ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.08.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Ţăndărei [IL]
ÎNSCRIS: 17.07.13
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
JUL-2012
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 5 MIN

    Piazza Grande - Livorno

    TIPĂREȘTE

    Situata in inima orasului Livorno, Piata Grande gazduieste cladiri importante ca Palazzo Grande, Domul sau Catedrala San Francesco. Inainte de bombardamentele celui de al doilea razboi mondial, Piazza Grande ocupa un areal mai mare (cea mai mare piata din lume, 373 m/373m), care cuprindea si Palatul Primariei. Palazzo Grande a divizat fosta piata in doua entitati: Piata Grande actuala si Piata Republica. Frumusetea sa a inspirat arhitectii care au proiectat piete in Londra si Paris.

    Planul Pietei Mari a existat inca de la proictarea orasului. in planurile arhitectului Buontalenti, la sfarsitul secolului al XVI lea. In anul 1594 au fost demarcate studiile pentru constructia unei parade exact in centrul orasului, cu o biserica construita pe marginea acestui spatiu (astazi Piata Grande si Catedrala San Francesco) La sfarsitul secolului al XVI lea municipalitatea livorneza a hotarat construirea unei piete in fata pridvorului cu arcade al Domului si in lungul strazii Via Grande, dupa un proiect al arhitectului Pieroni.

    Astfel catedrala San Francesco inchide piata la sud, iar la nord un mic doc” Marina Dei Genovesi” (existent din secolul al XV-lea). Pe fecare parte a acestui doc au fost construite edificii publice; Palatul Guvernatorului (1608), Marele Palat Ducal (1629), Palatul Primariei91742), sediul Vamilor (mai apoi Camera de Comert) Bombardametele din 1943 au dus la ruina Domul, trei palate si Marele Palat Ducal si restul constructiilor care au marginit Piazza Grande.

    Dupa razboi Livorno a cunoscut un amplu program de reconstructie, care a inglobat si Piata Mare. Aceasta va fi impartita in doua entitati de constrctia Palazzo Grande: Piazza Grande actuala in fata Domului si o alta piata in fata Primariei. Pe locul fostului Palat Ducal se va construi Casa di risparmio in stil renascentist dupa planurile lui Vagnetti. Pe marginea pietei va fi construit Palatul Registrului in lungul Via Grande, in timp ce Porticurile lui Pieroni datand din secolul al XVII Lea au supravietuit razboiului in coltul de N-E al pietei.

    Astazi se gasesc in piata urmatoarele cladiri:

    - Catedrala din Livorno (Piazza Grande)

    - Grand Palace (Piazza Grande - Piata Sfatului)

    - Palazzo Comunale (Piata Sfatului)

    - Marele Palat Ducal (Piata Primariei)

    - Palazzo della Dogana-Vama (Piata Sfatului)

    In Piata Grande se afla o statie terminal pentru autobuze de transport calatori din toate colturile Toscanei.

    Palazzo Grande si Via Grande

    Palazzo Grande, este cladirea ce domina Piazza Grande din Livorno. Astazi palatul este o cladire multifunctionala care gazduieste Cinema Teatro Grande (cinematograf multiplex si activitate de teatru)

    In timpul celui de al doilea razboi mondial orasul Livorno a fost distrus de bombardamente. In planurile de reconstructie arhitectii au hotarat sa divizeze Piazza Grande in doua zone separate; Piazza Grande cu Catedrala San Francesco si Piazza Republica cu Palatul Primariei. Astfel vis a vis de catedrala se va construi o cladire intre anii 1950-1952, Cinema Teatro Grande, care a pastrat o parte din palatul bombardat in timpul razboiuiui si care a fost inaugurat pe 25 martie 1952. Asezat in inima orasului, Palazzo Grande separa cu masivitatea sa spatiul din fata catedralei si piata in care se afla Primaria. Cladirea palatului comaseaza doua etitati diferite: In fata catedralei se afla birouri dispuse pe sapte etaje si blocul Cinema multiplex spre piata in care se afla Primaria. Cele doua blocuri sunt traversate de un tunel de legatura. Fronturile sunt din piatra. La parter prezinta arcade. Arhitrava formeaza la mezanin ferestre dreptrunghiulare. Pe partile laterale apar ferestre modulare aflate deasutra ferestrelor mezaninului. Acoperisul prezinta module triunghiulare articulate pe partea din fata Primariei si un basorelief multicolor cu subiect zoomorf in care predomina verdele marin. Palatul enorm schimba configuratia spatiala a pietei.

    Via Grande

    Via Grande din Livorno leaga portul de Piata Republica (Piata Primariei)

    Strada a fost proiectata de arhitectul Buontalenti la comanda Ducelui de Medici, care si a dorit ca oraselul Livorno sa devina un oras- cetate si mare port al Marelui Ducat al Toscanei la Marea Ligurica.

    Proiectul lui Buontalenti a prevazut formarea unui drum inchins intr un pentagon fortificat, accesat prin diverse porti: poarta dinspre Pisa, Poarta dinspre uscat, Poarta Colonella spre port. Aceste porti au fost unite de un drum drept care a devenit strada principala a orasului, care se va numi dupa al doilea razboi mondial Via Grande si care se deschide in Piazza Grande, cu catedrala si alte cladiri publice importante. Aici au fost amplasate Palatul Balbiani, Cisternino, Palatul Picket si biserica Santa Barbara. Dupa razboi nu au fost demolate decat Cisternino si Palatul Picket. Drumul a fost conectat la suburbiile din Piata Voltone in secolul al XIX lea cand au fost demolate fortificatiile Medici. Din anul 1846 drumul a fost extins spre mare.

    Catedrala San Francisco

    Catedrala San Francisco-Livorno

    Catedrala San Francisco se afla situata in Piazza Grande. Am vizitat o in ziua de 19 iulie 2012.

    Constructia bisericii are la baza proiectul lui Bernardo Buontalenti de la sfarsitul secolului al XVI lea. Biserica inchide una din laturile pietei.

    Nava afost acoperita la inceput cu un plafon din lemn pretios aurit executat intre anii 1610 si 1614. Intre anii 1619 si 1623 un grup de 3 pictori au dat bisericii trei picturi de mari dimensiuni, printre care si cea a Sfantului Francisc, copil, primit de Fecioara, Apoteoza Sfintei Giulia, Adormirea Maicii Domnului.

    In anul 1629 biserica a fost ridicata la rangul de catedrala. In secolul al XVIII lea biserica a fost extinsa cu doua capele laterale una la stanga Preasfantului Sacrament, adaugata in 1716, opera lui John Fantasia si fresce de Giuseppe Maria Land, iar in partea dreapta capela Neprihanitei Zamisliri in anul 1727 (duce la baptisteriu) decorata cu picturi de Louis Ademollo. Tot atunci i s a dat si forma de cruce latina. Pana in acel moment biserica a avut forma dreptunghiulara. In anul 1817 ii se adauga si turnul clopotnita opera lui Gaspero Pampaloni. In timpul celui de al doilea Razboi Mondial atat Piata Grande cat si biserica San Francisco au fost distruse. Reconstruita dupa razboi, catedrala are un pridvor cu arcade rotunde la intrare. Fatada este placata cu marmura gri. Catedrala este si necropola adapostind mormintele a doi gunernatori ai orasului Livorno. In 2006, capela Preasfantului Sacrament a fost decorata cu opera lui Fra Angelico” Hristos incoronat cu spini”, precum si instalarea unei porti monumentale in fata, care prezinta scene din istoria orasului Livorno, opera lui Antonio Vinciguerra.

    Palazzo Comunale

    Am ajuns in piata in care se afla Primaria venind pe jos pe drumul care ajunge din port in centrul orasului. Cladirea care adaposteste Primaria orasului este un monument deosebit.

    Palazzo Comunale (Primaria) este o cladire ridicata in secolul al XVIII lea (anul 1720), avandu-l drept arhitect pe Giovanni Fantasia, este situata in spatele Piazza Grande din Livorno cu vedere la Piata Domului (Catedrala San Francesco).

    Dupa cutremurul din 1742, palatul a fost reconstruit (1745) adaugandu i se o scara la intrarea de pe fatada principala, opera arhitectului Bernardino Ciurini.

    In timp, palatul s fost extins (1867) si restaurat (1929) pentru a servi functiei Primarului. In timpul razboiului una dintre aripi a fost avariata. Cladirii i a fost adaugat un turn cu clopot pentru a anunta momente importante din viata orasului.

    In aceeasi piata cu Primaria se gasesc sediile Camerei de Comert (Palazzo Dogana) si al administratiei proviciei Livorno (Palazzo Granducale).

    Primaria este sediul istoric al municipiului Livorno.

    --

    Cum se ajunge - La Livorno se ajunge cu trenul, avionul (aeroportul din Pisa are o naveta cu orasul), autobuzul, masina personala

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de ile57b in 01.08.13 23:43:36
    Validat / Publicat: 02.08.13 00:22:27
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA. A mai fost în/la: Venetia, Roma, Napoli, Milano, Pisa, Firenze, Cecina, Bibbona
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 2160 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ile57b); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Palatul Grande
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 9900 PMA (din 12 voturi)

    ECOURI la acest articol

    8 ecouri scrise, până acum

    webmaster
    [02.08.13 00:14:10]
    »

    Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Livorno" (deja existentă pe sait)

    Articolul a fost deasemenea selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

    krondia*
    [02.08.13 09:45:04]
    »

    Bine documentate articolele, cu multe informaţii utile dar parcă mi-aş dori să răzbată mai mult trăirile dumneavoastră. Impresiile personale ar da un plus de valoare, cred că ar capta mai uşor atenţia celor interesaţi de aceste zone mai puţin cunoscute pe care le-aţi vizitat.

    Foarte frumoase şi fotografiile, felicitări!

    mariana.olaru
    [02.08.13 13:09:11]
    »

    Citind ecoul @krondiei, am fost tentata in prima faza sa-i dau dreptate si sa subscriu la cele consemnate de ea. Da, naratiunea e impecabila, gradul de informare cu detalii istorico-geografice se apropie de... 100%, dar impresia personala lipseste cu desavarsire. Dar tocmai precizia si acuratetea detaliilor informative m-a indemnat sa vad ce mai scriu si altii despre aceste locatii. Asa am descoperit ca review-ul tau, draga @ile57b, este mai degraba o colectie de reproduceri de pe alte site-uri. Doar un exemplu luat la intamplare: exact cu aceleasi cuvinte este descrisa Catedrala San Francisco din Livorno, [pe alt sait turistic].

    Asa incat, la viitoarele review-uri astept o nota de originalitate nu numai sub aspectul impartasirii cu noi, cititorii, a impresiilor cu care te-ai intors dintr-o calatorie, oricare ar fi ea, dar si imbracarea informatiilor "tehnice" cu haina personalitatii tale.

    webmaster
    [02.08.13 13:34:44]
    »

    @mariana. olaru: ATENȚIE! referirile la AGENȚII și alte entități din România care funcționează pe principii COMERCIALE (portaluri web de profil etc.) sunt INTERZISE.

    Pe de altă parte, din câte ne-am putut noi da seama, este vorba despre aceeași persoană, deci ai dat peste... un autoplagiat!

    mariana.olaru
    [02.08.13 13:46:14]
    »

    Imi cer iertare webmaster, nu aveam de unde sa stiu, nici macar sa-mi imaginez ca @narcisa 810 este una si aceeasi persoana cu @ile57b. Ca simplu cititor, era firesc sa suspectez pur si simplu o actiune copy-paste. Dar daca asa stau lucrurile imi cer iertare si fata de administratorul site-ului AFA, dar in primul rand fata de titularul review-ului. Am retinut de asemenea procedura ce se recomanda a fi cea mai onesta, aceea de a sesiza nelamuririle sau suspiciunile pe "privat". Multumesc pentru sugestie si inca o data scuze tuturor.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    ile57bAUTOR REVIEW
    [02.08.13 14:53:11]
    »

    @krondia: multumesc pentru apreciere

    ile57bAUTOR REVIEW
    [02.08.13 14:58:50]
    »

    @mariana.olaru : ok, dar vezi ca m ai subapreciat. Iti pot spune doar ca scriu pe 4 site uri de turism

    mariana.olaru
    [02.08.13 22:09:32]
    »

    Draga mea, nu te-am subapreciat deloc. Ba dimpotriva! Epitete ca ”impecabil”, ”precis”, ”acurat”, nu le folosesc nici eu și cred că nici alții pentru a exprima subaprecierea sau desconsiderarea. Îmi place cum scrii, stilul tău este corect și elegant, dar parcă mai mult mi-ar plăcea dacă ai pune o picătură în plus de trăire personală. Redarea doar (și uneori în exces) a unor date cu caracter tehnic legate de obiectivele turistice prezentate, fără să le ”poleiești” cu aurul propriilor impresii și cu emoțiile tale, devine un exercițiu pur didactic, pe care mulți îl evită la lectură, căci nu aduce nimic nou: sunt surse de instruire și ghiduri de prezentare pretutindeni în jurul nostru, începând de la chioșcurile de presă și mergând până la Internet. Din punctul meu de vedere, interesantă este o lectură care se derulează ca un film, cu locuri și cu eroi pe care mi-i pot imagina cu ochii minții, pe seama celor povestite în narațiunea cu pricina. În acest sens, experiența cuiva poate însemna o nouă experiență și pentru mine. În plus, lucrurile seci merită îndulcite cu ceva. Iar acel ceva suntem noi înșine și sensibilitatea noastră pe care merită să o împărtășim cu ceilalți. Nu degeaba regretatul matematician Grigore Moisil își condimenta cursurile la universitate cu dese pauze în care cu inegalabilul său simț al umorului împărtășea cu studenții mulțime de anecdote, care nu aveau legătură cu matematica, dar aveau darul să schimbe rigiditatea teoremelor și să le facă mai accesibile logicii.

    Am abuzat de această polologhie off-topic, ca să înțelegi că nu subestimez efortul tău si dacă am greșit suspectându-te de... inspirație inoportună, am făcut-o doar pentru motivul explicat mai sus. Felicitări dacă publici pe mai multe site-uri, dar dacă semnezi cu username-uri diferite, trebuie să te aștepți și la confuzii de genul celei făcute de mine. Încă o dată îmi cer cuvenitele scuze!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    mariana.olaru
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Livorno:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056288003921509 sec
    ecranul dvs: 1 x 1