GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Nei Pori: Grecia, frumoasă țară, păcat că-i locuită
Ar trebui de fapt să scriu două articole. Unul dedicat naturii (paradisiace) și impunătorului castel de pe malul mării din Platamonas, care marchează peisajul părții sudice a Rivierei Olimpului și altul dedicat grecilor.
Dar mai bine le comasez sub titlul "frumoasă țară, păcat că-i locuită", care se potrivește Greciei cel puțin tot atât cât României.
Să încep cu cadrul natural. Imaginați-vă Bucegii văzuți de pe Clăbucet sau Postăvaru, mutați pe malul Mării Egee și cristalinul izvoatelor mutat în mare, înzestrată cu aceleași calități vizuale doar că e caldă, sărată și plină de pești. Mă rog, Olimpul atinge 2917 m în cel mai înalt vârf, deci mai bine de 400 m peste vf. Omu din Bucegi.
În cursul dimineții, în lumina reflectoarelor solare stă masivul Olimp, care se vede foarte bine, mai bine decât de la Olympic Beach de exemplu.
După amiaza, reflectoarele se mută pe pantele muntelui Ossa, mai sudic și mai micuț, așa cam ca Piatra Mare de la noi, aproape 2000 m.
În sudul stațiunii e o zonă neamenajată de plajă liberă, îndărătul căreia se află o baltă, de fapt un liman, produs de râulețul despre care am găsit pe net că s-ar numi, țineți-vă bine: Papapouli!
Un nume predestinat, având în vedere că la capătul dinspre sud al acestei limbi de nisip dintre baltă și mare se află plaja nud, care nu este foarte populată cu nudiști, dar totuși există posibilitatea să găsiți cupluri de toate culorile curcubeului, inclusiv hârjonindu-se în apă. Noi am întâlnit un singur astfel de cuplu într-o săptămână și vreo doi bărbați în pielea goală pe plajă. Majoritatea e textilistă, nu vă lăsați intimidați, dar rețineți că e legala situația așa că nu are rost să vă plângeți, dacă vă deranjează, evitați zona.
Nisipul e fin, plaja largă în stațiune, mai îngustă în zona sălbatică, intrarea în apă lină ca La Steaguri în Neptun, cel puțin în zona din sudul Nei Pori în care am stat.
Din păcate, grecii insistă să folosească balta și miriștea învecinată, ambele în spatele plajei, mai mult ca groapă de gunoi.
Stațiunea e slab populată cu români și intens populată chiar cu greci, dar poți găsi toate națiile. Așa că nu vă grăbiți să dați vina pe români pentru mizerie.
Minicarul (tourist train) vă duce la Platamonas în cca. 20 min, după un program imposibil: 10 - 11 - 12 și 18 - 19 -... - 24.
Întoarcerea - orarul de mai sus decalat cu 30 min.
Așadar, dacă vreți să mergeți cu minicarul în timpul zilei în Platamonas, nu aveți timp să faceți nimic acolo, darămite să vizitați castelul, în afară de cazul că sunteți dispuși să atârnați prin localitate de dimineața până la 18.30 când e prima cursa Platamonas - Nei Pori.
Am vizitat în cele din urmă castelul cu un autobuz KTEL, căci au stație la castel în cursa Nei Pori - Platamonas - Katerini. Dar și alea vin cam la 3 ore. Stația din Nei Pori e lângă biserică.
Castelul Platamonas merită vizitat pentru peisajul senzațional în primul rând, cu vedere asupra litoralului până în Leptokaria la nord și Nei Pori în sud.
Am făcut o baie scurtă și in Platamonas lângă biserica de pe malul mării. Apa e la fel de bună iar pietrele de la intrare țin doar câțiva pași și sunt rotunde, după care urmează fund de nisip.
De la bisericuța Sf. Constantin și Elena din deal e o vedere senzațională spre castel, dar e greu de ajuns pe jos.
În Platamonas recomand traseul vechii căi ferate dezafectate de pe malul mării - Platamon railway. Se încheie cu un tunel pe sub dealul castelului Platamonas deschis vizitării și cu localul Gallaria. Se poate parcurge pe jos sau cu bicicleta.
Destul despre locuri și să trecem la oameni adică la partea cu "păcat că-i locuită".
Pe scurt, în aceste locuri eu nu m-am simțit bine-venit, ci tolerat, ăsta e cuvântul, și nici măcar tolerat până la capăt - veți vedea mai jos.
Unul dintre motivele pentru care am ales Nei Pori a fost acela că am găsit pe net o agenție locală care organizează excursii altele decât super-uzatele oferte pentru români de pe Riviera Olimpului - veșnicele Athos, Meteore, Atena, Olimp, Skiathos, seara grecească.
Voiam Delfi și Vergina.
Am fost refuzați de acea agenție - Polizos - care are și minicarele. Pe motiv că ei lucrează cu cehi (dar am senzația că motivul, mai specific, a fost de fapt că suntem români). Evident că pe site nu scrie asa ceva, posibil nici să nu fie legal un astfel de refuz. L-am primit doar față în față.
Taxatoarele de pe minicar parcă mâncaseră aguridă (cu noi, dar le-am văzut și amabile cu turiști de alte naționalități).
Hotelul la care am stat ne-a dat cameră dublă cu pat suplimentar în loc de triplă pe care o plătisem (1500 euro/7 zile cu demipensiune).
Până la urmă am acceptat cu gândul că era măcar cu vedere la mare, se puteau răzbuna dându-mi o triplă pe curtea interioară.
După asta, Kalimera parcă suna fals.
Măcar mâncarea - MD și cină bufet - a fost excelentă.
Amabilitatea era vizibil formală - noi primeam obsesivul Kalimera, dar fetița nemților era mein Schatz.
Sunt niște diferențe mai mult sau mai puțin subtile de atitudine la hotel și în general în Nei Pori care m-au făcut să simt că banii noștri sunt bineveniți în această zonă, dar noi suntem o obligație neplăcută care însoțește acești bani. Îți dai seama, grecii să servească unii ca noi.
Dar sunt ifose fără temei, căci calitatea serviciilor grecești este jalnică, mult sub Bulgaria sau chiar România în condiții similare de preț și clasificare. Punctualitatea e ceva misterios și neînțeles de greci - întârzieri de 20 - 30 de minute sunt la ordinea zilei.
Gândăceii din cameră (la 4 stele!) se pare că au fost victorioși în fața grecilor, căci ne-am plâns fără rezultat. Nu erau de bucătărie sau ploșnițe, doar niște gândăcei cât un vârf de ac care mișunau pe jos și pe masă.
Nu există noțiunea de semne cu "nu deranjați", menajerele comunică cu eventuale persoane aflate în cameră prin strigăte prin ușă, iar curățenia mai mult prin mijlocul camerei și mai putin pe la colturi, unde stăpâni erau gândăceii.
În excursia în Olimp, organizată de Fly Club, au venit două autocare supraetajate. Ghidele din primul ne-au trimis în al doilea și invers. Românii din Nei Pori nu aveau loc nicăieri. În al doilea autocar era un grup de români din Paralia care la Nei Pori au fost mutați în primul autocar, în care ne-am urcat până la urmă și noi, după care la Palios Pantelimonas au fost mutați înapoi, dar noi fiind din Nei Pori am rămas.
Ghidele nu aveau liste cu participanții la excursii.
Asta e Grecia.
O recepționeră a hotelului la care am stat, o adevărată doamnă, a fost cu amabila și de ajutor, iar un grec s-a oferit să-mi facă o poză la biserica Sf. Constantin și Elena din Platamonas, unde nu am fost însoțit de familie. Ei sunt singurii localnici despre care am cuvinte de laudă, în afară de cei de la bucătăria hotelului care au salvat onoarea acelei unități hoteliere.
Trimis de cod_gabriel in 21.08.22 01:40:47
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA. A mai fost în/la: Olympic Beach - 2007,2018; Sarti - 2019
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cod_gabriel); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@cod_gabriel:
”Hotelul la care am stat ne-a dat cameră dublă cu pat suplimentar în loc de triplă pe care o plătisem (1500 euro/7 zile cu demipensiune).
Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.
Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.
În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)
Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)
Din păcate și noi de câțiva ani am renunțat să mai mergem în Grecia tot datorită acestei atitudini a localnicilor. Parcă nu mai sunt grecii pe care i-am cunoscut în 2005,2006. Noi nu avem nici o vină, pentru că ei sunt supărați pe lume, pentru că nemții le-au tras-o acum câțiva ani. Și când mă gândesc că, Grecia a fost marea mea dragoste. Păcat!
@marsus: Culmea e că nu sunt supărați pe nemți, cred că a fost o sungură familie germană la hotel și primea toată atenția (în sens bun). Pe noi ne tratează cu... știți voi ce.
@cod_gabriel: wow zici ca sunt 2 Nei Pori in Grecia. Cel simtit de tine si cel simtit de mine cam in aceeasi perioada (1-10 august).
Eu n-am avut probleme sa ma simt dat deoparte, din contra am fost primit cu bratele deschise peste tot.
Am mancat numai la taverne - si la cele ' ' comerciale' ' dar si acolo unde mananca si grecii (cea mai buna dupa parerea mea din toata statiunea).
Mereu am gasit mese, mereu am primit desert, mereu am fost primiti cu bratele deschise si zambete iar la plecare nu mai conteneau cu multumirile.
La hotel totul si mai ok. Plecam la plaja la 8:30 la maxim 12:00 eram in camera. In acest interval curatenia era gata si culmea - lucru care nu l-am mai patit pina acum - in FIECARE ZI imi schimbau prosoapele, fetele de perna si cearceafurile.
Legat de turisti... da erau si cehi si nemti si unguri (minoritari) in schimb era plin de sarbi, macedoneni si romani. Dupa parerea mea sarbii sunt cei mai groaznici... majoritatea GATESC in camera si nu de multe ori stiam cam ce mananca la prinz si seara cei cazati in cladirile de linga noi.
Dar per total TOTUL/TOTUL a fost ok avem noi prieteni in Grecia altaturi de ceilalti cunoscuti in alte iesiri si cu care mai pastram legatura.
De exemplu cel la care am stat la cca 30 minute dupa ce am ajuns acasa m-a sunat sa ma intrebe daca am ajuns cu bine si sa ne multumeasca inca odata ca am ales hotelul lui si ca i-a facut deosebita placere sa ne cunoasca.
Pe viitor, daca mai mergi in Grecia sfatul meu e sa mergi pe cont propriu, fara agentie si cazare fara masa. Asa vei ' ' gusta' ' mai bine Grecia.
”Am fost refuzați de acea agenție - Polizos
Poate n-ai pierdut nimic, pesemne nu au ghizi vorbitori de limba romana si atunci chiar ghidata excursia ar fi fost mai greu de inteles (informatiile oferite).
Este parerea mea, diferita total de a ta, dar noi ca oameni suntem diferiti, prin urmare nu insemana ca ceea ce am ' ' trait' ' eu e general valabil pentru toata lumea.
@Nasshu:
”Poate n-ai pierdut nimic, pesemne nu au ghizi vorbitori de limba romana si atunci chiar ghidata excursia ar fi fost mai greu de inteles (informatiile oferite).
Înțeleg că ai avut o experiență diferită, mi s-a întâmplat și mie să am experiențe pozitive în locuri despre care alții au relatat experiențe negative, dar pentru refuzul de prestare serviciu pe motiv de naționalitate te rog să nu le găsești scuze.
Nu le cerusem ghidaj, sunt conștient că nu aveau ghid român și nici nu aș fi câștigat ceva în plus dacă aveau. Nu am nevoie de ghid să îmi spună ce știu deja despre Grecia antică sau dacă nu știu, pot afla cu ușurință de pe internet. Tot ce aveam nevoie era să mi se spună în engleză orele și locurile de întâlnire. Dacă nu se asigură un minim de informații nici în engleză într-un mediu internațional, unde sunt și turiști anglofoni, și francezi și nemți, asta nu e ceva cu care grecii să se mândrească. Dar cred că de fapt problema era alta, anume faptul că nu voiau români.
Prin taverne nu am fost deoarece am avut demipensiune de bună calitate și nu este genul meu de petrecere a timpului decât din necesitate. Prânzul l-am "acoperit" cu gustări gen gogoși sau l-am sărit de tot când am putut, că oricum nu mă mai încape juma' de șifonier.
Români tu ai văzut mulți, eu am văzut puțini, una dintre naționalitățile relativ slab reprezentate în Nei Pori, atât în hotel cât și pe plajă și în autocarele asigurate de agenția Fly Club cu care am fost în Olimp și Vechiul Pantelimon.
Pe plajă nu am auzit deloc românește, doar soția s-a întâlnit în apă cu un cuplu vârstnic de români mutați în Ungaria care veniseră cu o agenție ungurească.
În excursia din Olimp, noi trei am fost SINGURII participanți români din Nei Pori, în două autocare supraetajate. Ghida româncă era venită cu un grup de români din Paralia, care și aceia au fost trambalați dintr-un autocar în altul, parcă tot nu le găseau locul.
Aș putea să spun cu certitudine că am văzut în hotel (măricel pentru Nei Pori, cu 4 etaje), un grup de patru români, cred că două familii și încă o familie separat de aceștia. În rest, dacă au fost, nu i-am remarcat.
Cât despre gândacii de patru stele sau țeapa cu camera ce să mai vorbesc, mai mult nu am ce să scriu. Nu vreau să dau numele hotelului pentru că am apreciat totuși munca celor de la restaurant și pe doamna de la recepție despre care am scris.
@cod_gabriel:
”Nu vreau să dau numele hotelului pentru că am apreciat totuși munca celor de la restaurant și pe doamna de la recepție despre care am scris.
Ai spus asta ca și cum ar fi casa unei persoane private, despre care nu se face să se afle lucruri...
Păcat că nu vrei să dezvălui numele hotelului! Ai putea chiar să faci mai mult, adică să scrii un articol despre cazare, să aflăm și noi care sunt plusurile și minusurile locului. Dacă descrii experiența trăită acolo sau postezi ceva poze (care de obicei nu apar pe site-urile de publicitate ale agențiilor sau cele proprii ale hotelului) avem și noi ceilalți - care vrem să ne facem o idee și să luăm o decizie în consecință - șanse mai mari de a nimeri ceea ce ne dorim.
Dacă tot te-ai hotărât să ne întărâți puțin cu impresii despre vacanță, de ce să nu duci treaba până la final?
@k-lator: Am dat mai sus motivele. Nu aș fi scris nimic despre hotel. Am dat totuși niște informații doar pentru că experiența cazării de acolo s-a potrivit perfect cu atitudinea întâmpinată în stațiune în ansamblu - refuzul primirii în excursiile Polizos, acreala doamnelor de la minicar, mutarea românilor dintr-un autocar în altul cu Fly Club, chiar incompetența ghidei române din Olimp, care a omis să ne informeze că în muzeul Mănăstirii Sf. Dionisios se află obiecte donate de Ștefan cel Mare (asta am aflat ieri de la o colegă). E drept că ghida era româncă, dar organizatorul excursiei totuși era o agenție locală.
@cod_gabriel:
”care a omis să ne informeze că în muzeul Mănăstirii Sf. Dionisios se află obiecte donate de Ștefan cel Mare
Am auzit si eu legenda asta, dar mie mi-a dat cu virgula :
Daca Stefan cel Mare a murit in 1504 si (vechea) Mănăstire Sf. Dionisios a fost intemeiata in 1542 cum a donat ce-o fi donat?!
@viviv: da, nu e un secret. Pe internet apare marcat Bemyguest Comfort Zefyros (Zefyros Apartments). Pozitionare pe harta vezi link de mai jos: google.com/maps/place/Bem ... 62!4d22.6525329
Daca te intereseaza da-mi un PM si iti dau numarul de mobil, continui discutia cu ei pe wtup.
@Nasshu: multumesc. Daca ne hotaram sa mergem in aceasta statiune, va contactez.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2021 Concediu relaxant — scris în 14.01.22 de ionutbin din REşIţA - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Nei Pori dupa 10 ani — scris în 28.08.18 de niic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Hai-hui prin țara cu ochii cei mai albastri — scris în 18.08.17 de roxi-nico din IAşI - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Nei Pori — scris în 01.08.17 de MIKYIRI din BUCURESTI - nu recomandă
- Aug.2016 Nei Pori vazuta prin ochii mei! — scris în 02.09.16 de Tanyla din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Grecia NU inseamna Nei Pori!!! — scris în 23.08.16 de marius_ban din PLOPENI [PH] - nu recomandă
- Aug.2016 Nei Pori - surprinzator de placuta — scris în 17.08.16 de dnip din TIMISOARA - RECOMANDĂ