailynews.com/tur ... 2&NewsCatID=375). Sper că ați intrat și în sectorul caselor terasate (muzeu cu plată separată) - sunt magnifice.

Chiar dacă citisem că una din cele șapte minuni ale lumii antice, Templul Artemisei, este reprezentată acum doar de o singură coloană rămasă în picioare (și multe fragmente împrăștiate în zona mlăștinoasă înconjurătoare) am dorit să „bifez” acest monument. Dacă timpul vă îngăduie - o trecere pe la aceste ruine nu trebuie evitată (pentru palmares ).

Dimineața, la ora deschiderii, e mai puțină aglomerație - nu uitați încălțămintea comodă, apa, pălăria și ochelarii de soare.

MichiAUTOR REVIEW
[10.02.16 11:05:53]
»

@tata123 - Când mergi cu grupul ai câteva avantaje cum ar fi cazarea, mersul în orb, un program prestabilit dar şi desavantaje la fel de mari. De ex. grupul nu a fost interesat de casele terasate de care ştiam citind reviewurile de pe AFA sau biserica Sf. Ioan sau peştera celor 7 adormiţi. Grupul voia să dea rasol, să bifeze Casa Fecioarei, să cumpere vin de pere şi să ajungă mai repede la hotel să prindă o baie în mare. Am avut noroc că împreună cu alte două familii am putut vedea destul de mult din Efes, aşa cum voi arăta în episodul următor. Acum, să fim rezonabili, la 80 de ani nu te mai bagi să conduci prin ţări străine aşa că faci un compromis, mai laşi din pretenţii şi eşti bucuros că aifostacolo..

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adryana, Michi, Radu Tudoran, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă oraşul antic Efes:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068331956863403 sec
    ecranul dvs: 1 x 1