GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
De fiecare data cand plecam undeva in vacanta, vrem sa stim cum e plaja si cum e marea.
Pe scurt: plaja e cu nisip, in apa e nisip, intrarea in mare este lina pe foarte multi metri, nu au fost valuri, iar apa marii a fost calda, aproape fierbinte dupa amiaza.
Foarte atipic, nu exista o strada paralela cu marea, chiar pe langa plaja. Constructiile, hotelurile, barurile si tavernele incep chiar de pe plaja, asa ca daca vrei sa ajungi dintr-un loc in altul ori te bagi prin nisip, ori mergi pe stradute, dar mai prin spate.
De cele mai multe ori nisipul e tare, ud si indesat, am vazut o multime de fete cu tocuri si mamici cu carucioare.
De la canalul care trece pe langa Hotel Andreolas inspre Agios Sostis (Marathonisi, Cameo), plaja este lata, aglomerata, cu cate trei sau patru randuri de paturi cu umbrele, e agitatie, muzica, galagie si veselie.
De la canal spre Kalamaki, in dreptul Hotelului Louis Zante, incepe rezervatia naturala, e liniste si pace, zona permisa pentru plaja este mai ingusta si sunt cateva reguli de respectat.
Aici vin testoasele Caretta-Caretta sa-si depuna ouale, in lunile mai si iunie, apoi in toamna ies puii din oua. In principiu ambele actiuni au loc noaptea.
Lista cu reguli e lunga si e afisata pe un panou la intrarea pe plaja, din pacate nu toti o citesc.
Cateva dintre reguli, care sunt de bun simt, nu de speriat:
- accesul e permis de la 7 dimineata pana la apus
- se poate sta pe plaja doar in prima fasie de cca 5 metri de langa apa
- nu este permis niciun zgomot, caine, cal, motor, muzica
- orice constructie din nisip trebuie nivelata la plecare
- este interzis sa te apropii de cuiburi sau sa te joci cu mingea pe plaja (se pare ca orice bubuiala pe nisip poate afecta cresterea puilor din oua si, daca te gandesti ca doar un pui din 1000 reuseste sa ajunga adult, zau ca iti vine sa respecti)
- nu se pescuieste
- poti sa-ti infigi umbrela, dar tot in zona de 5 m mentionata mai sus
Evident nu ai voie sa lasi gunoaie (totusi nu sunt cosuri de gunoi, poate ca sa fie cat mai putine oprelisti pentru testoase?), nu ai voie sa iei nisip, pietre sau scoici, nimic ce face parte din mediul natural cu care sunt obisnuite testoasele. Am citit ca femelele se intorc dupa 20-30 de ani sa depuna oua in acelasi loc in care au iesit din ou si ca isi intiparesc cumva in memorie locul. Daca gasesti un pui nu ai voie sa-l atingi, trebuie sa anunti, iar cei care vin il iau cu nisip ca sa nu ii altereze mirosul locului.
Angajatii rezervatiei vin dimineata inaintea turistilor si pun niste structuri de lemn deasupra cuiburilor facute peste noapte. Este simplu sa vezi cuiburile noi deoarece sunt cate doua siruri de urme, unul la dus, altul la intors.
Testoasele sunt mari, de cca 80 cm - 1 m. Le-am vazut si am inotat cu ele, dar doar la baile de dupa amiaza. Fie dimineata batea altfel lumina si nu le observam, fie dupa amiaza veneau mai la mal pentru ca apa se incalzea foarte tare, fie odata cu inserarea se apropiau de plaja unde isi depuneau ouale.
O testoasa depune in medie 120 de oua o data si repeta asta de 3-4 ori pe vara. Ouale sunt cat niste mingi de ping-pong, cu coaja moale, ca sa nu se sparga cand cad unele peste altele in groapa de cca 50 cm adancime pe care o sapa femela.
Sexul puiului e determinat de temperatura de incubare: peste 29 grade Celsius ies majoritar femele, sub 29 ies majoritar masculi.
Cand am vazut-o pe prima am avut o surpriza de proportii, stiam ca sunt pe acolo, dar nu speram sa le vedem, mai ales atat de aproape de mal, printre oameni. Apoi ne-am obisnuit, la fiecare baie vedeam cate 3 sau 4. Chiar patrulam prin apa in cautarea petelor intunecate, apoi asteptam cu rabdare sa iasa sa respire.
Sunt foarte dragute si au niste capete mari, cu ocru, galben, kaki si maro, ochi mari negri si iti pufaie aproape in nas, daca esti cuminte si nu le sperii. Sunt blande si par lente si greoaie, dar la o adica o rup la "goana", nu ca le-am fi facut noi ceva, aproape nici nu respiram de emotie si incantare.
Intrarea in apa este extrem de lina, cam la 70 de pasi de la mal iti ajunge apa la gat. Dupa amiaza se incalzeste atat de tare ca e ca o supa, am si alintat-o Ionica-supica. Apa e curata, cristalina, am vazut multi pesti mici si intr-o zi unii care pareau foarte mari, cam cat un antebrat, dar probabil erau mariti de apa. Nu sunt meduze, alge, nimic care pisca, nu au fost valuri, a fost o incantare si un deliciu, o balaceala continua. Ni s-a parut mai sarata decat Egeea, te cam intepa pielea dupa ce te uscai. Aici, in rezervatie, nu exista dus cu apa dulce, pe cealalta plaja sunt multe. Nu exista toaleta, nici cabine de schimb. De altfel si paturile erau stranse seara si puse in teancuri, ca sa lase calea libera pentru testoase.
Sunt mult mai putine paturi si umbrele decat pe cealalta plaja, doar doua grupuri in fata Hotelului Louis Zante, iar pretul este de 7 Euro pentru 2 paturi si o umbrela, toata ziua (dincolo 5 Euro). Evident, poti sa-ti lasi lucrurile si sa pleci la masa sau la somn, le gasesti exact unde le-ai lasat. Apoi, pana in Kalamaki, nu mai exista nimic, dar vin oamenii si stau pe prosoape, cu umbrelele personale (e permis langa apa, deoarece cuiburile sunt mai retrase, in zone unde nisipul nu e ud si tare).
Este o plaja linistita, nu te bazaie nimic cu motor, nu urla nicio muzica. Nisipul e destul de inchis la culoare, maroniu si cam prafos, dar cand e ud se merge bine pe el.
De la canal pana la locul de plaja din rezervatie (al doilea grup de paturi) sunt cam 10-15 minute.
Trimis de Ruxandra R in 12.07.16 13:18:45
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Ruxandra R); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Plaje în Zakinthos, ZAKYNTHOS" (deja existentă pe sait)
@Ruxandra R - Interesante şi utile articole.
Am o întrebare legată de Laganas. Îţi mai aduci aminte cumva cum sunt trotuarele în această staţiune? Este important pentru mine pentru că am limită la kg, la bagaj şi nu vreau să-mi car sandalele cu toc degeaba.
În concluzie, pot merge pe tocuri prin staţiune?
Nu te întrebam dacă nu observam că eşti atentă la detalii, la tocurile fetelor de pe plajă.
Mulţumesc!
@krisstinna - Doar unele strazi mai mari au trotuar, destul de ingust si pe alocuri intrerupt de panouri publicitare, stalpi, masute, copaci etc. In general nu exista trotuar, se merge pe strada (asfaltata). Strada principala are trotuare, tot inguste, ba am impresia ca pe o parte sunt dale, nu asfalt.
Iar toata zona de taverne, cluburi, baruri din primul rand de la plaja, nu are nici macar o alee. Unii si-au facut niste traverse din scanduri de lemn, ca sa nu te bagi direct prin nisip, dar nu sunt peste tot. Acum, depinde unde vei fi cazata, unde iti propui sa mergi incaltata cu pantofii cu toc si cat de mult tii la ei. Daca mergi in zona strazii principale e OK cu tocuri, dar daca mergi in zona dinspre mare, nu mai e.
Noi, ca sa ajungem la straduta asfaltata de langa hotel, trebuia sa facem cativa pasi prin nisipul prafuit, imi faceam varful papucilor alb, oricat de multa grija aveam.
Sper ca ti-am fost de folos. Iti urez vacanta frumoasa!
@Ruxandra R: Mulțumesc din suflet pentru răspuns! O să îmi iau și tocuri cu mine, pot merge pe asfalt seara, noaptea. Avem cazare în buricul târgului, În caz că voi avea și alei cu nisip, îmi voi scoate sandalele din picioare pentru a le proteja.
La acest articol titlul ar fi trebuit sa contina si testoasele, poate atrageai mai multi cititori.
Spun asta pentru ca aceasta destinatie nefiind inca in planurile mele nu stiam daca sa citesc sau nu articolul, am zis ca totusi daca am inceput sa citesc ce ai scris, sa continui.
Si am descoperit astfel un articol foarte interesant cu lucriri pe care nu le stiam si care mi-au placut mult de tot.
Si asa cum spune si @krisstinna, imi place ca esti atenta la detalii.
Felicitari, votat cu mare placere.
@mishu - Multumesc pentru sugestia referitoare la titlul articolului, e bine-venita. O sa tin cont cand voi mai scrie, sa fac titluri mai atractive sau mai cuprinzatoare.
Se vede ca abia am inceput sa scriu pe AFA si acum regret ca n-am scris si despre alte locuri frumoase in care am fost (in ideea ca a scris deja toata lumea...).
Multumesc si pentru voturi si aprecieri!
@mishu - Este important atat titlul cat si continutul unui articol dar si mai important este sa ajungi in Zakynthos vezi impresii
Zakynthos este un taram desprins parca dintr-o poveste scrisa de Jules Verne.
@Ruxandra R - Felicitari pentru articol si pentru ca ai ajuns in Zakynthos!
Mutat, la reorganizare, în rubrica «Descoperă Laganas» (nou-creată, între timp, pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2023 Stațiunea distracției scăldată în valurile mării — scris în 28.08.23 de micos din ZIMNICEA [TR] - RECOMANDĂ
- Jun.2023 Arta de a-ti crea amintiri in Zakynthos — scris în 17.10.23 de Mirinda din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2023 Laganas casa mia — scris în 01.07.23 de gr01975g din PLOIESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Laganas - Villa Millano — scris în 03.09.19 de LDP din ARGES - RECOMANDĂ
- Jul.2018 Laganas, animat dar nu deranjant — scris în 17.11.18 de Donat_O din IAşI, - RECOMANDĂ
- Jul.2018 Pentru familii cu copii — scris în 03.08.18 de kluber365 din IAşI - RECOMANDĂ
- Oct.2017 Vara in octombrie! — scris în 08.12.17 de Florenta90 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ