ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.03.2014
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 06.01.12
    STATUS: GOLD
    DATE SEJUR
    SEP-2013
    DURATA: 1 zile
    cuplu fara copii

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 4 MIN

    Efes - perla antica de Asia

    TIPĂREȘTE

    Aflandu-ne in Kusadasi, am dorit foarte mult sa vizitam orasul antic Efes despre care auzisem. Ne-am interesat la una dintre agentiile de turism din zona hotelului si am cumparat o astfel de excursie cu autocarul, grupul fiind insotit de un ghid.

    Nu se stie exact cine a intemeiat acest oras dar se stie ca Efes exista in anii 2000 iHr., desigur sub alte denumiri. Se spune ca orasul a fost infiintat de catre Amazoane.

    De-a lungul timpului asezarea a fost ocupata de Ionieni (sec al XI a iHr.), apoi de Atenieni, de Spartani (sec v iHr.), de Macedoneni (sec III iHr.) cand a devenit cel mai bogat oras din regiune si un puternic centru comercial, apoi a trecut sub dominatia Egiptului, a Siriei si mai apoi a Romei sec II dHr. Sub dominatia Romei, Efesul a devenit cel mai important centru comercial, devenind capitala provinciei romane Asia, asa ca aproape toate ruinele ramase azi dateaza din perioada romana.

    O parte din cladirile orasului s-au daramat la cutremurele din anii 358 si 365 dHr. In secoll VII orasul a decazut.

    Incursiunea noastra a inceput de la marele rezervor de apa (situat intro-o zona mai inalta, in partea stanga fata de intrare), ce deservea baile publice (ramasite din acestea se pot observa in partea dreapta a intrarii). Baile situate la intrarea in oras aveau in scopul de a deservi printre altele si pe cei ce intrau in oras. Deoarece existau reguli de conduita, acestia nu aveau voie sa se prezinte oricum in oras. Baile termale erau compuse din mai multe incaperi ce aveu fiecare cate un fel de baie. Acestea erau in ordinea de la intrare catre ultima incapere: baia rece (frigidarium), baia calda (trepidarium), baia fierbinte – cu aburi (caldarium).

    In continuarea bailor de la stanga la dreapta se afla:

    -piata publica (agora) unde se intalneau cetatenii si desbateau si discutau diverse probleme; -basilica ce avea trei porti de acces – zona marginita de coloane ce odinioara aveau capteluri reprezentand capete de tauri – care avea destinatia de zona comerciala si bursa dar gazduia si dezbateri pe teme legislative. Basilica a fost distrusa in timpul cutremurelor amintite;

    -odeonul (teatrul mic) unde, de regula erau discursuri publice;

    Urmatorul obiectiv pe partea dreapta fata de calea de acces este prytaneion (consiliul municipal);

    Drumul continua intr-o panta usoara, iar in stanga la o diferenta de nivel se afla fantana Pallio si Templul Domitian. Monumentul inchinat in cinstea lui Memmius - poet si orator – se afla chiar in drumul de acces, iar pe partea dreapta este poarta Heracles. Vizita se continua pe drumul gradinilor.

    Tot e dreapta, fantana lui Traian continuata de templul lui Hadrian, baile termale Scolastica, toaleta publica (deservita de apa “curenta” din sistemul de canalizare a apei) si casa de toleranta (cu un foarte interesant marcaj la intrare – desenul unei talpi si a unui chip de femeie). In partea opusa acestora se afla zona de magazine specializate (fiecare magazine vindea cate un tip de produs) si casele de pe deal (vilele) foarte frumos decorate cu mozaicuri si picturi.

    In fata noastra, cea mai frumoasa sau cel mai bine pastrata, biblioteca Celsus (Celsus a fost guvernator general al Asiei). Mormantul lui Celsus se afla in spatele bibliotecii unde se poate ajunge coborand treptele din stanga si trecand printr-un corridor lung de 15 m. Sarcofagul este din marmura alba decorata cu basoreliefuri. In nivelul de jos al fatadei exista patru statui (copii ale originalelor) ce reprezinta: intelepciunea, modestia, virtutea si justitia. Continuand drumul trecem prin poarta Mazeus is Mithriades. Mergem pe drumul de marmura strajuit de coloane si in stanga se deschide o alta agora. Drumul acesta pavat cu marmura tocita, pe care au pasit odata oamenii despre care citim in carti istorice…... Sa va uitati cu atentie si veti observa santurile laterale ce constituiau sistemul de drenare si scurgere a apei.

    Marele teatru se deschide impunator si nu poti rezista tentatiei de a fi si tu acolo… acest mare teatru a fost gandit la momentul constructiei sa aiba tot atatea locuri cati locuitori are… Ce spuneti? De la marele teatru drumul se bifurca: fie trecem pe langa scoala de teatru si mergem pe drumul portului, pe langa baile termale din port si biserica Sfanta Maria, fie ne intoarcem pe acelasi drum si mergand pe drumul stadionului se ajunge la stadion.

    Un amanunt foarte interesant cu privire la coduri, conventii si organizare in oras: la sfarsitul drumului de marmura (aproape in locul unde incepe drumul portului) exista si azi foarte vizibil un cerc cu raze de diametru cca 50 cm. Daca erai un calator strain de oras si nu stiai sa te orientezi, te opreai pe acest semn si asteptai ca persoanele insarcinate cu ordinea in oras sa vina si sa te indrume.

    Va recomand sa vedeti cu ochii vostrii si sa traiti bucuria de a fi acolo, incercand sa va imaginati chiar si pentru o clipa forfota acestui oras apus.

    De asemeni, in continuare se fac restaurari, de aceea cred ca ati putea avea sansa sa vedeti poate si ceva nou descoperit.


    [fb]
    ---
    Trimis de essib* in 17.03.14 23:24:24
    Validat / Publicat: 18.03.14 13:37:48
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.

    VIZUALIZĂRI: 2664 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (essib*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 marele rezervor ce deservea baile publice de la intrarea in oras
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16850 PMA (din 17 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă oraşul antic Efes:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.051446914672852 sec
    ecranul dvs: 1 x 1