ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.03.2011
DE bose
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 30.07.10
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
APR-2009
DURATA: 1 zile
prieteni
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Istorie si armonie

Ilustrație video-muzicală
otros aires - milonga sentimental (live)
TIPĂREȘTE

La sfârşitul lui aprilie 2009, profitând de o zi frumoasă, ne-am hotărât să părăsim litoralul şi călătorind prin munţii joşi caracteristici provinciei Castellon, am ajuns într-o localitate de vis, o localitate încărcată de istorie, cu străduţe şi clădiri de o frumuseţe aparte, orăşelul Morella, adunat şi înghesuit pe vârful unei stânci cu altitudinea de 1072 m.

Am fost impresionat de îndată ce am zărit acest orăşel, de la mare distanţă, din goana maşinii. Am făcut atunci o mulţime de fotografii ştiind că aveam în faţă ceva unic, lucru confirmat mai târziu, când am citit mai ales despre istoria cetăţii. Şi ce istorie!

Au fost găsite în zonă vestigii istorice care atestă pe aceste teritorii succesiunea unor populaţii cum au fost ibericii, grecii, romanii, popoarele migratoare care veneau din nordul Europei şi nu în ultimul rând berberii, popor musulman venit din Africa şi care, în cei aproape 800 de ani de stăpânire a teritoriilor actuale ale Spaniei şi Portugaliei şi-au pus atât de adânc amprenta pe cultura şi civilizaţia spaniolă.

Informându-mă atât cât am putut şi cât am avut timp la faţa locului dar studiind şi datele istorice găsite cu ajutorul internetului, am putut să-mi fac o imagine a ceea ce s-a întâmplat aici de-a lungul timpului...

După greci pe timpul cărora dezvoltarea oraşului luase amploare, orşul Morella a fost disputat de cartaginezi şi romani, cei din urmă câştigând şi anexându-l provinciei Tarragona, provincie care-şi păstrează şi azi numele şi care se găseşte în sudul comunităţii Catalonia, având un teritoriu mai restrâns decât atunci.

După sute de ani de dominaţie romană, localitatea a fost cucerită de berberi în anul 714 când au rebotezat-o Maurela.

Marele Cid a reconstruit cetatea şi în 1084, comandând o oaste în slujba lui Yusuf ibn Ahmad al-Mu'taman ibn Hud, conducătorul berber al Zaragosei, l-a învins pe Sancho Ramírez de Aragon în bătălia de la Morella. Sancho Ramírez a cucerit până la urmă Morella în 1117, dar a pierdut-o la puţin timp după aceea în faţa berberilor. Abia în 1232 a fost recucerită de ,,spanioli”, mai întâi Blasco de Aragon şi apoi în 1239 de regele James I de Aragon.

În secolul XVIII, cetatea a devenit centrul militar şi politic al districtului. În timpul războaielor cu Napoleon, locuitorii Morellei au luptat împotriva invadatorilor, localitatea fiind în cele din urmă adjudecată de Spania. Mai târziu, în secolul XIX, aici a fost constituit comandamentul forţelor lui Ramon Cabrera – un general spaniol fanatic, care a conspirat la asasinarea lui Ferdinand al VII-lea.

Mai aproape de zilele noastre, generalul Franco a cucerit oraşul în 1938, către sfârşitul războiului civil spaniol dar gherilele republicane au continuat să se adăpostească în munţii înconjurători şi să acţioneze de acolo până în 1956.

Ca şi în cazul altor oraşe mici spaniole, odată cu dezvoltarea industrială a ţării, populaţia a migrat către marile centre economice prin anii 60 şi 70, fapt a cărui consecinţă se poate observa şi astăzi, când aici mai locuiesc cam 3000 de oameni.

Fiind o localitate plină de vestigii istorice, Morella este o destinaţie turistică foarte importantă a comunităţii, fapt care a dus la dezvoltarea hotelurilor şi restaurantelor. În afară de turism şi comerţ, localnicii se mai ocupă cu agricultura şi creşterea animalelor. Produsele agricole de aici dar şi preparatele de carne pregătite prin metode ecologice, sunt gustoase şi foarte îmbietoare ca aspect şi miros şi credeţi-mă că le-am încercat. Magazinele de profil îşi expun marfa aşa cum poate doar turcii mai ştiu să o facă. Totul este bine aşezat într-un carusel de forme şi culori (ca să nu mai vorbesc de mirosuri) care îţi stimulează toate simţurile. Un bun obicei al locului, permite clientului să guste gratuit produsul înainte de a-l cumpăra. Fotografiile vor vorbi mai bine decât reuşesc eu să o fac prin intermediul tastelor calculatorului.

Zidurile oraşului încă se înalţă semeţe şi foarte bine conservate, având o lungime totală de 2,5 km şi şapte porţi, înconjurând total vechea aşezare. Mie zidurile mi s-au părut foarte înalte, fiind impresionat şi de turnurile care străjuiau marile porţi. Porţile sunt cu adevărat impunătoare şi te duc cu gândul la trecutul zbucimat şi chiar glorios al urbei. Aproape de intrarea principală de află Piaţa San Miguel, şi Turnul de San Miguel.

Străzile sunt pietruite impecabil contribuind la imaginea de localitate istorică. Pe alocuri sunt marcate cu vopsea locurile de parcare. Nimeni nu parchează în altă parte. Ordinea şi curăţenia domnesc peste tot. E o bucurie şi o desfătare să te plimbi printre clădirile vechi dar foarte bine întreţinute. Străzile comerciale dar şi cele turistice cu restaurante şi hoteluri au un aer aparte. Din loc în loc întâlneşti mici piaţete unde îţi poţi petrece timpul admirând împrejurimile şi ,,respirând” istorie în linişte. Pentru că aici e multă linişte. Când am fost noi în aprilie, erau foarte puţini oameni pe străzi.

Nu am reuşit să vizitez castelul Morellei aflat pe înălţimea dominantă a urbei şi construit de arabi în secolul XIII. Când am ajuns noi era închis şi nu am aflat de ce, mai ales că ştiam că se poate vizita până pe la ora 19.00. Am văzut însă apeductul, lucrare de artă de mare valoare şi care s-a păstrat foarte bine.

Nu departe de castel, într-o piaţetă mai largă, se află un ceas solar de dimensiuni mari, foarte interesant. Tot acolo se găseşte şi Turnul del Consell.

Cel mai mult mi-au plăcut însă bisericile. Între aceste opere de artă se distinge de departe Biserica Gotică Santa Maria la Mayor cu o arhitectură ,,grea” şi impunătoare în faţa căreia rămâi fără cuvinte. A fost construită în perioada 1273-1330. Arcadele multiple şi masive, clopotniţa înaltă şi statuile exterioare, extraordinar de bine lucrate şi păstrate, te fac să meditezi minute în şir în faţa minunăţiei. Ce artişti au trăit pe aceste meleaguri acum 700 de ani! Şi în ce condiţii au lucrat! Ce unelte rudimentare au folosit ca totuşi să dea naştere la o aşa capodoperă! Şi ce sacrificii or fi făcut!

În localitate sunt şi câteva muzee pe care însă nu le-am vizitat. Acestea sunt: Museo Tiempo de Historia, cu vestigii ale istoriei cetăţii, Museo Tiempo de Imagen, care expune colecţii de fotografii vechi ale oraşului şi regiunii şi Museo Tiempo de Dinosaurios, cu expoziţii de oase şi schelete de dinozauri descoperite în regiune.

Cam la 24 km distanţă de zidurile oraşului, localnicii au construit Sanctuarul din Vallivana închinat Fecioarei Maria. În secolul XVII când epidemia de ciumă care făcea ravagii în toată Europa a afectat grav şi Morella, populaţia a adus statuia Fecioarei în oraş, organizând procesiunile chiar pe străzi. Se spune că epidemia a încetat la foarte scurt timp. Drept recunoştinţă şi în amintirea acelor zile, astăzi se organizează festivalul Sexenni, din şase în şase ani, în luna August şi durează 9 zile. Ultima dată a avut loc în 2006. Este un festival de mare amploare şi chiar mi-ar fi făcut plăcere să văd şi să simt ce se întâmplă acolo. Am mai participat la câteva fieste în diferite alte localităţi din această frumoasă ţară şi ştiu că ibericii nu se dezmint atunci când organizează un eveniment fie el chiar şi de nivel local.

Un obicei împământenit la ei pe timpul sărbătorilor şi observat de mine în mai multe rânduri, constă în scoaterea pe străzi a păpuşilor gigantice pe timpul paradelor. În cazul Morellei, aceste păpuşi, până la o viitoare defilare, sunt expuse în holul mare al primăriei. Cred că era şi singurul loc unde puteau fi adăpostite, păpuşile fiind aşa cum o să vedeţi şi în fotografii, foarte înalte, undeva peste 4 m. Clădirea primăriei este de asemenea foarte veche dar bine întreţinută, fiind construită între anii 1360 şi 1420.

Morella este plină de flori. Multe se găsesc în ghivece aşezate pe lângă intrările clădirilor sau la balcoane. În majoritatea lor, clădirile au 1-3 etaje sau sunt terasate şi au balcoane. În general, balcoanele nu sunt închise şi au balustrade negre din fier.

Poziţia impunătoare a orăşelului îţi permite să vezi toată zona înconjurătoare pînă la mai mulţi km depărtare. Undeva, la orizont poţi observa câteva rânduri de centrale eoliene, dovadă a persistenţei şi puterii vânturilor pe aceste meleaguri pitoreşti.

În apropiere curge râul Bergantes şi ceva mai departe râul Ebru. Accesul către Morella se face prin pasul Torre Miro aflat la peste 1250 m altitudine şi pasul Querol, situat la peste 1000 m altitudine. Şoselele de acces sunt de foarte bună calitate şi au foarte multe serpentine. În anumite locuri sunt cam înguste dându-ţi ceva emoţii, mai ales când te întâlneşti cu maşini mari.

Dacă paşii vă poartă pe aici prin apropiere, nu ezitaţi să vizitaţi Morella. Chiar merită! Parcă ar fi desprinsă dintr-un basm... dacă nu o vezi nici nu crezi că există!


[fb]
---
Trimis de bose in 03.03.11 22:46:06
Validat / Publicat: 04.03.11 05:43:55
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2783 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (bose); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Undeva, în depărtare se întrezăreşte o localitate de vis!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20450 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmaster13
[04.03.11 07:29:09]
»

Am atasat aceasta melodie, se poate schimba!

dorgo
[04.03.11 14:01:31]
»

@Morella e la 1072 de metri? ... are aprox. altitudinea statiunilor noastre Predeal, Busteni, Sinaia...

boseAUTOR REVIEW
[04.03.11 17:00:38]
»

Da, castelul se află acolo la acea înălţime. Oraşul este puţin mai jos, începând probabil cu 50 - 70 m mai jos de castel şi întintându-se pe mai multe etaje - am putea să le spunem terase, care coboară zona locuită până la citeva sute de metri sub altitudinea vârfului stâncii. Cred că fotografiile de ansamblu, făcute de la distanţă, ale Morellei sunt destul de elocvente în acest sens.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Cristian_h*
[04.03.11 19:42:29]
»

Iar Madridul este capitala europeana amplasata la cea mai mare altitudine cam 580 metri echivalenta cu cea a Brasovului nostru !

Interesant acest loc, pozele sunt foarte frumoase!

ionela77
[05.03.11 11:18:56]
»

imi place review-ul tau si locurile pe unde ai fost sunt cu adevarat deosebite si interesante o arata chiar pozele...

danastra
[05.02.12 22:16:21]
»

un review nemaipomenit si foarte bine documentat, la fel ca si cel despre Ares del Maestrat, ce ar mai fi de spus, pacat ca nu era deschis castelul ca sa-l vizitezi, este f. frumos. Eu am avut mai mult noroc, era deschis asa ca imi permit sa adaug cateva poze cu acesta. Bafta.

a.sr*
[08.02.12 20:16:07]
»

foarte frumos!!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
a.sr*, bose, danastra, dorgo, ionela77

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.049974918365479 sec
    ecranul dvs: 1 x 1