GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
La 12 august 2016, a patra zi din circuitul Marea Britanie, am înnoptat la Hotel Holiday Inn Express - Liverpool amplasat în Knowsley, vis-a-vis de luxosul Suites Hotel Knowsley și foarte aproape de Knowsley Business Park. Distanța până în centrul orașului nu este mare, așa încât a doua zi, imediat după micul dejun, cu autocarul, am ajuns în centru în doar câteva minute.
Liverpool este orașul natal al celor patru muzicieni - John Lennon, Paul McCartney, George Harrison și Ringo Starr, componenții legendarei trupe Beatles care a făcut mare vâlvă în lumea muzicală prin anii '60 ai secolului trecut. Pentru că am trăit acele vremuri, pentru că faima lor a ajuns și până la mine, multe dintre melodiile lor răsunând pe discuri și în casa noastră, chiar și acum, după mulți ani, când spun Liverpool, spun The Beatles. Vă imaginați deci bucuria mea când am văzut că în programul zilei, în scurtul nostru popas în Liverpool, figura și The Beatles Story.
Dar, incursiunea în Liverpool, vechiul oraș portuar înscris în anul 2004 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO nu a început cu portul și nici cu The Beatles Story, ci cu Catedrala Anglicană, obiectivul la care - din rațiuni de optimizare - ghidul a decis să mergem mai întâi.
Între construcțiile de acest gen, Catedrala Anglicană din Liverpool este una dintre cele mai mari din lume. Când a proiectat-o, nu știu dacă Giles Gilbert Scott a fost conștient că va fi autorul celei mai lungi catedrale din lume (189 m). Și înălțimea ei (101 m) o situează printre cele mai impresionante construcții din lume. În orașul Liverpool, actualmente doar două clădiri sunt mai înalte decât ea. Cum și când s-a luat decizia construirii acestui mastodont, cine au fost proiectanții (pentru că au fost mai mulți), cum de i s-a încredințat lui Giles Gilbert Scott - un tânăr de numai 22 de ani - dificila sarcină de a schița Catedrala Anglicană din Liverpool este poate mai puțin important pentru noi, vizitatorii de rând. Poate mai important de reținut este că tânărul proiectant se trăgea dintr-o familie cu tradiție în acest domeniu, bunicul - George Gilbert Scott și tatăl - George Gilbert Scott Jr. proiectând la rândul lor mai multe biserici.
Primul și apoi al doilea război mondial, perioade cu deficit de forță de muncă, materiale și donații, au încetinit și chiar au întrerupt pentru o vreme lucrările de construcție. Cu toate acestea, prima secțiune a corpului principal a fost terminată în 1924 și sfințită în prezența Regelui George V și a Reginei Mary în iulie, la 20 de ani de la punerea pietrei de temelie. Istoricul catedralei menționează că finalizarea construcției a fost marcată în 1978 de slujba de consacrare la care a participat și Regina Elisabeth II.
Terminat în 1942, turnul clopotniță al Catedralei Anglicane din Liverpool este unul dintre cele mai înalte din lume (101 m). Două lifturi permit vizitatorilor să urce pentru a vedea cele 13 clopote Bartlett (după numele lui Thomas Bartlett inscripționat pe fiecare), de diferite dimensiuni, greutăți și sonorități, dar și o frumoasă panoramă asupra orașului și a portului. Accesul publicului în turn (contra unei taxe de 5,5 lire) este zilnic, între orele 10.00-17.00.
Interiorul Catedralei Anglicane din Liverpool este poate și mai impresionant decât exteriorul. Biserica este deschisă zilnic între orele 08.00-18.00 (excepție în ziua de Crăciun când se închide la 15.00) și nu se plătește taxă de intrare, dar vă vor mulțumi pentru o donație de 3 lire. Nu trebuie să fii prea credincios pentru a fi impresionat de bolțile înalte, măiestuoase, de orgă - una dintre cele mai mari din Marea Britanie, dar mai ales de vitraliile cu care sunt împodobite toate ferestrele. Se spune că vitraliile din Catedrala Anglicană din Liverpool acoperă o suprafață de nu mai puțin de 1700 m².
Catedrala este locul de odihnă veșnică a mai multor personalități (Francis James Chavasse - episcopul fondator, Giles Gilbert Scott - proiectantul, Thomas Bartlett - donatorul clopotelor, doi episcopi, precum și un general din primul război mondial).
Trebuie să menționez că la Catedrala Anglicană din Liverpool există și un mic pliant informativ în limba română, disponibil gratuit, dar și un ghid oficial cu informații amănunțite și cu frumoase imagini color care poate fi achiziționat (4 lire) de la magazinul catedralei. Cei interesați de un audioghid pot afla că acesta este disponibil în engleză (cu variante atât pentru adulți, cât și pentru copii), franceză, germană, italiană, spaniolă, poloneză, chineză și japoneză.
Urmând pe Hope Street, stradă care poartă numele lui William Hope - un bogat comerciant care a locuit aici - după vreo jumătate de kilometru ajungem la Catedrala Romano-Catolică.
Catedrala Romano-Catolică sau Catedrala Metropolitană este o construcție relativ nouă (începută în 1962 și finalizată în 1967) înălțată pentru populația catolică din oraș. Numărul catolicilor din Liverpool crescând foarte mult în timpul foametei irlandeze, a apărut necesitatea construirii unei biserici parohiale pentru cei refugiați aici. Aceasta a fost demolată ulterior, în locul ei apărând moderna construcție pe care o vedem și noi astăzi.
Din beton și piatră, actuala construcție are o formă surprinzătoare. Este conică și terminată cu un turn clopotniță cu ferestre de sticlă colorată și o imensă coroană metalică. Pe fațadă, încrustate în zid, sunt trei cruci. Pentru a ajunge la intrare trebuie să urci mai multe trepte ale unei scări care pornește chiar din Hope Street.
Interiorul impresionează mai mult prin originalitatea sa. Este un spațiu rotund (diametru de 59 m) cu șiruri de bănci așezate concentric, în jurul cărora sunt 13 capele unele deschise, altele închise, iar altele înghesuite într-un spațiu modest, sub câte un balcon. Altarul realizat din marmură albă de la Skopje (Macedonia), se află în fața intrării principale. Și podeaua este tot din marmură (albă și gri).
Orga impresionează și aici prin dimensiuni. De asemenea, sunt de remarcat vitraliile turnului - realizate preponderent în galben, roșu și albastru - despre care ni s-a spus că ar avea 3 cm grosime. Sub Catedrala Romano-Catolică se află cripta, singura parte a edificiului construită după grandiosul plan inițial al lui Sir Edwin Lutyens, înainte de stoparea lucrărilor din cauza celui de al doilea război mondial. Am aflat că stilul este total diferit de cel al modernei catedrale înălțate deasupra, dar nu am avut putința de a mă convinge personal pentru că nu am fost acolo. Vizita în criptă se face doar cu ghid local și presupune timp suplimentar.
Catedrala Romano-Catolică este deschisă pentru vizitatori în fiecare zi în intervalul orar 8.00-18.00 (duminica și în perioada de iarnă până la 17.00). Intrarea este gratuită, orice donație fiind însă binevenită. Fotografiatul în interior este permis, dar nu și în timpul oficierii slujbelor.
De îndată ce am terminat vizita la cele două mari catedrale ale orașului, ne-am îndreptat spre următoarea țintă - Albert Dock și împrejurimile lui.
Albert Dock este un complex de clădiri de andocare și depozite portuare din Liverpool. În 1846, atunci când a fost deschis în mod oficial de Albert - prințul consort, soțul reginei Victoria (în onoarea căruia a și fost denumit), Albert Dock era prima realizare britanică numai din cărămidă, piatră și fontă, fără nici un pic de lemn. Primele macarale hidraulice din lume au fost instalate aici, și tot aici, în depozite sigure, mulți ani de-a rândul au fost stocate valoroase încărcături de bumbac, mătase, coniac, ceai, zahăr, tutun, fildeș și cărbune. În afară de transport maritim, depozitare și comerț (inclusiv cu cel de sclavi), Liverpool cu docurile lui rămâne în istorie ca fiind portul de plecare a Titanicului, vaporul care s-a scufundat în 1912 ducând la pieire 1517 oameni. Un memorial Titanic poate fi văzut în Liverpool, pe malul mării.
În prezent, Albert Dock este o atracție turistică importantă a orașului. Nemaifiind folosit în scopurile pentru care a fost creat, după ce a zăcut în paragină o bună perioadă de timp, Albert Dock a început să fie reamanajat în 1981 și redeschis oficial în 1988 de Prințul de Wales, urmaș al Prințului Albert, cel care l-a deschis inițial.
În vechile clădiri ale docurilor s-au instalat un post de televiziune, The Beatles Story, apoi - rând pe rând - câteva hoteluri, cafenele și magazine, devenind principalul punct de atracție turistică din Liverpool. La Maritim Merseyside Museum nu am avut timp să mergem, dar ne-am plimbat destul de mult de-a lungul estuarului și am vizitat The Beatles Story.
The Beatles Story
Nu-i așa că nici un tur în Liverpool - orașul în care a luat ființă această trupă legendară - nu poate fi complet fără o incursiune în istoria Beatles? Pentru imensa popularitate a acestei trupe, Guinness World Records a numit orașul Liverpool capitală a muzicii pop.
Cine a fost The Beatles, cum s-a constituit, ce succese a repurtat, nu are rost să menționez. Cred că nu există om care să nu fi auzit de The Beatles - John Lennon (vocal, chitară ritmică), Paul McCartney (vocal, chitară bas), George Harrison (chitară solo) și Ringo Starr (baterie) - cei patru care au revoluționat lumea muzicală a anilor '60.
The Beatles Story este o mare atracție turistică și în același timp cea mai mare expoziție permanentă din lume strict dedicată The Beatles. Intrarea în clădirea din cărămidă din Albert Dock pare austeră, dar în interior te simți de îndată învăluit de muzica Beatles. Aici vei afla cum au ajuns cei patru tineri din Liverpool pe cele mai înalte culmi ale faimei muzicale. The Beatles Story a fost fondat în 1990 și de atunci se spune că i-au trecut pragul multe milioane de vizitatori din peste 100 de țări. Pot fi văzute reproduceri ale cluburilor și studiourilor în care au cântat și și-au înregistrat muzica, instrumentele lor, ochelarii lui John Lennon, iar pentru cei care doresc suveniruri, aici se găsesc nenumărate discuri, tricouri cu chipurile artiștilor, bibelouri și tot felul de obiecte, toate amintind de The Beatles.
Am aflat că în Cavern Quarter, există un The Beatles Shop (înființat ceva mai târziu decât The Beatles Story) la care noi nu am mai avut timp să ajungem. Ambele au și câte o cafenea unde te poți odihni savurând ceva.
La Pier Head, o grupare de trei clădiri înalte - Royal Liver Building, Cunard Building și Port of Liverpool Building - atrage privirile, iar dacă aveți timp, merită să faceți câțiva pași pentru a ajunge acolo.
Royal Liver Building clădirea impunătoare aflată la capătul digului, constrută în 1911 pentru o firmă de asigurări, este una dintre primele clădiri din lume realizate din beton armat. Și în zilele noastre este una dintre cele mai mari și mai frumoase clădiri din zona docurilor și totodată un punct de reper. De o parte și de alta are turnuri cu ceas (înalte de 98,2 m) în vârful cărora se află câte o pasăre cu aripile pe jumătate ridicate, una fiind poziționată cu fața spre oraș, cealaltă cu fața spre mare.
Cunard Building aflată în vecinătatea Royal Liver Building, a fost construită în perioada 1914-1917 și a adăpostit până în 1960 sediul central al Companiei de navigație Cunard. Am aflat că la etajele inferioare ale clădirii erau spații destinate pasagerilor, inclusiv camere separate de așteptare (pentru clasa I-a, a II-a și a III-a), precum și spații de depozitare pentru bagaje și schimb valutar.
Ceea ce impresionează la această clădire este stilul arhitectural. Merită să petreci câteva minute cu privirea ridicată spre decorațiunile exterioare sculptate, foarte frumoase, înfățișând animale, semne zodiacale, chipuri umane de diferite rase, precum și alegorii ale păcii, războiului și furtunilor de pe mare.
În memoria angajaților Cunard (care au fost uciși în timpul primului și celui de-al doilea război mondial), pe una din laturile clădirii, a fost înălțat Cunard War Memorial. Înainte de a fi amplasat la capătul digului, monumentul pe care este inscripționat "Pro Patria", a fost expus la Academia Regală de Arte din Londra.
Tot timpul liber pe care l-am avut în Liverpool l-am petrecut în Albert Dock, plimbându-mă când într-o parte, când în cealaltă, privind estuarul, vasele ancorate aici, zidul reconstruit în 1980 cu pietrele clădirii originale prăbușite în bombardamentele războiului, roata cea mare, precum și autobuzele Sightseeing Liverpool care operează tururi turistice în oraș. Dacă aflându-vă la Liverpool aveți mai mult timp (noi nu am mai avut) cu 10 lire, într-o plimbare cu autobuzul, puteți vedea cele mai importante obiective ale orașului sau vă puteți prelungi plimbarea pietonală până în Cavern Quarter, la cel de-al doilea The Beatles Shop și la Liverpool One un foarte mare și modern centru comercial. Nu sunt prea departe.
Trimis de iulianic in 17.01.17 19:19:38
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în MAREA BRITANIE.
15 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
ECOURI la acest articol
15 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@webmaster: Pentru cine vrea să reasculte, vă rog, atașați The Beatles - Hello, Goodbye
https://www.youtube.com/watch?v=rblYSKz_VnI
Mulțumesc!
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
@iulianic: Excelent!
Cu multă plăcere am citit si am ascultat melodia.
Mulțumesc pentru o frumoasă aducere aminte!
Mi-am amintit de tinerețe, de zilele în care stăteam pe scenă, în fund, alături de Pitiș și devoram Beatles. Ce tablete, telefoane, youtube sau alte prostioare ca acum? Acolo și atunci simțeam și trăiam emoția muzicii celor patru artiști. Acolo și atunci simțeam și gustam un pic libertatea de care nu aveam parte.
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
===
În plus, articolul este selectat ca fiind "de interes turistic crescut" (dintr-o destinaţie inedită sau de la care nu avem impresii recente).
Beneficiază în consecinţă de un spor de punctaj la voturile FB/FU şi B/U (eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@iulianic: Hello, hello, Iulia!
Mulţumesc pentru această incursiune în lumea nepieritorilor Beatles, cei patru puşti care au revoluţia muzica secolului trecut, dovadă fiind că şi acum, la aproape 50 de ani de la destrămarea formaţiei, melodiile lor sunt reinterpretate şi ascultate cu aceeaşi bucurie şi plăcere.
Reviewul tău mai demonstrează - încă o dată, dacă mai era cazul - că până şi un oraş muncitoresc şi industrial poate avea o ofertă turistică suficient de atrăgătoare.
@webmaster și @webmasterX: Vă mulțumesc!
@krisstinna: Mă bucur că rândurile mele au stârnit frumoase și nostalgice amintiri.
@Carmen Ion: Liverpool, favorabil poziționat la gura de vărsare a râului, un vechi port care a adus bogăție orașului, s-a dezvoltat rapid, are acum multe clădiri moderne și foarte înalte, dar a știut să păstreze și să exploateze - turistic vorbind - amintirea trecutului.
Cum se numeau cei patru Beatles? John Lennon (vocal, chitară ritmică), Paul McCartney (vocal, chitară bas), George Harrison (chitară solo) și Ringo Starr (baterie).
@iulianic: Iulia, în ecoul adresat Krisstinnei eu mă refeream la spectacol "Cum se numeau cei patru Beatles" pus în scenă de Florian Pittiş.
@Carmen Ion: Aaa, scuză-mă! Atunci aștept și eu răspunsul ei, poate-și mai aduce aminte.
@Carmen Ion: PMT -Poezia Muzicii Tinere. Era spectacol în fiecare săptămână, o dată pe săptămână.
Bine, eu am fost fan și Cenaclul Flacăra. Și Adrian Păunescu.
De-ale tinereții valuri
@iulianic: Iulia, țin să te anunț ca i-am citit si soțului meu articolul tău, a ascultat si melodia. E o raritate la el așa ceva. A avut răbdare fiind vorba despre Beatles
@krisstinna: Vă mulțumesc din suflet amândurora! Este cel mai frumos compliment pe care l-am primit de când sunt pe AFA. Eu n-am reușit să-i citesc soțului meu nici măcar fragmentul referitor la The Beatles deși și el e mare fan. Cu toate că uneori îi mai citesc câte un articol (înainte de a fi publicat), mai ales despre locurile mai puțin umblate, de data asta chiar n-am reușit să-l prind. Dar, vine ea și vremea aia!
@iulianic:
Un vot pentru Liverpool, The Beatles si... @iulianic!
Interesant tare, un ghid de urmat pentru cine pe aceste meleaguri britanice, unde eu nu am avut (inca) placerea.
@Dan&Ema: Mulțumesc! Îl vom împărți la trei. Știu că nu puteai da câte unul de fiecare.
daca imi permiteti o mica remarca, Titanicul nu a ajuns niciodata in Liverpool. Nava a fost doar inregistrata in acest oras ca si compania ce o detinea, White Star Line.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2020 Liverpool - 4 fabuloși, 3 grații, 2 catedrale, 1 oraș — scris în 21.05.20 de alxmst din LIVERPOOL - RECOMANDĂ
- Oct.2019 O zi la Liverpool — scris în 31.10.19 de gregorio din DUBLIN - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Liverpool: plaja * safari * stadion * muzee * mall * cumparaturi ieftine — scris în 30.06.19 de Simonayo din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2017 Speke Hall, un conac bântuit de fantome — scris în 10.06.17 de Radu Tudoran din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Feb.2012 1 zi in Liverpool — scris în 26.02.12 de eftimiemihaela* din PLOIESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2009 Liverpool — scris în 01.06.10 de pingo_doce din PIATRA NEAMț - RECOMANDĂ