ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.12.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Călăraşi
ÎNSCRIS: 12.09.15
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
NOV-2018
DURATA: 1 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Mechelen, un oraş ascuns sub nasul nostru

TIPĂREȘTE

Pentru călătorul grăbit sau pentru turistul în criză de timp drumul de la Brussel la Antwerp este doar o înşiruire de localități insignifiante, care se derulează monoton de cealaltă parte a geamului de tren. Dar la Mechelen, rupându-te de comfortul vagonului, vei afla că aparențele sunt înşelătoare. Şi astfel, într-o zi rece de toamnă târzie cu un soare fățarnic, am pornit să explorez oraşul.

La prima vedere numele nu spune mare lucru, dar varianta valonă a lui, Malines, este cunoscută microbiştilor din vremea când fotbalul mai era fotbal, când ştiam despre jucători cum driblează sau cu ce picior şutează şi nu cât costă sau câte tatuaje şi-a scrijelit pe piele. Oraş universitar, aşezat pe firavul râu Dijle, Mechelen a cunoscut înflorirea în perioada de glorie a Flandrei, în des-amintitul Golden Age. Atunci artişti şi meşteşugari s-au stabilit sau au lucrat aici lăsându-şi creațiile să răzbata prin timp. Locuitorii de astăzi păstrează cu mândrie moştenirea primită, aşa că vechile clădiri par recent terminate şi cele noi sunt ridicate fără a căuta o originalitate epatantă.

Piața mare (Grote Markt) rămâne punctul de unde turistul îşi începe vizita. Aici poți admira o arhitectura aceea înzorzonată, care aminteşte de celebrele broderii belgiene. Schepenhuis, fosta primărie, elegantă, cu acoperişul în trepte, datează de la sfârşitul sec. al XIII-lea şi adăposteşte acum un muzeu. Actuala primărie este un ansamblu format din trei clădiri medievale: palatul marelui consiliu, vechea hală a pieții şi clopotnița. Cineva o caracteriza: mai mult sculptură decât clădire, căci dantelaria de piatră este dominantă. Totuşi este cât se poate de funcțională. Există birouri, sălile ei găzduiesc expoziții şi evenimente culturale, iar ea rămâne prezentă în viața de zi cu zi a locuitorilor. Catedrala Sf. Rumbolt a devenit sediul scaunului arhiepiscopal încă din a doua jumătate a veacului al XVII-lea. Deşi neterminată, în turla ce se ridică la aproape 100 de metri are două cariloane. A cunoscut vremurile aspre şi distrugerile războiului religios şi ale invaziilor franceze şi totuşi este plină cu lucrări de artă valoroase, majoritatea aparținând barocului. Altarul principal, sculptat în marmură, amvonul din lemn, înfățişând convertirea Sf. Norbert, şi mai ales pictura lui Antony van Dyck "Cristos pe cruce" sunt puncte de atracție pentru orice vizitator. Iar în zilele senine priveliştea oraşului văzută de la înălțimea turnului n-ar trebui ratată, mai ales că există lift.

Nu departe de centrul urbei, într-un mic castel numit Hof van Busleyden, este muzeul oraşului. Între zidurile acestuia, proprietarul Hieronymus van Busleyden, spirit luminat, i-a avut ca invitați pe Desiderius Erasmus de Rotterdam, Thomas Morus sau viitorul papă Adrian al VI-lea. Se spune chiar că faimoasa "Utopia" a iluministului englez a fost începută la Mechelen. Renovarea s-a terminat de curând, interiorul originar integrând o modernă prezentare a exponatelor. Un tur al muzeului este o călătorie în timp, pornind din perioada cănd Mechelenul era adevarată capitală a Burgundiei olandeze. Regenta Margareta a Austriei, fiica împăratului Maximilian, iubea acest oras şi aici ea a supervizat educația viitorului împărat habsburg Carol al V-lea. Un tablou din 1517, comandat de către consiliul oraşului, îl înfțişează pe monarh la vârsta de 17 ani, iar o uriaşa tapiserie aminteşte cucerirea Tunisului deținut de Soliman Magnificul de către flota aceluiaşi Carol al V-lea. Mai sunt picturi de Michiel Coxcie, cel despre care Georgio Vasari spunea că "pictează ca un italian", de Adriaen van den Houte sau Jan Verhuyck. Pictori şi picturi despre care afli mai puțin, pe care îi poți vedea mai rar.

Plecând spre Dijle, după ce traversăm podul construit inițial în sec. al XIII-lea, nu putem ignora alambicatele fațade ale caselor care au aparținut cetățenilor avuți ai oraşului sau breslelor prospere. Huis de Zalm (Casa Somonului), unde îşi avea sediul bresla negustorilor de peşte, De Steur (Nisetrul) sau Casa Cântarului aparțin primei jumătăți a sec. al XVI-lea, dar au fost refăcute recent pentru a se pune în evidență frontoanele din lemn şi piatră care încânta ochiul.

Nu departe de aceste case se ridică măreață biserica Onze-Lieve-Vrouw-Over-de Dijle (Sfânta Fecioara de peste Dijle), înzestrată de comercianții bogați ai locurilor cu multe opere de artă. Un triptic de 3 metri înălțime semnat Rubens, o comandă a breslei negustorilor de peşte, este cea mai faimoasă dintre ele. Invazia oştilor franceze de la sfârşitul veacului al XVIII-lea s-a soldat cu o devalizare şi odiseea picturilor create de marele artist şi găzduite de biserică nu s-a încheiat, căci două dintre ele rămân şi azi la muzeul din Nancy.

La nord de Grote Markt, sobră, recent restaurată, se află Sint-Janskerk (Biserica Sfinților Ioan). Era lăcaşul de cult al celor mai cu dare de mână locuitori ai oraşului, oameni care nu au precupețit nici un efort pentru a-şi împodobi biserica. Deşi relativ mică, este un veritabil muzeu de artă. Tripticul "Adorația Magilor", aparținând lui Rubens, finalizat chiar de penelul maestrului, este amplasat în altarul central, pentru figura Fecioarei Rubens folosind ca model pe Isabela Brant, prima sa soție. Şi de aici francezii au confiscat lucrări, iar dacă după ani tripticul a fost returnat, alte două picturi purtând aceeaşi semnătură sunt încă la Muzeul de arte frumoase din Marsilia.

Unele palate ale Mechelen-ului sunt mai dificil de vizitat datorită destinațiilor pe care le au în momentul de față. Hof van Savoye, prima clădire renascentistă din Ţările de Jos a aparținut Margaretei de Austria şi în prezent este tribunal. Fațada încântătoare, purtând blazonul regentei şi pe cel al împăratului Carol al V-lea, poate fi admirată din stradă. Grădina din curtea interioară era ferită de ochii indiscreților, dar astăzi poate fi vizitată (nu însă duminica). De cealaltă parte a drumului este ceea ce a rămas din palatul Margaretei de York, văduva regelui Charles Temerarul. Din fosta reşedință din tinerețe a lui Carol al V-lea a supraviețuit doar sala mare, transformată apoi în teatru.

Precum alte oraşe belgiene şi la Mechelen se află două beguinage, locuri unde trăiau femei care renunțau de bună voie la viața socială, dar nu doreau să intre la mănăstire. Complexul de case mici, austere, ascunse cu grijă de ziduri şi porți trainice, împodobite numai de verdeață şi flori, are o vechime de şapte-opt veacuri. Păşind pe străduțele înguste, cu aer claustrofob, ai impresia unei întoarceri în timp. Biserica lor, Sf. Alexius şi Sf. Caterina, era în renovare şi nu am putut s-o vizitez.

Plimbarea prin Mechelen a continuat cu alte obiective, pe care le găsiți prin fotografii, dar nu mi-a dezvăluit toate lucrurile cu care oraşul se poate lăuda. Există muzee mai mici, sunt vestigii romane şi multe altele. Fiind vorba de un oraş belgian nu am ratat să gust din ciocolata şi berea tradițională. Bineînțeles prima era scumpă şi a doua rece, dar trebuia să-mi fac datoria de turist. Ca o recomandare, atunci când vă aflați între Brussel şi Antwerp găsiți câteva ore să vedeți Mechelen-ul, un oraş care pare ascuns chiar dacă este sub nasul tău.

Să aveți un drum frumos în față.


[fb]
---
Trimis de Radu Tudoran in 04.12.18 08:52:51
Validat / Publicat: 04.12.18 09:26:26
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BENELUX.

VIZUALIZĂRI: 1209 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Radu Tudoran); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Grote Markt, piata principala a orasului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 60500 PMA (din 45 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[04.12.18 09:25:23]
»

Bună recomandarea

--

Mutat în rubrica "Descoperă Mechelen / Malines, MECHELEN" (nou-creată pe sait)

webmaster
[04.12.18 10:21:10]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

mihaelavoicu
[04.12.18 18:59:14]
»

Un articol scris exact pe gustul meu. Am fost în toamna asta la Bruges și Gend. Mai văzusem Bruges, dar Gent nu mi-a spus nimic numele, am mers pentru Galeria de Artă. Așa ne-am contopit cu orașul, încât, Galerie ne-am făcut!!

Așișderea cu acest Malines, căruia nu i-am dat atenție cu 3 ani în urmă, când am trecut prin gară în drum spre Anvers. Una zi, puteam rupe din cele câte am avut. Dar unde să te îndrepți mai întâi?

Orașul este o frumusețe! L-am descoperit acum, în acest review. Grote Markt este la fel cu cea din Anvers, parcă chiar și aceleași clădiri ale breslelor. E stilul nordic!

Am citit cu drag și cu interes, am votat deasemenea cu mult drag. felicitări.

Radu TudoranAUTOR REVIEW
[04.12.18 19:33:07]
»

@mihaelavoicu: Multumesc pentru aprecieri. Intrucat petrec sezonul toamna -iarna pe aici incerc sa prezint locuri mai putin vizitate, dar care merita atentie.

Sa te viziteze un Mos Craciun darnic

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mihaelavoicu, Radu Tudoran

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.048555135726929 sec
    ecranul dvs: 1 x 1