ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.08.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Târgoviște
ÎNSCRIS: 02.05.10
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
JUN-2008
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Efes, fascinaţia celui mai grandios sit arheologic din Turcia

TIPĂREȘTE

“Cine nu a văzut o dată în viaţă oraşul Efes sau superbul Pamukkale, după părerea mea, a trăit doar pe jumătate”. spunea Adryana în review-ul său “Unde mergem in concediu: Turcia sau Grecia si de ce? ” Eu l-am ales drept motto pentru articolul meu pentru că mi-a mers la suflet această afirmaţie.

Deunăzi, unul dintre colaboratorii mei pe linie de serviciu, ştiind că sunt o împătimită a călătoriilor, m-a abordat cerându-mi mai multe detalii referitoare la Efes: ”Tu, care ai fost, spune-mi şi mie cum e, căci ajung şi eu cu familia prima dată în Turcia, şi nu vreau să-l ratez! ” Zâmbind în colţul gurii mi-am dat seama că el n-avea de unde să ştie cu exactitate dacă am fost sau nu, doar presupunea că n-aş fi avut cum să pierd un asemenea obiectiv, ”luându-mă la sigur”. Îi spun că, efectiv, trebuie să fac un exerciţiu de memorie pentru aducere aminte, căci timpul scurs de atunci e cam de şapte ani şi n-aş fi vrut să dau informaţii eronate sau să fac confuzii cu alte sit-uri antice, deşi, zic eu, e imposibil să confunzi măreţul Efes cu altceva. El este unic şi irepetabil!

Cu această ocazie, mi-am dat seama că nici despre Efes nu m-am învrednicit în atâta amar de ani să scriu câteva rânduri, drept pentru care m-am automustrat pentru lipsa mea de atenţie neacordată unui asemenea loc antic, mai cu seamă că îmi place să cred că sunt o admiratoare de vestigii antice.

Îmi amintesc şi acum cu plăcere, că find în prima noastră vacanţă ”turcească” la Kuşadası eram nerăbdători să achiziţionăm excursiile opţionale pe care ni le propuseserăm, scop în care consultaserăm ofertele mai multor agenţii locale. Aflîndu-ne, într-o zi, la una dintre ele, în faţa unui afiş mare pe care scria EFES (chiar dacă înfăţişa celebra bibliotecă a lui Celsus) cu litere uriaşe, aud din spate vocea unui compatriot: ”Îa-uite, ăştia fac excursie şi la fabrica de bere! ” Desigur, iniţial, am crezut că glumeşte, însă văzând că insistă cu detalii despre cea mai renumită bere turcească, şi sesizându-i expresia sinceră de nedumerire a feţei la apropierea de noi, mi-am dat seama că nu era vorba de şagă…

Am cumpărat pachetul de excursii pe care ni-l plănuiserăm şi în ziua stabilită am purces la drum într-un microbuz, noi alegând varianta lungă a excursiei ce cuprindea, mai întâi să trecem să vedem ce a mai rămas din Templul lui Artemis, una dintre cele şapte minuni ale lumii antice, după care vizita la sit-ul arheologic, masa de prânz la un restaurant vestit în zonă iar, în partea a doua a zilei, vizită la Casa Fecioarei Maria, situată, relativ, aproape şi, ca spiritul musulman să nu rămână mai prejos, intrare într-o moschee din zonă. Ghida turcoaică alocată, vorbitoare de engleză, s-a recomandat spunând că se numeşte Güneş, adică soare pe limba ei, miss Sunshine, traducând ea în limba lui Sheakspeare pentru turiştii englezi aflaţi în majoritate covârşitoare.

Din măreţul Templu al lui Artemis de odinioară, astăzi n-a mai rămas în picioare decât o biată coloană aflată acum într-o câmpie joasă, uşor inundabilă, dar Güneş era atât de dedicată, încât a vorbit aşa de elogios, că aveai impresia că te afli în faţă un monument, cel puţin, colosal ca dimensiuni.

Efes, unul dintre cele mai bine conservate, peste milenii, oraşe din anticihitate este una dintre cele mai mari atracţii turistice aflată acum pe teritoriul Turciei, pe coasta de vest a Asiei mici, situat, relativ, aproape de Izmir, la circa 90 km sud şi de Kuşadası la 20 km, faimoasa staţiune de la malul Egeei. Este, realmente, impresionant atât ca suprafaţă, dar mai ales ca mod de conservare a vestigiilor, uimitor de bine păstrate. Mulţimea de turişti de toate neamurile venea râuri-râuri din toate direcţiile către poarta de est unde începea periplul prin cetate. Era o zi de iunie înnăbuşitoare, căldura sufocantă de ” forty, maybe forty-five degrees” aşa cum a răspuns Güneş la întrebarea unui englez stors la propriu de vipie, dându-ne un disconfort teribil.

Frumuseţea edificiilor, coloanelor şi a statuilor, în mare parte din marmură, pe care şi le făceau demnitarii din acele vremuri este de-a dreptul uimitoare, cum uluitor este şi gradul de civilizaţie al acestora, dispunând de un sistem extrem de ingenios, pentru acea perioadă, de apeducte, încălzire, canalizare, toalete publice.

Întemeiat de coloniştii ionieni pe coastă, în secolul al XI-lea Î. C., oraşul antic Efes a trecut prin mai multe perioade istorice, în cea greacă clasică fiind unul dintre cele douăsprezece oraşe din Liga Ioniană, renumit prin edificarea Templului Zeitei Artemis (finalizate în jurul valorii de 550 î. Hr.), una dintre cele şapte minuni ale lumii antice, care a fost mai apoi, în 356 Î. C. incendiat de Herostrat, un cetăţean din Efes care îşi dorea celebritatea, în acel incendiu pierind şi el odată cu templul.

Oraşul a înflorit după ce a intrat sub controlul romanilor în 129 Î. C., în anul 133 Î. C. fiind ocupat de-a binelea de aceştia şi devenind capitala aecstei provincii. Conform estimărilor, Efes a avut o populaţie de 33.600 până la 56.000 de persoane în perioada romană, ceea ce făcea din el al treilea mare oraş roman din Asia. După circa 200 ani a trecut prin două cutremure care i-au adus pierderi însemnate, acestea nefiind singurele evenimente negative, după ce a suferit distrugeri în urma raidurilor goţilor iar portul oraşului colmatîndu-se în continuu. În secolul al VII-lea D. C. Efesul a decăzut, oraşul fiind parţial distrus de un cutremur în 614 D. C.

Oraşul antic cuprinde acum vestigii importante din perioada elenistică şi romană:agora (chiar două), forum, odeon, biblioteca lui Celsus, stadion etc., precum şi din epoca bizantină -ruine de biserici.

În Efes a activat o anumită perioadă apostolul Pavel, probabil şi Ioan Evanghelistul. Conform traditiei creştine, în imediata apropiere a oraşului ar fi fost îngropată Maria Magdalena (în capela Panaghia Kapoulou), iar în interiorul oraşului Luca Evanghelistul. La Efes au avut loc 3 concilii (sinoade) bisericeşti.

Astăzi, ruinele de la Efes, deşi se estimează că doar între 15-20% din oraş a fost excavat, reprezintă una dintre atracţiile turistice internaţionale şi locale favorite, lucru datorat, în parte, şi accesului facil către acestea.

Ne-am început periplul pătrunzând în sit pe la poarta de est, pe lângă termele lui Varius. Imediat am întâlnit Odeonul, cunoscut sub numele de Teatrul Mic pentru că avea numai 1.500 locuri, şi înaintând pe Drumul Grădinilor, Bouleterionul şi Prytaneionul. Apoi am dat în Forumul Superior sau Agora Superioară (pentru afecerile de stat) lângă care am văzut Fântâna lui Pollio şi Templul lui Isis. Fântâna Pollio, cu o faţadă concavă, a fost ridicată în 97 D. C. în onoarea lui Sextilius Pollio cel care a construit un apeduct important al cetăţii. Din piaţa lui Domiţian se ajunge cu uşurinţă la Templul lui Domiţian, dedicat dinastiei Flavian, el fiind unul dintre cele mai mari temple din oraş, ca dealtfel, şi cel al lui Varius, de lângă Odeon. Urmează Via Cureţilor (semidivinităţi de origine cretană) ce se întinde de la Poarta lui Hercule până la Biblioteca lui Celsus şi, fiindcă este situată în centrul oraşului, este garnisită cu statui şi structuri monumentale bine dispuse pe ea: monumentul lui Memmius, Hydraionul (fântâna monumentală), celebrul Templu al lui Hadrian, Băile Scholastice, Fântâna lui Traian. Pentru cei ce aveau nevoi fireşti, fiziologice erau şi latrine (toalete publice).

Pe partea stângă a dealului, deplasându-ne către Biblioteca lui Celsus, se întind faimoasele cartiere de locuinţe terasate. Dar, cel mai important edificiu din sit, emblema acestuia, adevărată operă de artă, este impozanta Bibliotecă a lui Celsus, construită în onoarea lui Tiberius Julius Celsus Polemaeanus, fost guvernator al provinciei romane din Asia între105-107, acesta plătind ridicarea ei cu propria sa avere, fiind, chiar, îngropat într-un sarcofag sub ea. Biblioteca a fost, în cea mai mare parte, construită de fiul său Gaius Julius Aquila şi a avut aproape 12.000 de piese. Proiectată cu o intrare generoasă, astfel încât să-i sporească dimensiunea, clădirea are faţa către răsărit, astfel încât sălile de lectură ar fi avut cea mai bună utilizare a luminii, dimineaţa. Vis-a-vis se află clădirea bordelului, una dintre legendele locului spunând ca biblioteca impresionantă care tronează în centrul oraşului era de foarte multe ori folosită de cetăţenii Efesului nu pentru studiu aprofundat, ci ca paravan al altor activităţi. Se pare ca unii dintre bărbaţii Efesului intrau în bibliotecă, dar nu stăteau prea mult, ci treceau printr-un tunel in clădirea de vis-a-vis, în care funcţiona un bordel. Dar asta este, desigur, doar o legendă.

De la Biblioteca lui Celsus, către marele amfiteatru se desfăşoară celebra Calea de Marmură care are în stânga Agora Comercială şi Templul lui Serapis. Această stradă a servit transportului:canelurile adânci ale roţilor sunt încă vizibile în părţile care au fost supuse restaurării în timpul perioadei medievale de vârf. Amfiteatrul, la o capacitate estimată de 24.000 locuri, este considerat a fi cel mai mare teatru în aer liber din lumea antică. La fel ca toate celelalte teatre vechi, teatrul a constat în trei secţiuni principale: skene (clădirea din fundal unde se depozitează costumele, culise), orchestra (locul de acţiune pentru actori) şi cavea (auditorium) locul în care stă publicul. Skene, cu o dimensiune de aproximativ optsprezece metri înălţime, a fost secţiunea cea mai impunătoare a Teatrului. Cu faţa la teatru se află Strada Portului ce duce către portul colmatat, având pe partea dreaptă Gimnaziul, piaţa lui Verulanus, ajunge la port, băile portului şi Gimnaziul din Port.

Incursiunea noastră prin anticul oraş Efes s-a apropiat de sfîrşit căci ne-am trezit în faţa unor spectacole cu luptători romani menite să ne facă să mai zăbovim un pic în frumoasa lume antică romană. După vizionarea spectacolelor în aer liber, ne-am îndreptat către parcarea dinspre nord unde ne aştepta cuminte microbuzul care avea să ne ducă la restaurant pentru a lua masa de prânz.

În final, ce să zic, la Efes m-aş întoarce oricând pentru că mi-au rămas multe locuri şi clădiri nevăzute sau superficial văzute, situl antic este mult prea valoros pentru a fi pacurs pe fugă aşa cum ni s-a-ntâmplat nouă: mie şi soţului meu. E prea important şi prea frumos pentu nu fi cercetat minuţios, de aceea cred că Efesul merită o mai mare atenţie, şi cu ocazia unei alte vacanţe în Turcia trebuie adus pe lista priorităţilor în materie de „pietroaie antice” ce musai trebuie văzute!

Bibliografie

planetware.com/tourist-at ... us-tr-iz-ep.htm

en.wikipedia.org/wiki/Ephesus

turkeytravelplanner.com/g ... hesus/efes_site


[fb]
---
Trimis de irinad in 22.08.15 18:58:18
Validat / Publicat: 22.08.15 21:03:12
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2765 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P24 Templul lui Hadrian2
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 37100 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

15 ecouri scrise, până acum

crismis
[22.08.15 21:45:24]
»

@irinad: Frumoase impresii, frumoase poze!

irinadAUTOR REVIEW
[22.08.15 22:01:16]
»

@crismis - Mulţumesc mult, când aprecierile vin de la tine sunt şi mai valoroase!

tata123 🔱
[22.08.15 22:11:19]
»

@irinad - Ruinele Efesului antic s-au aflat pe lista de obiective a celor mai mulți dintre cei ce au vizitat Turcia, probabil încă de la prima vacanță. Este un sit arheologic întins, parțial descoperit, care nu îți lasă nici o clipă de odihnă. Nu știi la ce să te uiți mai întâi sau unde să îndrepți obiectivul aparatului foto. Chiar mă întreb care e varianta cea mai bună de vizitare: cu ghid ori pe cont propriu. Înclin către cea de-a doua, cu o temeinică documentare și un audioghid.

Data viitoare când ajungi la Efes să nu mai ratezi intrarea în casele terasate. Sunt superbe, merită toate lirele plătite separat față de biletul principal de acces.

Am fost încântat de cele văzute acolo și m-aș mai întoarce o data printre „pietrele” antice ale Efesului.

calatorul
[22.08.15 23:08:17]
»

Pe langa biblioteca si amploarea vechii asezari grecesti de la Efes, eu am ramas impresionat si de marele amfiteatru, a carui acustica am putut sa o constat pe viu, ascultand de la ultima gradena de sus ce vorbeau copilele mele jos pe scena rotunda. Spectaculos de bine si clar se aude din fiecare colt al amfiteatrului, este remarcabil.

Din pacate am ajuns la sfarsit de iulie pe la ora pranzului si caldura nu ne/a lasat sa stam mai mult prin zona, sa admiram si peisajul tipic zonei. DAr a meritat tot efortul, cate ceva am scris si eu pe AFA despre asta, nu asa amplu. Multumim pentru informatii, ca de obicei foarte ample. VAcante frumoase.

Dan&Ema
[23.08.15 00:11:16]
»

Ma bucur ca nu ma regasesc intre cei ce au trait numai pe jumatate! Efes-ul mi-a placut mult. Asa cum spune si tata123 este un obiectiv vizitat de apriape toti ce ajung in Turcia Asiatica spre litoralul MArii Egee.

Frumos articol, felicitari!

irinadAUTOR REVIEW
[23.08.15 07:24:11]
»

@tata123 - Ai dreptate, mi-am dat şi eu seama mai târziu că, bineînţeles, casele terasate nu trebuie ratate, însă la momentul acela excursia cu ghid atât conţinea. De aceea, cred că în urma unei documentări minuţioase, situl poate fi abordat mai detaliat fără ghid. Cine ştie, poate la o vizită viitoare, săpăturile vor fi adus la suprafaţă şi alte piese valoroase?!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmasterX
[23.08.15 07:39:49]
»

@irinad: Te-am ruga să (re)verifici coordonatele GPS ale acestei destinaţii pe harta interactivă AFA. Ne poți spune dacă-i ok? (mărește zoom-ul cât e necesar, până la afișarea la nivel de stradă - dacă-i posibil)

Mulțumesc.

irinadAUTOR REVIEW
[23.08.15 08:16:42]
»

@webmasterX - Îmi pare rău, dar nu este aici, mai degrabă ar fi Didyma în locul ăsta. Efesul se află la 3-4 km vest de Selçuk, iar coordonatele sale GPS sunt:37 grade, 56 min., 23 sec. /27 grade, 20min., 34 sec.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmasterX
[23.08.15 08:28:28]
»

@irinad - Mulțam fain. Am modificat "cursorul", rezultând noua poziționare de aici.

În plus, am adnotat coordonatele drept confirmate.

irinadAUTOR REVIEW
[23.08.15 10:17:20]
»

@calatorul50 -Mulţumesc mult de aprecieri! Am remarcat şi eu acustica deosebită a amfiteatrului, ba am şi încercat-o. La fel ca şi dvs., am vizitat Efesul într-o zi toridă, dar merită tot efortul!

irinadAUTOR REVIEW
[23.08.15 11:22:48]
»

@Dan&Ema - Îmi pare bine că ţi-a plăcut articolul meu, şi, mai ales, că "nu ai trăit pe jumătate", ca şi mine dealtfel! Trebuie să recunosc că Adryana a găsit o metaforă remarcabilă!

În altă ordine de idei, cum am aflat de pe firul altui review că în curând pleci în Thassos cu familia, îţi urez vacanţă plăcută în insulă şi să ne "citim" articolele după ce revenim, căci şi eu plec peste câteva zile în ţara legendelor Olimpului!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Mihai18
[24.08.15 18:31:35]
»

Pe scurt. Am citit reviewul, mi-a plăcut și l-am votat. Dar lucrurile nu pot rămâne chiar așa. Simt nevoia să mai scriu ceva. Cine alege această destinație trebuie să fie o persoană căreia i-a plăcut istoria, doar așa „vibrează” când vede și cu ochii minții ce a fost cândva acolo. In altă ordine de idei. Fără îndoială, ai munci mult să te documentezi. Cu siguranță nu te-ai limitat ce a spus ghidul, este clar asta. Imi dau seama câtă bibliografie ai căutat și apoi citit, apoi redactarea, ca să nu mai vorbesc despre postarea fotografiilor, cât timp ți-a luat și toate acestea pentru noi cititorii. Nici ghidul de atunci nu v-a spus cât ai scris tu. Pentru toate acestea, te apreciez și-ți mulțumesc. Am uitat ceva. Nostimă P-27. Chiar ai haz.

irinadAUTOR REVIEW
[24.08.15 19:14:13]
»

@Mihai18 - Mulţumesc foarte mult de cuvintele frumoase! E adevărat, sunt pasionată de ruine antice şi pe unde merg, întotdeauna mă interesez ce-aş putea vedea, în felul acesta îmi place să concep vacanţele familiei, combinând marea cu muntele şi, neapărat, cu istoria.

În ceea ce priveşte munca de documentare, ea este plăcută atâta vreme cât vine din suflet, şi, realmente, pe mine mă deconectează!

Toate cele bune!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Mihai18
[27.08.15 22:09:26]
»

@irinad - Intr-adevăr, ești un suflet mare. Te mai rog ceva. Ia-ți soțul și mai plecați pe undeva, că îmi este dor de reviewurile tale. Cu bine.

irinadAUTOR REVIEW
[28.08.15 07:27:35]
»

@Mihai18 - Din nou, vă mulţumesc tare mult, aşa va fi, în curând vom pleca într-o vacanţă de două săptămâni de unde ne vom întoarce, sper, plini de informaţii şi inspiraţie (pentru mine) de a scrie!

Toate cele bune!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
calatorul, crismis, Dan&Ema, irinad, Mihai18, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă oraşul antic Efes:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.066260099411011 sec
    ecranul dvs: 1 x 1