ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.06.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Călăraşi
ÎNSCRIS: 12.09.15
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAR-2017
DURATA: 1 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Speke Hall, un conac bântuit de fantome

TIPĂREȘTE

Se spune că orice conac din perioada Tudor care se respectă are măcar o stafie. Speke Hall, o astfel de locuință impozantă, se mândreşte chiar cu mai multe. Dealtfel conacul figurează şi în lista cu "cele mai bântuite locuri din Liverpool" alături de Britannia Adelphi Hotel, un hotel celebru mai ales prin oaspeții pe care i-a găzduit (preşedintele F. D. Roosevelt, Winston Churchill, Stan şi Bran, Frank Sinatra, Bob Dylan) şi prin faptul că a fost considerat "cel mai bântuit hotel din Marea Britanie" (adevăr sau reclamă?), dar şi alături de Penny Lane.

Ştiați doar de melodia celor de la Beatles - "Penny Lane there is a barber showing photographs of every head he's had the pleasure to know... "? Pe această stradă, al cărei nume vine de la un proprietar de vase care transportau sclavi, la fereastra casei de la numărul 44 obişnuieşte să-şi pieptene părul imaginea neclară a unei fete blonde. În cântec nu-i menționată însă şi nici eu n-am avut timp să aştept până apare...

Revenind la Speke Hall, acesta este un conac englezesc, unul dintre cele mai faimoase din insulă şi cel mai bine conservat, amplasat într-o oază de verdeață pe malul râului Mersey, la marginea marelui oraş Liverpool. Putem ajunge relativ uşor cu autobuzul, fiind situat aproximativ pe traseul care leagă principala autogară Liverpool ONE de aeroportul "John Lennon". Intrarea se face prin clădirea fostei ferme, aflată la doar cinci minute de mers de conac, şi unde s-a amenajat casa de bilete, magazinul şi restaurantul proprietății. De aici porneşte o rețea vastă de alei liniştite către pădure, livadă, grădină sau lunca râului Mersey.

Clădirea pe care o putem admira astăzi a fost ridicată de Henry Norris în prima jumătate a sec. al XVI-lea şi urma altora mult mai vechi. Un şanț de apărare, odinioară cu apă, acum secat, proteja conacul de musafiri nedoriți, vremurile fiind tulburi şi catolicismul fervent al familiei Norris prea puțin apreciat, ca să folosesc un limbaj decent. Familia Norris era o familie veche care reprezenta Liverpool-ul de trei generații în Camera Lorzilor. William, fiul lui Henry, a adus modificări construcției întrucât familia sa cuprindea nu mai puțin de 19 copii. Lipsa unor posturi TV cu program de noapte incitant îşi spunea cuvântul în familia Norris. În 1597 Edward Norris adaugă ultimul corp de clădiri închizând perimetrul şi obținând o curte interioară. Conacul devenise asemeni unei citadele. Numele familiei s-a pierdut însă odată cu măritişul ultimei moştenitoare, Mary Norris, cu lord Sidney Beauclerk. Mutare greşită şi un mariaj dezastruos, tânărul soț fiind un cartofor pasionat care a reuşit să cheltuie repede averea strânsă de Norris-i în zeci de ani.

La sfârşitul sec. al XVIII-lea Richard Watt, îmbogățit din afacerile cu zahăr de pe plantațiile din Jamaica, cumpără casa ajunsă într-o stare jalnică, dar după moartea sa Adelaide, fiica sa minoră, nu-l poate administra. Frederick Leyland, armator bogat şi colecționar de artă, îl închiriază şi locuieşte aici între 1867 şi 1877. Lui i se datorează decorarea pereților cu tapet creat de William Morris, o dovadă de bun gust şi potență financiară. Leyland l-a avut de multe ori drept invitat pe James McNeill Whistler, astfel că faimoasa lucrare "Arrangement in Grey and Black, No. 1: The Mother of the Artist" a fost expusă şi aici.

Sigur ştiți pictura considerată o adevărată Mona Lisa victoriană şi una dintre principalele opere ale unui artist american în afara granițelor. Este mai cunoscută drept "Mama lui Whistler" şi a fost subiectul comediei "Bean" din 1997 a regretatului poznașului Rowan Atkinson. Deşi aclamată de critici, caracterizarea pe care Mr. Bean i-o face în film se apropie asimptotic de propria mea opinie. De gustibus non est disputandum.

În 1877 Adelaide Watt împlineşte 21 de ani şi preia conacul pe care-l dezvoltă într-o fermă, dar după moartea ei din 1921 o parte din terenuri au fost vândute. Aeroportul Liverpool îşi deschidea porțile. Speke Hall a fost donată societății National Trust în 1944, aceasta administrând şi azi proprietatea.

Am găsit poarta conacului uşor, dar drumul până la intrare este lung, mai ales pe jos. Fiind început de week-end era destulă lume, cu copii, nepoți, cărucioare, toată lumea bucuroasă de vremea bună. Restaurantul nu se umpluse, cu toții bântuind (un cuvânt de bază la acest conac) pe potecile şi aleile umbrite.

Renunț la explorarea zonei verzi şi mă îndrept direct spre clădirea vărgată precum o zebră, modă apreciată şi în perioada Tudorilor şi a reginei Victoria. Traversez podul de piatră elisabetan şi intru pe uşa tăiată în poarta masivă din lemn. Undeva sus, ascuns vederii, era locul de unde puteau fi spionați cei care băteau la poartă, locatarii conacului nefiind prea populari în acele timpuri. Interiorul holului este o îmbinare ciudată de statuete romane şi tavan din lemn, sculptat cu flori şi fructe.

Sunt întâmpinat călduros şi o doamna amabilă se oferă să-mi spună povestea reală şi necenzurată a conacului. Instalați undeva în mijlocul curții interioare, înconjurați de pereți drepți alcătuiți dintr-o o rețea de bârne negre din lemn de stejar completată de chirpici văruit în alb, ascult cuminte istorisirea. Parțial o cunoşteam astfel că monologul s-a transformat în dialog, spre surprinderea ghidului meu personal.

Am continuat cu turul prin camere urmărit în permanență de angajați ai societății National Trust, de la care primeam noi informații, dar discuțiile alunecau inevitabil către subiectul fantome, lăsând pe un plan secund mobilierul şi decorațiunile încăperilor. Desigur în epoca regelui George al III-lea, când dezvoltarea economică a Angliei facilitase aducerea de mărfuri noi din teritoriile de peste mări ale Marii Britanii şi manufacturile erau în plin avânt, casele celor cu dare de mână se umpleau încet, încet cu obiecte de lux, cu opere de artă.

La Speke Hall s-a întâmplat asemănător, iar intererioarele camerelor sunt dovada. Tapiserii din Belgia, ceramică de Delft adusă din Olanda, mobilă sculptată, tablouri şi statuete sunt împrăştiate peste tot. Noi descoperiri ale ştiinței şi tehnicii nu lipsesc, un barometru, un seif uriaş şi o maşinărie muzicală de mari dimensiuni ocupând locuri privilegiate.

Sala cea mare este demnă de un castel. Un şemineu încadrat de scaune greoaie şi o panoplie cu arme albe acoperă un perete. Picturi cu aer medieval sau armuri strălucitoare rememorează vremea familiei Norris. Îmi este aratată şi ascunzătoarea preotului catolic care venea pe ascuns pentru oficierea unor servicii religioase, interzise şi blamate în Anglia elisabetană şi chiar mai târziu, până prin sec. al XIX-lea. Multe taine, multe secrete, dar aici se află tot farmecul, fiindcă necunoscutul este mult mai incitant.

Bucătăria în stil victorian mă duce cu gândul la filmul "Downton Abbey" şi-i uşor de imaginat forfota bucătarilor, servitorilor sau valeților la ore de vârf. Un şir de clopotele exact ca-n serial îți uşurează efortul de gândire.

Grădina a fost organizată pe la 1850 şi cu timpul s-a dezvoltat într-un splendid loc de relaxare. Am văzut-o înflorită doar în câteva poze, în martie fiind cam zgârcită cu florile. Parcele mari cu copaci sunt alături şi te invită la plimbare, pădurea respirând a primavară. Arborii care flanchează intrarea sunt numiți Adam şi Eva şi vechimea lor depăşeşte jumătate de mileniu. Cel puțin aşa mi se spune şi poveştile sunt mai atractive decât realitatea seacă.

Dar în ciuda miilor de turişti care trec pragul proprietății fantomele continuă să locuiască netulburate. Umbre întunecate sunt văzute adesea plutind în jurul Sălii mari şi în Camera albastră o figură neclară a apărut de multe ori spunând cu un glas tăios: "Get out" ("Ieşi"). Dar poate tocmai de aceea vizitatorii se înmulțesc şi precum în "Fantoma familiei Canterville" ei chiar se bucură de existența stafiilor. Faptul că în liniştea nopții se aud paşi pe coridorul superior sau scâncetul unui copil sfâşie tăcerea unei săli goale pare a fi mai mult un magnet pentru curioşi.

Izvorul acestor apariții inexplicabile este oare poveste nefericită a lui Mary Norris, cea amintită mai sus? Ea descoperise uriaşele datorii pe care soțul ei le acumulase la jocuri de noroc şi disperată îşi aruncă copilul nou-născut pe fereastra Camerei cu tapiserii în şanțul mocirlos dimprejurul conacului, apoi se sinucide. De atunci, fantoma tinerei femei a fost văzută trecând răvăşită prin încăpere, apoi dispărând prin pereți.

Mi-am privit ceasul care arăta ora 16.30 şi cunoscând că fantomele apar în general după miezul nopții am întrebat plin de curaj unul dintre supraveghetori, un tip uscațiv şi îmbrăcat sobru, când aş putea vedea una dintre fantome. Cu o voce de bas şi o față palidă, îmi şopteşte sec: "Nu ştii niciodată când se pot ivi. Chiar şi acum". Imaginea lui străvezie mi-a dat un imbold şi am plecat grăbit spre magazinul conacului să-mi cumpăr câteva cărți poştale. V-am avertizat în caz că aveți de gând să treceți pe la Speke Hall. Şi nu uitați, "The Ghost" era un film american, dar fantomele există cu adevărat. Oare acel ultim supraveghetor...

Să aveți un drum frumos în față.


[fb]
---
Trimis de Radu Tudoran in 10.06.17 10:48:24
Validat / Publicat: 10.06.17 12:01:55
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MAREA BRITANIE.

VIZUALIZĂRI: 2348 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

17 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Radu Tudoran); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Aspectul exterior al conacului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 56600 PMA (din 42 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

17 ecouri scrise, până acum

krisstinna
[10.06.17 13:06:51]
»

@Radu Tudoran: Din lipsă tv să ai 19?

De ce ai fugit? Fricosule!

Să știi că nu îți făcea nimic Mary, te-ar fi privit și ea un pic

Eu cred că toată Anglia e bântuită, a fost și va rămâne o țară gri pe harta culorilor mele.

Foarte tare, eu chiar cred că există fantome

Radu TudoranAUTOR REVIEW
[10.06.17 13:37:21]
»

@krisstinna: Sa faci parada de curaj este mai mult decat lauda gratuita, este lipsa de stil. Mai bine pari neajutorat. Mai ales cand crezi in fantome

Anglia pare gri doar din cauza ploii. Soarele prezinta o alta fateta. Daca voi avea motivatie voi exemplifica. Si cu argumente cat se poate de concrete.

Vacante nebantuite

webmaster
[10.06.17 14:17:10]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” (interes crescut din pdv al politicii saitului!)

— e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

doinafil
[11.06.17 21:25:48]
»

Ca de obicei, D-le Radu Tudoran, ne răsfăţaţi cu articole interesante despre locuri la fel de interesante.

Mi-a plăcut mult şi cum aţi încheiat articolul, cu acel "suspence" referitor la supraveghetorul "cu voce de bas şi cu faţă palidă"... poţi să ştii (?!?), poate chiar era "a ghost"!

Mi-au plăcut tare mult şi pozele ataşate, de aceea am votat cu bucurie şi convingere.

Felicitări şi... să aveţi vacanţe frumoase însoţite de vreme bună!!!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Radu TudoranAUTOR REVIEW
[11.06.17 21:42:34]
»

@doinafil: Multumesc pentru incurajari. Am avut deja doua vacante anul acesta, in Marea Britanie si in Spania. Am de recuperat vreo 17 ani de restriste, fara concedii

Poze am facut si mult mai reusite, dar daca nu plac nu-i vina mea

Incheierea a fost putin teatrala, dar fata ultimului supraveghetor iesea in evidenta. A fost greseala mea ca n-am studiat lista cu fantome inainte de vizita.

Am mai fost la un conac si acolo chiar am tras o spaima, impreuna cu alt turist, autohton, dar asta-i tot farmecul

Vacante frumoase pe mai departe.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
abancor
[12.06.17 09:09:39]
»

Dacă fericitul tată ar fi avut TV, nici n-ar mai fi locuit acolo. Ar fi aflat și el de la Discovery că locul e bîntuit. Așa, sărmanul, habar n-avea ce îl paște...

Uite, noi, cei cu TV, am aflat din Shining și Twin Peaks că holurile lungi anunță belele din categoria fantasticului supranatural. Ce va să zică influența cinematografiei! Nu mai pot să văd poze cu holuri penumbroase și pustii fără să mă gîndesc la spirite malefice care stau la pîndă...

Pe bune, poza 8 e foarte sugestivă, chiar dacă holul nu e suficient de lung cît silueta din capăt să fie mai estompată.

Radu TudoranAUTOR REVIEW
[12.06.17 09:29:39]
»

@abancor: Si totusi stafiile, fantomele si celelalte forte malefice care salasuiesc prin castele din Anglia atrag o gramada de vizitatori. Se organizeaza vizite de noapte, se vand kit-uri pentru vanatorii de fantome, se supravegheaza cu o gramada de camere video fiecare coltisor. Fantomele sunt foarte vandabile, precum dinozaurii, de exemplu. Totul pentru a face cat mai eficienta afacerea. Cum am spus, orice conac sau castel care se respecta are fantoma lui.

Oare n-ar trebui sa facem la fel cu Vlad Tepes? Conservatorismul din mine considera asta o impietate, dar poate eu nu sunt un vizionar. De cate ori am povestit despre Tepes, despre curaj, vitejie, simt al dreptatii, atacul de noapte, retragerea lui Mahomed Cuceritorul cu coada intre picioare n-a fost interesant. Cand, din joaca, am povestit ceva asemanator cu ultimul film dedicat lui Dracula, cu lupte, forte supranaturale povestite de cronicari, fictiune de moment, am avut un cerc mare de auditori, care ma ascultau prostiti. Si nu ma da talentul de povestitor afara din casa.

Vacante frumoase mai departe.

mishu
[12.06.17 12:11:05]
»

@Radu Tudoran: Imi plac castelele, imi plac si fantomele... nu sa le vad insa .

De la distanta totul este fermecator iar de aproape este minunat.

Cat despre soarta

regretatului Rowan Atkinson

din cate stiu nu a dat coltul inca si chiar vad programat pentru 2018 Johnny English 3, si a fost vorba doar de niste zvonuri aruncate pe FB.

Felicitari, votat cu mare placere.

Radu TudoranAUTOR REVIEW
[12.06.17 14:00:27]
»

@mishu: Nici nu stii cat ma bucur ca stirea ca Mr. Bean a murit a fost "exagerata". Stiam ca mai avusese accidente cu masina, fiind indragostit de viteza, si ma gandeam ca a gasit sfarsitul drumului. Pot sa ma uit din nou relaxat la dvd-urile lui

Multumesc pentru aprecieri.

As ruga webm sa stearga "regretatului" si sa inlocuiasca cu "poznasului".

Multumesc anticipat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[12.06.17 19:02:50]
»

@Radu Tudoran: Nu este singura vedeta care este declarata "decedata" pe FB si daca nu apucam sa mai citim o alta stire normal ca o luam de buna pe aceasta. Si mie imi parea rau de el si am dat o cautare pe prietenul "Goagal" si asa am aflat.

Succes mai departe in povesti la fel de frumoase ca aceasta si nu numai.

Radu TudoranAUTOR REVIEW
[12.06.17 21:42:38]
»

@mishu: Eu am citit in alta parte vestea, caci fac parte din minoritatea "fara FB". Stiu, inseamna ca nu exist. Sunt oare un "ghost"?

webmasterX
[12.06.17 21:49:21]
»

@Radu Tudoran:

As ruga webm sa stearga "regretatului" si sa inlocuiasca cu "poznasului".

Rugăminte îndeplinită.

Radu TudoranAUTOR REVIEW
[13.06.17 08:59:56]
»

@webmasterX: Multumesc

abancor
[13.06.17 09:23:21]
»

@Radu Tudoran: Țepeș, și alter-ego-ul lui, Dracula, e destul de folosit. Avem chiar noroc că unele din principalele localități din țară sînt legate de numele lui: Sighișoara, București. Iar Branul, chiar dacă nu are legătură, a adoptat repede, pragmatic, mitul.

Chiar și comuniștii au exploatat treaba asta, au construit în Pasul Tihuța (ca să respecte cartea) un hotel cu aparență de castel, și l-au botezat Dracula (dat în folosință în 1983). Pare ciudat și curios pentru epoca aia. Și așa a și fost, căci mai apoi l-au rebotezat Tihuța, spre finele anilor 80, cînd probabil s-a decis eliminarea completă a misticismului de orice fel din viața publică. Eu am materiale și ghiduri turistice din vremea aia, și se vede o schimbare: dacă pînă prin 85 bisericile și mănăstirile erau denumite biserici și mănăstiri, mai spre 89 erau denumite toate „monument de arhitectură”. Habar n-aveai dacă e vorba de un conac, castel sau biserică. Așa că probabil și schimbarea numelui hotelului a avut loc tot în cadrul acestei „revoluții” culturale.

Azi hotelul ăla se numește Castel Dracula și din cîte am auzit pune în scenă tot soiul de spectacole gen apare Dracula din cavou, te sperie la miezul nopții etc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Radu TudoranAUTOR REVIEW
[13.06.17 10:00:55]
»

@abancor: Da, trebuie exploatat Dracula, desi este practic o blasfemie la adresa unui mare conducator. Sunt "ghizi" pe vapoarele de pasageri de pe Dunare care prezinta chipul sculptat al lui Decebal din Cazane drept "fata lui Dracula" Iar colegii ma intreaba de Bran si Dracula, despre fapte sangeroase. De parca in restul Europei ar fi fost Scoala Waldorf. Iar acum sunt "muzee ale torturii" in fiece oras mai rasarit.

Relativ la "monumente de arhitectura", luminatii din conducerea comunista nu si-au dat seama ca au demolat odata cu manastirea Vacaresti nu doar un simbol religios (pe care-l detestau), dar si un loc incarcat de istorie si un exemplu de arhitectura.

Cuvantul "conac" suna prea burghez, "biserica" prea religios, "monument" era mai plat, mai inofensiv.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mishu
[13.06.17 10:07:41]
»

@Radu Tudoran: As vrea sa iti raspuns la asta cu riscul de a supara pe cei dependent de FB. Nu il suport, si intru pe FB cu mare greutate, si mai postez si eu insa destul de rar fata de modul in care o fac ceilalti, uneori insa (destul de rar) imi este util, imi mai aduce in prim plan anumite evenimente. Daca ar disparea nu cred ca as lua-o ca pe o tragedie

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Radu TudoranAUTOR REVIEW
[13.06.17 12:17:34]
»

@mishu: Parca mi-a raspuns Sefa

Aceeasi opinie.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, mishu, Radu Tudoran
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Liverpool:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063372850418091 sec
    ecranul dvs: 1 x 1