GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Deşi am trecut de multe ori prin sau pe lângă Ljubljiana, timpul nu mi-a permis niciodată să o vizitez pe îndelete. De data aceasta am ales să plec spre Italia cu două zile mai repede şi astfel sa pot să vizitez şi acest oraş minunat. Mă bucur foarte mult că am făcut această alegere.
Cu toate că aveam convingerea că este o ţară cu preţuri mici, deoarece preţul combustibilului este printre cele mai mici, am ajuns la concluzia ca este defapt foarte scumpă. Primul impact, parcarea subterană lângă piaţa mare, aproximativ 1,5 euro pe oră. Apoi preţurile alimentelor din piaţă, comparativ cu preţurile de la noi, adica chiar de 3 ori sau şi de 10 ori mai mari (deşi nu am oprit să cumpăr nimic, era inevitabil să nu le remarc). Dar să lăsăm acestea şi să revenim la ce ne interesează...
În centrul vechi, unde întorci capul vezi artă şi multă culoare. Cred că este cel mai colorat oraş pe care l-am văzut vreodată. Mă refer aici şi la vitrinele magazinelor, care abundă de articole viu colorate. Toate acestea îţi dau o stare de voie bună.
La capătul pieţei mari lângă podul triplu se află centrul info. De aici ne-am procurat o hartă (gratuită) şi unele informaţii practice.
Astfel, ai opţiunea de a vedea oraşul de unul singur cu harta în braţe, să te opreşti unde ai chef şi pentru cât timp doreşti sau poţi alege să faci asta, însoţit de un ghid, pentru o taxă de 10 euro. Puteţi afla mai multe informaţii practice de aici
Mai mult, dacă doriţi să vedeţi oraşul insoţiţi de ghid, să urcaţi la castel cu funicularul şi să faceţi o plimbare cu vaporul atunci cu siguranţă merită achiziţionarea unui City Card la preţul de 20,70 euro. Detalii aici
Aceasta era varianta pentru care doream eu să optez. Din păcate nivelul apei era prea mare, aşadar vaporaşul nu circula, iar timpul nu-mi permitea să vizitez toate muzeele şi în consecinţă cardul nu-şi justifica preţul.
Am ales să vizităm oraşul cu harta în braţe. Este foarte simplu. Traseul este făcut în aşa fel încăt treci pe la toate obiectivele turistice importante. Nu are sens să reiau toate obiectivele turistice, deoarece au făcut alţi colegi deja, diverse prezentări ci vă spun doar ce mi-a placut mie cel mai mult: Podul triplu, podul dragonilor, Castelul şi nu numai...
Ce a fost însă la fel de interesant sau poate că a adus un mare plus acestei excursii, a fost faptul că în acel week end se desfăşura festivalul vinului sau „drumul vinului” cum spuneau ei.
Am fost plăcut surprinsă de organizarea lor. La capetele străzilor aveau standuri cu puncte info, de unde puteai achizitiona anumite cupoane, la pretul de 1 euro. Cu aceste cupoane, puteai cumpara diverse produse alimentare de la standurile prezente. Astfel cu numai 1 euro, cumpărai o porţie de cârnaţi prăjiţi cu pâine şi muştar (de exemplu). Erau şî standuri care serveau anumite produse cu plata pe loc, dar mai puţine. Alte standuri îţi ofereau să deguşti diverse tipuri de branzeturi, mezeluri şi foarte multe produse apicole.
Cât despre vin... şi aici un aspect interesant. De la punctele info puteai să cumperi un pahar pentru 5 euro sau puteai să-l împrumuţi plătind un depozit de 10 euro. Cu acest pahar, te puteai plimba pe la toate standurile de vin şi puteai sa deguşti din vinurile expuse.
Nu vedeai scene imense organizate ca la noi, dar, foarte draguţ era faptul că in orice colţişor de stradă, sau spaţiu care permitea, vedeai grupuri de persoane care cântau sau dansau. M-a surprins faptul că majoritatea acestora erau trecuţi de prima tinereţe (mulţi peste 50 de ani) dar aveau o poftă de viaţă şi chef de distracţie cum rar vezi prin părţile noastre.
Am plecat zâmbind din acest oraş, care parcă te încarcă de energie şi multă voie bună.
Trimis de andreea_c in 26.11.14 05:53:09
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SLOVENIA.
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (andreea_c); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Interesante si utile amanunte din capitala Sloveniei!
” Apoi preţurile alimentelor din piaţă, comparativ cu preţurile de la noi, adica chiar de 3 ori sau şi de 10 ori mai mari
Am remarcat si eu acest lucru in sejurul efectuat aici prin 2012. Printre altele, tin minte ca un kg de pepene rosu costa 3 euro (!). Un litru de benzina costa 1,55 euro fata de 1,29-1,35 euro in restul tarilor din est si chiar mai scumpa fata de Austria (in jur de 1,4 euro). Slovenia este o tara cu preturi mari, insa este foarte frumoasa.
@andreea_c - Deci te-ai intors!! Ma bucur ca ti-a placut Ljubljana. Mie mi-a ramas in memorie drept unul din cele mai pitoresti orase pe care le-am vazut. Boem, pentru ca eu l-am vazut la sfarsit de august, in timpul unui festival, si... colorat, da, asa cum bine zici.
Mie in taxa de 10 euro mi-a intrat si urcarea cu funicularul la castel. N-o sa uit niciodata luxul de a avea un ghid... doar pentru mine. Cum calatoream singura, il mai si rugam sa-mi faca poze din cand in cand.
@alinaro - Da, am citit experienta ta inainte de plecare si cred intr-adevar ca a fost interesant sa ai propriul tau ghid. Eu am renuntat la ideea de ghid deoarece incepuse sa ploua si mi-era frica sa nu fim nevoiti sa anulam turul din cauza vremii. Din fericire la vreo jumatate de ora a iesit soarele si a fost o vreme superba dar era deja prea tarziu pentru turul cu ghid...
@traian. leuca - Mie benzina mi-a parut tot timpul mai ieftina decat in rest. De exemplu atat anul trecut cat si anul acesta era 1,48 euro iar motorina parca 1,26 (dar nu sunt sigura) fata de autostrada Italiei unde era intre 1,76 sau chiar 1,98 functie de benzinarie. Mare mi-a parut diferenta si prin 2006 cand am fost prima data acolo si la ei benzina era 1,17 in Italia 1,45 si in elvetia 1,65 (preturi aproximative ca nu-mi amintesc 100%)
Am aflat insa ceva interesant de la un sloven, si anume ca, la ei in tara exista o politica de a avea preturi unitare la combustibil la absolut toate benzinariile din tara. Cele pe care le-am vazut eu, aveau intr-adevar acelasi pret.
M-au socat preturile la alimente in sensul in care 1 kg de cartofi era 3 euro si la noi e 80 de bani sau varza care era intre 1,5 si 2 euro pe cand la noi e 70 de bani...
Dar cu toate acestea, asa cum zici, este foarte frumoasa. Sper sa apuc sa mai scriu si despre alte locuri pe care le-am vazut in aceasta tara.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2023 Ljubljana, „cea iubită” — scris în 25.06.23 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Apr.2019 Ljubljana cea plină de farmec — scris în 20.09.19 de ungureanica din REșIțA - RECOMANDĂ
- Nov.2018 Ljubljana, dragostea mea — scris în 19.01.19 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Ljubljana - orașul dragonilor și al iubirii — scris în 14.06.19 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2015 Inca o capitala — scris în 20.05.16 de GabrielaG din BRASOV - RECOMANDĂ
- Sep.2012 Ljubljana model de arhitectura pentru alte capitale — scris în 12.12.12 de Diaura* din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2012 Ljubljana, o altfel de capitala — scris în 26.12.14 de wolf2001* din PITEșTI - RECOMANDĂ