GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Munte, mare, lacuri cam tot ce-si poate dori un turist!
Numele acestei tari provine de la venetieni, care, vazand toate aceste culmi acoperite cu paduri dese seculare de un verde inchis, le-au botezat Monte Negro. Intradevar te uimeste cat de verde poate sa fie peisajul avand in vedere pozitia meridionala si vecinatatea cu zona de influenta a climatului semiarid mediteranean. Ca o constatare, trecand in vecina Croatie, dupa doar cateva zeci de kilometri peisajul se schimba, culmile devenind mai golase si mai aride.
Este o tara mica, dar natura nu tine cont de dimensiuni si, in unele cazuri cum este cel de fata, se incapataneaza se creeze un fel de "galerie" de peisaje si cadre naturale care parca se iau la intrecere in frumusete si originalitate.
Podgorica (c se citeste tz), capitala, aparent nu impresioneaza prin nimic, dar din cate capitale din lume poti pleca la 40 km sa faci o baie in apele clare ale Mediteranei, iar apoi in sens opus, la alti 40km, sa urci la peste 2500 m si sa contempli serenitatea peisajelor glaciare!
Muntenegru pentru mine a fost o surpriza placuta, pentru frumusetea peisajului si diversitatea acestuia. De data aceasta am mers in concediu pentru relaxare la mare, insa instinctul imi spunea ca litoralul nu este tot ce are mai frumos aceasta tara. Tragand cu ochiul la pliante si brosuri am aflat cateva lucruri interesante despre locuri pe care nu am apucat sa le vad, dar care m-au facut curios si care le-am trecut in agenda de calatorii viitoare. Cu ingaduita dumneavoastra am sa trec scurt in revista cele mai importante dintre acestea, in speranta ca nu sunt singurul interesat.
1. Biogradska Gora - una din cele doua jungle (cred ca mai corect ar fi padure virgina) existente in Europa intinsa pe 2500 hectare cu 25 familii de plante si 84 specii de copaci, unii avand onorabila varsta de 400 ani si inaltimea de peste 60 metri, in mijlocul acesteia, oferind cel mai frumos peisaj, este lacul Biogradsko
2. Parcul National Durmidor, un masiv muntos cu 20 varfuri care depasesc 2200 m si o retea hidrografica constituita din 750 izvoare, ce am vazut eu in diferite poze si postere este impresionant, zona cea mai frumoasa fiind cea a lacurilor glaciare cel mai frumos dintre acestea fiind Lacul Negru cunoscut si ca Gorske oci (ochiul muntelui) fiind si cel mai adanc din MNE 49 m
3. Raul Tara este cunoscut si ca "Lacrima Europei " datorita faptului ca apa sa este cea mai pura. Dupa ce izvoreste, in dreptul localitatii Kuci, din muntele Kom, la 1850 m altitudine, formeaza cel mai mare canion din Europa pe o lungime de 78 km si cu adancimea maxima de 1300 m.
4. Lacul Skadar l-am vizitat si nu este nici o exagerare in cuvintele laudative cu care este promovat, pur si simplu este foarte frumos, adaposteste 270 specii de pasari, are 40 de insulite, este alimentat de 40 izvoare sublacunare iar fundul lacului pe alocuri se afla la 30m sub nivelul marii, suprafata acestuia variaza intre 390 si 540km2 depinde de sezon, fiind cel mai mare lac din Balcani, mare parte a acestuia fiind acoperit cu nuferi albi si galbeni.
Sunt nevoit sa ma opresc aici din cauza unui eveniment nefast in familie voi reveni!
---------------------------------------------------------
[continuarea review-ului, mutata ulterior de webmaster99]
scuze pentru intrerupere, poate domnul Cornel are posibilitatea sa uneasca acest review cu celalalt!
In general, (si este de inteles) dupa un an de munca oamenii vor relaxare si odihna pe malul marii insa sunt si din cei care vor pur si simplu sa se rupa de civilizatie si sa ia o "gura" de oxigen in sanul naturii, pentru acestea sfatul meu este nu ezitati sa vizitati Munte Negru din cat am avut posibilitatea sa vad eu... merita!
Cei aproximativ 140km de litoral ai acestei tari se impart in trei portiuni distincte, la nord zona Golfului Kotor, la sud zona Ulcinj (despre cele doua am mai scris) si in centru zona orasului Budva.
Doar ca sa va dati seama ce reprezinta acest oras, cand sunt intrebati tinerii unde si-au petrecut concediul in loc sa raspunda in Munte Negru ei spun simplu Budva, si asa este, un centru al distractiei, cea mai mare discoteca in aer liber se afla aici, in comparatie cu forfota si agitatia din Budva toate celelalte locatii din zona par cum sa spun... de "mana II-a").
In general, toate localitatile au asa zisa gradski plaja (plaja orasului) si cateva adiacente mai micute, daca cautati linistea si singuratatea plajelor pe care le gasesti la tot pasul in Grecia, aici nu exista asa ceva, din ce am vazut eu plajele sunt mai mult decat aglomerate!
Paradoxal cea mai aerisita plaja a fost cea din dreptul insulei Sf. Stefan care dupa parerea mea este si cea mai frumoasa, privelistea care o ofera aceasta insula este deosebita si baia in vecinatatea acestei asezari fortificate cu case din piatra, inchesuite una linga cealalalta, cu peretii napaditi de iedera si toate acele acoperisuri de tigla rosie, pentru mine a fost o adevarata incantare!
Situat intr-un golf larg, in mijlocul caruia se afla 2 insulite, este orasul Petrovac acesta a luat fiinta in jurul vechiului castel venetian Lastve, vazut de sus, intregul golf este foarte frumos!
In general vizibilitatea in apa este intre 15 si 35 metrii deci veti gasi aici o apa albastra imbietoare si de-a lungul celor 38 km de tarm cat masoara riviera Budva, puteti alege plajele Jaz, Slovenska, Mogren, Milocer, Kamenovo, Buljarice, toate acestea formand o salba de lagune si golfulete.
La tot pasul se pot vedea indicatoare care indica prezenta lacaselor de cult, mici asezari monahale din secolele XI-XIV, nu conteaza ca uneori este vorba doar de o mica bisericuta de piatra, tot ce este vechi si are rezonante istorice este bine pastrat si semnalizat, O lectie pentru noi zic eu!
Si inca un lucru cred eu destul de important, este inca o tara ieftina, iar oamenii desi in ceea ce priveste curatenia apartin inca mentalitatii balcanice impresia mea a fost ca sunt cinstiti si niciodata nu am simtit nevoia sa verific daca nota de plata a fost corecta si intotdeauna mi-a fost inapoiat restul prompt, indiferent de cat de mica era suma, nu am intalnit acea tragere de timp in speranta ca pina la urma clientul va renunta la micul rest!
In concluzie, daca nu va deranjeaza forfota plajelor, daca nu vreti doar sa leneviti in incinta unui All Inclusive, daca va place sa explorati, sa acumulati cat mai multe imagini, daca nu cautati luxul si puteti face abstractie de asazisul spirit balcanic (cu destulele sale lipsuri), atunci Munte Negru poate fi optiunea ideala pentru o vacanta!
Trimis de Cristian_h* in 11.09.09 18:23:41
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Cristian_h*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Depinde de cum vrei sa nuantzezi. Ionica, Adriatica, Egee, fiecare reprezita cate un coltisor al Mediteranei.
e ca si cum ai zice "de fapt este vorba despre Transilvania, nu despre Romania"
Ti-am citit cu deosebita placere descrierile locurilor vizitate.
Tin sa te felicit pentru multitudinea de informatii si pentru modul in care le-ai pus in pagina.
Astept cu interes si alte comentarii.
Numai bine!
celor din Timisoara melodia la care m-am gandit cred ca le va face placere: dati un play in prima parte a paginii!
"Munte, mare, lacuri [SI MUZICA] cam tot ce-si poate dori un turist!"
Adaugat melodia trimisa de Cristian
Cate locuri minunate sunt in lumea asta de care habar nu aveam ca pot fi destinatii turistice excelente. Frumoase cuvinte. Cristian, cat a costat sejurul?
Am cheltuit in total 1000 euro (inclusiv souveniruri) 10 zile 2 persoane, insa in masina au mai fost 2 prieteni deci cheltuielile cu transportul au fost la jumatate. Repet am avut 1000 euro la noi!
anul asta merg si eu cu sotul in Muntenegru - Croatia... imi poti spune cate ceva despre bucataria lor, ai mancat din mancarurile traditionale, ti-a placut ceva in mod deosebit, vreo carciuma anume?
TLA, In golful Kotor am mancat scoici de apa dulce cu sos de usturoi foarte bune si kalamari , iar in rest peste de toate felurile mai ales in sud in Ulcinj preturile sunt rezonabile, ca specialitate am mancat acei kebabcici un fel de mititei insa mie nu mi-au placut! tot in sud bucataria are influente turcesti, am remarcat intr-un meniu multe preparate de vinete, si carne din miel, insa fiind la mare am vrut sa ne saturam de peste , in general pestele este proaspat si poti sa-ti alegi tu pe care doresti sa fie pregatit!
da, clar, pestele e la mare cautare pe malul marii dar nici oaia nu-mi displace deloc,mersi
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2022 Super-vacanță în Muntenegru — scris în 01.08.22 de eugen p din BRAşOV - RECOMANDĂ
- Sep.2016 Capitala, limba şi muntenegrenii. Ghid subiectiv de supravieţuire — scris în 17.11.16 de Maya_C din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Sep.2016 Pledoarie pentru Muntenegru — scris în 24.09.16 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2016 Muntenegru, o comoară ascunsă în peninsula balcanică — scris în 21.09.16 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2015 Muntenegru - Aventura si relaxare, mare si munte, distractie si descoperire — scris în 15.07.15 de Cornel M din CRISTIAN [BV] - RECOMANDĂ
- Sep.2014 Ulcinj - Muntenegru — scris în 21.09.14 de elenabandi06 din MEDIAS-SIBIU - RECOMANDĂ
- Aug.2014 La munte si la mare deopotriva! — scris în 06.11.14 de Daniela33 din TIMISOARA - RECOMANDĂ