GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Maltatal și alte atracții turistice din apropierea lacului Millstatt
Așa cum afirmam și în reviewul anterior (vezi impresii), zona din jurul lacului Mililstatt este una destul de generoasă în ceea ce privește obiectivele turistice de vizitat și cu greu am putut să selectăm câteva în ultima zi a șederii noastre aici. M-am consultat cu unii dintre ”austriecii” de pe site și mai toți mi-au zis:”indiferent de ce alegi, nu uita să urci drumul alpin Malta-Hochalm-Strasse și să vizitezi lacul și barajul de la Maltatal (Valea Maltei).
În consecință, Maltatal a fost ținta noastră principală în a doua zi petrecută pe malul lacului Millstatt. Dar pentru că eram foarte aproape de Lammersdorfer Almstrasse, am hotărât să sacrificăm o oră din timpul afectat Maltei și să urcăm această șosea alpină aflată pe malul de nord-est al lacului, la nici 8 km de locul nostru de cazare. Din Millstatt sunt două drumuri care duc la Lammersdorfer Almstrasse. Noi, fiind cazați în ”cartierul” Pesenthein, l-am ales pe cel din mica stațiune Dellach. Accesul este gratuit cu Millstatter Card, dar noi nu am avut nevoie de el; la orele 7:30, când am ajuns la casa de bilete, nu era nimeni prin preajmă, barierele erau ridicate... și intrarea liberă! :))
Lammersdorfer Almstrasse este o șosea panoramică foarte frumoasă, cu numeroase puncte de belvedere asupra lacului Millstatt și a munților din jur. La capătul șoselei se află cabana agroturistică, Lammersdorfer Hutte și o parcare mare. De aici turiștii aleg să facă în continuare numeroase drumeții pe vârfurile montane de deasupra cabanei sau să se plimpe pe pajiștele din jur și să admire imaginile superbe asupra lacului Millstatt.
În drum spre Maltatal, via Seeboden, nu am mai urmat șoseaua principală, de pe malul nordic al lacului Millstatt, ci am urmat o șosea paralelă cu prima, care traversează câteva sate deosebit de frumoase. Șoseaua trece pe lângă Muzeul Bonsai și Burg Sommeregg, apoi continuă paralel cu A10 (Seeboden-Salzburg) și traversează o frumoasă pădure până în orașul Gmund in Karntern.
Aici am vizitat centrul vechi al orașului și Porsche Automuseum Helmut Pfeifhoher, un muzeu privat deschis în 1982, unde pe două etaje sunt dispuse numeroase automobile de epocă cu marca Porsche. Sunt expuse aici mașini puternice de curse sau de poliție, mașini coupe, exemplare cu toată caroseria din lemn, iar într-o cameră se prezintă, cu ajutorul unor filme documentare, istoria companiei. La intrare sunt sute de mașini în miniatură, unele se pot cumpăra, însă prețurile sunt destul de piperate. :(
Din Gmund urmează o șosea frumoasă, aproape paralelă cu râul Malta, străjuită de munți semeți atât pe stânga cât și pe dreapta. După ce am trecut de localitatea ce poartă numele râului (am găsit aici benzină ieftină) am ajuns la un semafor ce dirija accesul pe șoseaua alpină apre Maltatal. Spre ghinionul nostru semaforul era pe roșu, iar panoul electronic indica că mai avem de așteptat 24 de minute.
Fiind prima mașină, am oprit lângă semafor și ne-am pus pe așteptat. În timp ce admiram peisajele superbe din jur (coborâsem între timp din mașină) au început să sosească și alte mașini, astfel că după vreo 5 minute se formase un șir considerabil de mașini. Când mai erau de așteptat destul de multe minute, am observat că pe afișajul electronic a apărut dintr-o dată zero și semaforul s-a făcut verde. Am urcat în mașină și am demarat spre Maltatal, fără să înțeleg pe moment ”chestia” cu semaforul. Aveam să o înțeleg mai târziu la un alt tunel din apropierea barajului de la Maltatal.
Fiind prima mașină și necunoscând nici traseul, am început urcarea șoselei cu oarece emoție, apoi m-am obișnuit și am parcurs fără probleme cele șase tuneluri săpate în stânca muntelui. După încă o porțiune în urcare și cu mici curbe, șoseaua a devenit dreaptă, însă majoritatea celor care ne deplasam spre baraj mergeau cu viteză mică. Nu se cădea să treci în viteză pe lângă atâtea peisaje minunate și pe lângă numeroasele cascade de la baza munților.
Aproape de barajul de la Maltatal am întâlnit un alt tunel săpat în piatră și un semafor care era pe culoarea roșie. Am oprit cam la două palme de o linie dreaptă în fața semaforului și așteptam schimbarea pe verde, când din sens invers trece o mașină prin stânga mea și-mi face semn că nu am tras mașina pe linie. Era să zic :”măi, da tipicari mai sunteți ”, dar imediat ”mi-a căzut fisa”... semafoarele erau din cele inteligente și se înverzeau doar atunci când sesizau mașini în așteptare. Minutele afișate pe panoul electronic erau orientative, puteam să stau mult timp la semafor dacă nu mă vedea senzorul. :)
La capătul a 14 km de drum alpin ajungem la altitudinea de aproximativ 1900 de metri, unde se află un loc de atracție de o deosebită frumusețe, Maltatal. Aici se află un baraj, Kolnbrein cu un dig amenajat pentru vizită, o clădire –turn ce are în componență un hotel, un restaurant panoramic, o sală de expoziții despre centrale electrice și un mic muzeu legat de Național Hohe Tauern Park.
Punctul forte al amenajării turistice de pe baraj îl constituie platforma din sticlă și oțel încastrată în peretele digului, la aproximativ 200 de metri înălțime. Dacă peisajele văzute de pe dig spre munții înzăpeziți Tauern sunt deosebit de frumoase, cele asupra văii Maltei, văzute de pe platformă, sunt unice și uluitoare. Pozele atașate sper să-mi susțină afirmația.
O altă atracție turistică, aflată la aproximativ 25 km nord de Maltatal, este trenulețul ”Choo Choo” din Rennweg / Katschberg, un fel de mocăniță de pe la noi, care te transportă pe Valea Polla (Polltal) la poalele munților Tauern. Este un traseu pitoresc încadrat de creste muntoase golașe, păduri de brazi și pajiști verzi în care pasc nestingherite o mulțime de văcuțe. De-a lungul acestei văi se află și câteva cabane cu locuri de joacă pentru copii și chiar o mică grădină zoologică.
Pentru că mai aveam ceva timp la dispoziție, am urcat repede pe autostradă și... direcția spre 2 lacuri mai mici și mai puțin vizitate de turiști, Feld am See și Afritzer See , aflate la 15 respectiv 17 km de locul nostru de cazare din Millstatt. Chiar dacă primul este mai mare, iar pe malurile lui sunt mai multe construcții turistice și mai multă animație, mie mi-a plăcut mai mult ultimul. Un loc mai sălbatic cu multă vegetație, un camping și un cadru natural de excepție.
La ieșirea din localitatea Feld am See (spre Millstatt) am vizitat un obiectiv turistic greu de descris în câteva cuvinte :Alpenwildpark Feld am See. Un parc natural alpin care satisface gusturile tuturor categoriilor de vîrstă ale vizitatorilor. Într-un perimetru vast întâlnim multe animale care s-au obișnuit cu prezența oamenilor :cerbi lopătari, lame, mufloni, porci lânoși, oi Racka, capre cu patru coarne, ratoni, păsări etc.
În interiorul parcului sunt numeroase locuri și aparate de joacă pentru copii, spații verzi dotate cu bănci pentru odihnă și relaxare. Într-o clădire cu un etaj se află un muzeu cu trei încăperi, în care putem să admirăm o parte impresionantă din fauna Europei, Americii de Nord și a Africii (zona Namibiei). La parter se află un hol cu mii de fluturi într-o coloristică uimitoare, iar alături, într-o încăpere –acvariu, zeci de specii de pești și păsări de baltă.
La etajul I o altă încăpere adăpostește expoziția Grizzly World cu animale sălbatice începând cu veverița și până la masivul urs Grizzly. Tot la acest etaj se află un alt spațiu expozițional intitulat Africa cu animale ca antilope pitice, zebre, struți, elefanți, girafe, leoparzi etc. De-a lungul timpului am vizitat câteva expoziții de animale împăiate, dar acestea mi s-au părut cele mai frumoase și mai complexe.
Cu o plimbare pe lacul Millstatt ne-am încheiat ultima zi de ședere în această zonă a Carinthiei. A fost o zi plină, însă din păcate nu am putut vizita toate obiectivele la care aveam gratuitate cu Karntern Card. :(
Vacanțe cât mai frumoase!
Trimis de traian.leuca † in 13.01.16 13:49:05
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în AUSTRIA. A mai fost în/la: Viena, Salzburg, Linz, Krems, Stirya, Gosau, Hallstatt, Mondsee, Wiener Neustadt.
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (traian.leuca †); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mi-ați adus aminte de când am fost si noi pe Maltatal, la un semafor am așteptat si noi destul de mult pana când ne-a atenționat cineva ca nu ne-am poziționat bine ???? Într-adevăr e foarte frumos acolo, atunci era in construcție clădirea aceea care avea forma de arca... vapor... Nu știu ce era.
@Alina Morar - Mulțumesc de vizită! La semaforul de la baza șoselei alpine ne-am poziționat, întâmplător, perfect.
La cel din apropierea barajului n-am mai făcut-o și noroc cu cetățeanul austriac care ne-a atenționat. Altfel am fi așteptat mult și bine ca semaforul să schimbe culoare pe verde.
@traian. leuca - Am votat acest interesant si atractiv articol, dar si pozele atasate, cu atat mai mult cu cat in iunie 2014 am trecut pe langa lacul Millstatt pe autostrada A10 spre Villach. Eram la sfarsitul unui concediu in Austria, intr-o zona deosebit de frumoasa, (Lofer - vezi impresii) si vremea ploioasa si mereu prezenta criza de timp ne-au impiedicat sa facem un tur al lacului, asa cum ne propusesem la plecarea din Lofer. De fapt un accident de circulatie ne-a intarziat programul cu aproape doua ore si a trebuit sa scurtam excursia pentru a ajunge la timp la Opatija, pe malul Adriaticei. Chiar si asa, in criza de timp si in pofida ploii, pe alocuri enervanta, am putut admira frumusetea zonei sudice a Austriei. Apropo de muntii din Austria, cred ca ati remarcat ca din padurile lor nu prea lipseste nici un brad, de aceea defriseaza padurile noastre. Oricum Austria ramane o tara deosebit de frumoasa cu o natura foarte bine ingrijita si pastrata si, pentru mine cel putin, care merita revazuta sau vazuta.
Pana atunci calatorii cat mai frumoase!
P. S. Felicitari pentru "masinuta" achizitionata din poza 11!
@liviu49 - Mulțumesc pentru vizită!
Îmi pare rău că ploaia și accidentul v-a împiedicat să faceți un tur al lacului Millstatt.
”ati remarcat ca din padurile lor nu prea lipseste nici un brad
Cum să lipsească, la cât brad s-a cărat în Austria din pădurile noastre în perioada interbelică și din 1990 până astăzi.
@traian. leuca - Chiar în fața cascadei Faalbach este un parc tematic (tema fiind apa, cum altfel). Noi aveam niște planuri în ziua când am vizitat cascada care au fost date peste cap din cauza parcului acela, nici nu mai știu cum se numește. Dar cine ajunge în zona cascadei, o potecă duce până sub ea iar la bază este parcul acesta extraordinar de distractiv pentru familiile cu copii (mai mici) dar nu numai. Noi am fost 2 familii cu copii adolescenți și ne-am uitat acolo, la joacă, câteva ore.
Ne-a plăcut mult și orășelul Gmund. Îl mai văsusem la prima noastră vizită în Austria când am stat la Saalbach, acum mulți ani, și l-am revăzut anul trecut, cu mare, mare bucurie. Este un muzeu în aer liber, nu trebuie ocolit.
Foarte frumos articolul si incerc deocamdata doar sa-mi imaginez cum este pe acolo, noroc ca ma ajuta si pozele. Vot acordat cu mare placere.
@Aurici, @mishu-vă mulțumesc pentru vizită!
@Aurici, cascada Faalbach am văzut-o de la distanță, nu am avut timp să ne deplasăm la baza ei. Gmundul l-am vizitat și ne-a plăcut.
@mishu, mă bucur că pozele mele v-au ajutat cumva să realizați ce frumoasă este Carinthia!
Vă doresc în anul acesta cât mai multe călătorii reușite!
Ce amintiri frumoase am si eu din landul Carinthia - am vazut foarte multe in acest land, dar tot ar mai fi cate ceva de vazut.
Cascada Fallbach are o inaltime de 200 m si este extrem de spectaculoasa - aici este un parc tematic unde familiile cu copii au un pit-stop obligatoriu ... asa cum spune si Aurici.
Drumul alpin Malta este o intr-adevar o bijuterie inginereasca.
Felicitari Traian!
@BOGDAN DSN - Mulțumesc!
”am vazut foarte multe in acest land, dar tot ar mai fi cate ceva de vazut.
Am vizitat cam tot ce am putut în cele șase zile petrecute în Carinthia și am ajuns la aceeași concluzie: multe obiective nu le-am putut vizita din lipsă de timp, iar despre unele am aflat acasă după efectuarea sejurului.
Austria este o țară foarte frumoasă și este greu să acoperi în câteva sejururi toate zonele turistice.
Nici anul acesta nu m-am putut abține și am rezervat în luna august 5 zile în Fugen (Tirol). Sper ca timpul să țină cu mine și să fie fără ploi și ceață, exact cum a fost în Carinthia.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2021 Millstatt si Millstättersee – doua bijuterii din Carintia — scris în 03.08.22 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2015 'Inima 'Carinthiei, lacul Millstatt și împrejurimile — scris în 30.12.15 de traian.leuca † din PLOIEșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2014 La pas prin Austria cu tabara pe malul lacului Millstattersee — scris în 02.02.15 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- May.2014 Zona Millstatt, satisfactii maxime, cheltuieli minore — scris în 18.05.14 de claudiu 71 din WIENER NEUSTADT - RECOMANDĂ