ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.10.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 29.12.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
SEP-2015
DURATA: 11 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Maafushi. Poveste ne-romanțată

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Maafushi este cea mai mare insulă locuită din Maldive, în afară de capitala Male. Este situată în atolul Kaafu, la 27 de kilometri de capitala Male.

Se poate ajunge aici fie cu barca rapidă, contra a aproximativ 150 de dolari de persoană, dus întors, fie cu ferryboat-ul oficial. Biletul la acesta costă 3 dolari la ducere și 1,5 dolari la întoarcere. Orarul de transport este din Male spre Maafushi: luni de la 15, marți de la 10 și de la 15, miercuri de la 15, joi de la 10 și de la 15, vinerea nu se lucrează este zi liberă, sâmbăta de la 15, duminica de la 10 și de la 15. Iar din Maafushi spre Male: luni de la 7,30 și de la 12,45, marți de la 7,30, miercuri de la 7,30 și de la 12,45, joi de la 7,30, vineri liber, sâmbată de la 7,30 și de la 12,45, duminica de la 7,30. E adevărat că barca rapidă ajunge în 40 de minute și nu are ore fixe, iar ferry în o oră jumate, dar diferența de bani e semnificativă. Ferry se ia de la terminalul Vilingili din Male.

Maafushi este doar una din insulele locuite, unde s-au deschis hoteluri și pensiuni turistice. Prima pensiune a apărut în 2010 si acum sunt în jur de 40 de pensiuni si de hoteluri. Maafushi este o insulă relativ mare, asta doar în comparație cu celelalte din Maldive. Are 1,25 km lungime și 0,250 km lățime.

Maafushi este guvernată de un consiliu, format din cinci consilieri, conduși de președintele consiliului. Pe insulă există supermarketuri, mai slăbuț aprovizionate și cu prețuri destul de mari la unele produse, un spital, o farmacie, chiar și o frizerie. De departe cea mai luxoasă clădire este moscheea. Au o școală și o grădiniță, plus un teren de fotbal. Secția de poliție evident nu avea cum să lipsească, dar polițist în uniformă eu n-am văzut cât am stat acolo. Drumurile nu sunt asfaltate. Se merge ori desculț ori maxim în șlapi. Sunt o mulțime de scutere sau motociclete plus câteva mașini. Se plimbă și ei de colo colo. Ar putea foarte bine să meargă pe jos sau cu bicicleta, la ce distanțe mici sunt pe-acolo.

Programul de lucru îl încep foarte devreme, la ora 7 dimineața. Și școlile încep tot la aceeași oră. Oamenii sunt foarte relaxați și foarte amabili și zâmbitori. S-au ridicat mult datorită turismului. Inițial singura activitate era pescuitul. Acum datorită turismului a crescut și populația de pe insulă. Potrivit ultimului recensământ din 2014, populația totală este de 2692, din care 2340 sunt maldivieni, iar 352 străini. Se remarcă o creștere de 17% a populatiei de pe insulă, în raport cu precedentul referendum din 2006 (sursă wikipedia). Acest lucru este clar datorat turismului.

Trebuie sa precizez ca partea de sud a insulei este ocupată de o închisoare, care găzduiește vreo 600 de deținuți. Aceasta e unica închisoare din Maldive. Partea unde este închisoarea este separată de zona turistică. Nu cred că ai de ce sa te temi de ea. Am trecut de câteva ori prin fața ei și atât. Închisoarea e destul de mare, ocupă cam un sfert din suprafața insulei. Această închisoare situată într-un cadru natural exotic, mi-a amintit de romanul Papillon, foarte drag mie în perioada adolescenței.

Pe insula Maafushi sunt două plaje, una publică denumită Bikini Beach și una privată destinată exclusiv localnicilor. Cea publica este situată pe partea vestică, iar cea pentru localnici în partea opusă, pe parte estică a insulei. Cea publică este curată și îngrijită și este delimitată de niște gărdulețe de stuf. Ei sunt o țară musulmană și regulile sunt foarte stricte, dar se pare că încet, încet turismul are câștig de cauză. Intrarea în apă este lină. După aproximativ 100 de metri de mers în apă până la brâu, apar coralii și peștii minunați. Apa este de vis. Limpede, curată, de o culoare turcoaz incredibilă. Plajele sunt apărate de bariera naturală de corali si din aceasta cauză nu prea sunt valuri.

Fiind o țară musulmană consumul băuturilor alcoolice, pe teritoriul unei insule locuite, ca aceasta, este strict interzis. Totuși ca să atragă turiștii s-a gasit o solutie foarte ingenioasă. În larg sunt ancorate două vase, unde se pot consuma în voie băuturi alcoolice. Transferul pâna la aceste vase este gratuit. Deci e clar, poți bea în voie, doar să nu te vadă localnicii. Poate le faci poftă!

După cum am mai spus, sunt mai multe hoteluri și pensiuni. Prețul la o pensiune este clar mai scăzut. Nu am intrat în vreuna, ca să-mi fac o idee, dar de-afară nu-mi inspiră prea mare încredere. Sunt mai multe hoteluri care oferă condiții de cazare bune. Pot să recomand Cristal Sand sau Sun Tan Beach situate în zona portului, la 5 minute de mers pe jos de Bikini Beach. Kaani Village situat chiar în spatele lui Sun Tan Beach, care are ca inconvenient că nu are vedere la mare, dar compensează prin faptul că e singurul care are piscină. Foarte bine situate sunt Kaani Beach în apropierea plajei sau Arena Beach, chiar pe plajă. Toate aceste hoteluri de trei sau patru stele au condiții mai mult decât decente de cazare, iar serviciile sunt cu siguranță foarte bune. Atenție pentru că la prețul final se adaugă taxele locale. E bine să fiți avizați de acest lucru, pentru a nu avea surprize neplăcute ulterior. Stațiunea se dezvoltă rapid, așa că ce spun eu acum, poate să se modifice în doi, trei ani. Apar noi și noi hoteluri.

Hoteluri, dar mai ales pensiuni turistice, guest house așa cum sunt ele denumite, există pe toată suprafața insulei. Dar eu recomand o cazare în zona falezei principale, unde sunt cele cinci hoteluri despre care am povestit mai sus. Undeva în centrul insulei, mai aproape de închisoare este un generator cam gălagios. Sigur nu ați dori o cazare pe lângă acesta.

Masa se poate servi la una din cele două terase, din apropirea plajei sau la orice hotel sau pensiune. Noi am mâncat cel mai bine la restaurantele celor două hoteluri Kaani sau la terasa Rehendhi, de pe plajă. Mâncarea este dulce iute. Folosesc multe fructe, alături de legume. De bază este orezul cu legume plus pește, vită sau pui la alegere. Deasemenea se mai gasește și miel, absolut delicios. Fructele de mare sunt specialități. Prețurile pentru o porție pleacă de la 4 dolari și ajung maxim până la 10 dolari. Există și excepții, de exemplu o langustă costă 55 de dolari. Atenție înca o dată, la aceste prețuri se adaugă taxele locale, cuprinse între 16 și 22%.

Ca fapt divers să spun că am ascultat la terasele lor și muzică de-a noastră, respectiv B. U. G. Mafia, Inna și Pepe. Se pare ca încet, încet ne facem și noi cunoscuți în lume.

Pe plajă se pot consuma cockteiluri naturale de fructe la 3 USD sau se pot mânca fructe ca ananas, banane, mango, la prețuri cuprinse între 1 și 3 dolari. Deasemenea se poate consuma foarte hrănitoarea și gustoasa nucă de cocos, la prețul de un dolar.

În interiorul insulei am descoperit și o cofetărie administrată de o fată mai modernă, ce ne servea în pantaloni scurți. Am spus de oameni că sunt amabili, dar să spun și de femei. Așa multe femei frumoase, eu n-am văzut în nici o alta țară!!! Păcat că sunt așa îmbrăcate. ;) Bine, ele respectă religia mai mult sau mai puțin, probabil după cum e cerința în familie. ;) Sunt mândre și au o ținută dreaptă, cu capul sus (le-am dat exemplu si fetei mele) sunt slabe, dar cu forme armonioase și au o piele mătăsoasă și catifelată. Asta din urmă o fi și genetic, dar e posibil să se datoreze și alimentației sănătoase, foarte bogată în fructe și pește. Deasemenea utilizarea uleiului de nucă de cocos, de care efectiv ne-am îndrăgostit, poate să joace un rol important. Iar bărbații, unii dintre ei purtători de plete, au un aer așa hippy, ceva în genul Bob Marley. Exotic, foarte exotic.

Un sejur pe insula Maafushi este cu siguranță foarte diferit, față de unul la o insulă resort de lux. Cazarea pe o insulă locuită îți oferă o experiență de călătorie mai profundă și mai autentică. Este foarte clar că nu sunt condiții, ca la un resort de lux. Aici vii datorită prețului mult mai mic și strict pentru apa deosebită. În afară de plajă și snorkeling, de liniște si relaxare, nu am remarcat aici vreo altă atracție pentru turiști.

Unii ar spune că e mai multă mizerie. Eu spun că reușesc să gestioneze foarte eficient problema deșeurilor. E clar că aici nu ai multe opțiuni, unde să arunci gunoiul. Suntem pe o mica insuliță din Oceanul Indian, ce nu se vede pe hartă decât cu lupa. Unde să duci gunoiul? Ei bine ei au gasit o soluție ingenioasă. Îl compactează și îl folosesc pentru extinderea insuliței. Adică încearcă să câstige câteva palme de pământ, în războiul cu marea. În zona estică a insulei, pe partea neturistică, se poate observa foarte ușor acest lucru.

De altfel, aprovizionarea cu produse alimentare sau nealimentare este destul de anevoioasă. Majoritatea folosesc ferryboat-ul oficial ce ajunge zilnic pe insulă, cu excepția vinerei ce e zi nelucrătoare. Atât la îmbarcare, cât și la debarcare cel mai mult durează descărcarea mărfurilor, cumpărate din capitala Male.

Pentru a condimenta un sejur pe această insulă, poți să alegi una dintre excursiile pe care ți le oferă agențiile turistice din zonă. De exemplu poți petrece o zi la unul din resorturile de lux din împrejurimi. Poți face un picnic pe o insulă pustie. Poți face o sesiune de pescuit de noapte. Poți face o excursie de o jumătate de zi, până la un recif de corali unde poți admira și înota alaturi de broaștele țestoase. Sau poți admira delfinii sau pisicile de mare. Mai mult, în Maafushi sunt mai multe centre de scufundări certificate PADI. Asta doar pentru pasionați.

Deasemenea este un centru pentru sporturi nautice situat chiar în fața hotelului la care am locuit. Se poate închiria o canoe sau o hidrobicicletă pentru 10 dolari pe oră. Sau se poate face jet ski sau ski nautic. Sau poate spectaculosul fly boarding, sport ce necesită mult antrenament și multă îndemânare.

Să mai spun că moneda lor este Ruffiya. Se poate plăti oriunde ori în moneda lor ori în dolari la un curs foarte convenabil 1 USD = 15 Ruffiya (MSR). În euro nu am văzut pe nimeni sa plătească. Mare atenție la dolari, pentru ca sunt extrem de stricți. Să nu fie mâzgăliți sau ciupiți vreun pic. Nu ți-i mai primesc nicăieri. Am pățit-o de mai multe ori acolo. Spun că nu îi primesc la bancă. Trebuie să arate ca noi, pentru că altfel este o mare problemă. Bănci sau bancomate nu există. Dacă totuși vrei să schimbi bani, o poți face doar la o bancă în Male. POS am văzut doar la hotel.

Mai este un lucru despre care vreau să vorbesc, respectiv ciorile. Sunt în număr foarte mare pe insulă și sunt foarte gălăgioase. Dacă ai nervii mai slabi, s-ar putea să ți se pară deranjante. Noi ne-am învățat cu ele, fiind o pată de culoare. La micul dejun erau prezente în fiecare dimineață, cu scopul de a ciuguli ceva.

Ca să fiu foarte clar, Insula Maafushi nu este paradisiacă. Este o destinație low budget, pentru iubitorii de liniște și relaxare, de snorkeling într-o mare unică sau de apusuri romantice.

Când e preferabil să vii? În Maldive sunt două anotimpuri, mari și late. Între mai si noiembrie este sezonul ploios, iar în rest sezonul secetos. E clar, ideală este o vizită în sezonul secetos. Doar că atunci e mai scump și lume mai multă. Cald este tot timpul anului. În sezonul ploios, poți să prinzi câteva zile de ploaie! Ăsta-i riscul pe care trebuie să ți-l asumi.

Vacanțe frumoase tuturor.

P. S. Ca un fapt divers, am citit de curând că la doar două zile după plecarea noastră din insulă, a ajuns aici soția lui George Clooney, Amal. Aceasta este avocat pentru drepturile omului și a venit să-l viziteze la închisoare, pe fostul președinte Mohamed Nasheed. Ce-am ratat! dailymail.co.uk/tvshowbiz ... ed-Nasheed.html


[fb]
---
Trimis de robert in 08.10.15 10:16:16
Validat / Publicat: 08.10.15 13:18:04
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MALDIVES.

VIZUALIZĂRI: 14107 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

19 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (robert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 cină romantică în Maafushi
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 44300 PMA (din 49 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

19 ecouri scrise, până acum

robertAUTOR REVIEW
[08.10.15 11:16:47]
»

rog: https://www.youtube.com/watch?v=yZ1hbCPzWV8

Multumesc!

webmaster70
[08.10.15 11:46:27]
»

@robert - Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

mireille
[08.10.15 13:55:21]
»

@robert... super poze, m-am îmbolnăvit... felicitari pentru vacanța exotică... urmăresc tot foiletonul.

robertAUTOR REVIEW
[08.10.15 14:29:24]
»

@mireille: Mulțumesc frumos!

Carmen Ion
[08.10.15 16:20:29]
»

@robert - Mi-am epuizat rezerva de superlative de la reviewul anterior despre Maldive, aşa că acum mă voi mărgini la exclamaţii de încântare în surdină

robertAUTOR REVIEW
[08.10.15 17:59:47]
»

@Carmen Ion - Mulțumesc încă o dată!

Gata, am terminat serialul Maldive!

johnnyredlabel †
[09.10.15 00:47:53]
»

@robert -

Ca să fiu foarte clar, Insula Maafushi nu este paradisiacă.

Glumești sau îți faci curaj ca să nu regreți faptul că te-ai întors de acolo?

În rest... îi invidiez pe toți Papillonii de pe insula asta, așa, ne-paradisiacă...cu ai categorisit-o tu !

robertAUTOR REVIEW
[09.10.15 08:00:25]
»

@johnnyredlabel - Aș fi vrut să spun: cum le știe johnnyredlabel pe toate! Doar că nu pot, pentru că paradisul pentru mine nu e pe pământ, ci sub ape!

În altă ordine de idei, am așa o ciudă, pentru că papillon era nickname-ul meu preferat, dar e luat de un domn din Iasi!

Mersi pentru vizită!

P. S. Cred că nu se mai pune problema de o asigurare de viață, știind prin ce ape mă învârt!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
johnnyredlabel †
[09.10.15 08:32:33]
»

@robert - Când m-am referit la insulă, am inclus și tot ceea ce o înconjoară, deasupra sau dedesubt. Deci n-am fost prea departe de adevăr

Cred că nu se mai pune problema de o asigurare de viață, știind prin ce ape mă învârt!

Soluții există pentru toată lumea .

PS. La nickname-ul J. Y. Cousteau te-ai gîndit? Că tare-mi aduci aminte de el! Și acum chiar vorbesc serios...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
robertAUTOR REVIEW
[09.10.15 08:34:25]
»

@johnnyredlabel - Nici pe departe! Cousteau a fost un om excepțional! Poate la 1000 de ani se mai naște unul ca el!

webmaster
[12.10.15 21:44:57]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

robertAUTOR REVIEW
[13.10.15 08:45:00]
»

@webmaster - Mulțumesc frumos!

Dana2008
[25.02.16 21:18:31]
»

Felicitari pentru articol si multumiri pentru impartasirea experientelor... m-am bucurat si eu de frumusetea din Paradisul Maldivelor

robertAUTOR REVIEW
[12.12.16 18:19:31]
»

@Dana2008: Cu multă plăcere! Scuze de întârzirea răspunsului, dar acu am văzut ecoul!

Flaviu
[12.12.16 19:00:43]
»

Maestre, tu chiar știi să povestești!

au o piele mătăsoasă și catifelată.

A fost pe încercate?

robertAUTOR REVIEW
[13.12.16 15:44:19]
»

@Flaviu: Firește că le-am atins, da cu privirea!

Mersi frumos pentru apreciere!

monaserban
[09.10.17 11:36:21]
»

Buna Robert. Cochetez cu ideea sa plec se anul nou in Maldive. La casa de schimb merge si euro? Sau trebuie să am numai dolari. Am citit serialul dar nu retin daca pe insula Maafushi au bancomat sau poti sa plătești cu cardul.

robertAUTOR REVIEW
[09.10.17 11:38:26]
»

@monaserban: ti-am raspuns la prima intrebare! E preferabil dolari! Nu gasesti bancomat decat in Male!

monaserban
[09.10.17 16:09:53]
»

@robert: multumesc

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Flaviu, monaserban, robert
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Maafushi:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056000947952271 sec
    ecranul dvs: 1 x 1