GRAD SATISFACȚIE
Nu se stie exact cum si cand a fost infiintata Abatia Sfantul Ion din Mustair, exista o legenda despre Carol cel Mare care dupa incoronarea sa ca rege al Lombardiei, a poposit in drum spre Franta in aceste locuri. Impreuna cu excorta sa au fost surprinsi de o puternica furtuna de zapada, astfel ca drept multumire pentru faptul ca a supravietuit acelei urgii a construit aici o manastire, este foarte posibil sa fie asa deoarece dupa datarea cu carbon, grinzile de lemn din biserica corespund acelei perioade (secolul 8)
Carol cel Mare, mereu a fost venerat in aceasta abatie ca si un sfant, statuia acestuia vegheaza de 12 secole alaturi de crucifixul altarului, ca un adevarat paznic.
Chiar din momentul cand a fost construita, biserica a fost decorata cu picturi murale si vitralii, o dovada a prosperitatii acelor vremuri, in acea vreme biserica avea tavanul si peretii plati insa acoperiti cu fresce, arcadele gotice si coloanele au fost adaugate in anul 1492. frescele din secolele 8 si 9 acopereau in totalitate peretii bisericii descriind povestea caintei umane. In secolul 12 peretele de rasarit a fost complect redecorat cu noi picturi, personajele fiind mai “dinamice” acordandu-se o atentie mai sporita detaliilor insa avand aceasi tematica.
Cu toate ca se stia din diferite manuscrise despre aceste fresce, ele au fost scoase la iveala doar in timpul restaurarilor din anii 1947-1951.
Intreg ansamblul Abatiei Sf. Ion din Mustair este nepretuit, este o adevarata fereastra deschisa spre Evul Mediu. Este insa si o prospera comunitate in care, viata culturala si cercetarea arheologica se imbina intr-un mod fericit cu rigorile vietii monahale ale calugaritelor Benedictine.
Fiecare piatra, fiecare colt al abatiei emana istorie, o istorie veche de 1200 de ani, se spune ca Biserica, Turnul cu Ceas si Turnul Planta sunt cele mai vechi cladiri seculare din Alpi, silueta acestora fiind inconfundabila pe tot perimetrul acestui lant muntos.
Acest complex monahal a fost reconstruit de 8 ori de-a lungul timpului, fiecare perioada si-a lasat amprenta pe arhitectura sa.
Datorita frumusetii acestor fresce caroligiene, Abatia Sf. Ion din Mustair a fost printre primele obiective incluse pe lista Patrimoniului Umanitatii aflate sub protectia UNESCO.
Valea Mustair in care se afla aceasta abatie este localizata in extrema estica a Elvetieiin cantonul Graubünden , in apropierea ghetarului Stelvio si foarte aproape de granita cu Italia, din Tirolul de Sud se ajunge foarte usor acolo, distanta dintre Mustair si Bolzano fiind de 93 km. Este bine de stiut ca pe Valea Mustair, populatia vorbeste in proportie de 80% a treia limba oficiala in Elvetia, adica retoromana
Sursa:http://www.swissinfo.ch
Nota Webmaster: autorul nu a fost acolo!
Trimis de webmaster in 13.08.12 11:10:44
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (webmaster); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)