ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.12.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Braila
ÎNSCRIS: 30.08.15
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
AUG-2018
DURATA: 7 zile
familie cu copii
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Locul la care ne întoarcem mereu (Descoperă Nea Potidea)

TIPĂREȘTE

Vara asta nebună, schimbătoare, cu ploi și temperaturi de toamnă târzie nu ne-a afectat vacanța, pentru că august a fost luna în care ne-am armonizat timpul să plecăm împreună (mamă, tată, fiu) unde vedem cu ochii. Știam încotro să-i dirijăm, aveam planurile făcute., așa că nu i-am lăsat să-și facă de cap. Voiam să stăm cât mai mult la mare, să nu mai iesim din apă, decât în caz de forță majoră (sete, foame…). Ne planificasem să stăm vreo zece zile la marea pe care o iubim enorm, dar cineva ne-a încurcat ițele, pentru că și alții gândiseră la fel... Când vrem relaxare sau mare numai pentru noi, mergem în același loc, ca și acum, de altfel, dar am găsit disponibil un sejur de șapte nopți. A fost bun și el, mai ales că am completat cu trei zile la munte, într-un loc minunat. Voi scrie despre fiecare pe îndelete, mai ales că vreau să retrăiesc acele clipe.

Voi începe cu sejurul petrecut la mare și îmi voi respecta promisiunea făcută cu mult timp înainte, adică să scriu despre locul în care ne e bine, care ne primește cu brațele deschise... Când vrem să ne relaxăm, cum spuneam mai sus, să înotăm nestingheriți de nimeni, să credem că marea e numai a noastră, ne îndreptăm spre Nea Potidea, micuța stațiune de lângă canalul cu acelasi nume, prima de pe brațul Kassandra. Aproape în fiecare an ne facem rost de câteva zile să mergem acolo.

În sprijinul acestei preferințe sunt câteva atuuri pe care micuța localitate le are în fața altora, din punctul nostru de vedere. Din București, punctul de plecare, până acolo sunt ceva mai mulți de 750 de km., drum care se poate parcurge într-o zi, indiferent dacă se alege ruta pe la Kulata sau pe la Makaza (ne-am făcut timp să vedem orașul și Kavala). Vila în care ne rezervăm cazare (am scris despre ea, Haus Niko, vezi impresii) este foarte aproape de plajă, chiar am făcut exercițiul de numărare a pașilor și au ieșit 146, cu toate că la un moment dat i-am numărat și pe cei din lateral (nu mulți), când am lăsat o mașină să treacă pentru că îi invadasem spațiul.

Apoi marea… de la prima întâlnire ne-am îndrăgostit de ea: limpede cum rar se vede, cu soarele care schimba în fel și chip culoarea dunelor de nisip de pe fundul apei, cu intrare lină până departe., cu peștii care, în obrăznicia lor, te ciupesc delicat de picioare. Mi-aduc aminte de un schimb de replici între mine și băiat, care știa ce știa, pentru că mi-a zis (seara la prima cunoștință cu marea) că a doua zi, ca să prind un loc bun, trebuie să ajung pe plajă la prima oră. Nu a precizat care ar fi aceea, nu a mai adăugat nimic, cert e că am băgat la cap, iar ziua următoare, pe la șapte și jumătate, (nu era chiar prima oră) eram înființată la datorie. Surpriză: nu era nimeni, doar umbrelele, ca niște soldați, care îsi așteptau aparținătorii, eu și marea, dar ce m-am bucurat… să nu fie agitație, zgomot, nu-mi venea să cred că e real ceea ce văd… Târziu, după nouă, au început să apară și alții, iar băieții mei au venit după nouă și jumătate. Aștepta reacția mea, dar văzând că tac și-l privesc insistent mi-a dat răspunsul: Credeai că ești la Eforie? De atunci, întrebarea a devenit un laitmotiv și un prilej de amuzament. Totdeauna mă tachinau ai mei, dar și eu răspundeam, în fel și chip, fără să rămân datoare.

Am preferat totdeauna plaja neamenajată, era fără fițe, fără dotări deosebite, iar de la ea până la cealaltă (amenajată) era o aruncătură de băț. Acolo sunt șezlonguri, terase, muzică de cea mai bună calitate, fără să fie deranjantă. Am fost și noi de câteva ori. Nici acolo nu e mare aglomerație, dar apa se adâncește mai repede. Ne-am simțit în largul nostru pe plaja de lângă vilă, aveam spațiu mare pentru noi înșine, iar marea ne aparținea.

Ne-am însușit comportamentul localnicilor, erau dominanți pe această plajă. Totdeauna, în prima seară a sosirii, la reîntâlnirea cu marea, ca și în acest an, ne alegeam un loc, instalam umbrela, lăsam un prosop, apoi toată perioada nu le mai căram. Le recuperam în ultima zi când plecam spre casă sau în altă direcție. Nici marea nu era aglomerată, ici-colo câte un inotător sau altă persoană care urmărea dansul peștilor. Nu te ciocneai de nimeni, se putea înota în voie, te puteai juca folosind orice obiect (minge, colac, disc) și chiar se faceau mici scufundări. Cine știe cât va mai fi așa!

Pe la cca 100 de metri, în larg, în anumite zone sunt pietre cu vegetație și faună. Ei, acolo erau pești colorați pe care încercam să-i prindem, dar mai erau prezenți și arici. Cineva din familie a simțit pe pielea lui cum stă treaba cu ei.

Într-o pauză de prânz, am sărit cu mic cu mare, și cu ajutor internațional (niște vecini de prosop din Macedonia, țara) să-i curățăm tălpile cu penseta, cu unghiile, cu ce aveam în dotare. Dar nu s-a lecuit, tot mergea în zona lor și, nici măcar, nu-și punea pantofii, dar spunea că e mai atent.

Localitatea propriu-zisă este dincolo de șosea, spre vest; pe malul mării, în est, este stațiunea care se întinde pe câțiva km. Are străduțe înguste, pline de mașini, dar nu ne deranjam, conviețuiam în cea mai bună înțelegere. Toate vilele sunt moderne, cochete, curate, totdeauna pregătite de oaspeți. Faleza este foarte frumos amenajată, sunt multe terase, restaurante, locuri de joacă, mici magazine. De foarte multe ori, anul acesta, pe faleză veneau diverse formații, grupuri de dansatori care încântau audiența. În orașul de dincolo de șosea te poți plimba pe malul canalului, poți vedea micul port al pescarilor, iar din capăt se văd luminile celorlalte stațiuni ale Greciei continentale. În centru este un parc frumos pentru odihnă, chiar lângă biserica Sfântului Gheorghe. De asemenea, din loc în loc, se văd resturile unui castel și ale zidurilor de apărare.

Nu exagerez cu nimic atunci când spun că am fost de multe ori acolo: 2010, 2011, 2012, 2014, 2016 și 2018. În toți acești ani am văzut foarte multe locuri, pentru că așezarea orășelului permite deplasări în diverse direcții. Am bătut în lung și-n lat cele trei ” degețele”, pentru că, de regulă, după prânz mergeam în alt loc să înotăm, să facem plajă, să ne plimbăm.

Nu voi scrie despre toate locurile văzute sau despre plaje, unele sălbatice, altele amenajate, dar nu ostentativ, plecând din Nea Potidea, dar voi înșirui câteva dintre ele: Kallithea, Afitos. Hanioti, Nea Skioni, Possidi, Siviri, Nikiti, Neos Marmaras, Toroni, Sarti, Vourvouru, Ormos Panagia, Ierissos, Stratoni, Nea Roda. Geografia locului ne este foarte familiară, încât am face față oricărei provocări, oricăror întrebări. Unele ne-au plăcut atât de mult încât am revenit: Sani, Ouranopoli, Siviri, Kalamitsi.

Sunt minunate, de exemplu nu mă săturam să merg pe nisipul de la Kalamitsi, galben-auriu, pufos, de ți se scufundau picioarele în el. Pentru toată lumea era o adevărată provocare, la Kalamitsi, să ajungi la micuța insulă, să o explorezi. Băieții mei au înconjurat-o de două ori, în ani diferiți. Eu nu i-am urmat, am preferat să stau la baza ei, și să înot încolo și-ncoace.

Nu ne-a scăpat nici complexul de mânăstiri de la Meteora, nici Valea Tembi. Am ajuns până pe partea continentală a Greciei ca să vizităm cetatea de la Platamonas, apoi Leptokarya, Katerini. Și nu pot să uit Salonicul pe care l-am vizitat de câteva ori, am văzut tot ce are mai frumos (Faleza cu Turnul Alb și statuia lui Alexandru cel Mare, Piața Aristotel, Arcul lui Galeriu, Rotonda, Biserica Sfântul Dumitru, Agora Grecească și Forumul Roman, Palatul lui Galerius) și ne-am petrecut multe ore în piața de produse, unde găseai orice îți dorea inimioara.

Șederea în Nea Potidea, de fiecare dată, a fost foarte plăcută, suntem atât de familiarizați cu zona încât ne simțim ca acasă. Se înțelege că de câte ori avem timp, bani și dorință, vom spune: Potidea, venim!

Și în acest an, începând cu 17 august, ne-am bucurat de zile minunate, de o mare limpede-cristal și, cum spuneam mai sus, pentru că am dorit relaxare, ne-am întors la Nea Potidea. Era așa cum o știam: frumoasă, primitoare, parcă mai aglomerată. Au descoperit oamenii acest loc minunat și, cred că în curând își va mai pierde din farmecul natural.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de monik-50 in 03.12.18 14:24:53
Validat / Publicat: 03.12.18 18:32:48
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 7333 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (monik-50); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 Să m-arunc în apă?
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35700 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[03.12.18 18:30:45]
»

Excelent review

-

Mutat în rubrica "Descoperă Nea Potidea, POTIDEA [Kassandra]" (nou-creată pe sait)

webmaster
[03.12.18 18:59:10]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

webmaster
[03.12.18 20:06:50]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

krisstinna
[03.12.18 21:57:43]
»

@monik-50: Cald și sensibil acest articol. Felicitări!

Am înțeles eu bine? Nici noaptea nu luați umbrela și prosopul de pe plaja? Foarte tare chestia asta!

Știi, eu te înțeleg perfect: vrei plajă și mare, vrei ceva frumos și decent, ți-ai găsit un locșor perfect pentru familia ta.

Anul acesta am fost in Toroni, l-am recomandat prietenilor. M-au întrebat dacă eu aș mai merge acolo știind ca vreau mereu ceva nou. Le-am răspuns: cu inima deschisă DA, pentru plajă și mare, pentru bălăceală, pentru că e aproape de țară.

Aș merge o data pe an acolo, in fiecare an, nu m-ar deranja, aș fi chiar incantata, iubesc marea, nu concep o vacanță fără ea.

monik-50AUTOR REVIEW
[04.12.18 13:00:45]
»

@krisstinna: Multumesc pentru cuvintele calde. Ei, da, chiar daca in timpul verii mai mergem si in alt loc, incercam sa ciupim cateva zile pentru sufletul nostru, dar nu se intampla in fiecare an. E mare lucru sa crezi ca marea e a ta, ca poti inota pana departe fara pericole, ca nu ai prosopul plin mereu de nisip, rezultat al alergarii incolo si incoace a diversilor, ca te joci cu orice obiect, fara grija ca lovesti in cap pe cineva, etc...

Da, acele lucruri (umbrela, prosop, scaun, chiar si multe altele) le lasam peste noapte si nu se atingea nimeni de ele. Am luat exemplul localnicilor (de regula ei veneau acolo, pe plaja neamenajata, era foarte apropiata de vile) si mi s-a parut un lucru nemaipomenit.

O zi buna!

Aurici
[05.12.18 12:58:47]
»

@monik-50: Prima noastră vacanță în Grecia a fost la Nea Potidea și am stat la Portes Beach. Eram la primele ieșiri din țară și hotelul ăla ni s-a părut ceva de visul-visului. Nu cred că era chiar așa dar nu aveam noi termen de comparație pe vremea aia. Mai ales când am văzut niște VIP-uri cârcotașe, pe val la vremea aia, care stăteau în același hotel și pe aceeași plajă cu noi... ni s-a părut wow, iar copiii erau în extraz, cu ochii pe ei tot timpul. Ba cu VIP-urile ne-am făcut și poze iar cu unul din ei ne-am întîlnit la un magazin de unde voiam să cumpărăm ceva de pe ultimul raft, iar el ne-a ajutat, fiind mai înalt decât noi.

Miercuri era târg la Nea Moudania și de asemenea, o să-l țin minte pentru că era tot pentru prima dată când mergeam la o piață tradițională în afara țării și ni s-a părut ceva deosebit.

Amintiri dragi și pentru noi. De aceea îmi place mie pe AFA. Pentru că citesc despre locuri pe care le credeam uitate.

monik-50AUTOR REVIEW
[05.12.18 14:46:01]
»

@Aurici: Da, amintirile ne hranesc totdeauna, ce ai vazut nu-ti poate lua nimeni. Si noi am ramas cu atractia pentru Nea Potidea, pentru ca este un loc fara fite, simplu, unde te simti in largul tau. Am fost in multe locuri in Grecia (Igoumenitsa, Pargas si in sud), dar pe nicaieri nu am gasit o mare asa ca la Potidea: limpede, fara valuri, in care intrai si te duceai pana uitai de tine. Stim zona ca in palma, am facut plaja chiar la hotelul la care ati stat, am batut toate targurile. E o zona minunata, mai ales ca poti ajunge intr-o zi.

O zi buna!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, monik-50

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.069449186325073 sec
    ecranul dvs: 1 x 1