GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Aflandu-ma in delegatie la Veliky Berezny, avand weekend-ul la dispozitie si navigand pe internet fara un scop anume, descopar ca orasul Liov se afla nu mai departe de 200 km de mine.
Un resort deja cunoscut, imposibil de oprit, s-a pus in miscare asa ca nu mi-a ramas nimic de facut decat sa-mi setez alarma telefonului pentru ora 6.00 dimineata.
Astfel la ora 10.45 eram deja in Liov cautand un loc de parcare.
Liov in romana, Lviv in ucraineana (L'viv), Lwow in poloneza, Lvov in rusa (L'vov), Lemberg in germana, reprezinta se spune cel mai vestic oras din est sau cel mai estic oras din vest.
Avand o istorie zbuciumata, a apartinut pe rand Cnezatului Galitiei, Regatului Poloniei, Imperiului Austriac si Austro-ungar, ocupatiei naziste si sovietice.
Prin prea-bine cunoscutul (din pacate si de catre noi) pact Ribbentrop-Molotov din 1939, Stalin si Hitler si-au delimitat zonele de influenta ambii atacand Polonia, in Liov organizandu-se chiar si o parada comuna a unitatilor germane si sovietice, intr-o luna lichidandu-se statul polonez.
Astfel ca si astazi, dupa destramarea URSS din 1991, Liovul a ramas Ucrainei, cu speranta unei apropiate aderari la Uniunea Europeana.
Orasul insa are de foarte mult timp parfum european, la fiecare colt respirand influente Austro-ungare si chiar medievale.
Traseul turistic pe care l-am parcurs a inceput cu Biserica Sfintelor Olga si Elisabeta (Church of St Olha and Elisabeth), continuand cu Teatrul Operei (Opera and Ballet Theatre), market-area (zona comerciala pietonala), Monumentul inchinat lui Taras (nu Andrei) Shevchenko (+ The Wave of National Revival), Catedrala Latina, Rynok Square.
La primul chiosc de ziare intalnit am intrat in posesia pliantului cu harta turistica a orasului, gratuit. Cereti varianta in engleza daca nu sunteti familiarizati cu alfabetul chirilic !
Daca preferati inghesuiala si programul ceva mai strict, puteti opta pentru tururi de vizitare a orasului cu ghid, gratuite ! Spre ex. in weekend de la ora 11.00 Free Walking Tours punct de plecare de la Statuia lui Neptun (Rynok Square) sau de la 12.15 Free Tours punct de intalnite intrarea la Opera House. E necesara rezervarea prealabila, adresele de e-mail sunt usor de gasit pe internet.
Fiind duminica inainte de pranz, la Catedrala Latina se oficia inca slujba religioasa acompaniata de orga.
The City-Hall acopera mijlocul pietii Rynok, cladirea fiind incadrata de patru fantani cu statuile lui Neptun, Adonis, Dianei, si Amphitritei. Mai mereu langa fantana lui Neptun o statuie cat se poate de vie si de draguta ofera dulciuri din ciocolata.
Cu doar 20 Grivna (1 Euro=28 Grivna) poti urca in varful turnului City-Hall, patru etaje cu liftul iar apoi pe scari pana la inaltimea de 65 metri, de unde panorama asupra orasului e incredibila. Sus mai poti vedea mecanismul ceasului din turn care e in functiune din 1851 dar si clopotele uriase.
O alta oprire obligatorie in Rynok Square e Mina de Cafea. Aici cafeaua se extrage din adancuri, cu tarnacopul si cu vagonete. Ca sa te convingi singur, primesti o casca de miner cu lampas si cobori in... adancuri.
Desigur nu foarte adanc sunt in semi-intuneric o gramada de locuri de servit cafeaua, una din cele mai bine cunoscute produse de delicatese ale Liovului in Europa inca din vremea imperiului Austriac.
Dupa ce predai casca te poti opri si pe terasa interioara sa savurezi o cafeluta la ibric servita in diferite variante, eu am ales Lviv Style Coffee, prezentarea continand si un paharel de home-made coffee liquer si o felie de lamaie cu scortisoara. Daca v-am facut pofta, nu are rost sa mai asteptati...
La iesirea din asa-zisul muzeu al cafelei e zona cu souveniruri, altceva mai potrivit decat un ibric de alama si o punga cu Lviv Rainy Day Coffee nu am gasit...
Tot in Rynok Square la nr. 4 puteti admira casa cu fatada neagra (blackstone house), construita in periada renascentista in 1588, gazda in prezent a muzeului de istorie.
In apropiere treci pe langa statuia lui Leopold Sachei Masoch, parintele masochismului. La intrarea in cafenea o domnisoara nu foarte cuminte iti aplica tratamentul de bun venit, un bici in zona dorsala. Nimeni nu se supara, din contra, cafeneaua e foarte aglomerata.
Aceeasi aglomeratie e la Manufactura de Ciocolata.
Nu departe e si Apostle St. Andrew Bernadine Latin Church.
Apoi am optat pentru o clipa de relaxare placuta si utila totodata la un mini-tur al orasului cu minicarul. Durata: 1 ora, primesti si audio-guide in engleza, cost: 75 Grivna.
O lista mai completa cu obiectivele turistice ale orasului cuprinde :
Brewing Museum
Glass Museum
Lviv Art Gallery
Lviv History Museum
Lviv Museum of Ancient Relics
Museum of Etnography
National Museum
Bernardine Cathedral
Latin Cathedral
Chapel of the Boim Family
St. Peter and Paul Church
Rynok Square
City Hall
Black Stone House
Italian Yard
King Jan Sobieski Palace
Valachian Church
The Dominican Cathedral
Arsenal Guns Museum
Gun Powder Tower
Armenian Cathedral
Opera House
St. George Cathedral (Yura Sobor)
High Castle (panorama superba de pe locul unde altadata exista un castel...)
Lychakov Cemetery (adevarat muzeu de sculpturi in aer liber)
In jurul orei 17.00 am incheiat scurta vizita a frumosului oras Liov, in asa fel incat sa ajung pe lumina acasa, aceasta grija suspecta avand o explicatie simpla: starea drumurilor din Ucraina. Sigur ca sunt si drumuri bune, a ramas sa le descopar data viitoare... Lasand gluma la o parte, daca planificati excursii in zona interesati-va de starea drumurilor, altfel riscul va apartine!
Vacante frumoase!
Trimis de raducondurache in 15.05.17 20:41:31
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (raducondurache); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 49.83949300 N, 24.02897300 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Descoperă Liov, LVIV" (nou-creată pe sait)
Articol selectat ca fiind „de interes turistic crescut” (din punct de vedere al politicii saitului!)
— e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@webmaster: Rog frumos inserare fundal video youtube TOP 10 places in LVIV 16:02 Tim Bond. Multumesc mult.
Excepțional articol! Câtă grandoare și eleganță în acest oraș! Mi-a plăcut enorm asimetria Catedralei Olga și Elisabeta! De cafenea, nu mai zic.
Dau un vot pentru Lvov
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2019 Liov – un oraş cu memoria resetată — scris în 04.10.19 de marimag din PIATRA-NEAMţ - RECOMANDĂ