GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Metz este capitala Lorenei si este situata in N-E Frantei. Simbolul orasului este dragonul. Este orasul in care s-a nascut Verlaine, este minunat ca, intr-un fel, am calcat pe urma pasilor sai.Metz este cetate celta la origine, de aici si numele de la Mediomatriques. A fost cucerit de romani, a fost calcat de huni, a fost capitala Austrasiei sub regii merovingieni.
Se afla la confluenta raurilor Moselle si Seille. Sunt superbe aceste ape. Metz-ului I s-a mai spus si "orasul neviolat", "the maid" si azi este "la ville verte" -orasul verde. Metz are cea mai veche opera care inca functioneaza din Franta. este orasul francez al artei si istoriei, a fost oras de rezidenta al cardinalului Mazarin, al poetului Rabelais, La Fayette, Robert Schuman. Orasul este vestit prin constructiile sale in piatra galbena -pierre de Jaumont. Piatra formata acum 175 milioane de ani.
La Metz se ajunge cu trenul de la Paris (82 de minute) cu TGV sau de la Luxemburg, 35 de minute. Legatura directa aeriana cu Luxemburg nu exista din Romania, doar prin Frankfurt sau Munich, cele mai ieftine. De la Paris, Charles de Gaulle Airport, 75 de minute cu trenul.
Gara din Metz este Palatul Garii, monument istoric, foarte frumos. stil german.
Catedrala St Etienne, sau St Stephen sau "lanterna bunului D-zeu" este catedrala cu cele mai mari vitralii din lume. Are una dintre cele mai mari nave din lume. Cine este pasionat de arhitectura gotica, de vitralii vechi se va simti minunat aici. Catedrala este orientata N-NE datorita raurilor. Intrarea sa este prin SW in mod neobisnuit. Nava are 41,41 m si este foarte ingusta in partea de jos doar 14 m. Aici a fost un altar in anii 400 dedicate lui Stephan Martirul. In sec 10 exista o biserica Ottoniana (influenta carolingiana si bizantina). Intre aceste ziduri s-a inceput constructia unei biserici gotice in 1200. Catedrala a fost terminata in 1520, iar in 1755 ia- fost adaugat portalul neoclassic din vest. In 1877 catedrala a fost puternic avariata datorita focului. Fatada de vest a fost complet refacuta si portalul de vest a fost inlocuit cu unul neogotic. Catedrala este superba, felul in care iti apare privirii dintr-o straduta, in mod neasteptat imi aminteste de Catedrala St Michelle et Goudule din Brussels. Spatiul larg in jurul ei este in totala contradictie cu straduta ingusta, intunecoasa si in deal din spatele ei. Vitraliile sunt moderniste, cubist, tahiste, romantice, gotice si renascentiste. Interiorul catedralei are 123 m lungime.
Poarta Germana, Porte des Allemagnes - sec 13- unul dintre cele mai mari castele -pod medievale din Franta.
Basilica St Pierre aux Nonnains-se pare cea mai veche din Europa, a inceput ca spa si bai termale romane in sec 3, iar in sec 7 a devenit capela Benedictina.
Templul german Garrison, neo-gotic, din care a ramas doar turnul cu clopot, restul fiind distrus in bombardamentele din WW II.
Capela cavalerilor templieri, din perioada evului mediu tarziu.
Protestant temple Neuf-stil neo-romanesc si construit in timpul ocupatiei germane.
Port Serpenoise-sec 3, un arc de triumph, marcheaza limita sudica a orasului.
Atat despre istorie, desi cred ca s-ar scrie romane intregi.
Orasul este foarte frumos, calm, liniste, eu am nimerit duminica dimineata nu e nimeni, dar in fata garii un etnic cu fusta si pahar ptr cersit era acolo matinal, pe jos.
Orasul e asa frumos si plin de istorie, catedrala e unica, merita vizitata.
Daca ajungeti in zona nu ezitati sa opriti.
Si, evident, in centru Metz, un Duster parcat.
De sarbatori, pietele centrale cu Christmas Market, vin fiert, minuni de vanzare de la covrigi imensi la turta dulce si dulciuri de casa bune de toate felurile, terase aranjate ptr fumatori cu paturi, blanuri, scaune, fotolii, panouri electrice de incalzit si toate conditiile. Totul este placut de frumos si ordonat. Nu exista caini vagabonzi, evident. Dar cainii cu stapan fac mizerii iar stapanii nu strang, asa ca grija pe unde calcati in zone cu frunze. Cine cauta istorie, este bine-venit aici.
Trimis de drumet in 08.12.13 01:20:56
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA.
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (drumet); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@webmaster: multumesc, webmaster.
am nimerit pe site-ul dvs intamplator, datorita unei cazari proaste si frustrante, dar, recunosc, aici e o lume civilizata de elita, lucru pentru care aveti tot respectul meu.
Este relaxant si unic pe net -ul romanesc sa dai de o comunitate care vorbeste romaneste corect, nu injura, nu te taraste in noroaie doar pentru ca ti-a placut sau nu cutare loc. Apreciez deosebit, ma simt bine si pot comunica pe site-ul dvs. Este bine facut si structurat. Spor la treaba ca nu e usor.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2020 Metz la mijlocul lui Cuptor — scris în 18.08.20 de Ana 5 8 din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Jul.2014 Lanterna lui Dumnezeu. Momente franceze în Catedrala Saint-Etienne din Metz — scris în 01.02.16 de mireille din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Jul.2014 Metz, călătorie de-a lungul secolelor — scris în 30.09.15 de mireille din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Jul.2014 Metz, capitala regiunii Lorena, oraș cu două oglinzi, îmbrăcat în piatra soarelui — scris în 14.09.15 de mireille din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ