ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.11.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 05.01.13
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2012
DURATA: 1 zile
team-building

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

MUNSTER, orasul german al superlativelor

Ilustrație video-muzicală
Pie IN The Face Polka: Henry Mancini si James Galway. De pe albumul IN The Pink. .


TIPĂREȘTE

Orasul MUNSTER, un vechi oras german, ancorat adanc in istorie, este palpitant de tanar, cu un aer juvenil, datorita miilor de studenti ce studiaza aici.

El se afla in centrul unui triunghi format din orasele de mare prestigiu, care sunt Bremen (la 90 km), Hanovra (la 90 km) si Hamburg, la 70 de km, in inima regiunii de nord Westfalia. Eu am plecat din Olanda, cu familia, trecand granita vestica si am parcurs de aici doar 50 de km cu masina.

Este un oras ordonat, elegant si verde, plin de tinerete, este un oras al superlativelor, total surprinzator.

Cine si-ar imagina, ca in spatele zidurilor medievale ale orasului se ascunde cea mai mare colectie de gravuri ale lui Picasso intr-o casa patriciana? Sau ca orasul ascunde bijuterii ale artei baroce, alaturi de alte simboluri ale artei contemporane?

Orasul imbina fermecator trecutul istoric cu prezentul, avand astazi 280 000 de locuitori.

A fost distrus aproape total in timpul celui de al doilea razboi mondial, dar locuitorii lui au reconstruit o mare parte a centrului istoric.

Munster est un oras al superlativelor, din mai multe motive.

MUNSTER, ORASUL MECCA AL BICICLETELOR

Orasul se descopera mai bine pe jos sau pe bicicleta, am lasat masina in parcare,mai la marginea burgului. Am inceput explorarea orasului, dinspre liziera, unde bicicleta alearga silentios, pe pistele special amenajate, nu se claxoneaza.

Statisticile spun ca exista doua biciclete pe cap de locuitor, ieftine,scumpe ,elegante, moderne sau rablagite.

Exista o infrastructura speciala pentru aceste vehicule, numarul lor depasindu-l pe cel al masinilor, din motive economice, de traditie si datorita strazilor inguste, medievale, ce nu permit traficul casutelor pe patru roti.

Inima verde a orasului se cheama PROMENADA, marcand pozitia primelor ziduri ale localitatii si conducand direct spre inima burgului.

Aceasta ,,Promenada '', ce are peste 4 km este de fapt o strada lunga de 1.6 m, unde pietonul si bicicleta trebuie sa se fereasca reciproc,intr-o usoara frictiune, ceea ce pe mine m-a surprins.

Copii, bunici eleganti, cu aer aristocratic, doamne imbracate sic, zeci de tineri ,politisti, poate si primarul acestei urbe, merg cu bicicleta,orasul fiind ecologic ,foarte verde si prietenos. Tot peisajul e uniform, linear, promenada e strajuita de o padure cu plopi si am obosit mergang pana in centru.

Am vazut la un moment dat o doamna ,de 60 de ani, pe o bicicleta, cu un rucsac imens in spate, ce facea turul Germaniei de Nord si ne-a intrebat, daca cunoastem un hotel ieftin, lasandu-ma masca.

O alta bicicleta care completa peisajul, si asa supradimensionat al parkingurilor din oras.

Munster este considerat CAPITALA GERMANA A BICICLETELOR.

Acest ,,inel verde'', care incercuieste intregul oras e un cerc neintrerupt, e soseaua unde regina e, bicicleta. La stanga e lacul Aasee (AA), un lac artificial ce mi-a amintit de Central Park din New York ,in miniatura insa, care este un refugiu pentru localnici, o oaza de verdeata si relaxare.

INIMA ORASULUI HANSEATIC, bate inca cu putere in PRINZIPALMARKT, piata principala. Centrul istoric are case patriciene din Evul Mediu, cam 50 , o biserica legendara cu trei custi numita Lambert, care aminteste de sfarsitul sangeros al anabaptistilor in anii 1530 si o Primarie istorica, locul unde a fost semnata in 1648 celebrul TRATAT de la WESTFALIA in Sala Pacii., pentru a pune capat unui razboi de 30 de ani.

In anul 1993 orasul a aniversat 1200 de ani de istorie si in 1998,350 de ani de la semnarea pacii de la Westfalia.

Munster este de asemenea, un oras tanar si datorita celor 37 000 de studenti, care studiaza la Universitate, care e a treia ca marime din Germania. (Wilhelms Universitat).

PIATA PUBLICA ,,SUFRAGERIA'' ORASULUI

Prinzipalmarkt, e spatiul comun unde noi turistii, si localnicii impartim bucuria de a mirosi ,,farmecul ''si parfumul cladirilor vechi patriciene. Acest centru, care mie mi s-a parut foarte mic, e mandria civica a locuitorilor, e ,,sufrageria ''orasului, unde germanii si turistii nordici vin sa stea la o terasa si sa savureze celebra bere germana.

Am gasit un pliant turistic si am aflat ca in spatele caselor cu frontoane si colonade se ascund povesti incredibile si dramatice din istoria orasului.

In anul 2006 acest spatiu public a primit premiul al II lea in clasamentul anual al locurilor preferate de germani.

In aceasta zona se afla PRIMARIA si Sala Pacii, unde s-a semnat tratatul de la Westfalia. Atmosfera medievala coexista palpitant cu aerul cosmopolit al orasului.

Aici la Primarie, oaspetii de seama ai urbei sunt intampinati de primar cu o cupa de vin dintr-un pocal argintiu sub forma de cocos, poleit in aur, dar eu nu eram pe lista, fiind un turist anonim.

La capatul pietei se afla o biserica legendara, ca o curiozitate St Lambert (LAMBERTIKIRCHE), care este o incantare, e plina de istorie milenara si e total necunoscuta pentru mine.

Are un turn de 90 de m si a fost construita intre anii 1375-1450, avand trei custi de fier suspendate in varful turnului: in mijlocul secolului al 16-lea aici se aflau cadavrele a trei lideri ai miscarii anabaptiste, executati in 1539, la ordinul Inchizitiei. Aproape de miezul noptii, un paznic suna stingerea din turn.

Cele trei custi, reprezinta o sumbra amintire a istoriei si evenimentelor dramatice petrecute aici, acum 500 de ani. Noapte cusca e luminata de faclii.

De asemenea, zona pietei centrale este locul unde rezidentii si turistii fac shopping, existand aici magazine de ultima moda.

Am intrat scurt in Munster Arkadden, pe strada Ludgeristrabe, la o aruncatura de bat de piata, unde este un shopping mall ca un paradis comercial, ultramodern. Cupola e un dom de sticla ,ce adaposteste o parte a muzeului Picasso, un muzeu unic ce gazduieste cea mai mare colectie grafica a artistului. Acest muzeu s-a deschis in anul 2000 si cele 780 de litografii sporesc valoarea acestui edificiu cultural.

CURIOZITATI CULTURALE

CATEDRALA SFANTUL PAUL (PAULUS DOM) este o cladire monumentala in DOMPLATZ, si constructia ei a inceput in 1225 si terminata in 1264.

Ea este celebra datorita unui ceas astronomic, construit in 1540, si este cea mai mare catedrala din landul Westfalia. O alta minune este un calendar din Evul mediu care merge pana in 2071.

Am intrat in catedrala impresionanta cu doua turnuri gotice prin Poarta Paradisului. Sculpturile care le-am observat dateaza din 1225-1235 si ele evoca portile paradisului, deasupra usii se afla Isus cu cartea vietii in mana stanga.

Sub Isus este Sf Paul, ce tine in mana o sabie si o carte. Ambele sculpturi sunt flancate de sculpturi ale apostolilor, ce tin in mana carti.

Aripa de est este cea mai veche din catedrala, este din 1100 si un cor mic ocupa zona centrala.

Punctul de atractie este CEASUL ASTRONOMIC, construit de un tipograf si un calugar franciscan, pictat apoi de mana si sculptat de alti artisti.

In varful ceasului sunt figuri cu animale. La dreapta e Moartea si Timpul, care bat sferturile de ceas. ,,Moartea ''tine in mana stanga o sageata si un ciocan in dreapta.

In centru se afla Fecioara cu Pruncul... fata ceasului pictata reprezinta simbolurile celor patru evanghelisti ,aflati pe colturi.

Acest ceas fantastic e divizat in 24 de ore si indica simultan orele si minutele. Calendarul e sub ceas si Sf Paul e in centru. Am asteptat ora 12 sa vedem cum actioneaza ceasul, alaturi de alti turisti, dar nu am auzit nimic, si nici nu aveam pe cine intreba cand da concertul...

In subsol catedrala adaposteste obiecte de aur si opere textile, fiind un tezaur important al Europei, dar nu l-am vizitat.

La cativa pasi de ceas se afla mormantul Cardinalulului Von Galen, numit si ,,Leul de Munster.'' De asemenea Papa Ioan Paul II a vizitat catedrala n 1987 si o piatra memoriala comemoreaza aceasta vizita .

Orasul are si alte biserici ,,cea dominicana si Biserica Clemens, care fac parte din bogatia baroca a orasului.

Munster se lauda cu 30 de muzee, incepand cu cele din antichitate, pana la cele moderne de arta, dar mie mi-au placut sculpturile din aer liber, care inunda orasul... Odata la 10 ani, orasul devine scena artei internationale, in cadrul ,,Proiectelor de Sculptura din Munster''cand sunt prezentate lucrari ale artistilor internationali... multe piese raman in oras... pentru delectarea locuitorilor.

Printre muzeele importante se remarca Muzeul de Arta si Civilizatie ,cu sculpturi si tablouri din Evul Mediu ,si pictura in sticla si lemn ,sau Muzeul Orasului ce prezinta o mare colectie despre istoria si civilizatia din Munster.

La marginea orasului se afla un castel cu o gradina botanica, acest castel a fost resedinta printilor episcopi si fatadele sale sunt bogat ornamentate.(secol 18)

Am incheiat ziua in zona lacului AA, un loc de destindere, foarte apreciat si am plecat spre parcare, dar ne-am ratacit si am gasit parcarea cam greu. Punctul de reper erau niste sculpturi cu cai, dar ne-am dat seama ca orasul era plin de astfel de simboluri.

Da, Munster este un oras al frumusetii surprinzatoare... un oras cu multe superlative, despre care nu stiam nimic, pana nu am fost acolo...


[fb]
---
Trimis de mireille in 07.11.13 09:57:15
Validat / Publicat: 07.11.13 19:33:28
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GERMANIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6868 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mireille); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 Cupola de sticla a unui mall local -unde am servit o cafea
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 37100 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmaster
[07.11.13 19:33:09]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

mireilleAUTOR REVIEW
[07.11.13 19:52:36]
»

@webmaster: va multumesc

MCM
[07.11.13 21:07:56]
»

Frumoasă povestea, frumoasă plimbarea.

Dar... rămân cu o întrebare, care nu-mi dă pace. Ce-o să fac eu dacă nu ştiu bicicli? Veşnicul per pedes apostolorum?

webmaster13
[08.11.13 11:22:08]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

mireilleAUTOR REVIEW
[08.11.13 13:03:54]
»

@webmaster13: super... mi-ati inveselit ziua... multumesc

amero
[10.11.13 11:00:26]
»

imi este drag acest rew. ai adus atat de multe informatii, imbracate in haine frumoase si delicate, gravuri ale lui Picasso??? cate lucruri noi am aflat! la bici nu ma bag nici eu, poate numai la una de moft, ptr. silueta. felicitari

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
amero, MCM, mireille
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Munster și împrejurimile sale:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.052984952926636 sec
    ecranul dvs: 1 x 1