ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.12.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Oradea
ÎNSCRIS: 27.07.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
FEB-2007
DURATA: 5 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 5 MIN

    Murano si artizanii florilor de sticla

    Ilustrație video-muzicală
    Alessandro Safina ...Canto la vita

    TIPĂREȘTE

    In a doua zi a sederii noastre in Venetia am luat vaporetto-ul si am vizitat Murano. Murano nu e o singura insula, ci mai multe insulite mici legate intre ele prin poduri. Se afla cam la 1.5km in nord de Venetia si are cam 1.5 km latime. Cifrele din 2004 dadeau o populatie de aprox 5000 locuitori. E ca un sat mai mare, o asezare faimoasa prin artizanii sticlei, in special pentru bijuteriile si candelabrele facute din sticla de Murano. Pe vremuri Murano era o "comuna" (echivalentul italian al "municipiului" nostru) independenta, dar acum face parte din "comuna" Venetiei. Incepand din sec 7 Murano a fost port comercial dar pana la inceputul sec 10 a inceput sa fie recunoscut pentru sticla sa speciala.

    Se spune ca originile sticlei de Murano sunt din sec 9 avand semnificative influente asiatice si musulmane, Venetia fiind un port comercial major din zona. In 1291, Republica Venetiana, temandu-se de un incendiu major care ar fi distrus intregul oras, pe atunci cladit in majoritate din lemn, le-a ordonat sticlarilor sa se mute pe insula Murano. Acestia au devenit curand cei mai importanti cetateni ai insulei. Pana in sec 14 li se permitea sa poarte sabii, aveau imunitate fata de persecutia statului venetian si isi casatoreau fetele cu membri ai celor mai bogate familii venetiene. Nu li se permitea insa sa parasesca Republica pentru a nu dezvalui secretele fabricarii sticlei. Multi sticlari si-au asumat un astfel de risc si si-au stabilit cuptoarele in orasele din zona, unii ajungand chiar in Anglia si Olanda. Pana la sfarsitul sec 16,3000 din cei 7000 locuitori ai insulei erau implicati in industria sticlei.

    Sticlarii din Murano au detinut monopolul asupra sticlei de calitate timp de secole, dezvoltand sau rafinand multe tehnologii. Ei produceau: sticla transparenta, smalt, aventurin (sticla cu fire de aur), millefiori (sticla multicolora), lattimo (sticla opaca) si imitatii din sticla ale pietrelor pretioase. Astazi inca se mai folosesc aceste tehnici vechi de la productia de figurine si bijuterii ajungand si la arta contemporana, candelabre si chiar dopuri de sticla pentru vin. Cateva din cele mai vechi fabrici de sticla din Murano inca au ramas marci bine-cunoscute si azi, printre ele fiind Venini, Salviati, Barovier & Toso, Pauly, Seguso sau Simone Cenedese. Cea mai veche fabrica de sticla este Antica Vetreria Fratelli Toso, fondata in 1854.

    In Venetia, pe Canal Grande se gaseste Palazzo Giustinian in care functioneaza muzeul sticlei (Museo Vetrario) unde vei afla istoria sticlei de Murano si mostre de sticla din vremea egiptenilor si pana in zilele noastre.

    In Murano se gaseste un mare numar de fabrici de sticla dar si cateva studiouri individuale de productie. Am vizitat si noi un astfel de atelier ("Fornace Artigiana Ai Dogi") si am ramas fermecati de mestesugul si abilitatea cu care lucrau sticlarii. Oricum, cele mai interesante nu primesc vizitatori, fiind ocupati cu productia, nu distrarea turistilor. Si altceva, procedeele folosite sunt secrete-unele-asa ca nu risca sa fie furate de concurenta. Totusi, unele ateliere ofera demonstratii gratuite, castigandu-si traiul din vanzarea produselor catre turistii care vin in vizita. Orice flecustet e groaznic de scump, nu gasesti nimic sub 5 euro.

    De la ghid am aflat cateva informatii interesante despre producerea sticlei pe care le voi povesti aici.

    Sticla este produsa prin diferite procedee de modelare. Sticlarul foloseste niste tije sau tuburi din sticla transparenta si multicolora pe care le topeste. Odata topita, sticla e modelata sufland intr-un dispozitiv sau cu miscari de mare precizie ale mainii pana ajunge la forma dorita. Ni s-a mai spus ca sticlarii adauga la sticla sare pentru a face sticla opaca, nitrat si arsenic (pentru a elimina bulele) si coloranti sau substante opacifiante. Culorile, tehnicile si materialele difera in functie de ce vrea sa faca sticlarul-pentru aquamarine folosesc compusi de cupru si cobalt, pentru rosu rubin agentul de colorare e o solutie de aur.

    Ce mi s-a parut mie deosebit si as fi vrut sa vad era fabricarea sticlei "millefiori". Nu am avut ocazia, presupun ca e un proces de lunga durata. Modelele colorate sau imaginile dintr-o tija de sticla se numesc "murrine". Acestea se creeaza prin stratificarea sticlei topite colorate in jurul unui miez, apoi se incalzeste si se intinde sticla obtinuta pana se formeaza o tija. Dupa ce se raceste, tija se taie in sectiune de grosimea dorita, fiecare felie avand acelasi model. Procedeul are mai mult de 4000 ani vechime si ghidul se lauda cu faptul ca sticlarii din Murano l-au readus la viata la inceputul sec 16. "Millefiori"este un stil de "murrine" in care fiecare strat de sticla topita este modelat intr-o stea, apoi racit si restratificat. Cand e taiat se vor vedea multe puncte (de aici numele "mille"=mii).

    Pentru vaze se foloseste un alt procedeu, numit "sommerso" (in italiana=scufundat). Obiectul va avea straturi de culori contrastante, de obicei 2, formate prin inmuierea lui in sticla topita, stratul exterior fiind de obicei transparent. Am vazut o demonstratie de producere a unei vaze prin acest procedeu si a fost spectaculos.

    La incheierea demonstratiei (care nu a durat mai mult de 10 minute) am vizitat atelierul, am admirat diversele obiecte produse acolo- obiecte utilitare din sticla, vaze, candelabre, figurine, statuete, press-papier, bibelouri, margele, coliere, rame foto, scrumiere, bomboniere. Unele obiecte sunt facute doar in scop decorativ-pesti colorati in acvarii de sticla transparenta, animale de toate felurile sau bomboane invelite in sticla multicolora. Sa fiu sincera mie mi s-au parut hidoase candelabrele din sticla multicolora, aveam senzatia ca doar tiganii de la noi din Huedin si-ar putea impodobi castelele cu astfel de obiecte. Dar gusturile nu se discuta... Daca as fi cautat mai cu atentie poate gaseam si vreun model mai simplu. Si dupa ce ca erau urate mai aveau si preturi astronomice, de sute sau chiar mii de euro. Nu am vazut nimic sub 200 euro. Am sa postez niste poze sa judecati si voi... Mi-am cumparat in schimb 2 press-papier care mi se par si acum superbe si pe care le admir de fiecare data cu mult drag.

    Am sa revin intr-un alt review cu povestea plimbarii noastre prin Murano, deoarece insula mai are si altceva de aratat in afara atelierelor si fabricilor de sticla. Pana atunci va las sa admirati cateva poze cu faimoasa sticla de Murano.


    [fb]
    ---
    Trimis de luciaoradea in 09.12.10 22:09:45
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 8168 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    19 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (luciaoradea); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P24 bijuterii din sticla de Murano
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 7250 PMA (din 14 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    19 ecouri scrise, până acum

    popescu.borsa*
    [09.12.10 22:45:36]
    »

    Trioxidul de uraniu dă o culoare galben-verde însoțită de o frumoasă fluorescentă verzuie.

    Asta sunt sigur că nu ţi-a spus nimeni.

    Primul vot.

    georgiana
    [10.12.10 07:47:26]
    »

    Si eu am vizitat unul dintre atelierele de fabricat sticla de Murano, dar nu am avut ghid. Multumesc pentru detaliile care le-am descoperit in review-ul tau.

    In afara de atelierele acestea, acolo mai puteai vizita Biserica Catolica, mie mi-a placut foarte mult.

    Si eu consider ca preturile de acolo erau mai mari, decat in restul magazinelor. Eu mi-am cumparat doar un ceas dragut cu cadran de sticla de Murano de acolo, in rest am luat din magazinele din Lido di Jesolo, o gondola, un mini acvariu foarte dragut si inca o barcuta, toate lucrate foarte frumos, la care ma uit cu dor de fiecare data cand imi amintesc de aceasta vizita acolo.

    In insulele Burano si Torcello ai fost cumva?

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    sandu.53
    [10.12.10 08:34:09]
    »

    ce informatii interesante ne-ai transmis prin acest review! un loc deosebit de care eu nu stiam prea multe! excelente si fotografiile! felicitari

    biancuta
    [10.12.10 09:34:35]
    »

    Interesante informatii despre sticla de Murano, nici eu nu stiam prea multe. As fi si eu curioasa sa vad o demostratie intr-un atelier de sticla. Felicitari pentru prezentare!

    dartax
    [10.12.10 10:37:41]
    »

    Cred ca este (inca) unul din putinele lucruri pe care nu le-au copiat chinezii, parerea mea este ca sunt lucruri cu adevarat unice in lume, merita toti banii!

    anadragusin
    [10.12.10 11:51:33]
    »

    Multe lucruri am aflat din review-ul tau. Poze foarte relevante. Felicitari!

    Cristian_h*
    [10.12.10 16:25:18]
    »

    Din pacate chinezii fac de mult timp sticla de Murano si sunt foarte competitivi, preturile fiind cu 80% mai mici, stiu asta pentru ca am avut de ales intre doua vase asemanatoare unul de 30 euro celalalt de 300 euro, ghiciti pe care l-am luat? Este foarte pozibil ca in anumite magazine marfa chinezeasca sa va fie prezentata drept Murano veritabil, puteti fi siguri de calitatea acesteia cumparand doar de la atelierele de sticlarie care au expozitie cu vanzare!

    luciaoradeaAUTOR REVIEW
    [10.12.10 18:12:17]
    »

    @popescu. borsa

    Multumesc pentru informatie, nu stiam intr-adevar.

    @georgiana

    Da, am vizitat si Burano. De fapt mi-a placut mai mult Burano ca asezare decat Murano. Sotul meu in special a fost foarte incantat de Burano, am facut o gramada de poze de acolo pe care le voi posta la un viitor review despre insula.

    Am fost si la biserica din Murano, voi reveni cu un alt review.

    De cumparat am cumparat bijuterii, press-papier, un ceas, o gondola si niste magneti de frigider dar toate din Venetia, erau mai ieftine decat in Murano.

    @sandu. 53

    Ma bucur ca v-au placut pozele! Multumesc pentru aprecieri!

    @biancuta

    Daca ajungi in Murano vei avea ocazia sa vezi o demonstratie gratuita, sunt mai multe ateliere sau fabrici care fac asemenea demonstratii pt turisti. Pe noi ne-a dus ghidul in locul acela, nu am ales noi. Nici n-am fi stiut unde sa mergem. Intrarea era libera, la iesire era un magazin de prezentare de unde puteai cumpara ceva.

    @anadragusin

    Multumesc pentru aprecieri!

    @dartax

    Dupa cum scria si @cristian h -din pacate nu mai are nimeni monopolul asupra sticlei de Murano. Si se poate cumpara aproape orice obiect din sticla de Murano facut, de fapt, in China sau Hong-Kong. Sunt si mai ieftine, calitatea- nu stiu ce sa zic, nu ma pricep foarte bine, dar cred ca sunt imitatii destul de bune.

    Oricum, in Romania se gasesc multe bijuterii din sticla de Murano de cateva ori mai ieftine decat cele pe care le cumperi din Italia. Ma gandesc ca or fi avand discount la cantitati mai mari, dar oricum unele sunt mult prea ieftine ca sa fie autentice.

    Totusi, autenticitatea poate fi verificata si prin certificatul de producator, si multe bijuterii au atasat un cartonas care certifica acest lucru. Daca n-o fi copiat si ala )

    Multumesc tuturor pt voturi si aprecieri!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    ninaa
    [10.12.10 18:43:09]
    »

    Candelabrele (in special cele din poza 8) sunt pentru castele sau hoteluri, cred. Cu press-papierele si pandantivul mai dat gata. ,

    Apropo de falsuri, am o verisoara care lucreaza intr-o fabrica de confectii si are la etichete cu inscriptii de firma ca ma intreba de care vreau sa-mi pun pe tzoale, sa-mi dea si mie!

    luciaoradeaAUTOR REVIEW
    [10.12.10 18:55:37]
    »

    @ninaa

    Ma bucur ca ti-au placut pandantivul si press-papierele. Eu sunt fascinata de "millefiori".

    Da, normal ca se falsifica orice, nu mai prea poti avea garantie ca e ceva autentic. Cred ca si in Murano poti cumpara sticla de Murano chinezeasca, la o adica. Oricum toate suvenirurile sunt facute in China, asa ca...

    danoradea
    [10.12.10 19:52:30]
    »

    Incetul cu incetul le dau dreptate alor mei si cred ca voi programa cat mai curand o excursie la Venetia se pare ca sunt foarte multe de vazut aici. Felicitari!

    luciaoradeaAUTOR REVIEW
    [10.12.10 20:00:10]
    »

    Sa stii Dane ca o sa merite sa mergi in Venetia! Daca citesti si celelalte review-uri ale mele pe tema si vezi pozele poate o sa-mi dai dreptate ca Venetia e un oras splendid! Si mai povestim despre asta cand o sa te intorci de acolo )

    webmaster13
    [10.12.10 20:05:59]
    »

    Propun aceasta coloana sonora, se poate insa schimba!

    luciaoradeaAUTOR REVIEW
    [10.12.10 20:09:03]
    »

    webmaster13

    Mie imi place melodia, poate ramane! Mi se pare ca se potriveste cu povestea asa ca iti multumesc!

    irma_ro*
    [10.12.10 20:39:50]
    »

    foarte interesant, sper sa ajung si eu acolo

    foarte utile informatiile, nu stiam multe din aceste lucruri

    felicitari pentru review

    luciaoradeaAUTOR REVIEW
    [10.12.10 23:32:00]
    »

    Multumesc @irma ro.

    Sper sa iti placa si urmatorul review pe care l-am scris azi, despre Burano.

    magdalena
    [20.12.10 08:12:38]
    »

    Foarte interesanta povestea, iar fotografiile sunt superbe!

    calatorul
    [15.09.15 16:46:13]
    »

    DA, un loc minunat, cam scumpa traversarea cu barca/salupa pana acolo, mai bine zis drumul inapoi.

    luciaoradeaAUTOR REVIEW
    [15.09.15 19:27:14]
    »

    @calatorul50 - mi-e dor de Murano, cu ocazia vizitei dvs. la review-ul meu am rememorat niște amintiri frumoase. Mulțumesc!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    12 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    anadragusin, biancuta, calatorul, danoradea, dartax, georgiana, irma_ro*, luciaoradea, magdalena, ninaa, popescu.borsa*, sandu.53
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Murano & Burano:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.076226949691772 sec
    ecranul dvs: 1 x 1