GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Namur - cetatea picioroangelor, mincinosilor si a buchetului miresei
Am simtit orasul foarte aproape de sufletul meu intr-o zi insorita si calda de toamna poate si pentru ca este infratit printre altele cu Cluj-Napoca, Este capitala Valoniei, Nameur in valona, Namen in germana, Naemen in flamanda si Namurcus in latina. Se afla la cca 60 km. departare de Bruxelles la confluenta fluviului Meuse cu Sambre si are putin peste 100.000 de locuitori. Bineinteles vorbitorii de limba franceza sunt la ei acasa. Dupa federalizarea Belgiei in 1960 a devenit capitala regiunii valone. Aici isi desfasoara actualul guvern si parlament valon activitatea, cladirea aflandu-se vis-a-vis de Catedrala orasului St. Aubin, poate de aici si conducerea mai inspirata, mai umana si mai aproape de cele sfinte a regiunii. Este un mare nod feroviar intre Bruxelles si Luxembourg pe axa N-S si Lille-Liege pe axa E-V.
Am plecat dimineata la ora 9,05 din Garre du Midi/Bruxelles, cu trenul supercivilizat si punctual la intalnirea cu orasul despre care citisem atat de multe informatii interesante, constituind totodata o prima experienta de transport si impact cu cele 7 orase vizitate in timpul sederii in Belgia.
Fiecare dintre cele 7 orase au avut spiritul si aerul propriu insa acest mic burg chiar m-a fascinat prin imbinarea de nou si vechi si alura de oras medieval pe care o pastreaza chiar daca nu este bogat in atat de multe edificii precum Ghant, Brugges sau Anvers. Alte locuri, alte istorii, alte comori...
Dupa cca o ora de mers cu trenul am coborat in gara Namur, cladire veche, frumoasa dar nu monumentala in comparatie cu gari coplesitoare, istorice din alte orase precum Anvers si m-am indreptat putin spre stanga unde vazusem un centru de informare turistica. Trei tinere erau pregatite cu zambetul afisat pe buze sa te indrume pentru explorarea orasului. Am primit harta orasului cu indicatiile de rigoare, fiind sfatuita sa parcurg orasul si monumentele sale intrand pe Rue de Fer si apoi Rue de L'Ange. Nu am prea respectat indicatiile caci la fiecare pas distantele ne fiind mari imi aparea in fata un alt obiectiv pe care vroiam sa-l vad, asa incat am parcurs si strazile laterale si am descoperit locuri deosebite, incarcate de istorie, cladiri monumentale, unele adevarate opere de arhitectura.
Burgul medieval se lauda ca exista din neolitic, iar cetatea in sine este situata pe Grognom o colina la intalnirea fluviului Meuse cu Sabre. Toata localitatea are forma de pinten. Orasul roman a fost pe zona actuala a strazilor principale Rue de la Croix, Rue du College, Rue de l'Ange si Rue des Brassieurs (dupa cum vedeti e vorba de strazi cu rezonanta bisericeasca, cruce, ingeri). In Evul Mediu a devenit port fluvial si a avut monetarie proprie. Comitatul Namur facea parte in sec. X din Imperiul romano-german dinastiei de nobili Berenger la 907, Courtenai si Dammepierre. La 1400 a fost vandut de Ioan III de Burgundia. A facut parte din domeniile burgunde ale Tarilor de Jos, a fost in 1701 ocupat de francezi si in 1704 bombardat de olandezi. Tavalugul istoriei a trecut si pe aici. Regele Soare Loudovic al XIV-lea i-a redat independenta. Dupa 1750 a reinceput constructia orasului. Austriecii lui Francisc Iosif au fost alungati de trupele franceze revolutionare. Atunci s-a reorganizat teritoriul Sambre-Meuse cu capitala la Namur. Din 1830 cand a luat fiinta Belgia a devenit oras belgian. A suferit bombardamente in timpul celor doua razboaie mondiale. La baza colinei pe care se urca spre citadela se afla un frumos monument in memoria soldatilor cazuti in timpul razboaielor.
Fiind port si avand monetarie orasul avea 2 targuri Sf. Albaniu si Yeboujhe, avea tesatorie si moara proprie. Are mine de plumb si huila dar si cariera de calcar. Din 1850 orasul avea propria fabrica de sticla si cristal, depozit de cai ferate si atelier aferent. Prima biserica dateaza din sec. V-lea, Biserica Maicii Domnului si biserica Saint Hilaire care se aflau in interiorul citadelei.
Pe la 1559 orasul se lauda cu 3 catedrale parohiale Notre Dame, Saint Aubin devenita apoi catedrala episcopala si Saint Pierre
Orasul fortificat a fost asezat intr-o lunca care fiind inundata adesea de fluviul Meuse oamenii erau nevoiti sa vina pe catalige din Jambes asa incat picioroangele reprezinta sportul specific al orasului. Malul nordic a fost dezvoltat, malul de sud, zona Jambes detinut de episcopii de Liege a ramas mai saracacios, mai inapoiat.
Spre a nu plictisi inchei aici incercarea mea de situare in timp si spatiu a orasului.
Primul obiect pe care mi-l propusesem era bineinteles citadela, trecand insa pe Rue de l'Ange am intalnit un obiectiv pe care aveam sa-l vizitez. MUZEUL DE ARTA VECHE Tresor d'Oignies- situat pe Rue de Fer 24, in cladirea hotel de Gaiffier d'Hestroy, o cladire remarcabila in stil gotic. Muzeul a fost deschis in 1964, biletul de intrare costa 3 Eur, din pacate nu este permisa fotografierea.
Am gasit aici lucrari din Evul Mediu, Renastere, colectie de monede vechi, fotografii cu manifestari de la sarbatorile orasului, portrete ale locuitorilor din vechime dar si o biblioteca remarcabila. Mi s-a spus in ghidul primit ca sunt peste 50000 de volume manuscrise ale primilor scriitori locali, de istorie, arheologie, colectie de harti, planuri de razboi. Cel mai mult m-a impresionat deosebit de placut expunerea de obiecte de orfevrarie Tresor du Prieure d'Oignes. Maicile din Namur au salvat expozitia in primul razboi mondial, au ascuns exponatele sub pamant dar acestea au ramas intacte pana la sfarsitul razboiului cand au fost scoase. Am vazut lucrari de aur si argint de o mare frumusete, panze ornate cu pietre pretioase. Lucrari ale mareului artist Hugo d'Oignes pe care dupa moartea acestuia, fratele sau le-a donat manastirii de maici din Namur.
Intrand pe Rue de Monnai am intalnit Piata Armelor si Turnul St. James, in plin centru istoric al orasului. TURNUL BELFROI de Namur a fost construit intre sec. XI-XVI. La origine a fost ridicat ca si semn al autonomiei comunitatii si simbol al libertatii. Donjonul turnului simbolizeaza puterea si statornicia monarhiei iar clopotul este simbolul bisericii reprezentand puterea episcopala. In timp, turnul orasului a devenit punct de reper si simbol al puterii si prosperitatii locale. Langa turn am avut senzatia ca ceva secole de istorie se coboara asupra mea cu mandrie si eleganta.
M-am indepartat spre cladirea TEATRULUI aflata in Place du Theatre, in imediata apropiere. Cladirea initiala a fost construita in 1825 pe terenul manastirii. A fost victima unor incendii in 1860 si 1867. A fost reconstruit integral conform planurilor arh. Thierry Furniere si apoi de Julien Remont. Salile au fost inaugurate in 1868 iar ultima modernizare s-a facut in 1995. Este construit in stil italian, cu sala usor inclinata. Are insa din stitul francez, balcoanele, holul principal, pictat de Gerard Garouste. Este construit in marmura de Meuse, fatada cu arcade atat la parter cat si la etaj cu statui pe laterale reprezentand comedia si muzica.
Intre Piata Teatrului si Piata Armelor se afla statuia lui NICOLAS BOSRET, autorul valon al cantecului popular al Namurului U Bia Bouquet. Acest compozitor care a trait intre 1799-1876 a ramas orb dupa un acident din tinerete. A fost organist la biserica Sant Jaques si indragostit fiind de o tanara a scris cantecul numit Buchetul Miresei. In 1851 a fost decorat de insusi regele Leopold I, care fiind in vizita la Namur la a 25-a aniversare de la suirea pe tron i-a conferit ordinul Leopold.
Chiar in fata statuii mai sus amintite se afla locul unde este organizat anual FESTIVALUL Valoniei, cu renumitul concurs pentru desemnarea Regelui mincinosilor.
M-am indreptat apoi spre malul raului Sambre spre Pont du Meuse pe Rue du Pont.
La intersectia cu Rue de Boucheres am vazut cladirea impresionanta a HALLE AL CHAIR fosta hala de carne amenajata intre 1588-1590 intr-o cladire impozanta din caramida adusa special din India si decorata cu pietre de culoare albastra. A fost construita sub supravegherea mesterului sef Bastien Conrad de Nuremberg. A fost hala de carne initial dar si scoala, magazin, arsenal pentru arme, spital, sediu al trupelor olandeze dar si a trupelor franceze. Abandonata de breasla macelarilor a devenit in 1806 proprietate a primariei din Namur. A adapostit apoi scoala de muzica si biblioteca orasului. Cladirea din caramida rosie este de forma rectangulara si are 3 nivele. La parter se afla un punct de informare turistica si totodata MUZEUL DE ARHEOLOGIE al zonei, deosebit de bogat in exponate si foarte bine ingrijit. Vizitarea muzeului costa 3 Eur. Aici se pot face poze obiectelor expuse de o mare varietate, structurate pe perioade de dezvoltare a orasului. Sunt artefacte romane de o mare valoare, remarcabile.
La iesirea din muzeu mi s-a parut ca am intrat intr-un decor mirific cu raul Sambre la picioare si case vechi de epocia insirate ca niste margele colorate pe malul apei in partea opusa a raului ridicandu-se pe colina CITADELA.
Movila, micul deal pe care se urca are la baza un grup statuar ridicat in memoria soldatilor cazuti in timpul celor doua razboaie mondiale. Cladirea fortaretei existente inca din timpul Imperiului Roamn a suferit multiple modificari. In timpul razboiului a fost baza a unitatilor militare flamande, subteranul a fost dotat cu usi blindate, sisteme de alarma. Ultimile imbunatatiri au fost facute de arh. german Menno von Coehorn si dupa aceea cetatea a fost inclusa in patrimoniul UNESCO. Drumul spre citadela este mai putin comod de parcurs pe jos, dar peisajul este de exceptie.
Nu puteam pleca din oras fara sa vizitez tocmai inima acestuia si anume CATEDRALA ST. AUBAIN. A fost ridicata pe o fosta biserica cu acelasi nume din 1047. A ramas numai turnul restaurat in 1388 din vechiul edificiu. A devenit catedrala episcopala in 1559. Prima constructie a actualei catedrale a fost intre 1751-1767 in stil clasic dupa proiectul arh. italian Pizzoni. Desi din motive financiare s-a mai redus in timp din amplitudinea proiectului, constructia a ramas totusi masiva. In timpul revolutiei din 1797 a fost vandalizata si in mare parte demolata. La inceputul sec. 19 au fost achizitionate numeroase opere de arta provenite din vechea abatie care au fost indepartate in timpul revolutiei.
Are o lungime de 78 m, latime de 17 m a navei centrale, cu o inaltime de 24 de m a navei si inaltimea cupolei 70m. In nava catedralei se afla opere de arta multe dintre ele autentice dar si copii dupa operele lui Rubens. In altarul principal se mai afla niste lucrari deosebite precum Botezul Domnului, Cina cea de Taina, un tablou remarcabil al maicii Domnului, un tablou autentic Rubens al sf. Matei, luat din Biserica St. Loup si o copie a Inaltarii lui Isus pe Cruce dupa un original al lui Van Dijk.
In capela din stanga se afla altarul dedicat Sf. Aubin si a Sf. Cruci din biserica veche din 1655 dar si altarul dedicat Fecioarei Maria. Pe exterior, catedrala corespunde planului inital dar din ratiuni economice au ramas 5 statui din cele 13 prevazute initial. Catedrala este un exemplu de arhitectura de inspiratie italiana a coloanelor interioare. Varful turlei si cupola cu crucea pontificale fac parte din comorile de exceptie ale catedralei. Fatada restaurata in1888 cu statuile sf. Petru si Pavel reprezinta regiunea Meuse. Pe frontispiciu sunt cei 4 evanghelisti. Catedrala si clopotnita Sf. Aubin fac parte din patrimoniul UNESCO. In catedrala se afla mormantul cu inima sf. Ioan de Austria.
In imediata apropiere, vis-a-vis de catedrala se afla sediul guvernului si al parlamentului valon, intr-o cladire veche, monumentala precum toate cele care sunt in zona piatetei catedralei.
La cativa zeci de metri se afla Palais de Justice, adapostit de o cladire de secol al XIX-lea.
Namur este insa si un centru universitar puternic al Belgiei, asa incat in imediata apropiere se afla diferite cladiri mai moderne ale Universitatii, zona este impanzita de tineri, care la amiaza in pauza de masa stateau sa-mi manance gustarea pe scarile catedralei intr-un scurt repaus.
Am trecut apoi pe langa Biserica Saint Jaques care din pacate era inchisa dar in imediata apropiere se afla intr-o cladire respectabila MUZEUL FELICIEN ROPS- intrarea costa 3 Eur. Muzeul era insa inchis pentru ceva reamenajari. Aici erau expuse lucrari de pictura si grafica ale acestui membru de onoare al orasului. Tot in apropiere se afla intr-o cladire superba ATENEUL REGAL Francois Bovesse.
O mare bucurie a fost sa descopar la numai cativa zeci de metri distanta intr-o mica piateta cu magazine si restaurante, una dintre cele mai frumoase biserici baroce din Belgia, BISERICA SAINT LOUP. A fost dedicata initial St. Ignatius si construita intre 1621-1645 in imediata vecinatate a manastirii iezuite a orasului., sub directa indrumare a arh. belgian Huyssens Peter. A fost apoi destinata in 1777 parohiei Saint Loup. Construita in stil baroc cu marmura neagra si rosie, are coloane superbe in forma de spirale, cu bolta inalta, vitralii minunate, usi de sticla cu picturi din momentele incarcate de istorie ecleziastica. Are elemente baroce timpurii precum piatra ornamentala cu nuante crem dar si elemente renascentiste care constau in simetria constructiei. Mobilierul este lucrat de calugari in secolul al XVI-lea. iar tavanul se sprijina pe 12 coloane dorice.
Biserica se viziteaza 1,5 Eur/bilet si este monumentala si coplesitoare. Un mare prieten al pictorului local Felicien Rops, poetul francez Charles Beaudelaire a spus cu admiratie ca iubeste aceasta biserica cu marmura neagra si rosie. in care se simte liber.
Poate ca daca as mai fi avut timp cu siguranta ar mai fi fost de vizitat si alte monumente ale orasului. In drum spre gara am rememorat vizita in Namur si mi s-a parut ca timpul a trecut prea repede pentru o asemenea destinatie.
Va doresc tuturor vacante frumoase
ps. il rog pe web daca poate introduce Li Bia Bouque cantat de Les Molons si ii multumesc
Trimis de amero in 26.11.13 11:32:01
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BENELUX.
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (amero); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@webmaster87: multumesc, nu ma asteptam, sper ca si cantecul sa placa.
Superbonus cu superplăcere pentru un superminighid. Felicitări! Sper să ajung şi eu cândva acolo. Am trecut deja Namur pe listă şi sper să-l văd cu ocazia unei eventuale vizite la Bruxelles.
@ariciu: multumesc ariciule sigur va fi o excursie frumoasa
@amero
Ati reusit sa "imbracati" intr-un parfum de mister si grandoare toate rw. despre orasele Belgiei. Tara in care, cel putin pentru mine, sunteti si veti ramane, ghidul numarul 1.
Ma pricep prea putin la arhitectura, pentru a avea o parere, dar catedrala St Aubain din poza P17, pare (ca stil de constructie), smulsa din Noto si adusa in Namur.
Probabil arhitectul italian este de vina.
@mecut: multumesc ptr. apreciere, da micutul orasel Notto/Catania este intradevar f. frumos, am amintiri de suflet, frumoase de acolo si catedrala din Namur are infatisarea majestoasa a bisericilor din sudul Italiei. am sa incerc sa scriu si despre Brugge si Anvers dar nu stiu daca voi putea reda pe deplin frumusetea, grandoarea si eleganta acestora.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2019 Namur - perla Valoniei, înșirată pe două fire... de apă — scris în 25.03.19 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ