ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.09.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
SEP-2008
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Efes – Orasul antic

TIPĂREȘTE

In Asia Mica, in partea de vest a Anatoliei, la 680 km de Istanbul, se afla ramasitele orasului antic Efes. Intemeiat in sec. XI i. H. de colonistii greci, orasul a cunoscut de-a lungul timpului perioade de inflorire, a fost sub diferite ocupatii, a suferit pierderi importante la cutremure si incet, incet, a decazut. Sapaturile arheologice incepute cu aprox. un secol in urma scot la iveala inca multe comori nedescoperite. Situl arheologic actual cuprinde vestigii din perioada elenistica si romana (temple, agora, teatru, biblioteca, stadion), precum si din epoca bizantina (ruine de biserici).

Fata de renumitele statiuni litorale ale Turciei, distantele pana la Efes sunt: Bodrum - 180 km, Marmaris - 205 km, Antalya - 510 km, Kusadasi - 19 km. Ar fi pacat ca cei care isi petrec vacanta la Kusadasi sa nu dedice o zi vizitarii acestui loc atat de incarcat de istorie si traditie. Templul zeitei Artemis – una dintre cele sapte minuni ale lumii antice, ruinele orasului antic Efes, biserica Sf. Ioan si casa Fecioarei Maria sunt puncte de mare atractie pentru turistii din intreaga lume.

Intr-o dimineata cu cer paclos dar fara strop de ploaie, un timp numai bun de colindat printre ruine, ne-am imbarcat in autocar si am plecat din Kusadasi spre Efes. Vizitarea sitului arheologic s-a facut cu ghid local, specializat pe aceasta tema, un batranel energic ce nu ne-a scapat din ochi si in pofida semnelor de oboseala manifestate de unii, nu ne-a iertat plimbandu-ne peste tot si dand pe indelete detalii despre orice pietricica.

Aproape toate ruinele ramase din monumentele religioase si culturale ale vechilor civilizatii dateaza din perioada romana, din vremea lui Augustus (63-14 i. H.) cand Efes - cel mai important centru comercial al provinciei romane din Asia - a devenit si capitala.

Autocarul ne-a lasat in parcarea din fata intrarii in situl arheologic pe care urma sa-l strabatem pietonal, apoi ne-a asteptat la iesirea din partea opusa. Dupa intalnirea si cunostinta cu ghidul, am pornit pe langa Teatrul Mic si piata publica Agora, pe Drumul Gradinilor, spre partea cea mai frumoasa a orasului, la Biblioteca Celsus si – pe Drumul de Marmura - la Marele Teatru.

Teatrul Mic este un amfiteatru de mici dimensiuni, imprejmuit cu coloane de granit, in care aveau loc concerte si reprezentatii de teatru.

Drumul Gradinilor marginit cu relicve de coloane, trece pe langa Templul lui Hadrian, ruinele unor locuinte si Poarta lui Heracles cu statui in chip de coloane. Consiliul Municipal este de asemenea decorat cu coloane frumoase in varful carora - cu mii de ani in urma - ardeau necontenit faclii considerate sacre care asigurau si iluminatul pe timp de noapte. Pe aceeasi strada, pana la Drumul de Marmura, am vazut Fantana Traian cu cele doua etaje unde au fost descoperite 12 statui reprezentand zei, ruine de locuinte si Monumentul Memmius.

Drumul de Marmura – una dintre cele mai importante artere ale Efesului antic - marginit pe o parte de coloane inalte si frumos decorate, a avut si sistem de canalizare. La mijlocul drumului, sapata pe trotuar, ni s-a aratat o urma de picior care indica directia de mers spre casa de toleranta. Aceasta avea in sala de primire o impunatoare statuie a lui Venus – protectoarea casei. Baile termale aflate in imediata vecinatate, construite pe mai multe nivele, dispuneau de compartimente cu apa fierbinte, calda si rece, bazin de inot si vestiare. Statuia Scolastica dedicata celei care a reconstruit baile din Efes, troneaza in fata intrarii, fara cap si fara mana dreapta.

Biblioteca Celsus, construita in cinstea Guvernatorului General al Asiei in anul 135 d. H., foarte inalta, are patru statui partial deteriorate si doua inscriptii in latina si greaca referitoare la Celsus. La mormantul lui Celsus aflat in spate, nu am fost condusi. Ghidul ne-a povestit ca se coboara niste trepte si se strabate un coridor lung pana la un sarcofag din marmura alba decorat cu bazoreliefuri. Intre biblioteca si piata publica inca mai dainuie o poarta construita de doi sclavi, Mazeus si Mithriade, ca semn de recunostinta fata de Imparatul Augustus care le-a redat libertatea. Cele doua inscriptii, in greaca si latina, sculptate in marmura, inca se pot vedea pe partea frontala a portii principale.

Drumul Portului are peste 500 de m si leaga portul de Marele Teatru. Construit de Imparatul Arcadius, acest drum a fost cea mai importanta artera a orasului. A fost pavat cu marmura pe portiunea din mijloc, avea in subsol un sistem de canalizare si era luminat pe timpul noptii cu faclii. Marele Teatru care se afla la capatul Drumului Portului, cu fata catre acesta, celelalte laturi avand ziduri, construit pe trei nivele si impodobit cu statui si coloane scuptate, este unul dintre edificiile care s-au conservat foarte bine.

Drumul Stadionului duce catre locul de desfasurare a intrecerilor cu care de lupta si la arena destinata luptelor cu gladiatori. In stanga se mai observa inca arcadele de la custile animalelor, iar in dreapta poarta, o deschidere mare, boltita, care mai dainuie sub un fragment de zid ruinat.

Dincolo de prezentari si de ceea ce vedeam cu ochii nostri, am intuit viata trepidanta traita cu mii de ani in urma, organizarea de atunci si gustul locuitorilor pentru frumos. Orasului antic Efes nu-i lipseau drumurile bine facute, canalizarea, iluminatul public, rezervoarele de apa, baile termale, pietele ca loc de intalnire si comert, fantanile si portile decorate de mesteri iscusiti, biblioteca, teatre si stadion pentru intreceri, ba chiar si toalete publice.

Mai trebuie sa mentionez ca m-a impresionat profesionalismul ghidului local – profesor de istorie – care ne-a prezentat multe amanunte despre orasul antic Efes. Ruinele vorbesc de la sine despre maretia si splendoarea unor vremuri de mult apuse, e frumos sa le privesti si sa te transpui in timpurile cand ele erau altfel, dar daca ai pe cineva alaturi care iti povesteste cu talent despre ceea ce vezi, e cu totul altceva.

E adevarat ca intre timp soarele se ridicase pe cer incingand nu numai pietrele ci si pe noi, ca obosiseram mergand kilometri printre ruine, ca am facut un efort sa-l auzim si sa-l intelegem pe batranelul nostru ghid, dar ii sunt recunoscatoare pentru meticulozitatea cu care si-a facut expunerea si pentru ca a raspuns la intrebarile noastre suplimentare. A fost o frumoasa lectie de istorie in aer liber.


[fb]
---
Trimis de iulianic in 30.09.11 08:49:51
Validat / Publicat: 30.09.11 09:58:35
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2447 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Efes - Turisti pe Drumul Gradinilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14600 PMA (din 15 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmaster
[30.09.11 10:11:26]
»

Si acest articol a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru destinatia prezentata.

adryana
[30.09.11 12:51:42]
»

frumoase impresii ai pastrat, cand ma gandesc ca am stat la 4 km de Efes si nu am mai avut timp sa mergem si aici., nu mai zic de cate ori am trecut pe langa Efes... anul viitor e pe lista.

iulianicAUTOR REVIEW
[30.09.11 13:01:30]
»

Efes a fost pentru mine cel mai important obiectiv al zonei. M-am bucurat ca am avut parte de vreme potrivita, ca am fost suficient de odihnita pentru a face fata atator kilometri de drumuri prin soare si pietre si ca am avut un ghid pe masura importantei obiectivului de vizitat.

Pentru pasionatii de istorie antica, Efesul ca si celelalte cetati antice din Turcia, merita vazut.

Va doresc implinirea acestui vis!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
danamandache
[30.09.11 17:59:08]
»

va multumesc pt impresii

m-ati impresionat si abia astept sa ajung vara viitoare in Turcia

acum stiu ca am ce vizita

pt mine turcia insemna un resort frumos in care ma simt minunat si ma odihnesc, dar dincolo de hotel nu am vazut decit balarii

va multumesc acum stiu unde sa merg

adryana
[30.09.11 19:00:07]
»

@danamandache, sunt mai multe obiective de vazut in zona: Efes, Casa fecioarei Maria, orasul Selcuk cu biserica, strazile si bazarul (sambata), satul Sirince dar merita din plin si Pamukkale si Piscina Cleopatrei, care sunt cel mai departe de Kusadasi, la 195 km. Daca ai copii merita macar pt. o zi sa ii duci la aquaparcul de la Aqua Fantasy sau la Adaland. Cei care vin dinspre Canakkale, la 35 km de orasul-port, e bine sa se abata pt. aprox. 2 ore si la Troia. E chiar din sosea, se merge spre dreapta aprox. 7 km.

iulianicAUTOR REVIEW
[30.09.11 19:29:02]
»

Si ar mai fi Capadocia cu peisajul ei selenar in stancile careia s-au construit adevarate orase. Am vizitat Goreme si Urgup, doua asezari foarte intersante (una cu locuinte stravechi in stanca, deasupra solului, alta cu locuinte si biserici in galerii subterane).

De asemenea merita vizitat orasul Konya cu muzeul dervisilor si mormantul lui Mevlana, liderul spiritual al dervisilor.

Nu trebuie uitat Istanbulul, mult mai aproape de noi, orasul asezat pe doua continente care are nu numai bazar ci si Bosforul, Moscheia albastra, Palatul Topkapi (cu sabia lui Stefan cel Mare capturata in batalii), Palatul Dolmabahce (o capodopera a elegantei si bogatiei turcesti) si Biserica Sfanta Sofia, jumatate ortodoxa jumatate musulmana.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adryana, danamandache, iulianic
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă oraşul antic Efes:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.040153026580811 sec
    ecranul dvs: 1 x 1