GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Nu este prima data cand va vorbesc de saptamana de verano azul/vara albastra petrecuta in Nerja anul trecut (vezi impresii). Am povestit despre excursii si activitati realízate cu grupul, dar nu am reusit sa povestesc pana acum despre satul care ne-a fost gazda si tabara in cele sapte frumoase zile. Serialul cu acelasi nume (filmat intre 1979 si 1980), sa zicem echivalentul “Ciresarilor” nostri, plus una din cele mai frumoase pesteri din Spania, au facut din acest “sat” un nume cunoscut, cel putin pe plan national. Vechimea lui, care se pierde in trecut, este demonstrata de picturile de foci din pestera de care deja v-am povestit, si care pot fi considerate cele mai vechi imagini de arta rupestra din istoria intregii omeniri (este vorba, totusi, de 42.000 ani). Sub stapanirea musulmana, numele sau a fost Narixa, care inseamna “izvor abundent”, si de atunci i-a ramas numele actual.
Din anii saizeci este una din destinatiile turistice preferate de pe Costa del Sol. Din cei douzeci si doi de mii de locuitori, o treime sunt rezidenti englezi, care bineinteles ca nu sunt considerati emigranti ca romanii, bulgarii sau marocanii;). Clima blanda de pe tot parcursul anului (18º temperatura medie anuala si 300 zile insorite pe an), in afara de faptul ca permite cultivarea fructelor subtropicale precum mango sau aguacate, ii atrage si pe englezii satui de nori si ploaie, care-si cumpara aici case pentru a petrece cateva luni pe an la mare si la soare.
Daca veniti dinspre Málaga, aveti vreo cincizeci de km. pana aici. Noi am ajuns dinspre Granada, de unde mai sunt o suta de km., si tot cam atatia si de/pana la statiunea de ski Sierra Nevada.
Abia asteptam sa dam tura satului in compania lui Tito, unul din actorii principali din “Verano azul”, care acum e barbat in toata firea si-si prezinta locurile natale intr-un mod excelent. Iubi al meu, ca sa fie in tema, pe drum spre Nerja a vazut vreo 2-3 episoade din serial, asa incat seara (casi vizita cu ghidul Tito a fost in prima zi de vacanta) era incantat si i-a facut la poze pana n-a mai avut ce. Ma rog, el si restul copchiilor din grup.
Bineinteles ca primul obiectiv la care ne-a dus a fost Vaporasul La Dorada (numar de inmatriculare MA – de la Málaga – 0486;)) a lui Chanquete, unul din personajele din film, care se afla in parcul cu numele serialului si e de fapt o copie a vaporasului original. Nu este amenajat inca pe dinauntru, din pacate, si Miguel Joven (numele actorului) ne-a spus ca se fac demersuri in acest sens, ar fi interesant sa se reproduca interiorul si sa fie deschis publicului.
Strazile din zona poarta numele personajelor din film, si ne-am facut poze cu totii pe strada Miguel Joven, asaltandu-l pe bietul om, care a dat dovada de rabdare si amabilitate. Vorba lui, are strada cu numele lui, dar nici nu parcheaza mai usor in Nerja, nici nu-i iese nimic la faza asta (poate ochii de la caldura estivala;)).
Tito stie pe de rost historia localitatii de bastina si, intre doua obiective, ne impartasea si noua cate ceva. Cu cinci ani inainte de Reconquista finala, Málaga a fost recuerita de crestini, dar Nerja a continuat sa fie locuita de populatia islamica. De fapt, aici convietuiau in armonie trei culturi, ca in multe alte locuri din Spania: crestinii, arabii si evreii, pana cand s-a dat legea ca cine nu voia sa se treaca la crestinism trebuia sa paraseasca Regatul. Interesanta si trista legenda care spune ca numele plajei Playa del Salón vine de la marturia exodului de sute de evrei care se desparteau cu cuvantul “Shalom”. La fel de trist a fost si faptul ca musulmanii care locuiau acolo de generatii au fost nevoiti sa paraseasca locurile. Si uite cum Nerja a ramas cam golasa dupa Reconquista. Asa au ajuns acolo castilieni, asturieni, galicieni si valencieni. Datorita faptului ca pericolul invaziei islamice era la ordinul zilei, toti locuitorii erau nevoiti sa aiba arme in dotare. Atunci s-au pus tunuri in numitul Torre de los Guardas (actualul Balcon al Europei), iar principalele activitati erau agricultura si… razboiul (cum suna, asa-i?). Singurele resturi arabice ramase sunt turnul mai sus mentionat si ruinele Castelului Inalt, unde noi nu am ajuns.
Numele splendidului loc de belvedere din centrul localitatii a fost propus de Alfonso XII, dupa ce a vizitat zona distrusa de un cutremur acum vreo suta si ceva de ani si s-a indragostit de privelistile care nu te mai lasa sa pleci. Acolo am fost si noi, prima data cu acelasi Tito, si era lume puhoi. Nu mai stiam incotro sa ne uitam… Isi merita numele cu prisosinta, fara nicio indoiala. Chiar ai impresia ca acolo se termina Europa… Cu nimic mai prejos nu e nici strada care conduce la Balcon, strajuita de pamieri, si care “adaposteste” o multime de artisti stradali. Ce credeti, ca am scapat de caricatura de mare fotbalist al nationalei Spaniei? Nu, nu eu am vrut caricatura asta, ci fi-miu, care o ochise de mult, si care nici acum nu stiu cum a stat nemiscat atata amar de vreme (vreo cinspe minute) pe scaun in fata caricaturistului.
Pe sub Balcon am si trecut intr-una din seri, si plimbarea pe scurta faleza, si apoi printre stanci, pe semi intuneric, este superba. Va recomand din suflet.
Piata de langa Balcon este foarte aglomerata intotdeauna, si dominata de turnul bisericii El Salvador, in care nu am intrat. De fapt, in saptamana respectiva nu am vizitat nimic pe interior in Nerja. Singura biserica in care am intrat a fost cea din Frigiliana, frumosul sat din apropiere. In penultima zi mi-am luat pustiul si ne-am dus asa, de capul nostru, prin oras, pardon, sat. Eram chititi pe Muzeul de Istorie, aflat exact langa biserica, dar l-am prins inchis, asa incat a trebuit sa ne inghitim curiozitatea de a vedea scheletul complet de acum opt mii de ani numit, in mod haios, Papita (diminutiv popular de la Francisca).
In aceeasi piata se afla si cladirea Primariei, alba si ea, in stil andaluz, si perfect incadrata in peisaj.
Apeductul del Águila, constructie civila de la sfarsitul sec. XIX, si pe langa care noi am trecut de cateva ori in excursiile din imprejurimi (mergand cum asina pe N 340), a fost ridicat pentru a transporta apa la morile fostei fabrici de zahar din Maro. Are patru etaje si multe arcade suprapuse, nu ai cum sa nu-l vezi de pe sosea. Noi nu am facut excursie special acolo.
Ce ne-a placut cel mai mult in Nerja au fost plajele, care insumeaza vreo paispe km. de litoral, cu nume haioase unele dintre ele. Plaja din dreptul hotelului nostru (Perla Marina) era Playa el Chucho (aceasta insemnand catelus in limbaj colocvial, iar sevilienele noastre pronunta ch ca pe sh, deci ras asigurat). Ne-am plimbat de cateva ori pe faleza, si ziua si seara, cu grupul, si le-am cam luat la rand: El Playazo, la Torrecilla, el Salón, la Caletilla, Calahonda, el Chorrillo, Carabeo, Carabeillo si Burriana, aceasta ultima fiind punctul de plecare pentru aventura noastra cu kaiakul.
Stradutele centrale sunt foarte aglomerate, mai ales la anumite ore, si pline de restaurante, taverne si magazine de tot felul. Arhitectura cladirilor este una tipic andaluza, cu radacini maure, bineinteles, si albul predomina si straluceste in soare (sau in noapte, dupa caz). Cum suntem in Andaluzia, si apropo de recentul articol despre flamenco, sunt si aici tablaos, mi-a placut pancarta celui pe langa care am trecut de cateva ori (aflat pe un lateral al bisericii El Salvador). Zicea asa: “Pa’ lo hondo, kante jondo // Salud, paz y alegría tengáis cada día”, care in traducere libera ar insemna “Pentru adancul sufletului, cantare flamenco // Sanatate, pace si bucurie s-aveti in fiecare zi”. Am si “vazut” intr-o seara, asa mai de departe, un spectacol de flamenco la una din taverne, cand ne-am plimbat pe sub balcon. Copilasii-maimute se ingramadeau sa se urce intr-un turn de control, cred ca de salvamari, aflat pe plaja din apropiere, iar unii din parinti ascultam ritmurile de “olé”. Unii doar, altii se minunau de cum ne place asa ceva…
Pentru cei mai sportivi si activi exista multe optiuni de petrecere a timpului liber in imprejurimi : puteti juca golf in Añoreta sau Baviera Golf (Vélez-Málaga), sau sa faceti navigatie sportiva plecand din portul Vélez-Málaga. Noi am facut o drumetie in Cerro Gordo, deja in provincia Granada, poate reusesc sa va povestesc intr-o buna zi. Dar la mare cinste este firma de pe plaja Burriana care promoveaza plimbarea cu kaiakul, pentru ca peisajul vazut de pe mare chiar merita. Plus ca puteti face snorkeling asa, la liber. Poate la vara indraznesc si eu (in alta destinatie, bineinteles, ca nu prea ne place sa repetam), pentru ca (aviz Claudiu s. a.) de vreo cateva saptamani ma chinui sa-nvat sa-not si eu…
Despre papica in Nerja nu va pot spune multe, sau mai nimic de fapt;). Pentru ca noi am avut pensiune completa la hotel, si n-am mancat deloc afara. Oricum, pestele e de baza, si fructele tropicale cu care se mandrea atata Tito. Iar oferta este enorma, o sa vedeti in poze, sunt meniuri fel si fel la tot pasul.
Tema parcare. Este una foarte delicata aici. Pe strada este foarte, foarte greu de gasit un loc, dai ture si ture pana te plictisesti. Noi am gasit solutia a doua zi, dupa ce ne-am intors de la Frigiliana. Sunt cateva parcari (cam pe fiecare strada) neamenajate, adica de pamant, fara paznic, intr-un fel de curti intre doua blocuri. Parcati fara grija, noi nu am avut alte probleme decat praful si caldura, dar, desi pline, mereu gaseai un loc unde sa lasi masina. De obicei eu o lasam la prima ora a dupa amiezii pana a doua zi de dimineata cand plecam in urmatoarea excursie. In prima zi am platit 12 euro la parcarea hotelului (super naspa, by the way).
In afara de Miguel Joven, Nerja a dat si alte nume cunoscute pe plan national. Stiu si eu trei dintre ei: Nuria Fergó, cantareata si actrita, Antonio Cortés, cantaret de muzica populara, si Ruth Núñez, actrita.
Nerja nu are monumentele Granadei sau Sevilliei, dar este un loc de trecut pe harta vacantelor in Andaluzia. O plimbare pana la Balcon si pe faleza celor paisprezece plaje… merita tot.
Trimis de alinaro in 25.02.15 10:04:31
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA.
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (alinaro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
F frumos, Alina, ca de altfel toate review-urile tale!
Pt mine acesta are un plus, din motive personale :-)
Mai ai ceva... din zona ? Ti-as multumi!
Îmi amintesc serialul, l-am văzut în anii 80 la televiziunea bulgară, țin minte genericul cu puștii pe biciclete. Fiind ceva exotic și occidental, eram lipit de televizor, chit că nu înțelegeam nimic din ce se vorbea (ca de fapt mai toți care ne uitam la filme pe bulgari, ceea ce nu ne împiedica să o facem; chiar mă întreb cum ne puteam uita cu atîta interes și ce simțuri am dezvoltat încît să pricepem cît de cît un film numai din imagini; deprinderea a fost utilă și după 89, cînd ne uitam „pe cablu” la filme și seriale la RTL sau SAT1, tot fără să înțelegem limba). Nu știam că a fost așa important pentru spanioli, e suprinzător să dau peste el în paginile AFA, e ca și cum aș fi găsit întîmplător o jucărie aproape uitată din copilărie.
@cristina65 - Cristinica, saru'mana. Anul trecut am fost o saptamana acolo, si am mai povestit despre pestera, ruta acvatica de pe raul Chillar (in premiera pentru mine si fi-miu, mi-ar placea sa repet experienta), despre activitatea de kaiaking printre stancile din Maro (recomand, si eu nici macar nu stiam sa inot, dar sunt asa viteaza cateodata... !) si nu mai stiu. Cred ca mi-a mai ramas doar Frigiliana pe lista, de povestit ma refer.
Auzi tu, ia uite-te la formatul asta de vacanta (noi am fost in Murcia si in Nerja), imi vine stralucita idee ca poate te inscrii la vara cu cea mica, eu deja ma uit sa vad ce oferte de vacante monoparentale sunt.
@abancor - Da, da, asa este, stiam ca a fost tradus in bulgara si chiar ma miram de ce la noi nu. Cica asa au aflat bulgarii ce era viata hippy.
Eu eram destul de mica, imi aduc aminte ca bulgarii se vedeau "cu purici", si chiar si-asa ni se parea ceva iesit din comun.
In afara de tarile latine, a fost tradus si adaptat in destule alte tari. Chiar l-as ruga pe webmaster sa ataseze genericul serialului, o sa ma uit imediat dupa pranz, dar googlaind "verano azul" sigur apar multe optiuni.
Multumesc frumos!
@alinaro: Alina, chiar voiam sa te intreb de pestera, e clar, tre' sa iau site-ul atent la puricat! Si mai ales impresiile tale!
Merci de intentie, suna foarte interesant, da' nu puteai sa pui si tu pe privat asta cu vacantele monoparentale :-)))?
Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)
@webmaster13 - Va multumesc mult, webmaster!
Acum am reusit sa caut pe net: genericul este urmatorul: https://www.youtube.com/watch?v=r-2cXdqBXnY
Multumesc si scuze, chiar nu-mi place sa va cer sa modificati!
@alinaro: Am păstrat articolul pentru dimineață (deja povestea binecunoscută cu cafeaua ).
Din două motive: primul: Costa del Sol mi-a rămas în inimă pentru totdeauna. A, și să nu uit, citesc cu plăcere articolele tale, în special cele despre Spania.
Dacă la peșteră am ajuns și eu, am decis că nu mai avem timp și pentru balcoane. Granada ne aștepta, soarele ardea puternic deja, iar timpul, dușmanul meu numărul unu, incrementa secundele, minutele, într-un ritm amețitor.
Așa că am lăsat loc de o nouă vizită pe Costa del Sol
@Dabator - Buna dimineata. Mda, se pare ca toti bem cafeaua pe aici. Chiar sunt curioasa cati s-ar aduna daca ne-am teleporta cu totii intr-o sala "cafea Afa", he, he.
Si mie imi place Costa del Sol, am fost de doua ori numai, si cred ca la vara tot intr-acolo tragem, poate putin mai spre Portugalia, inca nu au aparut toate ofertele. Fi-miu, anul trecut cand inca eram in Nerja, mi-a zis ca in urmatorii cinci ani musai sa mergem tot in Andaluzia.
Cat despre Balcon, lasa, te intorci tu. Adevarul e ca privelistile sunt minunate, dar sunt convinsa ca ai avut altele la fel de frumoase din alte parti. Si ai dreptate, asa ai motiv sa mai tragi o fuga.
Multumesc!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2016 Scurtă plimbare in Nerja — scris în 28.01.17 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2012 Pestera din Nerja si Apeductul - Creatiile naturii... si constructii fabuloase — scris în 18.09.12 de Nadina din PLOIESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2012 Un oras surprinzator — scris în 13.08.12 de noriega din BUCURESTI - RECOMANDĂ