ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.09.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
JUL-2013
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

La Molde, pe Drumul Oceanului Atlantic

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Înainte de plecarea din ţară, citind programul turistic, aflasem că vom străbate Drumul Oceanului Atlantic, dar nu-mi imaginam adevărata lui măreţie şi nici nu-mi închipuiam ce-l poate face să fie cel mai frumos drum din lume.

Părăsind Trondheim, oraş în care am fost şi cazaţi, am continuat în lungul fiordurilor spre Molde. Cum în circuite nu se alege niciodată drumul cel mai scurt, ci acela care este mai atractiv din punct de vedere turistic, ne-am abătut spre Kristiansund. Halsafjord a fost traversat cu ferry, scurt, în numai 20 de minute. Fiind atât de frecvente - chiar şi două în aceeaşi zi - traversările ramificaţilor unor fiorduri nu mai constituiau evenimente notabile pentru noi aşa cum nici tunelurile nu ne mai interesau dacă sunt pe sub apă sau pe sub munte.

Kristiansund este un orăşel de coastă în care am făcut popasul pentru masă, pentru o plimbare pe faleză, precum şi pentru o magnifică panoramă care se deschide din înălţimea unui turn asupra arhipelagului Grip. Format dintr-un noian de insuliţe (mai mult de 80 dacă am reţinut bine), cu un sătuc de pescari aproape părăsit, Grip se află în Marea Norvegiei, la numai 14 km de Kristiansund.

De la Kristiansund, încercând să ajungi la Molde, un alt oraş frumos aflat pe coasta vestică a Norvegiei, nu ai altă cale terestră decât Drumul Atlanticului, un drum faimos, considerat traseu turistic naţional.

Pe o porţiune de 8274 metri, de la Kårvåg (aprox. 30 km sud-vest de Kristiansund) şi până la Vevang (47 km nord de Molde), călătoria pe şosea pare ireală. Din cauza faptului că drumul înaintează chiar pe ţărmul oceanului, parcă sărind de pe o insulă pe alta, se crează uneori impresia că se merge pe apă. Este deosebit de pitoresc acest drum, o suită de poduri, viaducte şi diguri, realizare de excepţie a constructorilor norvegieni, finalizată în 1989. Dacă vă gândiţi la taxele de drum pe care va trebui să le achitaţi aici, aflaţi că nu se mai plăteşte nici o taxă pentru acest drum. Costurile de construcţie au fost amortizate în doar zece ani, cu cinci ani mai puţin decât s-a estimat, datorită traficului mare atât local, cât şi turistic.

Din Kristiansund, printr-un tunel, se ajunge pe insula Averøya. Dacă urmaţi indicatoarele spre Molde, veţi vedea curând inscripţionat "Atlanterhavsveien" - Drumul Atlanticului. N-am reţinut numele tuturor insulelor peste care treceam şi pe care ghida ni le semnala cu conştiinciozitate. Spun doar că Averøya - cea mai mare dintre ele - dar şi celelalte, merită mai mult decât o privire aruncată pe geamul autocarului. Există patru locuri de oprire pentru belvedere, dar cele mai bune erau arhipline când am ajuns noi acolo. Pentru autocar s-a găsit spaţiu de parcare suficient abia la ultimul, puţin cam departe de Storseisundet, cel mai mare şi cel mai spectaculos pod din cele opt care alcătuiesc Drumul Atlanticului. Cu toate acestea, de pe poziţia în care ne aflam, am înţeles de ce i se mai spune "Drumul spre nicăieri". Curbele şi pantele care nu te lasă să vezi dincolo, dau impresia că drumul se termină brusc, urcând spre cer. Am surprins imaginea podului parcă neterminat, dar întregul drum care uneşte insuliţele arhipelagului de-a lungul celor peste 8 km este fantastic doar privit în realitate sau în fotografii făcute de profesionişti.

Regret că prin pozele pe care le ataşez nu voi reuşi să dovedesc decât că am trecut şi eu pe acolo, nicidecum să vă încânt cu imagini deosebite. Din mersul autocarului, prin parbrizul pătat de gâzele strivite şi brăzdat de o fisură stopată la capete, aparatul meu foto a realizat ceva cu totul nedemn de frumuseţea locului. Încerc să compensez această carenţă ataşând un film de prezentare care nu-mi aparţine. Vizionaţi-l pentru că merită!

La adresa theatlanticroad.com/gallery.asp puteţi vedea imagini reuşite de pe Drumul Atlanticului, precum şi alte câteva mici filme. Cele mai spectaculoase sunt cele realizate începând cu a doua jumătate de lunii septembrie când vremea se înrăutăţeşte şi se dezlănţuie furtunile pe mare, iar valurile înalte se sparg de pod şi uneori chiar îl inundă. Se spune că în perioada lucrărilor de construcţie muncitorii au avut de înfruntat 12 astfel de furtuni. N-aş vrea să fiu pe Drumul Atlanticului în vreme de furtună. În luna iulie, apele calme ale oceanului mi-au plăcut la fel de mult. Deşi ni s-a spus că uneori în zonă pot fi zărite balene şi foci, nu speram la aşa ceva şi nici nu am văzut. Păsările în zbor, stâncile spălate de apa rece a oceanului, întinderea de ape, cerul senin şi aerul tare, plus Storseisundet - podul contorsionat, au alcătuit pentru noi un cadru de neuitat.

Bineînţeles că nici aici, în punctul de popas aflat la zeci de kilometri depărtare de prima localitate, nu lipsea magazinul cu suveniruri. Într-un adăpost cu acoperiş de iarbă, specific pustietăţilor norvegiene, amplasate pe butoaie şi pe rafturi simple, de lemn, sunt expuse spre vânzare diverse obiecte între care albume ilustrate şi tricouri imprimate cu cel mai spectaculos pod, Storseisundet, într-o zi cu furtună.

Când am ajuns la Molde încă îmi stăruiau pe retină imaginile fantastice de pe Drumul Oceanului Atlantic, dar m-am bucurat că e destul de devreme pentru a ne permite un tur pietonal, individual, prin centru.

Molde - Oraşul trandafirilor

Mică aşezare cu un important rol comercial încă din Evul Mediu, astăzi un orăşel - port foarte pitoresc, Molde este situat pe o peninsulă care formează în Romsdalsfjord încă două ramificaţii ale acestuia: Fannefjord şi Moldefjord. În acest frumos orăşel, la Quality Hotel Alexandra 4* am fost cazaţi şi noi pentru o noapte (vezi impresii).

Favorizat de amplasarea sa, Molde beneficiază de un climat blând şi de peisaje deosebite. Nenumăratele insule presărate în apele fiordului, crestele îndepărtate ale munţilor care păstrează zăpada chiar şi în luna iulie, orăşelul însuşi deosebit de liniştit, curat şi cu multe flori, au făcut din plimbarea noastră un prilej de plăcute aduceri aminte. Primul lucru pe care ni l-a spus ghida încă înainte de a debarca la hotel, a fost acela că Molde este numit şi "oraşul trandafirilor". Curând aveam să constatăm că, într-adevăr, Molde nu-şi dezminte titulatura. Roşii, albi, galbeni, roz şi în mai multe nuanţe intermediare, trandafirii înfrumuseţau orice colţ de stradă sau de clădire, erau prezenţi peste tot unde se putea planta ceva. În centru, în Piaţa Primăriei, se află o fântână cu statuia în bronz a unei tinere ţinând pe braţe un coş cu trandafiri. Amplasată acolo în anul 1971, lucrarea a devenit simbolul oraşului.

Catedrala din Molde, vizibilă de la mare depărtare datorită acoperişului său portocaliu şi a turnului piramidal înalt, cu ceas, se află pe latura din dreapta a aceleiaşi pieţe.

Fiind destul de târziu când am ajuns noi acolo, sfântul lăcaş nu era deschis, aşadar nu am intrat. Am aflat ulterior că actuala biserică - nu prea veche, datând din 1957 - este a treia înălţată pe acelaşi loc, iar cei care o vizitează pot vedea în interior frumoase vitralii.

Cine ajunge pe faleză şi în port, nu se poate să nu remarce două dintre cele mai frumoase edificii, emblematice pentru partea modernă a oraşului: Aker Stadion şi Rica Seilet Hotel. Cum Hotel Quality Alexandra, cel care ne-a oferit găzduire în Molde, se află în imediata lor vecinătate, nu se putea să nu dăm o raită şi pe acolo.

Bineînţeles că nu am intrat la Aker Stadion, dar am putut remarca frumuseţea construcţiei de granit şi sticlă din jurul unuia dintre cele mai moderne stadioane de fotbal din Norvegia. Deşi Clubul de Fotbal Molde este cu mult mai vechi (fondat în 1911), doar din 1998 beneficiază de Aker Stadion, darul a doi influenţi oameni de afaceri, Kjell Inge Rokke şi Bjørn Rune Gjelsten.

Rica Seilet Hotel este - poate - cel mai frumos hotel al Norvegiei. Cu 16 etaje, cu o formă deosebită, hotelul construit parţial pe apă este situat lângă Aker Stadion, la mică distanţă de Piaţa Primăriei. Amplasarea sa pe malul fiordului mă face să cred că cei care vin la Molde pe calea apelor vor fi impresionaţi cu mult înainte de a debarca în port.

Pentru că aflaserăm că la ultimul etaj vom găsi o terasă de unde vom putea admira şi fotografia împrejurimile, am urcat şi noi cu liftul la etajul 16. Norocul nostru a fost că, spre deosebire de alte hoteluri din Norvegia, Rica Seilet Hotel din Molde nu impune şi validarea cardului de acces în cameră permiţând astfel folosirea liftului doar persoanelor cazate acolo. Barul de la ultimul etaj dă spre o terasă nu prea mare, fără mese şi scaune, cu o vedere superbă spre munţii din jur, mai înalţi de 1000 de metri, încă peticiţi cu zăpadă şi spre apele fiordului din care răsar ici şi colo sumedenie de insule şi insuliţe. Oraşul, portul, precum şi Aker Stadion, se văd foarte bine de aici. La măsuţele din faţa barului, la o bere sau un pahar cu vin, oamenii tăifăsuiesc relaxaţi şi ies din când în când pe terasa pentru a admira peisajul sau vapoarele care sosesc în port.

Cei care petrec mai mult timp în Molde au de ales între mici croaziere pe Romsdalsfjord, uşoare drumeţii montane sau vizitarea muzeului în aer liber Romsdalsmuseet, unul dintre cele mai mari muzee ale Norvegiei, înfiinţat acum 100 de ani. Într-un film documentar am văzut acest muzeu care seamănă întrucâtva cu Muzeului Satului de la noi şi care prezintă case vechi cu toate acareturile specifice unei gospodării tradiţionale, o mică biserică, bărci şi unelte necesare pescuitului, precum şi o presă de ulei din ficat de cod.

Chiar dacă prezintă un interes cultural deosebit, nu pot spune că regret că nu am avut în program şi vizitarea Romsdalsmuseet. În circuitul Scandinavia - Cap Nord peisajele şi natura adevărată erau cele care ne atrăgeau cel mai mult, iar ziua care urma avea să ne ofere din plin momente de satisfacţie din acest punct de vedere.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 29.09.13 09:50:55
Validat / Publicat: 29.09.13 12:04:11
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6960 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P23 Molde - "Oraşul trandafirilor". În port.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29900 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

iulianicAUTOR REVIEW
[29.09.13 10:08:06]
»

@webmaster: Pentru că fotografiile mele nu sunt aşa cum mi le-aş fi dorit, vă rog ataşaţi http://www.youtube.com/watch?v=ckb90ka2dwE

Mulţumesc!

webmaster
[29.09.13 10:20:55]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului ,

-

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

traian.leuca †
[29.09.13 12:24:24]
»

Vă citesc frumoasele articole despre Norvegia, vă felicit şi totodată vă invidiez.

Anul trecut, cineva mi-a propus o vizită în această ţară nordică. Când am început să "măsor" traseele şi bugetul (mai ales), mi-am dat seama că nu mi se potrivesc.

Poate altădată, cine ştie.

iulianicAUTOR REVIEW
[29.09.13 12:49:21]
»

@webmaster: Mulţumesc!

@traian. leuca: Mulţumesc pentru felicitări! Aş vrea să adaug faptul că poveştile mele despre ţările nordice sunt cele ale unui om care a făcut acest circuit prin intermediul unei agenţii. Am avut o ghidă extraordinar de documentată, care avea cu ea un geamantan numai cu cărţi - ghiduri turistice, broşuri, hărţi, CD-uri şi nu ne-a lăsat o clipă să ne plictisim.

Nu ştiu cum ar fi acest circuit - sau numai o parte din el - făcut pe cont propriu. Regret că nu deţin prea multe informaţii folositoare pentru cei ce ar vrea să facă traseul individual: preţuri la benzină sau motorină, anumite taxe de drum, preţuri la alimente...

Eu nu m-aş încumeta să fac acest circuit de 12000 km pe cont propriu din mai multe motive.

1. Nu aş fi văzut atât de multe obiective.

2. Rezervarea cazării la 20 de hoteluri ar fi fost foarte deficilă.

3. Documentarea iniţială ar fi trebuit să fie mult mai minuţioasă.

4. Condiţiile de drum solicită mult conducătorul auto (noi am avut doi şoferi la autocar, experimentaţi, cunoscători ai traseului).

5. În plus, mergând singură în acest circuit, n-aş fi putut conduce maşina atâta drum.

Michi
[29.09.13 14:44:45]
»

De fiecare dată când îţi citesc review-urile, mă minunez cum de poţi reţine atâtea detalii din cărţi, albume şi de la ghid şi câtă muncă depui ca să le scoţi first class. Mi-e ciudă pe zilele în care nu intru pe afa şi pierd câte o relatare deosebită de a ta şi de a altor useri de valoare. Să-ţi mai spun cât admir pasiunea ta de a călători şi de a împărtăşi si celorlalţi din excursiile pe care le-ai făcut? Felicitări, la global!

iulianicAUTOR REVIEW
[29.09.13 16:16:09]
»

@Michi: Mulţumesc pentru aprecieri!

Nu toate detaliile au fost reţinute de mintea mea. Ar fi fost şi imposibil! Eu notam ceea ce mi se părea mai important din relatările ghidei, uneori - atunci când era cu putinţă - o mai întrebam câte ceva. Şi nu eram singura (nu are rost să spun ce discuţii s-au stârnit când cineva şi-a rătăcit notesul cu însemnări).

Atunci când scriu un review, reconstitui traseul pe hartă. Am adus două sacoşe cu hărţi şi pliante despre zonele vizitate. Toate punctele de informare turistică oferă - free - o mulţime de documentaţie privind punctele de interes local. Ele îmi sunt de folos mai ales la scrierea corectă a unor denumiri pentru că, trebuie să recunosc, norvegiana şi alte limbi vorbite în ţările nordice îmi sunt complet străine. Mai trebuie să recunosc şi că - în multe situaţii - felul în care am notat eu denumirea unui loc nu aduce câtuşi de puţin cu scrierea oficială. De multe ori scriu aşa cum aud pentru că ştiu că voi corecta după aceea.

Nu lipsit de importanţă în cazul meu este şi faptul că - mergând în circuit fără cineva cunoscut - nu mă arunc în grupuri puse pe glume, care se retrag în spatele autocarului, râd şi chicotesc tot timpul. Îmi selectez cu atenţie persoanele cu care socializez în excursie. Călătoria mea este una serioasă, de documentare, nu merg să mă distrez, să râd şi să ascult bancuri, nu mă implic în situaţii hazoase, de aceea - privite din acest unghi - review-rile mele pot fi cotate ca fiind fără savoare, fără "sare şi piper".

În camera de hotel sunt "single", iar înainte de stingere reconstitui în linii mari principalele momente ale zilei încheiate şi notez ceea ce mai este de notat. N-aş vrea să vadă cineva ce colecţie de mâzgălituri este notesul meu, dar... punctează atâtea amănunte importante... esenţa review-urilor mele viitoare.

traian.leuca †
[29.09.13 19:06:44]
»

@iulianic: Dacă vă rog, puteţi să-mi spuneţi pe PM, numele agenţiei şi costurile totale ale acestei excursii?

andrei44*
[30.09.13 15:30:01]
»

@iulianic: Felicitari! Este un rw adevarat. Nu cu ce se poate minca (poate ca era bine sa scrii si despre asta daca voiai puncte) ci cu ceea ce nu se stie daca pot eu (tratez subiectiv) vedea vreodata. Filmuletul este nemaipomenit. Multi vor dori - sau nu. sa parcurga acel drum. Este cu adevarat unic si foarte dificil de facut si de perceput. Le am cu sofatul dar nu stiu daca as dori sa fac un astfel de drum in perioadele cind oceanul e 'agitat'... mai bine nu. Atunci cind este linistit cred ca mi-ar face placere sa-l parcurg. Si descrierea si filmuletul sint deosebite.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulianicAUTOR REVIEW
[01.10.13 19:49:57]
»

@andrei44: Mulţumesc pentru aprecieri!

Şi review-urile despre particularităţile gastronomice ale unei zone îşi au importanţa lor, mai ales pentru persoanele care apreciază o mâncare bună, specifică şi nu le este indiferent ambientul în care consumă preparatele tradiţionale locale.

Cât despre Drumul Atlanticului - pe timp frumos sau pe furtună - rămâne o amintire de neuitat, atâta doar că, în opinia mea, cel de la volan nu percepe splendoarea locurilor prin care trece pentru simplul motiv că trebuie să fie atent la drum. Să-ţi dea Dumnezeu să te nimereşti într-o perioadă în care să găseşti loc de parcare într-unul dintre cele mai bune locuri de popas şi abia atunci vei vedea cât e de frumos Drumul Atlanticului. Noi - privind pe geamul autocarului - am fost avantajaţi din acest punct de vedere, dar nu şi din cel al fotografiatului. Şi... trebuie să fie clar pentru oricine că acolo nu poţi opri când vrei şi cum vrei.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmasterX
[08.10.19 12:08:32]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Descoperă Molde» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă Norvegia]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
andrei44*, iulianic, Michi
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Molde și împrejurimile:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.041316986083984 sec
    ecranul dvs: 1 x 1